Menu
Tipy a triky

Jak si vybrat kuchyňského robota

Vybrat si toho správného robota pro naše potřeby není jednoduché. Zvláště v dnešní době, kdy se výrobci předhání, čím vším ty svoje modely ještě vylepšit. Já to měla před lety jednodušší, nabídka byla mnohem menší než dnes, ale rozhodovala samozřejmě i cena. Protože i já si na toho svého vysněného musela pár let počkat a našetřit. Mojí první volbou tak byl robot Kenwood KMC 560 Chef, velikost mísy 4,6 litru.

Spokojenost s ním určitě byla, zvláště když jsem do té doby fungovala jen s ručním šlehačem a neměla možnost porovnání. Nevýhodou ale bylo, že jsem měla malou kuchyň a robot uklízela do skříňky. Tím pádem se mi ho nechtělo vždycky vytahovat. Nicméně po pár letech začal zlobit, oprava sice pomohla, ale výrazně se zvýšila hlučnost. A to natolik, že se nedal téměř používat. A tak konečně nastal čas pořídit si toho vysněného „kičeneda“ 🙂

Nutno přiznat, že podobně jako makronky i robot KitchenAid mě kdysi fascinoval převážně svým vzhledem. Částečně i cenovou nedostupností a skvělými recenzemi. Teprve ale až v průběhu let používání jsem plně docenila jeho kvality. Přispěl k tomu samozřejmě i fakt, že mám díky své práci možnost pracovat i s jinými značkami, a příležitost je porovnat. A zatím jsem nic lepšího neobjevila 🙂

Nechci, aby byl tento článek propagací značky KitchenAid na úkor jiných, nicméně v některých případech si dovolím vypíchnout jeho jedinečné vlastnosti. Netvrdím, že je to jediný dobrý robot, ale pro mě a moje potřeby je nejlepší. Stejně jako to kdokoliv z vás může mít s úplně jinou značkou 🙂

Podobně jako jsem vám sepsala článek o výběru trouby, i tady naleznete kritéria, na která si dát při výběru robota pozor. Je to z mé strany pouze doporučení, samotný výběr je samozřejmě na vás.

A pokud vás zajímý, jaký model robota mám já, najdete to na konci článku 🙂

Jak si vybrat kuchyňského robota

VELIKOST A KAPACITA MÍSY

Velikost robota je zcela zásadní a určitě patří mezi základní kritéria při výběru. Je totiž rozdíl, jestli pečete pravidelně pouze pro dva nebo pro šesti člennou rodinu. A proto je potřeba zvážit, která z variant u vás převažuje. Velikost se určuje objemem mísy a měla by být uvedena v popisu. Nejčastěji se setkáte s velikostí mísy 4,5-5 litru, kterou já osobně považuji za standardní a dostačující pro běžné domácí použití. Větší modely pak mají mísy o objemu 6-7 litrů.

Někteří výrobci také uvádějí maximální množství bílků, které robot zvládne a hmotnost mouky. Tenhle údaj je ale podle mě trochu zavádějící, protože je rozdíl, jestli děláte kynuté těsto, kde mouka převažuje nebo těsto pevné, kde se k mouce přidá ještě velké množství másla a ostatních surovin. Ale i tak je to údaj, který vám částečně pomůže při výběru. Zvláště pokud děláte pravidelně určitý druh těsta (např. chlebové) a ve velkém množství. Roboty by se totiž neměly přetěžovat 🙂

PŘÍSLUŠENSTVÍ

Zkuste si uvědomit, k čemu všemu chcete nebo budete robot používat. Budete ho mít pouze na pečení? Tedy zadělávat těsta, šlehat krémy a míchat polevu? Nebo máte v plánu také strouhat zeleninu, mlít ořechy a maso, mixovat koktejly a připravovat domácí těstoviny či zmrzlinu? Je totiž zbytečné pořizovat robota s velkým příslušenstvím, když už předem víte, že ho nevyužijete. Nejen že vám bude doma zbytečně zabírat místo, ale pořizovací cena bude určitě vyšší.

