Menu
Bezlepkové / Mini dortíky

Sněhové dortíky se šlehačkou

Dortíky lehké jako obláček

Základem těchto dortíků jsou vlastně takové velké sněhové pusinky. Samy o sobě jsou křehké, křupavé a na jazyku se rozplynou. K jejich naplnění jsem použila čokoládovou šlehačku vylepšenou čokoládovým likérem Baileys, který v sobě kromě smetany a irské whisky ukrývá ještě belgickou čokoládu. Výsledkem je dortík lehký jako obláček, křupavý i nadýchaný zároveň, s unikátní čokoládovou chutí. A jako bonus, je přirozeně bezlepkový.

Nutno podotknout, že vypadá velmi luxusně, a přitom je připravený jen z několika surovin. Jeho příprava není až tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Navíc si ji můžete rozdělit do několika dnů. Sněhové pečivo si můžete připravit klidně pár dnů předem a uchovat v uzavřené krabici při pokojové teplotě. U čokoládové nebo chcete-li pařížské šlehačky je příprava předem dokonce nutnost. Nicméně našlehat ji a dortíky naplnit doporučuji až pár hodin před servírováním, aby příliš nezvlhly.

Tipy na přípravu

  • dortíky si můžete připravit v různých tvarech i velikostech
  • použít můžete jakoukoliv špičku nebo nanést hmotu jen pomocí lžíce
  • upečené sněhové pečivo můžete několik dnů uchovat v uzavřené krabici při pokojové teplotě
  • naplněné dortíky skladujte v lednici a nejpozději do druhého dne spotřebujte
  • dortíky můžete doplnit ovocem nebo i dalším druhem šlehačky
  • pro lepší vzhled ušlehané šlehačky a delší trvanlivost můžete přidat želatinu a glukózu – více informací k této variantě najdete v příspěvku Šlehaná čokoládová ganache
  • dortíky můžete z jedné strany potřít rozpuštěnou čokoládou, čímž izolujete vlhkost ze smetany a prodloužíte jim křehkost
  • ze sněhové hmoty si můžete připravit i klasické malé sněhové pusinky
  • video postup k celému receptu najdete na mém IG a FB profilu

RECEPT na Sněhové dortíky se šlehačkou (9-10 ks)

Sněhová hmota:

  • 75 g bílků
  • 150 g cukru krupice
  • 75 g moučkového cukru
  • 30 ml vody na rozvar

Dvě třetiny cukru krupice zalijte vodou a svařte na cukrový rozvar o teplotě 114 stupňů (nemíchejte). Bílky vyšlehejte za postupného přidání zbývající třetiny cukru krupice do sněhu. Jakmile má rozvar požadovanou teplotu, pozvolna ho nalijte za stálého šlehání do sněhu. Šlehejte do zpevnění a zchladnutí sněhu. Stěrkou vmíchejte prosátý moučkový cukr a pomocí sáčku s řezanou špičkou (Wilton 1M) tvarujte na plech vyložený papírem na pečení dortíky.

Troubu předehřejte na 120 stupňů (horkovzduch) a jakmile vložíte plech či plechy do trouby, stáhněte ji na 90 stupňů. Pečte 90-120 minut. Poté nechte dortíky ve vypnuté a uzavřené troubě zcela vychladnout.

Čokoládová šlehačka s BAILEYS

  • 250 g smetany ke šlehání 33%
  • 70 g hořké čokolády 50-55%
  • 50 g čokoládového likéru BAILEYS

Polovinu smetany zahřejte a nalijte na čokoládu. Nechte minutku odstát, pak vymíchejte stěrkou a promixujte tyčovým mixérem. Přilijte druhou polovinu studené smetany, čokoládový likér Baileys a znovu promixujte.

Zakryjte kontaktně fólií (položte přímo na tekutinu) a dejte alespoň na 6-8 hodin vychladit.

Dokončení

Řádně vychlazenou čokoládovou šlehačku pozvolna při nižší rychlosti vyšlehejte a pomocí sáčku s řezanou špičkou (Wilton 1M) nastříkejte na polovinu sněhového pečiva. Přiklopte a dejte do lednice na pár hodin rozležet.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Žádné komentáře

    Zanechte komentář

    NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