Menu
Bábovky a chlebíčky

Bábovka s mascarpone

Mascarpone u nás v posledních letech hodně zdomácnělo, některé dezerty už si bez něj ani neumím představit. A to teď nemám vůbec na mysli tiramisu 🙂 Já osobně ho mám radši za studena, ať už v podobě krému, nadýchané pěny nebo v nepečeném cheesecaku. Tentokrát jsem udělala výjimku a zkusila ho pěkně „za tepla“, překvapivě v bábovce 🙂 

Bábovka je díky mascarpone krásně jemná a vláčná, získala si mě na první kousnutí. A to nejsem zrovna bábovkový typ 🙂 V krku se vám určitě nezadrhne a skvěle bude chutnat i další dny. Myslím, že by šla snadno připravit i jako mramorová. Tak co, zkusíte taky šoupnout mascarpone do bábovky? 

Nenechte se zmást velikostí bábovky na fotografiích, připravila jsem ji totiž na zkoušku jen z poloviční dávky a je opravdu hodně malá. 

Bábovka s mascarpone (střední forma): 

4 velká vejce

180-200 cukru krupice

80 ml rostlinného oleje

125 g bílého jogurtu 

250 g mascarpone

250 g polohrubé mouky

15 g prášku do pečiva

špetka soli

citronová kůra, vanilka

Troubu předehřejte na 180 stupňů, střední bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou.

Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Při nižších otáčkách pak postupně zašlehejte olej, jogurt a mascarpone. Přidejte citronovou kůru a vanilku.

Nakonec vmíchejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Těsto promíchejte hezky do hladka a vlijte do připravené formy. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 minut. Špejlí si ověřte, že je propečená. 

Bábovku nechte chvilku chladnout ve formě, teprve pak opatrně překlopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí můžete pocukrovat. 

inspirace z webu http://conlaszarpasenlamasa.es/

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

78 Komentáře

  • Anonymní
    29. 1. 2019 v 16:29

    Dobrý den Míšo, tohle je o poznání jednodušší než makronky;-)…. Jsem moc ráda za další typ na rychlou dobrotu:-), jelikož si manžel tentokrát "zasedl" na sladkosti bez krému. O víkendu jsem pekla čokoládový perník z podmáslí a tento víkend bude bábovka od Vás:-)
    Díky za další recept do sbírky. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2019 v 16:38

      To máte pravdu, Hanko 🙂 jednodušší a možná i lepší 🙂 i když jak se to vezme.

      Odpovědět
  • Růžena
    30. 1. 2019 v 8:27

    Bábovku s mascarpone dělám dost často, ale zatím jsem tam nikdy nepřidala jogurt.
    Příště určitě zkusím, působí na mě vláčně 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2019 v 16:38

      Zkuste, vláčná určitě je 🙂

      Odpovědět
  • Katie K
    1. 2. 2019 v 8:36

    Vyskusala som a je naozaj vyborna 🙂 dakujem za receptik…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 2. 2019 v 7:38

      Skvělé, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 2. 2019 v 9:40

    Výborná bábovka, měla úspěch. Děkuji za recept, Jindra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 2. 2019 v 7:38

      Moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 2. 2019 v 14:43

    Míšo, bábovka měla obrovský úspěch;-). Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2019 v 7:56

      Hanko, díky :))

      Odpovědět
  • Martina
    3. 2. 2019 v 9:57

    Moc rada zkusim, i když tento týden mě čeká hodně z tvých receptu, dcera má narozeniny a ja musím nakrmit hujerovic, vybrala si minipavlova a dort s cokoladovou zrcadlovou polevou , a pro babičky zkusim tu babovku v mramorové verzi.Moc dekuji za úžasné recepty. I v práci už všichni pečou podle tvých receptu��

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 2. 2019 v 9:38

      Je mi jasné, že budeš mít zase náročné pečení pro tak velkou rodinu 🙂 tak ať se vše podaří a hezkou oslavu 🙂

      Odpovědět
  • Lenka/Lilienka
    6. 3. 2019 v 15:34

    Jednoduchý a báječný recept, Míšo. Rozhodně jsem neměla v plánu sníst půl bábovky, ale prostě stalo se 🙂 Až doteď jsem si myslela, že je mascarpone pouze pro studenou kuchyni. Děkuji za recept 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 3. 2019 v 6:52

      Lenko, děkuji 🙂 také jsem netušila, že bude bábovka s mascarpone tak dobrá 🙂

      Odpovědět
  • Hanara
    5. 8. 2019 v 20:55

    Dobrý den, moc ráda se inspiruji vašim blogem. Tento recept jsem zkoušela hned 3x. Poprvé mi vznikla výborná bábovka, podruhé nepřekonatelná bublanina s visněmi a dnes potřetí skvělá bublanina bez cukru s jahodami 😎

