Mascarpone u nás v posledních letech hodně zdomácnělo, některé dezerty už si bez něj ani neumím představit. A to teď nemám vůbec na mysli tiramisu 🙂 Já osobně ho mám radši za studena, ať už v podobě krému, nadýchané pěny nebo v nepečeném cheesecaku. Tentokrát jsem udělala výjimku a zkusila ho pěkně „za tepla“, překvapivě v bábovce 🙂
Bábovka je díky mascarpone krásně jemná a vláčná, získala si mě na první kousnutí. A to nejsem zrovna bábovkový typ 🙂 V krku se vám určitě nezadrhne a skvěle bude chutnat i další dny. Myslím, že by šla snadno připravit i jako mramorová. Tak co, zkusíte taky šoupnout mascarpone do bábovky?
Nenechte se zmást velikostí bábovky na fotografiích, připravila jsem ji totiž na zkoušku jen z poloviční dávky a je opravdu hodně malá.
Bábovka s mascarpone (střední forma):
4 velká vejce
180-200 cukru krupice
80 ml rostlinného oleje
125 g bílého jogurtu
250 g mascarpone
250 g polohrubé mouky
15 g prášku do pečiva
špetka soli
citronová kůra, vanilka
Troubu předehřejte na 180 stupňů, střední bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou.
Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Při nižších otáčkách pak postupně zašlehejte olej, jogurt a mascarpone. Přidejte citronovou kůru a vanilku.
Nakonec vmíchejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Těsto promíchejte hezky do hladka a vlijte do připravené formy. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 minut. Špejlí si ověřte, že je propečená.
Bábovku nechte chvilku chladnout ve formě, teprve pak opatrně překlopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí můžete pocukrovat.
inspirace z webu http://conlaszarpasenlamasa.es/
Vytisknout recept |
78 Komentáře
Anonymní
29. 1. 2019 v 16:29Dobrý den Míšo, tohle je o poznání jednodušší než makronky;-)…. Jsem moc ráda za další typ na rychlou dobrotu:-), jelikož si manžel tentokrát "zasedl" na sladkosti bez krému. O víkendu jsem pekla čokoládový perník z podmáslí a tento víkend bude bábovka od Vás:-)
Díky za další recept do sbírky. Hanka
Víkendové pečení
31. 1. 2019 v 16:38To máte pravdu, Hanko 🙂 jednodušší a možná i lepší 🙂 i když jak se to vezme.
Růžena
30. 1. 2019 v 8:27Bábovku s mascarpone dělám dost často, ale zatím jsem tam nikdy nepřidala jogurt.
Příště určitě zkusím, působí na mě vláčně 🙂
Víkendové pečení
31. 1. 2019 v 16:38Zkuste, vláčná určitě je 🙂
Katie K
1. 2. 2019 v 8:36Vyskusala som a je naozaj vyborna 🙂 dakujem za receptik…
Víkendové pečení
2. 2. 2019 v 7:38Skvělé, děkuji 🙂
Anonymní
1. 2. 2019 v 9:40Výborná bábovka, měla úspěch. Děkuji za recept, Jindra
Víkendové pečení
2. 2. 2019 v 7:38Moc děkuji 🙂
Anonymní
2. 2. 2019 v 14:43Míšo, bábovka měla obrovský úspěch;-). Hanka
Víkendové pečení
3. 2. 2019 v 7:56Hanko, díky :))
Martina
3. 2. 2019 v 9:57Moc rada zkusim, i když tento týden mě čeká hodně z tvých receptu, dcera má narozeniny a ja musím nakrmit hujerovic, vybrala si minipavlova a dort s cokoladovou zrcadlovou polevou , a pro babičky zkusim tu babovku v mramorové verzi.Moc dekuji za úžasné recepty. I v práci už všichni pečou podle tvých receptu��
Víkendové pečení
4. 2. 2019 v 9:38Je mi jasné, že budeš mít zase náročné pečení pro tak velkou rodinu 🙂 tak ať se vše podaří a hezkou oslavu 🙂
Lenka/Lilienka
6. 3. 2019 v 15:34Jednoduchý a báječný recept, Míšo. Rozhodně jsem neměla v plánu sníst půl bábovky, ale prostě stalo se 🙂 Až doteď jsem si myslela, že je mascarpone pouze pro studenou kuchyni. Děkuji za recept 🙂
Víkendové pečení
7. 3. 2019 v 6:52Lenko, děkuji 🙂 také jsem netušila, že bude bábovka s mascarpone tak dobrá 🙂
Hanara
5. 8. 2019 v 20:55Dobrý den, moc ráda se inspiruji vašim blogem. Tento recept jsem zkoušela hned 3x. Poprvé mi vznikla výborná bábovka, podruhé nepřekonatelná bublanina s visněmi a dnes potřetí skvělá bublanina bez cukru s jahodami 😎
Víkendové pečení
6. 8. 2019 v 10:15Tak to moc ráda slyším 🙂 vidím, že těsto na bábovku našlo mnohonásobné využití 🙂 super nápady 🙂
Unknown
12. 1. 2020 v 19:46Vyzkoušela jsem bábovku a je výborná (y) dělávám s tvarohem, ale tahle je o level lepší. Příští víkend si zase opět něco od Vás vyberu 😉
Víkendové pečení
14. 1. 2020 v 17:47Tak se budu těšit na další komentář 🙂
Vlaďka
27. 3. 2020 v 9:46Bábovka byla chuťově výborná a padla rychle za vlast😁ale bohužel se mi zgrcla, tak nevím, co jsem udělala špatně 🤷♀️
Víkendové pečení
27. 3. 2020 v 12:59Důležité je, aby všechny suroviny měly stejnou pokojovou teplotu. Na vině může být také vyklopení příliš horké bábovky …
Unknown
13. 4. 2020 v 15:06Vyzkoušela jsem bábovku a musím říct, že je výborná 👏😀
Víkendové pečení
14. 4. 2020 v 8:33Tak to ráda slyším, díky.
Unknown
14. 6. 2020 v 15:26Je úžasná, nadychana, jednoduchá. Škoda, že nelze vložit do komentářů foto.
Pavlína
11. 1. 2021 v 18:53Babovku jsem dnes upekla, je výborná, stavnata. Příště zkusim do těsta pridat trochu konzervovanych mandarinek.
Míša Landová
11. 1. 2021 v 19:44Děkuji 🙂 fantazii se meze nekladou.
Martina
21. 2. 2021 v 22:00Míšo,bábovka je výborná a všem opět chutnalo🙂.
Míša Landová
22. 2. 2021 v 12:15Děkuji :))
Petra
10. 3. 2021 v 14:14Dobrý den, moc děkuji za skvělý recept, babovka je vynikající 😍 nemůžu se dočkat, až vyzkousim další recepty! Petra
Míša Landová
10. 3. 2021 v 20:29Petro, mnohokrát děkuji 🙂
Klára
14. 4. 2021 v 18:41Bábovka je výborná! Jemná, vlhká, voňavá ❤️ děkuji za recept.
Míša Landová
16. 4. 2021 v 7:12Rádo se stalo 🙂
Emm
23. 4. 2021 v 8:14Dobrý den, je možné místo mascarpone dát riccotu ? :))
Míša Landová
23. 4. 2021 v 9:28Nezkoušela jsem, ale riccota má jiné složení a hlavně minimum tuku, bude se v těstě chovat jinak.
Pavla
19. 6. 2021 v 7:49Čekalo mě včera pečení na „dokopnou“ pro místní mladé fotbalové naděje 🙂 zadání bylo jasné, bude to pro děti a bude to z domácích zásob, protože v tom horku nikam na nákup nejdu. Tak jsem prohlédla lednici, našla jedno zapomenuté mascarpone a vyrobila tento recept ve formě citronových muffinů (kromě kůry z celého citronu jsem přidala ještě šťávu a 1 citronový cukr). Vložila jsem je do barevných košíčků, které mi zbyly z Velikonoc – a byl to hit, zmizely okamžitě 🙂 děkuji!
