Dortíky připravované v silikonových formách nejsou tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jejich přípravu si klidně můžete rozložit do několika dní a vaším nejlepším pomocníkem bude mrazák, bez kterého by dortíky nešly z formy ven. Záměrně jsem zvolila tvar polokoule, protože se nejlépe plní a dortíky z ní jdou snadno vyloupnout. A taky je svým vzhledem nadčasová 🙂 Pokud ale domá máte jiný tvar, klidně ho použijte.
Než se do přípravy pustíte, dobře si přečtěte celý recept, aby vás něco nezaskočilo. Jako první si upečte korpus a udělejte ovocné vklady. Já jsem si před lety zamilovala kombinaci manga s marakujou, která kokos příjemně doplňuje. Nicméně skvělou obměnou budou třeba višně nebo meruňky.
Dortíky si můžete připravit s předstihem a nechat uložené v mrazáku. Teprve pár hodin před servírováním dokončit polevou a nechat povolit. No a pokud nemáte žádnou silikonovou formu, je možné tento dezert připravit i do skleničky. Takže žádné výmluvy a jde se na to 🙂
Kokosové polokoule s mangem a marakujou (6-7 ks)
Kokosový korpus:
- 70 g vajec
- 40 g mandlové mouky
- 12 g strouhaného kokosu
- 20 g moučkového cukru
- 50 g bílků
- 20 g cukru krupice
- 25 g hladké mouky
- 15 g másla
Vejce, mandlovou mouku, kokos a moučkový cukr společně prošlehejte. Můžete použít i food procesor či mixér. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem do pevného sněhu a po částech spojte s vaječnou směsí. Vmíchejte prosátou mouku a nakonec rozpuštěné zchladlé máslo.
Těsto rozetřete na plech vyložený papírem na pečení do obdélníku asi 30×15 cm a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C (horní/dolní ohřev) asi 8-10 minut. Nechte vychladnout.
Mangovo-marakujový vklad:
- 60 g marakujového pyré
- 50 g mangového pyré
- 15 g cukru krupice
- 5 g kukuřičného škrobu
- 2 g plátkové želatiny Dr. Oetker nebo Ewald
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Obě pyré, cukr a škrob dejte do rendlíku a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte pozvolna k varu a 1-2 minuty povařte. Přidejte vymačkanou želatinu, promíchejte do rozpuštění a směs rozdělte do silikonových polokoulí o průměru zhruba 4 cm. Dejte do mrazáku ztuhnout.
TIP – Ovocná pyré koupíte na cukrářských eshopech, na Diana svět oříšků nebo v Makru.
Kokosová pěna:
- 125 g kokosové smetany/krému (coconut cream)
- 2 žloutky
- 25 g cukru krupice
- 55 g bílé čokolády Belcolade Blanc 31%
- 130 g smetany ke šlehání 33%
- 4 g plátkové želatiny Dr. Oetker nebo Ewald
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Žloutky prošlehejte s cukrem, kokosový krém zahřejte a pozvolna nalijte na žloutky. Promíchejte, směs vraťte zpět do rendlíku a za stálého míchání při nízké teplotě vařte na teplotu 82°C. Stáhněte ze sporáku, přidejte vymačkanou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Nalijte na čokoládu, vymíchejte do hladka a promixujte tyčovým mixérem. Směs nechte zchladnout na 30°C, pak vmíchejte stěrkou smetanu ušlehanou do měkkých špiček.
Silikonovou formu (polokoule průměr 7-8 cm) položte na rovný tác a polokoule naplňte asi do poloviny kokosovou pěnou. Do každé vložte jeden ovocný vklad a zalijte malým množstvím pěny. Z korpusu vykrojte kolečka nepatrně menší, než je průměr vašich polokoulí a uzavřete s nimi dortíky. Dejte alespoň na 12 hodin zamrazit.
TIP – kolečkem korpusu dortík uzavřete a vůbec nevadí, když bude lehce vykukovat nad formu.
Poleva:
- 200 g bílé čokolády Belcolade Blanc 31%
- 50 g kokosového oleje
- strouhaný kokos
Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte, přidejte zbytek čokolády a míchejte do úplného rozpuštění. Přilijte tekutý kokosový olej, dobře promíchejte a nechte zchladnout na teplotu 28-30 °C.