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2019 v 10:15

      Tak to moc ráda slyším 🙂 vidím, že těsto na bábovku našlo mnohonásobné využití 🙂 super nápady 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 1. 2020 v 19:46

    Vyzkoušela jsem bábovku a je výborná (y) dělávám s tvarohem, ale tahle je o level lepší. Příští víkend si zase opět něco od Vás vyberu 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 1. 2020 v 17:47

      Tak se budu těšit na další komentář 🙂

      Odpovědět
  • Vlaďka
    27. 3. 2020 v 9:46

    Bábovka byla chuťově výborná a padla rychle za vlast😁ale bohužel se mi zgrcla, tak nevím, co jsem udělala špatně 🤷‍♀️

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 3. 2020 v 12:59

      Důležité je, aby všechny suroviny měly stejnou pokojovou teplotu. Na vině může být také vyklopení příliš horké bábovky …

      Odpovědět
  • Unknown
    13. 4. 2020 v 15:06

    Vyzkoušela jsem bábovku a musím říct, že je výborná 👏😀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 4. 2020 v 8:33

      Tak to ráda slyším, díky.

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 6. 2020 v 15:26

    Je úžasná, nadychana, jednoduchá. Škoda, že nelze vložit do komentářů foto.

    Odpovědět
  • Pavlína
    11. 1. 2021 v 18:53

    Babovku jsem dnes upekla, je výborná, stavnata. Příště zkusim do těsta pridat trochu konzervovanych mandarinek.

    Odpovědět
  • Martina
    21. 2. 2021 v 22:00

    Míšo,bábovka je výborná a všem opět chutnalo🙂.

    Odpovědět
  • Petra
    10. 3. 2021 v 14:14

    Dobrý den, moc děkuji za skvělý recept, babovka je vynikající 😍 nemůžu se dočkat, až vyzkousim další recepty! Petra

    Odpovědět
  • Klára
    14. 4. 2021 v 18:41

    Bábovka je výborná! Jemná, vlhká, voňavá ❤️ děkuji za recept.

    Odpovědět
  • Emm
    23. 4. 2021 v 8:14

    Dobrý den, je možné místo mascarpone dát riccotu ? :))

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 4. 2021 v 9:28

      Nezkoušela jsem, ale riccota má jiné složení a hlavně minimum tuku, bude se v těstě chovat jinak.

      Odpovědět
  • Pavla
    19. 6. 2021 v 7:49

    Čekalo mě včera pečení na „dokopnou“ pro místní mladé fotbalové naděje 🙂 zadání bylo jasné, bude to pro děti a bude to z domácích zásob, protože v tom horku nikam na nákup nejdu. Tak jsem prohlédla lednici, našla jedno zapomenuté mascarpone a vyrobila tento recept ve formě citronových muffinů (kromě kůry z celého citronu jsem přidala ještě šťávu a 1 citronový cukr). Vložila jsem je do barevných košíčků, které mi zbyly z Velikonoc – a byl to hit, zmizely okamžitě 🙂 děkuji!

    Odpovědět
  • Jana
    22. 6. 2021 v 9:23

    Dobry den Míšo, tak jsem pekla podle tohoto receptu už 2x. Poprvé bábovku a všem moc chutnala. A včera jsem recept upravila – část mouky jsem nahradila kokosem a upekla jsem 12 muffinů a ze zbytku těsta mini dort s jahodama 🙂. A kolegové v práci už si pochutnávají. Díky za vaše recepty

    Odpovědět
  • Libor
    3. 12. 2021 v 12:24

    Misto oleje přidat yogurt?

    Odpovědět
  • Ladka
    17. 2. 2022 v 12:43

    Bábovka je moc dobrá, vláčná a hlavně všem chutná .

    Odpovědět
  • Michaela
    7. 6. 2022 v 14:18

    Vyborna bábovka, měla jsme prošlé mascarpone a bylo mi ho líto vyhodit. V téhle kombinaci naprostá mnamka 😊

    Odpovědět
  • Šárka
    3. 9. 2022 v 22:05

    Za mne doposud nejlepší bábovka, co jsem ochutnala. Moc děkuji za recept! Dát mascarpone jinam než do krému mě totiž ani nenapadlo 🙂

    Odpovědět
  • DAGMAR
    30. 10. 2022 v 17:30

    Tak jsem právě vyzkoušela Váš recept. Občas vyzkouším novy recept a nakonec zustanu u meho vyzkouseneho receptu po babičce, hrníčková babovka , protoze je jako jedna z mála vláčná.Ovsem musim říct,ze tahle je opravdu výborná .Moc dekuju

    Odpovědět
  • wiwuska
    8. 1. 2023 v 12:48

    Veľmi chutná a vláčna bábovka. Ďakujem za recept, určite upečiem viackrát.

