Tak jsem vyzkoušela zase další recept na kynuté těsto. Tentokrát takové, které se nenechává kynout a rovnou se s ním pracuje. Ideální, pokud nemáte čas a potřebujete rychle nějakou dobrotu. Podobná těsta už na blogu mám, na malé svatební koláčky a šátečky, ale tohle se liší tím, že neobsahuje máslo. Což by se zvláště dnes mohlo hodit 🙂
Těsto je nejen bez másla, ale nepřidávají se ani vejce, pouze se žloutkem potírá. Dalo by se říct, že je to takové „chudší“ těsto. Dobře se s ním pracuje, je téměř bez cukru, takže doporučuji volit spíše sladší náplň nebo dostatečně pocukrovat. Já jsem vybrala domácí jablečná a švestková povidla, ale hodit se bude skvěle tvaroh, mák nebo nutela. Rohlíčky jsou krásně měkké a vláčné. Za mě jednoznačně nejlepší v den upečení, ale poživatelné jsou i další dny 🙂
Kynuté těsto (16 rohlíčků):
300 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
100 ml vlažného mléka
lžíce cukru krupice
20 g čerstvého droždí
100 g zakysané smetany
50 ml rostlinného oleje
——————————
náplně dle chuti – použila jsem domácí jablečná a švestková povidla
žloutek + trochu mléka na potření
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
Do vlažného mléka přidejte cukr a čerstvé droždí, nechte vzejít kvásek.
Prosátou mouku smíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva. Přidejte kvásek, olej a zakysanou smetanu a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Dobře to jde v robotu.
Těsto rozdělte na dva bochánky, každý vyválejte na kulatou placku a rozdělte na 8 dílů (jako pizzu). Na každý díl (na širší stranu) dejte náplň, rohy zahněte do středu, aby náplň nevytékala a zatočte. Cíp by měl být dole pod rohlíčkem.
Rohlíčky nechte na plechu asi 15 minut odpočívat, pak potřete rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a dejte péct asi na 15 minut do vyhřáté trouby, až jsou hezky do zlatova.
Nechte vychladnout, pak pocukrujte.
inspirace z webu https://dobruchut.azet.sk/recepty/
Vytisknout recept |
46 Komentáře
Anonymní
7. 10. 2017 v 10:25Zdravím a děkuji:-) zrovna uvažuju co Odpoledne návštěvě..jen můžu poprosit o postup na kvásek? Už 2* se mi nepovedl… děkuji
Víkendové pečení
8. 10. 2017 v 7:22Postup na kvásek je uvedený v receptu 🙂 pokud se kvásek nedaří, na vině může být příliš studené nebo horké mléko, případně i špatné droždí.
Catherine Black
7. 10. 2017 v 10:29To vypadá opravdu luxusně. 🙂 Možná se nechám inspirovat a také vyzkouším.
Víkendové pečení
8. 10. 2017 v 7:23Děkuji, za vyzkoušení určitě stojí 🙂
Miru
7. 10. 2017 v 10:58….no vida,už vím co upeču dnes na chalupě ke kávě! Mňam.
Víkendové pečení
8. 10. 2017 v 7:23Zkuste 🙂
Hana
7. 10. 2017 v 11:52to bude dobrota už jsem si recept uložila-díky H.
Víkendové pečení
8. 10. 2017 v 7:23Děkuji 🙂
Siraelxy
7. 10. 2017 v 12:27Naprosto IN recept v době kdy je máslo OUT 🙂 Určitě vyzkouším.
Víkendové pečení
8. 10. 2017 v 7:23Jojo, říkala jsem si, že by se recept bez másla mohl hodit 🙂
Anonymní
7. 10. 2017 v 13:29Podle Vašich receptů je radost péci, hodně jich vyzkoušeno.
Víkendové pečení
8. 10. 2017 v 7:26Děkuji 🙂 to je příjemné slyšet 🙂
Sim.
7. 10. 2017 v 22:52Opět skvělý recept a těsto vypadá skutečně zajímavě. Jj. máslo je hodně drahé, takže se hodí. Také ukládám. Zatvrzele použiji sušené droždí a zapojím pekárnu. Věřím, že to dopadne dobře. Mějte krásnou neděli a těším se na další.
Víkendové pečení
8. 10. 2017 v 7:29Simi, děkuji 🙂 vidíte, já zase nedám dopustit na čerstvé droždí 🙂 s tím sušeným se mi tak dobře nedaří 🙂
Anonymní
9. 10. 2017 v 16:04Dobrý den, chci něco rychlého upéct, ale nemám k ruce právě zakysanku. Co myslíte, jde to nahradit jogurtem? Děkuji, Ivana V.
Víkendové pečení
9. 10. 2017 v 16:08Ivano V., pokud je jogurt smetanový, tak bych asi neváhala, u klasického si bohužel nejsem jistá 🙂
Anonymní
9. 10. 2017 v 16:21Děkuji za superrychlou odpověď :). Zkusím to a dám vědět, možná přidám kousíček másla. Krásný večer!
Anonymní
9. 10. 2017 v 20:53Jogurt nebyl žádný problém, dala jsem ho trochu méně a přidala dvě lžičky másla. Těsto šlo krásně zpracovat a děti byly spokojené. Moc děkuji za vaši skvělou inspiraci. Ivana V.
Víkendové pečení
9. 10. 2017 v 20:56Díky za zprávu 🙂 tak to je fajn, že to šlo i s jogurtem 🙂
Anonymní
10. 10. 2017 v 22:10Dobrý den Míšo, dnes upečeno pro návštěvu, jako náplň-domácí hrušková povidla. Jako vždy vynikající a opravdu snadné-to se někdy vážně hodí, když je méně času:-) Díky moc za recept a těším se na další:-) Zdraví Dáša
Víkendové pečení
11. 10. 2017 v 10:24Dášo, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že i tahle rychlovka si našla své příznivce 🙂 ano, někdy se to hodí. pěkný den. Míša
Anonymní
13. 10. 2017 v 14:54Super! Před chvílí jsem dodělala (povidlové) a už jsou pryč.