Zmrzlé polokoule postupně máčejte v polevě a ještě před zatuhnutím posypte rychle kokosem. Já si pomáhám špejlí, kterou zapíchnu do středu dortíku. S její pomocí dortík snadno namočím i přenesu na finální podložku. Pak už stačí jen špejli opatrně vytočit 🙂
Ozdobit můžete dle vlastní fantazie, já jsem použila sušené mango.
Recept vyšel před časem v časopise Gurmet v rámci mé cukrářské výzvy. Autorem krásných fotografií je Marek Bartoš.
31 Komentáře
Iveta
7. 1. 2024 v 19:52Dobrý večer, chcem sa opýtať na kokosový olej, ktorý ide do polevy -ktorý používate a kde ho kúpim? Vopred ďakujem za odpoveď.
Míša Landová
8. 1. 2024 v 8:50Kokosový olej (tuk) koupíte dnes běžně v mnoha obchodech, ať už jsou to potraviny nebo třeba dm drogerie. Nemám oblíbenou žádnou značku 🙂
Petra
10. 1. 2024 v 9:12Dobrý den, jaké pyré se dá ještě použít? A můžu použít i jinou než mandlovou mouku ? Děkuji ☺️
Míša Landová
10. 1. 2024 v 13:08Jak píšu v příspěvku výše, můžete použít i jiné (třeba meruňky nebo višně), záleží na Vaší chuti a aby to ladilo ke kokosu.
Petra
11. 1. 2024 v 21:56Děkuji a tu mandlovou mouku mohu nahradit jinou?
Míša Landová
12. 1. 2024 v 8:43Jedině mletými mandlemi.
Eva Chrustová
10. 1. 2024 v 12:37Dobrý den Míšo, kde se dá koupit kokosová smetana a nebo kokosový krém. Předem děkuji za odpovědˇ
Míša Landová
10. 1. 2024 v 13:09Obvykle se prodává v plechovce podobně jako kokosové mléko a koupíte ve větších supermarketech nebo ve zdravé výživě.
Petra
16. 1. 2024 v 15:54Potřebovala bych udělat více dávek, ale mám málo formiček. Jak dlouho a jak můžu kokosový krém uskladnit otevřený ? Děkuji
Milunka
14. 1. 2024 v 14:57Jedna „technická“ – když při nanášení polevy pomocí nahoře zapíchnuté špejle polokouli namočím do polevy, automaticky namočím nejdřív jeji dno… Nebo mám opatrně kroužit, aby se poleva rozlila jen po povrchu kromě dna? Bude uvedené množství polevy stačit? Díky.
Míša Landová
14. 1. 2024 v 17:25V podstatě máte dvě možnosti, položit si polokoule na mřížku a polevou polít. Já mám raději tu druhou možnost, kdy si dortík napíchnu na špejli, celý ponořím a dno otřu o hranu misky. Lépe se tak s dortíky manipuluje. Poleva by stačit měla, je ale potřeba si vzít užší nádobu, aby hladina polevy byla vyšší.
Lenka
14. 1. 2024 v 21:44Ahoj Míšo, zkoušela jsem tvůj mini dortik s čokoládovou pěnou a banánovou příchutí uprostřed..Bylo to vynikající!
A chtěla bych teď zkusit udělat tu kokosovou pěnu na dortík polokoule.
Chci se zeptat, šlo by kdybych dala zamrazit čokoládovou pěnu a potom ji přidala doprostřed té kokosové pěny?
Ještě bych to zalila čokoládovou polevou a nakonec nasypala kokos po povrchu.
Jenom se bojím, abych neudělala špatně to, že bych dala tu čokoládovou pěnu(zmraženou) doprostřed toho kokosové krému. Jestli se mi to potom nějako nespojí dohromady.
Děkuji za odpověď.
Míša Landová
16. 1. 2024 v 13:04Ano, vnitřní vklad je možné udělat klidně z čokoládové pěny. Chuťově to bude příjemně ladit 🙂
Sarka
17. 1. 2024 v 20:23Dobry den, moc dekuji za Vase recepty, jsou uzasne a maji vzdy velky uspech, tak se tesim, az vyzkousim i toto! 🙂
Prosim, jak je to s kupovanym pyre- jak dlouho otevrene vydrzi? Nasla jsem vzdy jen kilova baleni. Dekuji.
