Menu
Makronky

Makové makronky

Makové makronky mě lákaly už dlouho, jednak moc hezky vypadají, ale hlavně jsem si vůbec nedokázala představit jejich chuť. Pro mě trochu nezvyklé spojení francouzské delikatesy a máku, který známe spíše v koláči nebo buchtách. A tak mi to jednoho dne nedalo a prostě jsem je vyzkoušela 🙂 

Úspěch měly nejen u mě, ale i u většiny testujících, takže jsem si v krátké době dala repete. Měla jsem tak možnost trochu vylepšit krém, který byl na první pokus dost sladký. Upravila jsem také poměr másla a sýru, aby makronky zůstaly déle křehké. Pokud patříte k příznivcům makronek a máte rádi mák, určitě je vyzkoušejte.   

Recept na makronky je více méně úprava dvou starších receptů, které už na blogu mám. Nehledejte v tom žádné zásadní změny či triky. Pokud máte svůj osvědčený recept, klidně ho použijte a podle mě zkuste jen makovou náplň. 


Makové makronky (ca. 35-40 celých slepených makronek)

Těsto na makronky (ca. 70-80 jednotlivých půlek):

150 g mandlové mouky

150 g moučkového cukru

55 g + 55 g bílků 

150 g cukru krupice

40 ml vody

fialová nebo růžová gelová barva

maková semínka na posypání

Připravte si 3 plechy, které vyložte pečícím papírem nebo folií. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka, případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír na pečení.

Troubu si předehřejte na 140-150 stupňů. Uvedená teplota je orientační, každá trouba peče trochu jinak, je potřeba vyzkoušet 🙂 

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem promixujte a prosejte přes větší sítko do mísy. K této směsi přidejte polovinu bílků (55 g) a promíchejte do pasty. V této fázi můžete také přimíchat barvu. 

Krupicový cukr (150 g) dejte do menšího kastrolku a zalijte vodou. Společně svařte na cukrový rozvar o teplotě 117-118 stupňů. Současně začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) se špetkou soli do polotuhého sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na předšlehané bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu. Ke konci přidejte barvu, pokud jste ji nepřidali již do mandlové pasty, a dobře zašlehejte,

Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty, těsto zlehka obracejte tak dlouho, dokud vám pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 9 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy.

Plechem bouchněte několikrát o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Mě se velmi osvědčilo poklepávat dlaní zespodu na plech. Makronky posypte semínky máku a po jednom plechu pečte ve vyhřáté troubě 14-18 minut. Doba pečení záleží na nastavené teplotě. 

Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Zkuste jednu opatrně odloupnout, pokud to jde snadno, je hotovo. 

Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, teprve až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.

Maková náplň:

150 g změklého másla

100 g čerstvého sýra typu Lučina, Palouček, Cream Cheese

moučkový cukr dle chuti 

šťáva z 1/2 citronu

3-5 lžic mletého máku

Změklé máslo, moučkový cukr a citronovou šťávu v misce společně našlehejte. Pak po částech přidejte čerstvý sýr, který by měl mít pokojovou teplotu. Dobře prošlehejte, podle chuti můžete přidat cukr, ale berte v úvahu, že makronky jsou dost sladké, v krému ho tedy moc být nemusí.

Nakonec stěrkou vmíchejte mletý mák. Já jsem dala pět vrchovatých lžic, ale klidně dejte více či méně dle chuti. 

Krém si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a zcela vychladlé makronky naplňte. 

Dejte do lednice ztuhnout, ztuhlé makronky pak přendejte do uzavřené krabice a nechte v lednice 24 hodin rozležet (min. přes noc). 

 

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

26 Komentáře

  • Anonymní
    23. 1. 2019 v 19:56

    Dobrý večer Míšo, jedním slovem nádhera!!! O makronky jsem se jednou pokousela, ale dopadlo to spatne….vyšly mi z toho nevzhledné placky 🙁 už jsem si pročetla všechny vaše rady u všech receptů na makronky a sbírám odvahu se do nich pustit… Doufám, ze se mi jednou také takto povedou;-). MejtM se fajn. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 1. 2019 v 19:51

      Hanko, moc děkuji 🙂 makronky se musí trénovat mnohem více, než cokoliv jiného, pár pokusů bohužel v jejich případě nestačí 🙂 Je to běh na dlouhou trať a někdy je lepší si upéct raději něco jiného 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 1. 2019 v 20:42

    dobrý večer, Vaše makronky jsou naprosto luxusní 🙂 chystám se na svůj druhý pokus a chtěla jsem se zeptat, na kurzu nám říkali že teplota rozvaru by měla být 110 C a vy je děláte s rozvarem 118 C 🙂 je ta teplota důležitá? nebo prostě něco mezi těmito teplotami je dobře? Moc děkuju Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 1. 2019 v 19:54

