Menu
Kynuté těsto

Kynuté rohlíčky bez kynutí

Tak jsem vyzkoušela zase další recept na kynuté těsto. Tentokrát takové, které se nenechává kynout a rovnou se s ním pracuje. Ideální, pokud nemáte čas a potřebujete rychle nějakou dobrotu. Podobná těsta už na blogu mám, na malé svatební koláčky a šátečky, ale tohle se liší tím, že neobsahuje máslo. Což by se zvláště dnes mohlo hodit 🙂

Těsto je nejen bez másla, ale nepřidávají se ani vejce, pouze se žloutkem potírá. Dalo by se říct, že je to takové „chudší“ těsto. Dobře se s ním pracuje, je téměř bez cukru, takže doporučuji volit spíše sladší náplň nebo dostatečně pocukrovat. Já jsem vybrala domácí jablečná a švestková povidla, ale hodit se bude skvěle tvaroh, mák nebo nutela. Rohlíčky jsou krásně měkké a vláčné. Za mě jednoznačně nejlepší v den upečení, ale poživatelné jsou i další dny 🙂



Kynuté těsto (16 rohlíčků):

300 g hladké mouky

špetka soli

1 lžička prášku do pečiva

100 ml vlažného mléka

lžíce cukru krupice

20 g čerstvého droždí

100 g zakysané smetany

50 ml rostlinného oleje

——————————

náplně dle chuti – použila jsem domácí jablečná a švestková povidla

žloutek + trochu mléka na potření

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.

Do vlažného mléka přidejte cukr a čerstvé droždí, nechte vzejít kvásek.

Prosátou mouku smíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva. Přidejte kvásek, olej a zakysanou smetanu a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Dobře to jde v robotu. 

Těsto rozdělte na dva bochánky, každý vyválejte na kulatou placku a rozdělte na 8 dílů (jako pizzu). Na každý díl (na širší stranu) dejte náplň, rohy zahněte do středu, aby náplň nevytékala a zatočte. Cíp by měl být dole pod rohlíčkem. 

Rohlíčky nechte na plechu asi 15 minut odpočívat, pak potřete rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a dejte péct asi na 15 minut do vyhřáté trouby, až jsou hezky do zlatova. 

Nechte vychladnout, pak pocukrujte. 

inspirace z webu https://dobruchut.azet.sk/recepty/

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

46 Komentáře

  • Anonymní
    7. 10. 2017 v 10:25

    Zdravím a děkuji:-) zrovna uvažuju co Odpoledne návštěvě..jen můžu poprosit o postup na kvásek? Už 2* se mi nepovedl… děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2017 v 7:22

      Postup na kvásek je uvedený v receptu 🙂 pokud se kvásek nedaří, na vině může být příliš studené nebo horké mléko, případně i špatné droždí.

      Odpovědět
  • Catherine Black
    7. 10. 2017 v 10:29

    To vypadá opravdu luxusně. 🙂 Možná se nechám inspirovat a také vyzkouším.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2017 v 7:23

      Děkuji, za vyzkoušení určitě stojí 🙂

      Odpovědět
  • Miru
    7. 10. 2017 v 10:58

    ….no vida,už vím co upeču dnes na chalupě ke kávě! Mňam.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2017 v 7:23

      Zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Hana
    7. 10. 2017 v 11:52

    to bude dobrota už jsem si recept uložila-díky H.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2017 v 7:23

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Siraelxy
    7. 10. 2017 v 12:27

    Naprosto IN recept v době kdy je máslo OUT 🙂 Určitě vyzkouším.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2017 v 7:23

      Jojo, říkala jsem si, že by se recept bez másla mohl hodit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 10. 2017 v 13:29

    Podle Vašich receptů je radost péci, hodně jich vyzkoušeno.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2017 v 7:26

      Děkuji 🙂 to je příjemné slyšet 🙂

      Odpovědět
  • Sim.
    7. 10. 2017 v 22:52

    Opět skvělý recept a těsto vypadá skutečně zajímavě. Jj. máslo je hodně drahé, takže se hodí. Také ukládám. Zatvrzele použiji sušené droždí a zapojím pekárnu. Věřím, že to dopadne dobře. Mějte krásnou neděli a těším se na další.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2017 v 7:29

      Simi, děkuji 🙂 vidíte, já zase nedám dopustit na čerstvé droždí 🙂 s tím sušeným se mi tak dobře nedaří 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 10. 2017 v 16:04

    Dobrý den, chci něco rychlého upéct, ale nemám k ruce právě zakysanku. Co myslíte, jde to nahradit jogurtem? Děkuji, Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 10. 2017 v 16:08

      Ivano V., pokud je jogurt smetanový, tak bych asi neváhala, u klasického si bohužel nejsem jistá 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      9. 10. 2017 v 16:21

      Děkuji za superrychlou odpověď :). Zkusím to a dám vědět, možná přidám kousíček másla. Krásný večer!