    Odpovědět
  • Martina
    21. 1. 2023 v 10:37

    Myslíte, že by šel jogurt nahradit zakysankou?

    Odpovědět
  • Petra Marešová
    22. 5. 2023 v 22:20

    Dobrý večer,myslíte,že je možné dát místo polohrubé mouky spaldovou hladkou nebo celozrnnou mouku?
    Děkuji moc

    Odpovědět
  • Niki
    14. 8. 2023 v 16:59

    Včera jsem ji dělala poprvé a všem chutnalo

    Odpovědět
  • Veronika
    8. 3. 2024 v 21:02

    Vážně luxusní! K citrónové kůře jsem dala i citrónovou šťavu (ať mi nezůstane „ohlodaný “ citrón) a má to šmrnc. Štavnatá, vláčná a krásně žluťounká. Prostě k sežrání a přitom úplná rychlovka!

    Odpovědět
  • Marie
    19. 3. 2024 v 10:30

    Dobrý den.
    Rozhodla jsem se podle vašeho receptu upéct bábovku s mascarpone. Ještě jí sice nemám hotovou ale zarazila mě dávka prášku do pečiva. Uvádíte 15 g prášku do pečiva. Není to příliš? Recept jdu přesto upéct.
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Jana
    21. 3. 2024 v 8:11

    Dobrý den, děkuji za výborný recept, potřebovala jsem zužitkovat zbytek mascarpone. Bábovka výborná, zmizela během chvilky 🙂

    Odpovědět
  • Darina
    24. 4. 2024 v 12:01

    Výborná, urobila som bezlepkovú, pridala čokoládku do muffin. Je vláčna a nadychana.

    Odpovědět
  • Jirka
    5. 7. 2024 v 17:26

    Dobrý den,

    tuto bábovku peču pravidelně, ale chtěl bych se zeptat, když mám novou formu o objemu 2,4l jakým koeficientem vynásobit suroviny, aby byla dostatečně velká ?
    Děkuji.

    Odpovědět
  • Veronika
    25. 7. 2024 v 20:49

    Hezký večer. Dal by se jogurt vynechat, případně co jiného by se dalo použít?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 7. 2024 v 8:21

      Vynechat určitě ne, nahradit můžete třeba zakysanou smetanou, kefírem, možná i mlékem …

      Odpovědět
  • Lenka
    22. 8. 2024 v 14:24

    Dobrý den,

    Míšo, možná trochu hloupý komentář, ale mám doma mascarpone, které je asi necelý týden prošlé. Je mi líto ho vyhodit. Myslíte, že bude bezpečné použít ho na tento recept?

    Děkuji a přeji pěkný den.

    Odpovědět
  • Eva
    8. 9. 2024 v 16:17

    Je výborná, mala som len č̣okoládový jogurt, bábovka je báječná aj s ním

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 9. 2024 v 17:26

      Evo, díky za tip 🙂

      Odpovědět
      • Eva
        15. 9. 2024 v 16:50

        Dnes si presne túto babovku vyžiadali deti opäť. Recept nesklamal, je fantastický. Nepoužila som veľkú babovkovu formu ale urobila som minibabovky, a piekla som cca 18 minút. Vyšlo mi z tejto dávky 22 kúskov.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          16. 9. 2024 v 8:06

          Evo, díky za tip na mini verzi.

          Odpovědět
          • Eva
            16. 9. 2024 v 12:18

            ďakujem, zostalo aj kolegom do práce a musím napísať, že bábovka je skvelá aj druhý deň, kolegovia si pochvaľovali… Inú už ani nebudem robievať, asi vyskúšam aj ovocný jogurt 🙂

  • Renata
    24. 9. 2024 v 13:43

    Dobrý den Míšo,

    díky moc za skvělou bábovku. Já neměla jogurt, dala jsem zakysku, přidala pár kapek citrónu a protože vysypávám kokosem, tak bábovka má lehký nádech kokosu. Je výborná, vláčná, hodně mi připomíná tu, co peču z krupice s tvarohem.

    Díky moc 😊

    Odpovědět
  • Monika
    3. 10. 2024 v 10:36

    Dobrý deň,
    ďakujem za skvelý recept, za cca pol roka, čo ju robím už sa stal obľúbenou stálicou v našej kuchyni. Od malička som milovala babičkinu tvarohovú bábovku, ale syn tvaroh nechce, tak som ju prestala robiť a toto je skvelá náhrada, všetkými obľúbená. Raz som ju urobila aj ako bublaninu s višňami, tiež skvelé. Ja do nej pridávam aj hrozienka, my to tak máme radi. Od Vás sa jednoducho vždy všetko podarí.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 12 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