Slaný koláč peču celkem často a pokaždé se snažím trochu pozměnit náplň. Někdy je to ve stylu „co dům dal“, jindy cíleně vymýšlím různé sezónní kombinace. Tahle dýňová je myslím dost povedená. Testovala jsem ji několikrát nejen na rodině, ale i příležitostných návštěvách, tak třeba zaujme i vás a rozšíříte si tak portfolio dýňových receptů 🙂
Koláč můžete servírovat hned po upečení, samozřejmě nechte trochu vychladnout, abyste si nespálili pusu 🙂 ale báječně chutná i studený další dny. Případně ho stačí jen trochu nahřát v mikrovlnce a máte skvělý oběd do práce nebo rychlou večeři. Na receptu je skvělé, že se těsto nemusí předpékat, peče se zároveň s náplní.
Křehké těsto (forma o průměru 23-24 cm):
100 g změklého másla (sádla)
1 velké vejce (cca 60 g)
175 g hladké mouky
špetka soli
Změklé máslo prošlehejte v míse společně s vejcem, není třeba do pěny, jen aby se to spojilo. Přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách šlehejte (míchejte), až se začne formovat těsto. Používám na zpracování robot, ale jde to i ručních šlehačem.
Těsto si vyklopte na desku a pokud je potřeba, krátce dopracujte ručně. Stejně jako u sladkých křehkých těst i tady platí zásada, zpracovat jen lehce, žádné dlouhé hnětení a nepřidávat příliš mouky.
Těsto zabalte do folie a dejte odležet do lednice. Můžete si připravit i den předem.
Připravte si koláčovou formu o průměru 23 – 24 cm. Za sebe mohu vřele doporučit keramickou nebo s nepřilnavým povrchem a vyjímatelným dnem. Těsto obsahuje dost tuku, takže není třeba vymazávat. Pokud nemáte formu s vyjímatelným dnem a chcete koláč po vychladnutí celý bez problému z formy vyndat, ustřihněte si silnější pruh pečícího papíru, kterým formu ještě před vložením těsta vyložte. Proužek musí být delší, aby jeho konce dostatečně vykukovaly – viz. foto.
Vychlazené těsto rozválejte na placku o kousek větší, než je průměr formy. Dobře to jde mezi dvěma foliemi. Těstem vyložte připravenou formu, lehce vmáčkněte a vytvarujte okraje. Než si připravíte náplň, zakryjte formu folií a dejte do lednice.
Náplň s dýní, špenátem a nivou:
ca. polovina dýně hokaido (případně jiný druh)
200 g mraženého listového špenátu
cibule, česnek
sůl, pepř, špetka chilli, čerstvý tymián
120-150 g nivy
Dýni očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Na oleji krátce restujte, přidejte sůl, špetku chilli a několik větviček čerstvého tymiánu. Vyklopte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte vychladnout.
Cibuli i česnek nadrobno nakrájejte a postupně orestujte na pánvi na oleji. Přidejte rozmrazený a vymačkaný špenát, podle chuti osolte a opepřete. Krátce provařte a nechte vychladnout.
Nivu nakrájejte na menší kousky.
Zálivka:
100 ml zakysané smetany
200 ml smetany ke šlehání
3 velká vejce
sůl, pepř, muškátový oříšek
Všechny ingredience na zálivku společně prošlehejte. Se solí opatrně, niva je poměrně slaná.
Dokončení
Troubu předehřejte na 180 stupňů, můžete přidat i horký vzduch.
Vyndejte si z lednice formu s těstem a položte ji na plech. Bude se tak naplněná lépe přenášet do trouby.
Na dno rozložte kostičky dýně (bez tymiánu), pak špenát a nakonec kousky nivy. Vše zalijte připravenou zálivkou.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 35 – 45 minut. Ke konci přidávám trochu více tepla zespodu, aby koláč lehce zezlátl i dole.
Po upečení nechte koláč ve formě trochu vychladnout, náplň lehce splaskne, pak opatrně krájejte na jednotlivé porce. Koláč chutná skvěle teplý i studený.
Pokud jste použili vychytávku s proužkem pečícího papíru, je potřeba koláč nechat zcela vychladnout, než ho budete vyndavat z formy.
Recept na křehké těsto a zálivku z kurzu www.olakala.cz
Vytisknout recept |
Zajímají vás recepty z farmářských surovin? Na webu farmarsketrziste.cz najdete spoustu dalších a k tomu ještě aktuality z farmářských tržišť v Praze.