Na druhou stranu, některé značky mají příslušenství standardně v základní výbavě a nelze koupit samotný robot nebo to prostě vychází výhodněji. Já osobně dávám přednost možnosti pořídit si robot jen se třemi základními metlami a příslušenství si pak dokupovat podle skutečné potřeby. Je skvělé, pokud výrobce nabízí možnost dokoupit si samostatně i další mísy a metly. Zvláště při pečení tento detail oceníte, protože nemusíte pořád dokola odmývat tu stejnou mísu 🙂

KONSTRUKCE ROBOTA

Asi se shodneme na tom, že celokovový robot bude určitě odolnější, než ten s plastovými součástkami. Ideální volbou je ten, který má nejen kovový vnitřek, ale i kovovou konstrukci (tělo). Takový robot je sice těžší (obvykle více jak 10 kg), ale bytelný, poskytuje delší životnost a vyšší odolnost při použití. A co je velmi zásadní, ani při maximální rychlosti nebo velkém zatížení se netřese a neposkakuje po kuchyňské lince.

Mísa robota by měla být nerezová a s úchytem, aby se s ní dobře manipulovalo. Tři základní metly – šlehací (balonová), plochá (pádlová, K-metla) a hnětací hák – jsou obvykle kovové nebo v kombinaci s plastem, značka ideál jsou samozřejmě nerezové. Metly by se měly dát výškově nastavit (nahoru a dolů), aby dosáhly až na dno mísy, a zvládly tak i malé množství.

MOTOR A VÝKON

Výkon ani příkon robotu není úplně objektivní parametr pro hodnocení. Důležitější je, na jakém principu motor pracuje (ozubená kola, klínový řemen, otočný regulátor) a jaký má systém mixování (míchání). Nejlepší volbou je tzv. planetární systém, kdy šlehací metly obíhají v míse dokola podobně jako planety ve vesmíru, a to od středu až po okraj. Díky tomu jsou přísady mixovány rychle, stejnoměrně a důkladně.

U robotu KitchenAid zajišťují sílu z motoru do ramene ozubená kola, která zároveň brání přehřátí nebo poškození motoru. Přenos síly je přesnější, efektivnější a při nižších výkonech, a tak je zaručena i delší životnost motoru. Přesto je chod robota velmi tichý a disponuje deseti rychlostmi. Určitě tedy berte v úvahu i hlučnost robota, je to důležitý parametr při výběru, nejzásadnější je obvykle při šlehání na vyšší rychlosti.

U robotů jsou obvykle uvedeny maximální rychlosti, které byste měli používat pro jednotlivé činnosti. Například kynuté těsto se obvykle hněte na jedničku, zatímco při míchání či šlehání můžete přidat na rychlosti. Nicméně obecně platí, že byste jakýkoliv robot měli po zhruba 10 minutách zastavit a nechat odpočinout.

VZHLED A BARVA

Většina z nás bude samozřejmě při výběru robota dbát také na jeho vzhled a barvu. Někteří výrobci to usnadňují tím, že mají výběr omezený, u jiných naopak nevíte, který si vybrat (třeba KitchenAid :)) Já jsem před lety také váhala, nakonec jsem zvolila mandlový odstín. Je to barva, která se neokouká, ladí ke všemu ostatnímu a i po letech bych ji neměnila. Samozřejmostí je, že mi ladí do kuchyně 🙂

Tady si neodpustím ještě jednu informaci ke KitchenAidu. Už více jak sto let je tento stroj vzhledově i konstrukčně stejný. Výrobce nemá potřebu cokoliv měnit, protože to funguje. Nabízí pouze tzv. limitky, kdy se jedná o různé barevné odstíny, které jsou dostupné pouze v určitém časovém úseku.

Pokud vám to prostor v kuchyni umožňuje, doporučuji mít robota neustále postaveného na lince a připraveného k použití. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud ho budete pokaždé vytahovat a zase uklízet do skříně, přestane vás to po chvíli bavit.

CENA, ZÁRUKA, SERVIS

Pro mnohé je samozřejmě při výběru robota důležitá i cena. Každý máme jiné možnosti a je potřeba jim výběr přizpůsobit. Podobně jako u jiných spotřebičů sází někdo na to, že robot po pár letech vymění, někdo naopak investuje do kvality, která mu vydrží roky. KitchenAid se prý dokonce dědí z generace na generaci, protože je nezničitelný 🙂

I v tomto případě je potřeba vzít v úvahu četnost, s jakou budeme robot používat. Protože pokud máme v plánu ho prohánět denně, některé levnější a méně kvalitní modely na to nejsou stavěné. Na druhou stranu vysoká cena vždy nezaručuje vysokou kvalitu.