Míša Landová
19. 6. 2021 v 20:12Tak super, jde to i do muffinů 🙂
Jana
22. 6. 2021 v 9:23Dobry den Míšo, tak jsem pekla podle tohoto receptu už 2x. Poprvé bábovku a všem moc chutnala. A včera jsem recept upravila – část mouky jsem nahradila kokosem a upekla jsem 12 muffinů a ze zbytku těsta mini dort s jahodama 🙂. A kolegové v práci už si pochutnávají. Díky za vaše recepty
Míša Landová
23. 6. 2021 v 8:47S tím kokosem to zní skvěle 🙂
Libor
3. 12. 2021 v 12:24Misto oleje přidat yogurt?
Míša Landová
3. 12. 2021 v 16:19V receptu je olej i jogurt.
Ladka
17. 2. 2022 v 12:43Bábovka je moc dobrá, vláčná a hlavně všem chutná .
Míša Landová
17. 2. 2022 v 17:25Děkuji 🙂
Michaela
7. 6. 2022 v 14:18Vyborna bábovka, měla jsme prošlé mascarpone a bylo mi ho líto vyhodit. V téhle kombinaci naprostá mnamka 😊
Míša Landová
8. 6. 2022 v 20:25Super 🙂
Šárka
3. 9. 2022 v 22:05Za mne doposud nejlepší bábovka, co jsem ochutnala. Moc děkuji za recept! Dát mascarpone jinam než do krému mě totiž ani nenapadlo 🙂
Míša Landová
4. 9. 2022 v 20:43Díky 🙂
DAGMAR
30. 10. 2022 v 17:30Tak jsem právě vyzkoušela Váš recept. Občas vyzkouším novy recept a nakonec zustanu u meho vyzkouseneho receptu po babičce, hrníčková babovka , protoze je jako jedna z mála vláčná.Ovsem musim říct,ze tahle je opravdu výborná .Moc dekuju
Míša Landová
30. 10. 2022 v 17:37Tak teď budete péct bábovky dvě 🙂
wiwuska
8. 1. 2023 v 12:48Veľmi chutná a vláčna bábovka. Ďakujem za recept, určite upečiem viackrát.
Míša Landová
8. 1. 2023 v 17:50Díky 🙂
Martina
21. 1. 2023 v 10:37Myslíte, že by šel jogurt nahradit zakysankou?
Míša Landová
21. 1. 2023 v 19:04Ano, určitě.
Petra Marešová
22. 5. 2023 v 22:20Dobrý večer,myslíte,že je možné dát místo polohrubé mouky spaldovou hladkou nebo celozrnnou mouku?
Děkuji moc
Míša Landová
23. 5. 2023 v 13:16Hladkou špaldovou můžete, celozrnnou bych nedávala.
Niki
14. 8. 2023 v 16:59Včera jsem ji dělala poprvé a všem chutnalo
Míša Landová
14. 8. 2023 v 17:12Tak to je prima, díky 🙂
Veronika
8. 3. 2024 v 21:02Vážně luxusní! K citrónové kůře jsem dala i citrónovou šťavu (ať mi nezůstane „ohlodaný “ citrón) a má to šmrnc. Štavnatá, vláčná a krásně žluťounká. Prostě k sežrání a přitom úplná rychlovka!
Míša Landová
11. 3. 2024 v 12:00Tak to moc ráda slyším 🙂
Marie
19. 3. 2024 v 10:30Dobrý den.
Rozhodla jsem se podle vašeho receptu upéct bábovku s mascarpone. Ještě jí sice nemám hotovou ale zarazila mě dávka prášku do pečiva. Uvádíte 15 g prášku do pečiva. Není to příliš? Recept jdu přesto upéct.
