Menu
Cookies a sušenky

Arašídové cookies

Jak na dokonalé cookies

Za velkou louží jsem nikdy nebyla, ale americké cookies miluju. Mám na mysli ty opravdu autentické, s křupavými okraji a měkkým lehce žvýkavým středem. Vyznačují se vyšším podílem cukru, ale to k nim prostě patří. A právě výběr cukru a správný poměr hnědého a bílého je pro dokonalé cookies to klíčové. Někdo by možná řekl cukr jako cukr, ale v tomto případě to neplatí 🙂

Ve většině receptech na cookies se kombinuje bílý a hnědý cukr. Ten bílý dělá cookies křupavější. Neváže vodu, takže se těsto při pečení více rozteče. Hnědý cukr naopak zajišťuje vláčnost, typickou žvýkavost a karamelovou chuť. Díky melase obsažené v cukru jsou cookies uvnitř měkké, melasa navíc podporuje lepší reakci s jedlou sodou. Jednoduše řečeno, čím více bílého cukru v receptu, tím budou cookies křupavější (tvrdší), více placaté (rozteklé) a méně chuťově výrazné (spíš jen sladké).

Ale to ještě není všechno, protože je potřeba použít ten správný hnědý cukr. Mělo by se jednat o vlhký cukr s obsahem melasy. Ano, takový cukr opravdu vypadá na první pohled jako mokrý 🙂 Melasa dodá cukru přirozeně tmavší barvu, vlhčí konzistenci a typickou karamelovou chuť. Tyto parametry splňuje jednoznačně muscovado. Pozor, není to značka/název (já si to dříve také myslela), ale druh cukru. Alternativou jsou pak světlé či tmavé třtinové cukry s melasou. Já jsem si oblíbila ty od Natural Jihlava, světlý má jemnější chuť, tmavý naopak intenzivnější kořeněnou. Můžete použít oba, pořídíte je ve zdravých výživách nebo na Diana svět oříšků.

Ale dost o cukrech. Podstatné je také cookies tzv. nepřepéct, nevysušit. Ihned po upečení jsou hodně měkké, ale jak budou chladnout, budou pevnější a tvrdší. Nenechte se proto zmást, že jsou nedopečené, a určitě je neberte z plechu, dokud zcela nevychladnou. Aby si zachovaly svou vláčnost, skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě na dobře utajeném místě 🙂

Níže naleznete recept na mou oblíbenou variantu s arašídy, můžete ale použít i jiné ořechové máslo nebo ho nahradit klasickým máslem. Stejně tak můžete sekané arašídy nahradit jinými ořechy nebo dát v celém objemu jen čokoládové pecičky. Prostě si je udělejte takové, aby vám chutnaly.

TIP – Pokud chce cookies více křupavé a lehce placatější, dejte cukr v poměru 1:1, tedy 75 g bílého a 75 g třtinového.

RECEPT na Arašídové cookies (12 ks)

  • 70 g másla
  • 50 g arašídového másla 100%
  • 90 g třtinového cukru s melasou (muscovado)
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 170 g hladké mouky
  • 2 g jedlé sody (necelá 1/2 lžičky)
  • 2 g soli
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 50 g sekaných arašídů (solené, pražené)
  • 50 g čokoládových peciček

Lehce změklé máslo, arašídové máslo a oba cukry společně utřete do pěny. V robotu to jde nejlépe plochou (míchací) metlou. Přidejte vejce, dobře zapracujte. Vmíchejte mouku smíchanou s jednou sodou, solí a škrobem. Nakonec přidejte arašídy a čokoládu.

Těsto dejte krátce zachladit, aby se dalo tvarovat, mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů (horkovzduch).