U dražších modelů se určitě vyplatí počkat na nějaké slevové akce, které nabízí buď přímo obchody nebo jsou součástí nějakých větších kampaní (Marianne dny, Nákupy Ona Dnes apod.). I tak je ale dobré si cenu vždy porovnat v několika obchodech a kupovat na osvědčeném místě. Podezřele levná cena obvykle znamená podezřelý obchod 🙂

Standardní záruka je ze zákona 24 měsíců, většina obchodů vám nabídne prodlouženou záruku za poplatek. A tady mi to opět nedá zmínit můj oblíbený KitchenAid. Pokud si ho totiž koupíte přímo u výhradního dovozce a distributora, kterým je pro ČR firma Magnum Home, dostaneme automaticky a zdarma záruku 5 let. Zároveň máte robot přímo od zdroje a jistotu i v případě servisu. To je i důvod, proč jsem si pořizovala všechny svoje miláčky právě tady 🙂

Nemalým pomocníkem při výběru jsou také zkušenosti a doporučení ostatních. Ať už jsou dobré nebo špatné. Poptejte se ve svém okolí, vyzkoušejte si robot u kamarádky, běžte do obchodu a nechte si robot předvést, projděte si nezávislé diskuze. Prostě se ptejte a zajímejte 🙂

MŮJ KUCHYŇSKÝ ROBOT

Aktuálně mám ve své kuchyni dva roboty KitchenAid. Ten první, vysněný, jsem si pořídila už před lety a je to Artisan 5KSM175PS v mandlové barvě. Tento model má nerezovou mísu o objemu 4,8 l a v základní výbavě kromě ní najdete tři kovové metly, mísu o objemu 3 l, nalévací štít a plochý šlehač se stěrkou. Vybírat můžete téměř z dvaceti barev a každý rok je k tomu ještě jedna „limitka“. Typickým znakem jsou černé plastové úchytky (konce) páček.

Právě tyhle černé plastové koncovky ho na první pohled odlišují od modelu Artisan 5KSM185PS, který je má v nerezu. V nerezu má tento model i metly, takže je můžete bez obav dát do myčky. Jinak jsou roboty naprosto stejné. Pokud bych robot pořizovala dnes, volila bych tento model, vypadá ještě o malinko líp a cenový rozdíl je minimální 🙂

Můj druhý pomocník je trochu větší, je to model Artisan 5KSM60SP v pistáciové barvě s mísou o objemu 5,6 l. Tento model má na rozdíl od výše uvedeného pevné rameno, mísa se spouští a zvedá pomocí páky a je upevněna třemi aretačními body pro zajištění maximální stability. Mě osobně tohle zpočátku velmi odrazovalo, protože musíte vždy sundat i metlu, ale velmi rychle jsem si na to zvykla. Tento větší model má navíc 1/2 rychlost pro tzv. měkký start. Osobně mě velmi příjemně překvapila jeho tichost.

KitchenAid pak nabízí ještě třetí velikost a to model Artisan 5KSM70SH, který disponuje mísou o objemu 6,6 l a má neptraně odlišnou šlehací metlu. Nicméně stroj jako takový je stejný jako můj pistáciový.

Ke všem modelům je možné dokoupit široké příslušenství včetně náhradních metel nebo mís. Menší modely si můžete doplnit i o designové kousky v keramice či skle.

Jak už jsem uvedla výše, oba roboty jsem pořídila na Magnum Home (dříve KitchenAid CZ), který je výhradním dovozcem a distributorem pro Česko, a sídlí ve Vyškově. Tady najdete i jejich prodejnu, kde si můžete roboty prohlédnout, vyzkoušet a vybrat barvu 🙂

Napište mi do komentáře vaše zkušenosti s roboty.

Na mém blogu najdete také článek JAK SI VYBRAT TROUBU.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

23 Komentáře

  • Hana Madajová
    14. 5. 2024 v 19:20

    Zdravím Vás Míšo co se týče robota Kitchen máte naprostou pravdu .Já si ho pořídila až na stará kolena a neměnila bych. Zásada je; že musí stát na lince . Dnes bych pouze byla opatrná v barvě mám královskou červenou v bílé kuchyni ,ale to je nepatrný detail. Nedám na něj dopustit o víkendu je neustále v permanenci. Jediné co musím ještě pořídit jsou náhradní metly., když mám hodně krémů tak to mytí zdržuje.Jinak je to borec. Mějte se hezky a moc Vám děkuji za Vaše příspěvky VP je taková moje bible, moc se mi líbí to povídání okolo. Hezký den Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 5. 2024 v 9:34

      Milá Hanko, děkuji za krásnou recenzi na robota. Ano, mít více metliček a mís je super, doporučuji.