Děkuji za odpověď
Míša Landová
23. 3. 2024 v 10:16Množství prášku je v pořádku.
Jana
21. 3. 2024 v 8:11Dobrý den, děkuji za výborný recept, potřebovala jsem zužitkovat zbytek mascarpone. Bábovka výborná, zmizela během chvilky 🙂
Míša Landová
23. 3. 2024 v 10:27Tak to ráda slyším, díky.
Darina
24. 4. 2024 v 12:01Výborná, urobila som bezlepkovú, pridala čokoládku do muffin. Je vláčna a nadychana.
Míša Landová
24. 4. 2024 v 12:14Tak to je skvělé, že funguje i bez lepku 🙂
Jirka
5. 7. 2024 v 17:26Dobrý den,
tuto bábovku peču pravidelně, ale chtěl bych se zeptat, když mám novou formu o objemu 2,4l jakým koeficientem vynásobit suroviny, aby byla dostatečně velká ?
Děkuji.
Míša Landová
6. 7. 2024 v 17:48Zkuste z 1,5 dávky, mělo by to vyjít 🙂
Veronika
25. 7. 2024 v 20:49Hezký večer. Dal by se jogurt vynechat, případně co jiného by se dalo použít?
Míša Landová
26. 7. 2024 v 8:21Vynechat určitě ne, nahradit můžete třeba zakysanou smetanou, kefírem, možná i mlékem …
Lenka
22. 8. 2024 v 14:24Dobrý den,
Míšo, možná trochu hloupý komentář, ale mám doma mascarpone, které je asi necelý týden prošlé. Je mi líto ho vyhodit. Myslíte, že bude bezpečné použít ho na tento recept?
Děkuji a přeji pěkný den.
Míša Landová
22. 8. 2024 v 15:26Myslím, že bude 🙂 Ale stačí ochutnat a máte jistotu.
Eva
8. 9. 2024 v 16:17Je výborná, mala som len č̣okoládový jogurt, bábovka je báječná aj s ním
Míša Landová
9. 9. 2024 v 17:26Evo, díky za tip 🙂
Eva
15. 9. 2024 v 16:50Dnes si presne túto babovku vyžiadali deti opäť. Recept nesklamal, je fantastický. Nepoužila som veľkú babovkovu formu ale urobila som minibabovky, a piekla som cca 18 minút. Vyšlo mi z tejto dávky 22 kúskov.
Míša Landová
16. 9. 2024 v 8:06Evo, díky za tip na mini verzi.
Eva
16. 9. 2024 v 12:18ďakujem, zostalo aj kolegom do práce a musím napísať, že bábovka je skvelá aj druhý deň, kolegovia si pochvaľovali… Inú už ani nebudem robievať, asi vyskúšam aj ovocný jogurt 🙂
Renata
24. 9. 2024 v 13:43Dobrý den Míšo,
díky moc za skvělou bábovku. Já neměla jogurt, dala jsem zakysku, přidala pár kapek citrónu a protože vysypávám kokosem, tak bábovka má lehký nádech kokosu. Je výborná, vláčná, hodně mi připomíná tu, co peču z krupice s tvarohem.
Díky moc 😊
Míša Landová
26. 9. 2024 v 19:38Děkuji 🙂
Monika
3. 10. 2024 v 10:36Dobrý deň,
ďakujem za skvelý recept, za cca pol roka, čo ju robím už sa stal obľúbenou stálicou v našej kuchyni. Od malička som milovala babičkinu tvarohovú bábovku, ale syn tvaroh nechce, tak som ju prestala robiť a toto je skvelá náhrada, všetkými obľúbená. Raz som ju urobila aj ako bublaninu s višňami, tiež skvelé. Ja do nej pridávam aj hrozienka, my to tak máme radi. Od Vás sa jednoducho vždy všetko podarí.
Míša Landová
3. 10. 2024 v 11:09Moniko, moc děkuji za krásnou recenzi 🙂
Průměrné hodnocení z 12 recenzí:
5