Abych trochu „provětrala“ silikonovou formu ve tvaru bábovek, ve kterých se mimochodem nedá moc péct, připravila jsem v nich nepečené tvarohové dortíky. Jejich dutý střed je přímo stvořen pro nějakou náplň. Opět jsem měla nutkání použít něco s čokoládou 🙂 nakonec jsem ale sáhla po citronovém krému.
Dortíky si samozřejmě můžete udělat i do jiného tvaru nebo jen tak do skleničky a citronový krém dát nahoru. Pokud ale bábovičky máte, sáhněte po nich, dortíky v nich vypadají roztomile.
Tvaroh jsem použila vaničkový, ale nechala přes noc vykapat. Zbaví se tak přebytečné vody, zhoustne a je krásně jemný a krémový. Hmotnost uvedená v receptu je po odkapání. Pokud použijete tvaroh v kostce, vybírejte jemný bez kousků a nakyslé chuti. Sušenky jsem použila kupované, ale pokud máte čas a chuť, upečte si své oblíbené linecké. Pro zachování bezlepkové verze servírujte bez sušenky nebo použijte bezlepkové.
Z níže uvedeného receptu připravíte ca. 6 malých dortíků. Formu ve tvaru báboviček koupíte např. tady.
Tvarový krém:
250 g tučného tvarohu (odkapaný vaničkový nebo jemný v kostce)
80-100 g čerstvého krémového sýra (Philadphia, Lučina, Žervé …)
80 g smetany 33%
30 g moučkového cukru (více či méně dle chuti)
1 lžička vanilkového cukru
citronová kůra nebo citronový olej
5 g práškové želatiny + 25 g studené vody
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.
Tvaroh, sýr a cukr prošlehejte do hladké konzistence. Přidejte smetanu a citronovou kůru/olej, vše společně prošlehejte. Podle chuti můžete přisladit.
Nabobtnalou želatinu zahřejte v mikrovlnné troubě, pozor, nesmí se vařit. Stačí pár sekund, jen aby se rozpustila.
Do želatiny přidejte postupně 2 – 3 lžíce krému a každou dobře promíchejte. Cílem je želatinu ochladit. Pak nalijte ke zbytku krému a dobře promíchejte.
Nalijte do připravené silikonové formy a dejte do mrazáku alespoň na 8 hodin zamrazit.
Dokončení dortíků
citronový krém – recept zde
kulaté sušenky – domácí či kupované
maliny na ozdobu
Zmrazené dortíky „vyloupněte“ ze silikonové formy a položte na jednotlivé sušenky. Doprostřed nalijte citronový krém, který můžete předem trochu našlehat, a ozdobte dle vlastní fantazie. Dortíky nechte v lednici odležet, než rozmrznou a můžete servírovat.
23 Komentáře
Anonymní
16. 10. 2017 v 20:19Takové jednoduché dortíčky a ve Vašem provedení, Míšo, jsou tak krásné:-)Pokaždé, když sem něco nového vložíte, zapomenu na starosti všedního dne a hned si promýšlím, kdy a jak je udělám….prostě takový luxusní relax:-) Děkuji a přeji Vám ještě hodně slunných podzimních dnů, Milena:-)
Víkendové pečení
16. 10. 2017 v 20:25Mileno, moc děkuji 🙂 Vy jste taková moje dobrá duše, vždycky víte, jak mě potěšit. Jsem ráda, že i já mohu svými recepty taky trochu přispět k lepší náladě. Mějte se fajnově 🙂
Anonymní
16. 10. 2017 v 20:35Mílo,zdravím a už se těším,že vyzkouším Váš další skvělý recept.Já už totiž peču jen podle vašich osvědčených receptů a to se vyplatí,protože to je tutovka!Zdravím z daleké Dominikány.Iva
Anonymní
16. 10. 2017 v 22:32Dobrý den, Ivo, moc by mě zajímalo, jak to v Dominikáně po uragánu Irma vypadá. Je to destinace, kterou máme s manželem moc rádi, stále se tam vracíme, známe tam plno milých lidí a moc na ně myslím. Věřím, že to zase dají rychle do pořádku, protože turistický ruch je kromě cukrové třtiny jejich hlavní zdroj financí. Už se tam zase těším a Vám přeji příjemný pobyt! Milena:-)
Víkendové pečení
17. 10. 2017 v 7:45Ivo, děkuji a zdravím Vás do takové dálky 🙂
Anonymní
17. 10. 2017 v 17:36Tady je uzasne,znicen byl ostrov Dominica,zde neni videt nic,co by melo byt spatne,ale ja uz mam abstak na peceni.Moc zdravim,Iva
Sim.