Rychlé, jednoduché, a přitom dobré. A taky dobře vypadají… Příště zkusím tvarohové nebo makové. Martina
Víkendové pečení
14. 10. 2017 v 8:40Martino, moc děkuji 🙂
Anonymní
15. 10. 2017 v 20:26Úžasný recept. Pekla jsem pro návštěvu ku příležitosti oslavy svátku. Neměla jsem po ruce zakysanou smetanu, tak jsem ji nahradila bílým selským jogurtem, náplň jsem dala tvarohovo, zužitkovala jsem do ní bílek, který zbyl od žloutku, jímž se rohlíčky potírají (z bílku jsem udělala sníh a zamíchala do tvarohu spolu s dalšími přísadami). Rohlíčky byly opravdu výborné, jen se po nich zaprášilo a návštěva div neměla boule za ušima =D =) Moc Vám děkuji za recept, je opravdu úžasný, rychlý a jednoduchý, a hlavně chutný =) Věra
Víkendové pečení
16. 10. 2017 v 6:25Věro, moc děkuji za komentář 🙂 krásně jste si s tím poradila. Věřím, že s tvarohem budou ještě lepší, než s povidly 🙂 děkuji a mějte se fajn. Míša
Anonymní
18. 10. 2017 v 6:06Naprosto geniální těsto!!! Uz jiné dělat nebudu!! Ještě jednou moc a moc děkuji. Plnila sem tvarohem a nutelou. ���� s pozdravem Jana. ��
Víkendové pečení
19. 10. 2017 v 20:19Jano, děkuji 🙂 jsem ráda, že mají rohlíčky dalšího příznivce 🙂
Anonymní
25. 10. 2017 v 12:47Dobrý den Míšo, děkuji za další skvělý recept 🙂 Je to opravdu rychlovka, dnes jsem je vyzkoušela s Nutellou a jsou výborné! Hezký den Petra S.
Víkendové pečení
26. 10. 2017 v 21:05Petro S., také děkuji 🙂 s nutellou je to skvělý nápad pro děti 🙂
Patyzek
29. 10. 2017 v 7:52Prosim, dala by se pouzit spaldova mouka hladká nebo celozrnna?
Víkendové pečení
29. 10. 2017 v 9:29Bílou hladkou spaldovou ano, také ji pouzivam 🙂 s celozrnnou moukou do kynuteho testa bohužel zkušenost nemám.
Anonymní
1. 11. 2017 v 8:44Byly by dobré i na slano? Zkoušela jste? Markéta
Víkendové pečení
1. 11. 2017 v 9:47Na slano jsem nezkoušela, ale určitě to půjde 🙂
Unknown
4. 11. 2017 v 22:14Dnes upečeno s ořechovou nádivkou a velmi dobré jako všechny recepty, které jsem od vás vyzkoušela. Jana
Víkendové pečení
5. 11. 2017 v 14:38Jano, díky 🙂 ořechová … má oblíbená 🙂
Anonymní
18. 11. 2017 v 15:49Upečeno, snědeno, uloženo do receptů :-). Děkuju za recept. Eva
Víkendové pečení
18. 11. 2017 v 20:57Evo, díky 🙂
Anonymní
12. 4. 2019 v 13:17Znovu musím říct, že tenhle recept na kynuté těsto bez kynutí je prostě super! S těstem se krásně pracuje, je za chvilku hotové a navíc je univerzální. Z tohohle těsta jsem dělala pouťové koláče (z dvojité dávky mi vyšlo 10 koláčů, na každý jsem dávala asi 100 g těsta) a dnes jsem z něj upekla buchty s jablky, skořicí a rozinkami (mňam). Moc děkuji za recept, je opravdu skvělý! Věra
Iva
5. 12. 2021 v 11:43Dobrý den, úžasný recept, děkuji. Dnes jsem vyzkoušela, naštěstí z dvojité dávky, jinak by k odpolední kávě nezbyly 🙂 Těším se na vyzkoušení slané varianty.
Míša Landová
5. 12. 2021 v 17:02Tak to moc ráda slyším, děkuji 🙂
Adela
13. 11. 2022 v 15:14Bomba, super recept, děti se mohly ujist😊
Míša Landová
13. 11. 2022 v 17:54Děkuji 🙂
Hanka
8. 2. 2023 v 17:56Dobrý den, několikrát vyzkoušeno a na zítřejši plánovaný výlet ideální snidaně i na cesty 😍
Míša Landová
9. 2. 2023 v 9:18Tak šťastnou cestu 🙂
Tereza
5. 1. 2024 v 14:23Každý rok jezdíme se známými v zimě do hor na chatu. A pokaždé se všichni snaží ostatní ohromit nějakým pekařským/cukrářským umem. Já si na to letos půjčila Váš recept na tyhle senzační rohlíčky. A teď před odjezdem je snad budu muset někam zamknout, aby mi je děti dřív nesnědli. Jeden jsme ochutnali a jsou totiž senzační a přitom tak jednoduché. Dělala jsem dvojitou dávku, jedny se švestkovými povidly a druhé s Nutellou. Pravda, že u prvního plechu mi povidla bohužel trochu vytékaly než jsem se naučila přesně jak to zamotat. Ale další už jsou přímo výstavní 👍
Míša Landová
6. 1. 2024 v 15:11Ty nejlepší věci bývají obvykle jednoduché 🙂 tak příště raději tři dávky? 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5