      Markéto, moc děkuji 🙂 makronky potřebují spousty času a spousty pokusů 🙂 recepty se liší a nejčastěji právě teplotou rozvaru. Na blogu mám recept, kde se také vaří na 110 stupňů a funguje to 🙂 někdo vaří jen na bublinu, tedy bez teploměru. Hodně záleží i na ostatních faktorech. Mohu se zeptat, kde jste byla na kurzu? 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 1. 2019 v 22:52

    …a udělala jste moc dobře, Míšo, protože Vaše makronky, ostatně jako vše ostatní, to je prostě bomba! A v případě makronek je pochvala a obdiv o to větší, že ne vždy nám, ostatním smrtelníkům, vyjdou takhle krásně:-)
    Hezké dny a ať se Vám daří vše, na co sáhnete a po celý rok! Milena 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 1. 2019 v 19:55

      Mileno, zdravím Vás a moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Ilona Ř.
    24. 1. 2019 v 12:32

    Makronky,
    to je meta, kterou se už nějakou dobu chystám pokořit !
    já i děti je milují!
    A makové ti už je vyšší level !
    Koupila jsem si mandlovou mouku, podložku,… asi budu muset ještě investovat do teploměru , pročetla několik návodů, jak na ně i video shlédla a stále sbírám odvahu se do nich pustit!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 1. 2019 v 19:57

      Ilono, pokud jste připravená, tak směle do toho 🙂 makronky nepotřebují ani tak odvahu, jako trpělivost a spoustu času na zkoušení. Přeji hodně štěstí 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 1. 2019 v 14:46

    Dobrý den, před Vánoci jsem objevila váš blog a od té doby patří tato stránka mezi mé oblíbené. Děkuji za skvělou inspiraci. Na oplátku se podělím o svou zkušenost s makovými makronkami. Kvůli své kamarádce, která má alergii na ořechy, jsem ve vašem receptu na makronky zkusila vyměnit mandle za mletý bílý mák, v poměru 1:1. A taky to funguje. Nejsou sice tak pěkně hladké jak mandlové, ale to byla jen nepatrná vada na kráse. Úspěch sklidily. Krásný den, Slávka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 1. 2019 v 20:00

      Slávko, zdravím Vás, jsem ráda, že patřím mezi "oblíbené" 🙂 Děkuji také za tip na makronky, musím říct, že mě také napadlo nahradit část mandlí mletým mákem, takže to v budoucnu určitě vyzkouším 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 1. 2019 v 12:21

    Dobrý den, makronky před pečením nezasychají na plechu? Děkuji, Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 1. 2019 v 16:09

      Petro, u italské techniky s rozvarem není potřeba před pečením sušit, můžete rovnou do trouby 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 2. 2019 v 19:47

    Dobrý večer Míšo, vaše makronky jsou naprosto dokonalé, já dělala několikrát bez rozvazu podle vašich citronových a vždy se povedly, dnes jsem poprvé zkusila s rozvarem a průšvih, první plech dopadl jako popraskané piskoty tak jsem další raději nechala zaschnout,ty už vypadaji hezky, ale jsou pro změnu duté, nevíte prosím v čem by to mohlo byt? Moc děkuji a už teď se těším na váš další recept Alena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 2. 2019 v 7:43

      Aleno, zdravím Vás a moc děkuji 🙂 pokud se Vám daří makronky bez rozvaru, tak v nich klidně pokračujte a netrapte se těmi s rozvarem 🙂 Pokud Vám popraská celý plech, je těsto obvykle přemíchané nebo pečete na příliš vysokou teplotu. To může mít za následek i duté makronky. Nicméně v poslední době mi dutost makronek způsobila i špatná mandlová mouka. Jinak makronky s rozvarem nemusíte nechávat schnout, můžete po nastříkání rovnou péct 🙂 mějte se fajn a ať se daří. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 3. 2019 v 21:31

    Dobrý večer Míšo, chtěla bych se prosím zeptat, zda máte zkušenosti s podložkami na makronky od firem Silikomart nebo Pavoni(jsou to ty bílé s předkreslenými kolečky na dvě velikosti). Zvažuji, že si je koupím, ale jsou dost drahé a nevím, zda se vyplatí do nich investovat, aby se na nich makronky dobře upekly. Mám zkušenost s červenou silikonovou podložkou, se kterou to moc nejde. Děkuji za Vaši odpověď Kamila