17. 10. 2017 v 20:09Jste neskutečná mistryně. Je to jako dívat se na obraz a toužit ho namalovat stejně krásně. Teď jsem skončila přípravu na zítřejší den a bylo mi smutno z toho, jaká mě čeká zbytečná a naročná práce. Pustila jsem si do sluchátek mé oblíbené album a nakoukla k Vám. A najednou je milo a sladko. Moc děkuji. Paní Mílo, pro koho jste připravovala takový luxusní výběr dortíků? Mějte krásný večer.
Víkendové pečení
19. 10. 2017 v 20:18Milá Sim., moc děkuji za krásný komentář, moc mě těší, že na Vás můj blog takto blahodárně působí 🙂 děkuji. Dortíky obvykle připravuji pro přátele, paradoxně doma o to nikdo moc nestojí 🙂 tento výběr vznikl na prvním testovacím kurzu na dortíky 🙂
www.pavlinalatalova.cz
18. 10. 2017 v 18:09To je nádhera!
MagicBeautyLife
Víkendové pečení
19. 10. 2017 v 20:19Děkuji 🙂
Anonymní
18. 10. 2017 v 20:25Opět nádhera! Budu muset překonat odpor k silikonovým formám a kvůli tomuto typu dobrůtek si něco pořídit. Zdravím Eva
Víkendové pečení
19. 10. 2017 v 20:20Evo, děkuji 🙂 také silikon moc nemusím a používám ho jen za studena 🙂 na pečení mi sympatický není 🙂
Irca
19. 10. 2017 v 10:33Vypadaji bajecne ty musim vyzkouset.Citonova chut leta uz se moc tesimDiky za skvely recept.
Víkendové pečení
19. 10. 2017 v 20:21Děkuji 🙂 zkuste 🙂
Unknown
12. 8. 2019 v 17:42dobrý den můžu se prosím zeptat je nutný ten mrazák?? nebo stačí jen do lednice?? a děkuju za Váš blog a recepty je to nádhera a ještě výborně popsaná
Víkendové pečení
13. 8. 2019 v 19:55Obávám se, že bez zamražení nepůjdou dortíky vyndat z formy 🙂
petra
21. 3. 2021 v 10:16Pěkný den, Míšo, mohu použít plátkovou želatinu , případně v jakém množství! Moc děkuji za sdílení Vašich úžasných receptů! Už mám i Vaši kuchařku a je úžasná a krásně zpracovaná! Krásný den !
Míša Landová
21. 3. 2021 v 10:26Ano, můžete, ve stejném množství.
petra
21. 3. 2021 v 13:51mockrát děkuji!
Veronika
16. 5. 2023 v 11:33Dobrý den, jsou úžasné vaše recepty a díky vašemu popisu se povedou vždy superně. Chci se zeptat tyto mini bábovky dali by se servírovat i v sladkém baru na svatbě? Díky za odpověď
Míša Landová
16. 5. 2023 v 13:00Ano, určitě daly 🙂
Iva
21. 6. 2024 v 12:22Dobrý den, Míšo,
chtěla bych zkusit tyto bábovičky, ale budou chvíli na stole (řekněme i 2 hodiny), budou pořád držet? Neroztečou se nějak? A tem krém uvnitř neproteče, když budou mimo lednici, nebo po „nakrojení“, aby nebyl všude? Byly by v lednici do začátku akce, ale potom už je nemůžu servírovat postupně.. Děkuji moc, Iva
Míša Landová
21. 6. 2024 v 12:51Tvarohový krém je zpevněný želatinou, takže si udrží tvar i mimo lednici. Nicméně asi žádný dezert není ideální mít dvě hodiny mimo lednici …
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
4.5