      Odpovědět
  • Eva Kolbová
    14. 5. 2024 v 20:11

    Milá Míšo, moc Vám děkuji za váš článek. Už téměř deset let sním o Kitchnu. Aktuálně mám Etu Gratus Max. Na běžné domácí pečení stačí, ale protože peču dost často, už jsem řešila několik poruch. Naštěstí mám šikovného muže, takže mi robot vždy opravil. Opakovaně se kazí převod rychlostí, přehřívá se mixér a teď se porouchal i mlýnek. Ale musím říct, že pokud zrovna funguje, dá se s ním vyjít. Hodně jsem sledovala různé testy a diskuze a doslova mě bolelo srdce, když Kitchenaid nevyhrál na plné čáře. Váš článek mě ale znovu utvrdil v tom, že příští volba bude jasná 🙂 Mimochodem, narodila jsem se ve Vyškově a strávila tam půl života a dokonce už jsem i byla obdivovat roboty přímo u zdroje. Do mé kuchyně se bude krásně hodit červený a aspoň jedna mísa musí být skleněná 😀
    Díky a hezký den

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 5. 2024 v 9:35

      Milá Evo, moc děkuji, věřím, že na ty dobré věci je potřeba si počkat 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    14. 5. 2024 v 21:21

    Dobrý večer,díky za tento článek.Ani nevíte,jak jste mě pomohla.Pred časem,se mě rozbil robot.Mela jsem Sencor,a musím říct,že nic moc.I když vydržel asi 6 let,ale toho zlobeni s ním.Zatim jsem pořád váhala nad koupi.Kdyz sleduji,nějaké pořady o peceni,tak používají stejný robot,jako vy.Tak si ho objednám,budu mít narozeniny,tak si udělám radost😀😀.Děkuji.

    Odpovědět
  • Zuzka
    16. 5. 2024 v 12:52

    Dobrý den,
    nadělila jsem si robot KitchenAid k 60. narozeninám. Jsem s ním spokojená již 10 let, (hm, to budeme mít oba kulatiny) mám i další nástavce na mletí masa, strouhání, odšťavňování a tak dostává dost „zabrat“. Každý týden peču kváskový chleba a i tam mi pomáhá.
    Občas se mi vysouvá jeden čep a tak si ho hlídám a jednou vypadl šroubek. Jinak je to zatím dobrý parťák a metly dosáhnou až na dno mís.
    Tedy doporučuji. Zuzka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 5. 2024 v 9:45

      Zuzko, moc děkuji za skvělou recenzi a přeji hodně dalších společných let 🙂

      Odpovědět
  • Iva
    18. 5. 2024 v 9:51

    Dobrý den paní Míšo, moc děkuji za tento článek. Již několikrát jsem si říkala, že vás požádám, ohledně robota, o radu 🙂

    Odpovědět
  • Renata
    24. 5. 2024 v 10:49

    Dobrý den,
    mám stejnou zkušenost. Domácností mi prošlo několik robotů, které jsem buď utahala nebo neměli výkon, jeden byl tak strašně hlučný i když psali, že není. Toužila jsem po Kitchen Aid, jen jsem řešila pořizovací cenu a ve finále to nemělo smysl, takže jsem si ho nedávno pořídila a je to miláček a už jiný nechci. Ježíškovi budu psát o další příslušenství ať si ho vyladím 🙂 Stejně jsem to řešila s mixerem a toužila po Thermomixu, opět řešila cenu a dneska?? Pěji ódy jak je super. Pro ty kdo pečou hodně a rádi, tak se vyplatí si připlatit a mít to nejlepší.

    Odpovědět
  • Eva
    28. 5. 2024 v 20:23

    Dobrý večer,chtěla by jsem se zeptat,jestli u toho vašeho robotu jde nastavit výšku metly.Uz jsem si vybrala barvu,ale nenašla jsem v popisku nic o nastavení metly.Dekuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Daniela
    31. 5. 2024 v 18:11

    Dobrý den,
    také jsem nadšenou majitelkou KitchenAid. Manželovi jsem už párkrát říkala, že kdyby doma hořelo, tak po záchraně všeho živého bude „Fešák“ (tak mi ho pojmenovali v prodejně ve Vyškově) to první, co budu z hořícího domu vynášet:-) Máme 3 syny v pubertálním věku, takže robot je v provozu prakticky denně a to cca 15 let bez jediného problému.

