Velikonoční vajíčka na špejli
Dortová lízátka už z mého blogu dobře znáte, ale tahle jsou trochu odlišná. Na první pohled se samozřejmě liší tvarem, snažila jsem se je vymodelovat do vajíček, druhým rozdílem je spojovací krém. Vždy jsem do lízátek preferovala máslový krém nebo ganache, ale tentokrát jsem vsadila na mascarpone. A byla to skvělá volba 🙂
Měkký piškotový korpus, samozřejmě domácí, prokapaný kávou a smetanovým likérem Baileys totiž s mascarpone skvěle ladí. Baileys dodá lízátkům unikátní chuť a s trochou nadsázky máte skvělé tiramisu na tyčce. Vylepšit už to můžete jen správně zvolenou čokoládovou polevou.
Buďte letos o Velikonoce za hvězdu a pusťte se do nich. Pokud si netroufáte, mrkněte na video postup na mém Instagramu, a určitě si přečtěte TIPY na přípravu lízátek, které jsem sepsala pár měsíců zpátky do jiného příspěvku.


Velikonoční lízátka – recept na 16 ks
Piškotový korpus
- 3 vejce, velikost „M“
- 100 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky
- 25 g rostlinného oleje
Bílky vyšlehejte se dvěma třetinami cukru do pevného sněhu. Žloutky vyšlehejte se zbytkem cukru do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Obě směsi stěrkou zlehka spojte a vmíchejte prosátou mouku. Těsto nalijte do kulaté formy o průměru 16 cm, jejíž dno jste si vyložili papírem na pečení.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní ohřev) asi 25 minut, špejlí si ověřte, že je korpus propečený. Nechte vychladnout, pak opatrně vykrojte z formy. Zabalte do fólie a nechte 1-2 dny v chladu odležet.


Hmota na lízátka
- dortový korpus (viz. výše)
- 120-130 g mascarpone
- 4-5 lžic tekuté kávy
- 4-5 lžic likéru Baileys Originál, vol. 17%
Korpus rozdrobte do větší mísy, prokapejte kávou a likérem Baileys a promíchejte. Pak po částech přidávejte mascarpone a rukama vypracujte tvárné a vláčné těsto. V případě potřeby přidejte tekutinu. Výsledná konzistence by neměla být příliš hutná, ale měla by držet pohromadě. Nebojte se ochutnat 🙂
Z těsta tvarujte rukama vajíčka (asi 30 g), položte na tácek a dejte do lednice ztuhnout. Možno i krátce do mrazáku. Následně do ztuhlých vajíček opatrně vpíchněte tyčky na lízátka nebo silnější špejle. Tyčku můžete před vpíchnutím do vajíčka namočit do rozpuštěné čokolády nebo můžete vpich zakápnout čokoládou, tak jak to dělám já. Tyčky koupíte třeba tady.



Čokoládová poleva
- 250-300 g kvalitní bílé čokolády (Belcolade, Callebaut, Schokinag)
- 40-50 g rostlinného oleje (možno i kokosový)
Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte (ve vodní lázni či mikrovlnce), přisypte zbytek čokolády a míchejte do úplného rozpuštění. Nakonec vmíchejte rostlinný olej. V polevě máčejte jednotlivá lízátka a nechte krátce zaschnout (zmatnět). Pokud chcete hladší povrch, namočte lízátko do polevy dvakrát (po zaschnutí první vrstvy).
Čokoládu můžete obarvit barvami do čokolády (pozor, ne gelovými), můžete použít různé druhy čokolád jako třeba karamelovou, Ruby nebo mléčnou. Pozor, pokud použijete na máčení hotové polevy, ty už se olejem neředí.
Lízátka ozdobte stužkami a naaranžujte do květináče či sklenice dle vlastní fantazie. Skladujte v lednici.


Více o samotné přípravě dortových lízátek včetně tipů na co si dát pozor najdete v mém starším příspěvku Narozeninová dortová lízátka.


Žádné komentáře