Menu
Rolády, řezy, záviny

Míša řezy

MÍŠA ŘEZY

Jestli se nepletu, tak tohle už je sedmá verze Míša řezů na mém blogu 🙂 Ale pořád to ještě není ta původní receptura, která se peče v našich domácnostech už desítky let. Nicméně minimálně vzhledem se jí tahle podobá asi nejvíce. Chuť už asi dost dobře porovnat nedokážu, protože ty klasické řezy jsem nejedla už spoustu let. V každém případě je kombinace tvarohu, kakaového piškotu a čokoládové polevy pořád stejně oblíbená.

A v čem jsou tyhle moje řezy jiné? V tvarohovém krému jsem zcela vynechala máslo a světe div se, ani jsem ho nenahradila mascarpone 🙂 Prostě jsem tam dala o jeden tvaroh víc. A jeho výběr je sakra důležitý. Zapomeňte na tvarohy ve vaničce či kelímku a sáhněte po tvarohu v kostce. Ale pozor, i tady se tvarohy celkem zásadně liší, nejen konzistencí, ale hlavně chutí. Některé jsou hrudkovité, kyselé, nedej bože nízkotučné. Tvaroh by měl chutnat sám o sobě. A můj favorit je dlouhodobě tučný jaroměřický v červeném obalu.

Druhou úpravou v mých řezech je samozřejmě čokoládová poleva. Nic proti polevě, která hezky ztuhne, při krájení praská a křupe. Já mám ale radši tzv. krájecí polevu nebo chcete-li ganache, tedy kombinaci čokolády a smetany. Tahle poleva sice nikdy úplně neztuhne, ale dobře se krájí, a když se zakousnete, krásně se prolne tvarohovým krémem. Úplně cítím tu chuť 🙂

Kakaový korpus je tentokrát s malým množstvím prášku do pečiva a samozřejmě s přírodním kakaem. To má sice světlejší barvu, ale mnohem intenzivnější chuť a vůni. Přírodní kakao neprochází na rozdíl od toho holandského procesem chemické alkalizace, takže si zachovává i velmi ceněné antioxidanty. Ve větším balení ho pořídíte na cukrářských eshopech, v běžném obchodě ho má v nabídce třeba Dr. Oetker.

RECEPT

Kakaový piškot

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, pak pozvolna zašlehejte olej. Vmíchejte vodu a následně prosátou mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem. Z bílku ušlehejte sníh a po částech opatrně vmíchejte do těsta.

Menší plech o rozměru 35×25 cm vyložte papírem na pečení a těsto do něj nalijte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15-20 minut. Špejlí si ověřte propečenost. Nechte vychladnout, pak opatrně sloupněte papír.

Tvarohový krém

  • 750 g jemného tvarohu v kostce
  • 100-120 g cukru krupice
  • 100-150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce Vanilkové pasty Dr. Oetker

Tvaroh a cukr společně promíchejte do hladkého krému. Pak postupně přilévejte smetanu, tak abyste získali jemnou a krémovou konzistenci. Nakonec přidejte vanilkovou pastu a v případě potřeby krém přislaďte. Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus a dejte chladit do lednice.

Čokoládová poleva

  • 120 g hořké čokolády 50-55% (použila jsem Schokinag)
  • 120 ml smetany ke šlehání 33%

Čokoládu nasypte nebo nalámejte do smetany a společně krátce zahřejte v mikrovlnné troubě. Promíchejte do rozpuštění a nechte polevu zchladnout a lehce zhoustnout. Pak ji nalijte na vychlazený tvarohový krém a rozetřete po celé ploše. Dejte vychladit.

Řezy krájejte ostrým hladkým nožem namočeným v horké vodě. Po každém řezu si nůž otřete. Nebo můžete vyzkoušet novinku od Tescoma – čtvercový kráječ moučníkových řezů 🙂

Kterou verzi Míša řezů na mém blogu máte nejradši? Napište mi do komentářů 🙂

RECEPT K TISKU

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

12 Komentáře

  • Jana
    6. 11. 2024 v 19:57

    Dobrý den Míšo, peču podobné řezy Míša od pana Maršálka, ale trochu mi vadí nahřívaná hmota, kterou používá na korpus. Takže jasná volba – příští Míša řezy budu péct podle Vás, samozřejmě z dvojité dávky. Také milujeme, když je tvarohu více než buchty a horní vrstva z ganache je úplně nej…. Děkuji za recept.

    Odpovědět
  • Simona
    9. 11. 2024 v 10:14

    Dobrý den, paní Míšo,
    Vaše recepty jsou skvělé a často podle nich peču. Oceňuji i vylepšení webu novými odkazy. Jen drobné upozornění na chybu v odkazu: Podobné recepty, které by se vám mohly líbit. Krásný den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 11. 2024 v 20:46

      Děkuji, nejen za upozornění na hrubku. Vylepšení je ve fázi testu a řešila jsem spíš vzhled, než gramatiku :)))

      Odpovědět
  • Jana
    15. 11. 2024 v 10:29

    Dobrý den,

    tak včera upečeny úplně poprvé Míša řezy a je to tedy velká mňamka, která se musí schovávat před rodinou :)))))
    Musím prozkoumat Vaše recepty, zdá se, že takových dobrot tu bude víc 🙂
    Děkuji za recept a přeji vše krásné Jana:)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 11. 2024 v 16:14

      Milá Jano, děkuji a určitě mrkněte na další, je tu za těch deset let, co blogu píšu, více jak 400 receptů 🙂

      Odpovědět
  • Natálie
    15. 11. 2024 v 15:54

    Míšo, v tom nepřeberném množství receptů na Míša řezy na netu by ten Váš málem zapadl, ale POZOR! JE TOP! Opravdu výborný. Hodně úspěchů, Natálie

    Odpovědět
  • Zuzka
    18. 11. 2024 v 19:23

    Dobrý den paní Míšo, velmi ráda peču podle vašich receptů. Měla bych jedno přání. Nemáte recept na cukroví mého dětsví „brambůrky“? Nezlobte se, že můj dotaz je trochu mimo Váš recept. Hledala jsem, ale moc spokojená jsem nebyla a vím, že na Vaše recepty se mohu spolehnout. Moc děkuji. Pokud ne nic se neděje, stejně budu dále péct podle Vas. KrásnéVánoce a hodně spokojených uživatelů. Zuzka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 11. 2024 v 9:21

      Zuzko, ráda bych Vám přání splnila, ale já si pamatuji brambůrky jen jako malé kuličky z mandlové hmoty (marciánu) obalené v kakau. Kupovala jsem si je jako dítě v cukrárně, doma jsme je nikdy nedělali. Máte na mysli tyto? Pokud ano, tak bych si připravila jednoduše domácí marcipán (recept tady u mě na blogu), udělala z něj kuličky a ty obalila v kakau 🙂

      Odpovědět
      • Zuzka
        19. 11. 2024 v 14:57

        Dobrý den, ano jde o piškoty slepené čokoládovým krémem zabalené v marcipánu. Možná právě recept na roládu zabalenou v marcipánu by se hodil.
        Našla jsem plno rolád, ale tuto ne (co byla u receptu na marcipán). Děkuji

        Odpovědět
        • Míša Landová
          20. 11. 2024 v 10:18

          Tak pak máte na mysli klasické modelované brambory. To je ale spíše zákusek, poměrně velký, a dá se ještě dnes koupit v některých cukrárnách 🙂 Recept na roládu v marcipánu najdete v knize Peče celá země 2 🙂

          Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