Míša Landová
17. 1. 2024 v 22:25Po otevření doporučuji pyré zamrazit, klidně i v menších krabičkách 🙂
Martina
22. 1. 2024 v 23:02Dobrý den, Míšo,
Váš blog je fantastický a pravidelně Vás sleduji. Neplánujte prosím v nejbližší době zkusit Opera cake? Objevila jsem na Bavette, ale zatím jsem sama nenašla odvahu 🙂 Díky za odpověď, Martina
Míša Landová
25. 1. 2024 v 9:34Děkuji 🙂 kdysi jsem operu zkoušela, ale nejsem příliš fanda máslových krémů a tam by měl být 🙂 ale podle Bavette zkuste, má skvělé recepty i videa 🙂
Nikola
27. 1. 2024 v 13:30Dobrý den Míšo, myslíte, že by bylo možné nahradit kokosovou smetanu klasickou smetanou ke šlehání 33% a přidat kokosovou pastu od Diany?
Moc děkuji, Nikola
Míša Landová
27. 1. 2024 v 17:09Ano, jen s kokosovou smetanou je chuť asi více výrazná po kokosu.
Káťa
11. 2. 2024 v 12:15Dobrý den, dortíky už čekají v mrazáku na Valentýn.❤️ Napadlo mě místo bílé čokolády na polevu tématicky použít ruby.. Ale přeci jen si tou nakyslou chutí nejsem jistá. A jen kvůli barvě nechci Vašemu zákusku uškodit. Na druhou stranu je tam i ta marakuja.. No..bez konzultace s vámi se neodvážím. Co myslíte? 🙂 Předem děkuji za odpověď. A děkuji za skvělé recepty. 🙂
Míša Landová
11. 2. 2024 v 15:44Já myslím, že tady je to asi jedno 🙂
Jana
16. 2. 2024 v 20:21Dobrý den, jak dlouho prosim před konzumací je nutné vyndat desert z mrazáku do ledničky a jak dlouho pak vydrží v ledničce (když ho někdo nezbasti). Zrovna ho mám rozdělany a už se na něj moc těším 🤭
Míša Landová
18. 2. 2024 v 8:42Pár hodin v lednici potřebuje, aby povolil. Vydrží jako ostatní zákusky, tedy 2-3 dny.
Alena
22. 2. 2024 v 16:39Delala jsem pro manzela, ma celiakii a misto normalni mouky jsem dala do korpusu kokosovou, dopadlo to perfektne, korpus neni vubec suchy a ani se nedroli. A k tomu je to jeste o neco vic kokosove! Perfektni recept, i ja jako zacatecnik jsem to zvladla. Super! Dezerty uz jen od Vas, Miso <3
Míša Landová
23. 2. 2024 v 9:40Milá Aleno, moc děkuji, i za zkušenost s bezlepkovou variantou 🙂
Soňa
24. 2. 2024 v 9:31Dobrý den, půlkoule je dokonalá. Místo čokoládové polevy jsem použila bílý Velvet spray a dortík vypadá krásně. Moc děkuji za Vaše úžasné recepty 🙂
Míša Landová
24. 2. 2024 v 19:34Děkuji, velvet je také skvělá alternativa.
Lucie
5. 3. 2024 v 16:23Dobrý den, chci se zeptat kvůli úspoře času a nedostatečnému množství forem, jestli je všeobecně na těchto “mražených” dezertech znát, pokud jsou v mrazáku delší dobu např. 2 týdny místo 2 dnů. Myslím tím chuť, jestli je pořád stejně dobrá a jestli se dezerty nechovají jinak např. námraza. Případně nemáte tip, v čem dezerty uchovat v mrazáku pokud potřebuji formu na další kusy? Mockrát děkuji, hezký den. 🙂
Míša Landová
6. 3. 2024 v 8:33Dezerty mohou být samozřejmě v mrazáku i delší dobu, jen je potřeba dobře zabalit. Pokud nemáte dost forem, doporučuji vyloupnout z formy, každý dortík zabalit do fólie a uzavřít do krabice.
Šárka
17. 3. 2024 v 17:40Dobrý den Míšo, děkuji za recept, čekám až přijdou pyré a s chutí se do polokoulí pustím. Ráda bych se Vás ještě zeptala, peču podle Vaší první knihy laskonky, to je prostě zaručená jistota 😍 a u jedněch máte mango-maracujový krém a má se do něj přidat rýžový škrob, nešel by prosím zaměnit za kukuřičný? Co jsem našla na internetu tak by to snad tak zásadní změna nemusela být, ale zda nemáte zkušenosti.
Předem Vám děkuji a přeji krásný den 🍀
Míša Landová
17. 3. 2024 v 19:17Ano, klidně použijte kukuřičný škrob 🙂
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
5