Z těsta odvažujte kousky o hmotnosti 50 g, vytvarujte do kuličky a rozložte na plech vyložený papírem nebo podložkou na pečení (použila jsem perforovaný AirMat). Pečte ve vyhřáté troubě 10 minut, pak nechte zcela vychladnout na plechu. Ihned po upečení jsou měkké a při manipulaci by se mohly poškodit. Skladujte v uzavřené dóze.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

13 Komentáře

  • Petra
    23. 9. 2025 v 21:00

    Míšo, mockrát Vám děkuji za tento recept. Konečně recept na cookies jak je mám ráda. Musím brzy vyzkoušet a už teď vím, že budou dokonalé, protože je to osvědčený recept od Vás! Miluji Vaše recepty a jste mou velkou inspirací! DĚKUJI!!!

    Odpovědět
  • Soňa
    27. 9. 2025 v 8:46

    Míšo, moc děkuji za recept. Nejlepší cookies jaké jsem kdy pekla. Včera jsem upekla jednu dávku a dnes není ani kousek. Neměla jsem arašídy,
    tak jsem použila ořechy a ořechové máslo a karamelovou čokoládu callebaut. Byly dokonalé. Dnes se chystám udělat tři dávky. Moc děkuji za Vaše úžasné recepty. Soňa

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 9. 2025 v 17:38

      Milá Soňo, tak to moc ráda slyším, já cookies miluju a jsem ráda, že chutnají i jinde 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    6. 10. 2025 v 12:15

    Dobrý den.
    Míšo, není to první a ani poslední recept, který peču podle Vás.Probudila jste ve mně vášnivou pekařku .Neříkám, že se mi vše povede na první dobrou, ale nevzdávám se😀To jakým způsobem popíšete postup je prostě super.
    I to jaké suroviny použít a proč nenahrazovat něčím jiným je k nezaplacení.Naučila jste mně makronky ,které jsou potvory jak píšete a to bych mohla pokračovat…za vše Vám děkuji.
    Klaním před Vámi za ti jak posíláte do světa Vaše cenné rady a inspiraci.Myslím, že Vám děkuje moje celá rodina😀 která je tím spotřebitelem.
    Jen tak dál Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 10. 2025 v 8:39

      Milá Martino, velké díky za Vaše krásná slova 🙂 jsem moc ráda, že blog s recepty plní svůj účel a péct zvládne opravdu každý 🙂

      Odpovědět
  • Hana
    17. 10. 2025 v 13:47

    Milá Míšo, sušenky jsou luxusní, vzala jsem je sebou na výlet a sklidila jsem velkou pochvalu díky vašemu receptu. A protože se zúčastnili milovníci pistácií, dala jsem do nich pistáciovou pastu a pistácie. Prý tak dobré ještě nejedli. Mám vaše kuchařky a z blogu peču často a ráda. Moc vám za tu práci, kterou nám věnujete děkuji a přeji ať se vám daří.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 10. 2025 v 17:22

      Milá Hanko, moc děkuji za komentář i odvahu za obměnu sušenek 🙂 pistáciové jsou skvělé, taky už jsem je pekla.

      Odpovědět
  • Barbora
    21. 10. 2025 v 21:19

    Výborné, ale nějak se nerozjely, tak mám koule. 😀

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 10. 2025 v 9:44

      Na vině mohlo být buď moc studené těsto nebo velký podíl hnědého cukru 🙂

      Odpovědět
  • Katka
    4. 11. 2025 v 20:54

    Dobrý den Míšo, dnes vyzkoušeno a výsledek perfektní. Pekla jsem bezlepkovou variantu (směs rýžové, ovesné a hnědé Doves farm mouky) a vůbec to nevadilo. Rozjely se přesně akorát a chuťově výborné! Moc děkujeme za čas, který vás to musí stát. Váš blog je moje jistota při pečení 🙂.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 11. 2025 v 8:45

      Katko, moc děkuji za vyzkoušení a hlavně bezlepkovou variantu, určitě se bude někomu hodit 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    20. 11. 2025 v 21:24

    Míšo, a kdybych chtěla udělat cokoladove, poradila byste prosím jak mám přizpůsobit množství mouky a kakaa? Jestli jdu tímto způsobem tedy na ty čokoládové správně..!?😀moc děkuji

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