    Odpovědět
  • Šárka Kubcová
    17. 7. 2024 v 13:35

    Příjemný dobrý den, milá Míšo, jsem Vaší novou nadšenou objevovatelkou receptů a zaujal mne také článek o kuchyňských robotech. Jdou mi hlavou dvě otázky, které by mne zajímaly. Před zhruba dvěma lety jsem si koupila svého prvního kuchyňského robota, kvůli hnětení kynutého těsta. A zvolila jsem Kenwood Chef KVC30 model KVC30 3170S. Nesmírně jsem se na něho těšila, ale z užívání jsem lehce zklamaná. Zejména při šlehání másla s cukrem či bílků na sníh metla prostě nesetře hmotu ze stran mísy. Ale protože to je můj první robot, nevím, zda třeba nejsou nereálná moje očekávání, či zda nedělám někde chybu já při jeho užívání.

    Druhý dotaz jako spotřebitel nemám šanci zjistit kvalitu zpracování výrobku atd., proto i zmíněný první robot jsem kupovala dle dTestu. V tomto testu vyšel zmíněný typ Kenwood Chefu jako nejlepší. KitchenAid, které se mi velmi líbí vzhledově, vycházely v testu velmi dobře konstrukcí a zpracováním, hlučností a zátěžovým testem. Ale v tom hlavním – funkcemi jako šlehání, hnětení, zpracováním různých druhů těst byl průměrný, mezi 50-60%, což není moc. A já když nyní vidím u svého robota, že přesto, že právě ve funkcích vynikal, ale mě při běžném množství těsta na jednu bábovku vlastně není vůbec nápomocný, tak jak to asi tak vypadá u robotů s mnohem nižším hodnocením. Ale přitom píšete, že Vám míchá právě i krásně těsto ze stran mísy 🙂 Budu ráda za každý praktický poznatek i směrem k případným mým chybám při používání.

    Mějte krásný den a srdečně zdravím,

    Šárka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 7. 2024 v 19:20

      Milá Šárko, chápu, že je to těžké vybrat správně, zvláště když nabídka je tak široká. Osobně dám více na vlastní zkušenost, než “ověřené” recenze. Jak je z mého článku patrné, na Kitchenaid nedám dopustit a pro moje potřeby je nejlepší. Také jsem měla kenwood, pracuji s nimi i v jednom studiu na kurzech a tam právě vidím ty rozdíly. Přesně takové, o jakých píšete. Metla nezabírá do stran a je potřeba stírat, roboty jsou za mě i nestabilní … na druhou stranu ale treba model kMix od kenwoodu je fajn 🙂 já prostě patří do teamu kitchenaid a nikdo mě nepřesvědčí o opaku 🙂

      Odpovědět
  • Romana
    11. 10. 2024 v 23:05

    Dobrý den Míšo, ráda peču jak sladké, tak také kváskový chleba a asi hlavně kvůli němu bych si chtěla pořídit kvalitní robot, v ruce je to prostě makačka. Zvládne KA i takhle těžké, hutné těsto v pohodě? Pokukuji dle Vašeho doporučení po tomto s nerezovými metlami Artisan 5KSM185PSEER.
    Děkuji za radu a celkově za Vaše Víkendové pečení, hodně se tu inspiruji a téměř vždy se to povede.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 10. 2024 v 10:45

      S těstem na chleba bohužel moc zkušenost nemám, takže v tomto Vám moc neporadím. Nicméně věřím, že pokud dodržíte kapacitu mísy (robota) a hlavně rychlost při hnětení, neměl by být problém. Důležité také je nechat robot během práce občas odpočinout, zvláště u takových hutnějších těst. Případně se obraťte přímo na Magnum Home ve Vyškově, jsou to dovozci do ČR už mnoho let a určitě budou mít více zkušeností 🙂

      Odpovědět
    • Ivana
      24. 10. 2024 v 21:47

      Pokud mohu – zvládne všechno :). Někdy pak jen rukama zpracovávám těsto ke konci, abych ho moc nezavařila.

      Odpovědět
  • Ivana
    24. 10. 2024 v 21:45

    Také ho mám, mého milovaného robota Kitchen Aid a za mne jednoznačně TOP. Stojí na lince a často spolu vedeme hovory o tom, co pečeme :). Moje známá rodná američanka má tuto značku již 30 let – jen trochu drobné rozdíly v designu, ale bez poruch jí slouží už takto dlouho. Kdo peče hodně a rád, určitě se přidávám k doporučení POŘÍDIT SI TOHOTO KRASAVCE 🙂

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