Něco málo o metlách
Kuchyňský robot je obvykle vybaven třemi základními metlami, šlehací, plochou, které se říká také míchací či pádlová, a hnětacím hákem. A přestože se může zdát na první pohled jasné, kterou k čemu použít, občas v tom někdo tápe. Metly jsou obvykle kovové nebo v kombinaci s plastem, ideální je pak varianta nerezová. Taková metla je obvykle pevnější, má delší životnost a můžete ji s klidem dát do myčky.
Metly by se měly dát výškově nastavit (nahoru a dolů), aby dosáhly až na dno mísy a zvládly tak i malé množství. Touto možností bohužel nejsou vybaveny všechny značky robotů, obvykle to chybí těm levnějším modelům. Pozor, u každé značky se může výška metly regulovat jinak. KitchenAid to má pomocí šroubu, který se nachází pod zvednutým ramenem, u Kenwoodu a Ety se šteluje přímo metla pomocí klíče, který bývá součástí balení.
Bonusem od výrobce je také možnost dokoupit si metly samostatně. Ať už pro případ, že jste si tu svou poškodili nebo abyste tu jednu nemuseli odmívat pořád dokola. Někdo možná řekne, že je to zbytečné, ale pokud počete více nebo častěji, věřte, že tuhle možnost oceníte 🙂


Tři základní metly
ŠLEHACÍ METLA
Šlehací metla umožňuje rychlé zapracování vzduchu do přísad, proto je ideální na šlehání vajec, ať už celých nebo jen bílků či žloutků, pro šlehání šlehačky, šlehané ganache, ale i ostatních krémů včetně máslového. U této metly se nemusíte bát pustit robot na maximální rychlost, nicméně obecně platí, že pozvolnější šlehání je vždy lepší, protože výsledek je pak stabilnější.
Já osobně používám tuto metlu asi nejčastěji, protože se věnuji hlavně tzv. měkké cukrařině. Proto také oceňuji možnost u KitchenAid dokoupit si metlu či metly navíc a jednoznačně v nerezu, aby mohla do myčky 🙂


PLOCHÁ METLA
Plochá nebo také míchací či pádlová metla je vhodná nejen na míchání všeho druhu jako je třeba lité těsto, náplň do koláče nebo odpalované těsto. S její pomocí připravíte všechna pevná těsta na koláč, vánoční cukroví či sušenky, třené těsto na bábovku i drobenku na koláč. Připravuji s ní i kynutá těsta, která mají vysoký obsah másla a nenechávají se po přípravě kynout.
Mimo cukrařinu s ní můžete připravit sekanou, pomazánky nebo třeba bramborovou kaši.
Někteří výrobci mají v nabídce tuto metlu i se silikonovou stěrkou, která při míchání zároveň stírá hmotu ze stěny mísy. Za mě geniální řešení, které vám šetří čas. Díky tomu už tu standardní metlu bez stěrky téměř nepoužívám.


HNĚTACÍ HÁK
Hnětací hák se používá nejčastěji na kynutá těsta. Snadno hněte i těžší těsta, šetří námahu i čas při ručním hnětení a umožňuje rychlou přípravu. Pár minut hnětení v robotu odpovídá asi 10 až 12 minutám ručního hnětení kynutého těsta.
POZOR při hnětení je potřeba dodržovat rychlosti uváděné výrobcem. Ve většině případů je při přípravě kynutého těsta uváděna maximálně rychlost 2, aby nedošlo k přetížení stroje, a tudíž k jeho poškození. Když občas vidím některá videa, kde se chudák robot u kynutého těsta zmítá při vysoké rychlosti, je mi ho líto. Pokud k tomu přidáte ještě občasné přetížené kapacity (myšleno větší množství mouky než uvádí výrobce), je zaděláno na nevratné poškození. Bohužel spousta uživatelů si toto neuvědomuje a pak se diví, že jim robot „odešel“ 🙂


Tak co, kterou metlu používáte nejčastěji? A dodržujete rychlosti uváděné výrobcem? Napište mi do komenáře 🙂
Jak si vybrat robota
Jak používat metly a kterou na co, jsme si řekli, ale jak a podle čeho vybrat ten správný robot? Odpovědi najdete v mém předchozím článku tady na blogu Jak si vybrat kuchyňského robota. Jsou tam samozřejmě uvedené i modely, které používám ke své práci já 🙂

2 Komentáře
zdena
29. 3. 2025 v 13:56Dobrý den ,jaká je vhodná špička na třené banánky popř.velikost?
Míša Landová
29. 3. 2025 v 18:01Já používám řezanou špičku tzv. francouzskou hvězdu, průměr 10 mm.