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 3. 2019 v 6:50

      Kamilo, zdravím Vás, v minulosti jsem vyzkoušela silikonové podložky s vystouplými okraji od Silikomartu i Tescomy a dobré zkušenosti s nimi nemám 🙂 Koupila jsem také podložku Silpat, na které většina cukrářů makronky peče a také žádná sláva 🙂 nejlepší zkušenosti mám s teflonovou folií, peču jedině na ní. Bohužel s čistě bílými podložkami zkušenost nemám, ono hodně záleží i na troubě a také jakou technikou makronky pečete 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 6. 2020 v 15:08

    Dobrý den..moc vás obdivuji a zároveň prosím o radu jak na makronky…peču je stále a dokola a pořád se mi nedaří…postupuju přesně podle vašich instrukcí a dnes mám místo makronek piškoty…co dělám špatně…Děkuji za odpověď Jiřinka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 6. 2020 v 19:40

      Jiřinko, těžko takto na dálku radit, co děláte špatně. Musela bych vidět celý Váš postup od začátku do konce, abych dokázala říct, kde je chyba. Určitě není dobré péct pořád dokola, je potřeba si zpětně uvědomit, co mohlo být špatně … málo ušlehaný sníh, špatně nalitý rozvar, přemíchané těsto, špatná teplota v troubě … těch proměnných je tam opravu hodně …. pokud Vás makronky opravdu zajímají, zkuste zvážit návštěvu kurzu nebo mrkněte na můj on-line kurz na makronky 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      17. 6. 2020 v 7:00

      Děkuji za odpověď a vážně se zs vámi vypravím 😊jelikož těch peněz jsem do makronek investovala hooodne moc a nevzdám to dokud nebudu vědět co dělám pořád špatně..ty vaše jsou prostě nej nej nej…Jiřinka

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 6. 2020 v 14:20

      Tak se budu těšit na viděnou 🙂

      Odpovědět
  • Ester
    18. 4. 2021 v 11:01

    Dobrý den Míšo, obracím se na Vás s dotazem.🙂 včera jsem dělala makronky (obyčejné bílé). Těsto mi pomalu stékalo ze stěrky a šlo mi namalovat pomyslnou 8, avšak poté, co jsem nastříkala makronky do formy, měly takového ,,pinďourka”, který nezmizel ani po několikátém sklepnutí. Po vyjmutí makronek z trouby neměly nožičku, ale sukýnku, což jsem vyčetla, že by mohlo jít o řídké těsto. Jak tedy s tou strukturou těsta? Makronky se mi trošku připálily na jedné straně (150stup.C, 15min,horkovzduch). Je lepší snížit teplotu a péct 15 min anebo péct kratší dobu na 150stupňu C?
    Velice děkuji za odpovědi,
    Jste mým vzorem v pečení
    Přeji Vám krásný víkend

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 4. 2021 v 20:48

      Pokud Vám zůstávají na makronkách špičky, je na vině špatné stříkání na plech 🙂 Musíte na konci „cuknout“ sáčkem do strany, nikoliv tahat nahoru. Nožička nebo sukýnka …. z mého pohledu je to asi jedno, je to jen o úhlu pohledu, sukýnka se dělá obvykle na silikonové podložce, ale má na ni vliv více faktorů. Já osobně bych teplotu nechala a trochu zkrátila dobu pečení 🙂

      Odpovědět
  • Alexandra
    18. 2. 2023 v 17:52

    Dobrý deň, makronky na foto sú krásne, rozhodla som sa skúsiť, samotné vyšli fajn, mak na vrchu super 🙂 ale toto je ten najdivnejsi krém aký sa mi kedy podarilo resp. nepodarilo vytvoriť 😀 dvakrát šiel do koša.. nejako divne zareagoval a oddelila sa v ňom nejaka tekutá zložka, no nepoužiteľné.., chuťovo tiež nie moja šálka kávy, ale tak chcela som to už dokončiť. Bohužiaľ ani na druhý pokus sa mi ich nepodarilo naplniť a pritom vyšli take pekne 🙁

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 2. 2023 v 9:56

      Netuším, co se Vám na krému nepovedlo, ale v žádném případě neměl jít do koše. Suroviny stačí jen vyšlehat společně do krému, žádná věda v tom není, jen musí mít všechny stejnou pokojovou teplotu. Pokud jste přidala studený sýr, tak je přirozené, že se krém srazil … nicméně i to se dá napravit 🙂

      Odpovědět
      • Lenka
        7. 3. 2023 v 22:59

        Dobrý den, krém se mi také srazil po přidání studeného sýru. Dá se ještě nějak zachránit? Děkuji 🙂

        Odpovědět
        • Míša Landová
          9. 3. 2023 v 12:44

          Nemůžete do másla přidat studený sýr, suroviny musí mít stejnou teplotu. Stačí lehce nahřát a našlehat.

          Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