      Odpovědět
    • Anonymní
      9. 10. 2017 v 20:53

      Jogurt nebyl žádný problém, dala jsem ho trochu méně a přidala dvě lžičky másla. Těsto šlo krásně zpracovat a děti byly spokojené. Moc děkuji za vaši skvělou inspiraci. Ivana V.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 10. 2017 v 20:56

      Díky za zprávu 🙂 tak to je fajn, že to šlo i s jogurtem 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 10. 2017 v 22:10

    Dobrý den Míšo, dnes upečeno pro návštěvu, jako náplň-domácí hrušková povidla. Jako vždy vynikající a opravdu snadné-to se někdy vážně hodí, když je méně času:-) Díky moc za recept a těším se na další:-) Zdraví Dáša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 10. 2017 v 10:24

      Dášo, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že i tahle rychlovka si našla své příznivce 🙂 ano, někdy se to hodí. pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 10. 2017 v 14:54

    Super! Před chvílí jsem dodělala (povidlové) a už jsou pryč.
    Rychlé, jednoduché, a přitom dobré. A taky dobře vypadají… Příště zkusím tvarohové nebo makové. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 10. 2017 v 8:40

      Martino, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 10. 2017 v 20:26

    Úžasný recept. Pekla jsem pro návštěvu ku příležitosti oslavy svátku. Neměla jsem po ruce zakysanou smetanu, tak jsem ji nahradila bílým selským jogurtem, náplň jsem dala tvarohovo, zužitkovala jsem do ní bílek, který zbyl od žloutku, jímž se rohlíčky potírají (z bílku jsem udělala sníh a zamíchala do tvarohu spolu s dalšími přísadami). Rohlíčky byly opravdu výborné, jen se po nich zaprášilo a návštěva div neměla boule za ušima =D =) Moc Vám děkuji za recept, je opravdu úžasný, rychlý a jednoduchý, a hlavně chutný =) Věra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 10. 2017 v 6:25

      Věro, moc děkuji za komentář 🙂 krásně jste si s tím poradila. Věřím, že s tvarohem budou ještě lepší, než s povidly 🙂 děkuji a mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 10. 2017 v 6:06

    Naprosto geniální těsto!!! Uz jiné dělat nebudu!! Ještě jednou moc a moc děkuji. Plnila sem tvarohem a nutelou. ���� s pozdravem Jana. ��

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 10. 2017 v 20:19

      Jano, děkuji 🙂 jsem ráda, že mají rohlíčky dalšího příznivce 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 10. 2017 v 12:47

    Dobrý den Míšo, děkuji za další skvělý recept 🙂 Je to opravdu rychlovka, dnes jsem je vyzkoušela s Nutellou a jsou výborné! Hezký den Petra S.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 10. 2017 v 21:05

      Petro S., také děkuji 🙂 s nutellou je to skvělý nápad pro děti 🙂

      Odpovědět
  • Patyzek
    29. 10. 2017 v 7:52

    Prosim, dala by se pouzit spaldova mouka hladká nebo celozrnna?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 10. 2017 v 9:29

      Bílou hladkou spaldovou ano, také ji pouzivam 🙂 s celozrnnou moukou do kynuteho testa bohužel zkušenost nemám.

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 11. 2017 v 8:44

    Byly by dobré i na slano? Zkoušela jste? Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 11. 2017 v 9:47

      Na slano jsem nezkoušela, ale určitě to půjde 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 11. 2017 v 22:14

    Dnes upečeno s ořechovou nádivkou a velmi dobré jako všechny recepty, které jsem od vás vyzkoušela. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 11. 2017 v 14:38

      Jano, díky 🙂 ořechová … má oblíbená 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 11. 2017 v 15:49

    Upečeno, snědeno, uloženo do receptů :-). Děkuju za recept. Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 11. 2017 v 20:57

      Evo, díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 4. 2019 v 13:17

    Znovu musím říct, že tenhle recept na kynuté těsto bez kynutí je prostě super! S těstem se krásně pracuje, je za chvilku hotové a navíc je univerzální. Z tohohle těsta jsem dělala pouťové koláče (z dvojité dávky mi vyšlo 10 koláčů, na každý jsem dávala asi 100 g těsta) a dnes jsem z něj upekla buchty s jablky, skořicí a rozinkami (mňam). Moc děkuji za recept, je opravdu skvělý! Věra

    Odpovědět
  • Iva
    5. 12. 2021 v 11:43

    Dobrý den, úžasný recept, děkuji. Dnes jsem vyzkoušela, naštěstí z dvojité dávky, jinak by k odpolední kávě nezbyly 🙂 Těším se na vyzkoušení slané varianty.

    Odpovědět
  • Adela
    13. 11. 2022 v 15:14

    Bomba, super recept, děti se mohly ujist😊

    Odpovědět
  • Hanka
    8. 2. 2023 v 17:56

    Dobrý den, několikrát vyzkoušeno a na zítřejši plánovaný výlet ideální snidaně i na cesty 😍

    Odpovědět
  • Tereza
    5. 1. 2024 v 14:23

    Každý rok jezdíme se známými v zimě do hor na chatu. A pokaždé se všichni snaží ostatní ohromit nějakým pekařským/cukrářským umem. Já si na to letos půjčila Váš recept na tyhle senzační rohlíčky. A teď před odjezdem je snad budu muset někam zamknout, aby mi je děti dřív nesnědli. Jeden jsme ochutnali a jsou totiž senzační a přitom tak jednoduché. Dělala jsem dvojitou dávku, jedny se švestkovými povidly a druhé s Nutellou. Pravda, že u prvního plechu mi povidla bohužel trochu vytékaly než jsem se naučila přesně jak to zamotat. Ale další už jsou přímo výstavní 👍

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 1. 2024 v 15:11

      Ty nejlepší věci bývají obvykle jednoduché 🙂 tak příště raději tři dávky? 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