Za velkou louží jsem nikdy nebyla, ale americké cookies miluju. Mám na mysli ty opravdu autentické, s křupavými okraji a měkkým lehce žvýkavým středem. Vyznačují se vyšším podílem cukru, ale to k nim prostě patří. A právě výběr cukru a správný poměr hnědého a bílého je pro dokonalé cookies to klíčové. Někdo by možná řekl cukr jako cukr, ale v tomto případě to neplatí 🙂
Ve většině receptech na cookies se kombinuje bílý a hnědý cukr. Ten bílý dělá cookies křupavější. Neváže vodu, takže se těsto při pečení více rozteče. Hnědý cukr naopak zajišťuje vláčnost, typickou žvýkavost a karamelovou chuť. Díky melase obsažené v cukru jsou cookies uvnitř měkké, melasa navíc podporuje lepší reakci s jedlou sodou. Jednoduše řečeno, čím více bílého cukru v receptu, tím budou cookies křupavější (tvrdší), více placaté (rozteklé) a méně chuťově výrazné (spíš jen sladké).


Ale to ještě není všechno, protože je potřeba použít ten správný hnědý cukr. Mělo by se jednat o vlhký cukr s obsahem melasy. Ano, takový cukr opravdu vypadá na první pohled jako mokrý 🙂 Melasa dodá cukru přirozeně tmavší barvu, vlhčí konzistenci a typickou karamelovou chuť. Tyto parametry splňuje jednoznačně muscovado. Pozor, není to značka/název (já si to dříve také myslela), ale druh cukru. Alternativou jsou pak světlé či tmavé třtinové cukry s melasou. Já jsem si oblíbila ty od Natural Jihlava, světlý má jemnější chuť, tmavý naopak intenzivnější kořeněnou. Můžete použít oba, pořídíte je ve zdravých výživách nebo na Diana svět oříšků.
Ale dost o cukrech. Podstatné je také cookies tzv. nepřepéct, nevysušit. Ihned po upečení jsou hodně měkké, ale jak budou chladnout, budou pevnější a tvrdší. Nenechte se proto zmást, že jsou nedopečené, a určitě je neberte z plechu, dokud zcela nevychladnou. Aby si zachovaly svou vláčnost, skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě na dobře utajeném místě 🙂
Níže naleznete recept na mou oblíbenou variantu s arašídy, můžete ale použít i jiné ořechové máslo nebo ho nahradit klasickým máslem. Stejně tak můžete sekané arašídy nahradit jinými ořechy nebo dát v celém objemu jen čokoládové pecičky. Prostě si je udělejte takové, aby vám chutnaly.


TIP – Pokud chce cookies více křupavé a lehce placatější, dejte cukr v poměru 1:1, tedy 75 g bílého a 75 g třtinového.
- 70 g másla
- 50 g arašídového másla 100%
- 90 g třtinového cukru s melasou (muscovado)
- 60 g cukru krupice
- 1 vejce
- 170 g hladké mouky
- 2 g jedlé sody (necelá 1/2 lžičky)
- 2 g soli
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 50 g sekaných arašídů (solené, pražené)
- 50 g čokoládových peciček
Lehce změklé máslo, arašídové máslo a oba cukry společně utřete do pěny. V robotu to jde nejlépe plochou (míchací) metlou. Přidejte vejce, dobře zapracujte. Vmíchejte mouku smíchanou s jednou sodou, solí a škrobem. Nakonec přidejte arašídy a čokoládu.
Těsto dejte krátce zachladit, aby se dalo tvarovat, mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů (horkovzduch).


Z těsta odvažujte kousky o hmotnosti 50 g, vytvarujte do kuličky a rozložte na plech vyložený papírem nebo podložkou na pečení (použila jsem perforovaný AirMat). Pečte ve vyhřáté troubě 10 minut, pak nechte zcela vychladnout na plechu. Ihned po upečení jsou měkké a při manipulaci by se mohly poškodit. Skladujte v uzavřené dóze.


4 Komentáře
Petra
23. 9. 2025 v 21:00Míšo, mockrát Vám děkuji za tento recept. Konečně recept na cookies jak je mám ráda. Musím brzy vyzkoušet a už teď vím, že budou dokonalé, protože je to osvědčený recept od Vás! Miluji Vaše recepty a jste mou velkou inspirací! DĚKUJI!!!
Míša Landová
24. 9. 2025 v 17:59Tak to jsem moc ráda, že jsem se trefila 🙂
Soňa
27. 9. 2025 v 8:46Míšo, moc děkuji za recept. Nejlepší cookies jaké jsem kdy pekla. Včera jsem upekla jednu dávku a dnes není ani kousek. Neměla jsem arašídy,
tak jsem použila ořechy a ořechové máslo a karamelovou čokoládu callebaut. Byly dokonalé. Dnes se chystám udělat tři dávky. Moc děkuji za Vaše úžasné recepty. Soňa
Míša Landová
28. 9. 2025 v 17:38Milá Soňo, tak to moc ráda slyším, já cookies miluju a jsem ráda, že chutnají i jinde 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5