37 Komentáře
Anonymní
19. 10. 2018 v 7:01No ten vypadá skvěle! 🙂 Včera jsem zrovna koupila obrovskou dýni na polívku, ale určitě zbyde, tak alespoň vím, co z toho zbytku udělám! Díky za další tip. :))
Víkendové pečení
21. 10. 2018 v 8:44Děkuji 🙂 ano, do koláče stačí menší kousek 🙂
Iveta B
19. 10. 2018 v 13:51No teda. Hned mám na něj chuť. Díky za tip, už se nemůžu dočkat, až to zkusím 🙂
Víkendové pečení
21. 10. 2018 v 8:44Iveto, určitě zkuste, je skvělý 🙂
Ivča
22. 10. 2018 v 9:54Skvěle vypadá.Tyto slané koláče miluji.Můžete mi poradit, z čeho udělat zálivku, pokud nemohu smetanu a vejce? Děkuji Iveta
Víkendové pečení
22. 10. 2018 v 20:33Iveto, děkuji 🙂 klasická smetana by se dala nahradit rostlinnou, tam problém nevidím, ale vhodná náhrada vajec v tomto případě mě opravdu nenapadá. Nicméně určitě existuje, jen u mě ji asi nenajdete 🙂
Anonymní
24. 10. 2018 v 19:12Jako dosud každý sladký recept, i můj první slaný podle Vašich stránek je výborný Bohužel jsem neodolala a snědla kousek teď večer :-)), věřím, že stejně dobrý bude i studený zítra na svačinu!
Víkendové pečení
25. 10. 2018 v 8:58Díky 🙂 věřím, že bude chutnat i další den, já osobně ho mám tak skoro radši 🙂 a ochutnat je potřeba hned po upečení, to je nutnost :))
Unknown
25. 10. 2018 v 12:56Dobrý den, čím prosím mohu nahradit nivu? Moc děkuji a těším se, až vyzkouším 🙂
Víkendové pečení
25. 10. 2018 v 13:41Vhodná alternativa k nivě asi feta nebo balkánský 🙂
Unknown
25. 10. 2018 v 14:26děkuji! 🙂
IVA
25. 10. 2018 v 20:32Miso opet skvělé, pustila jsem se do peceni hned jak jsrn receptik objevila.Minuly tyden jsem pekla Vase malinove rezy a jablecne kosicky,a jeden lepsi recept nez druhy.Jste cukrarsky genius.Jdu na ves web hledat nejake receptiky s dyni.Krasne dny preje Iva
Víkendové pečení
27. 10. 2018 v 7:35Ivo, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že se recepty líbí a bodují nejen ty sladké 🙂 pěkný víkend.
Jitka Boumová
20. 11. 2018 v 13:47Na maminčinu oslavu jsem také vyzkoušela tento slaný koláč a opět skvělý. Náplň jsem zvolila podle vás, vše perfektně sedlo i na velikost formy. Určitě vyzkouším i s jinou náplní. Těstíčko jemné, křehké, opravdu moc dobré. Máte tu krásné recepty, děkuji za inspiraci.
Víkendové pečení
20. 11. 2018 v 19:20Děkuji 🙂 tak to je skvělé, to musela být prima oslava 🙂 mějte se fajn.
Unknown
20. 11. 2018 v 22:08Bohužel, já mám diabetes, ale někde se dá cukr a mouka nahradit.Ale také se dá jíst očima. Díky Vám za krásný blog !!!
mia.kowacz@hotmail.com
25. 10. 2020 v 18:31Oveřená kombinace chutných a souznících ingrediencí. Jen postup je jiný, než jsem zvyká, vyzkouším.
Míša Landová
25. 10. 2020 v 18:52Určitě zkuste 🙂
Viera Kurucova
11. 12. 2020 v 5:15Vcera som vyskusala je super, muku som dala spaldovu , vonia skvelo a chuti este lepsie . Dakujem
Míša Landová
11. 12. 2020 v 14:21Děkuji 🙂
Markéta
18. 2. 2021 v 14:44Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli můžu místo kousků použít pyré? Mám ještě zásoby v mrazáku. Myslím že kdybych ho zamíchala do zálivky, tak by to nemělo ničemu vadit, asi nebude tak pěkný na pohled :)ale na chuti by to nemělo nic měnit? Skoro vše už peču jenom od Vás, jenom tu kuchařku jsem propásla 🙁 Děkuji Markéta N
Míša Landová
20. 2. 2021 v 15:42Myslíte dýňové pyré? Teoreticky ano, ubrala bych ale o to množství smetanu ze zálivky. Kuchařka je v dotisku, v průběhu března bude opět skladem 🙂
Markéta
20. 2. 2021 v 18:24ano pyré 🙂 děkuji, vyzkouším, a na kuchařku budu číhat 🙂 hezký večer
Martina
4. 8. 2021 v 16:28Dobrý den, mohu místo zakysané smetany použít bílý jogurt?
Míša Landová
4. 8. 2021 v 17:33Pokud použijete tučný min. 10% tuku, tak ano 🙂
Pavla
30. 10. 2021 v 21:54Tak to je paráda! Použila jsem mix hladké pšeničné, hladké špaldové a celozrnné špaldové mouky (75 – 50 – 50 g), těsto je vynikající. Zálivku jsem trochu odlehčila, méně šlehačky a doplnit mlékem, ale funguje to i tak. Koláč je skvělý, báječný.
VP
3. 8. 2022 v 21:47Dobrý den,
půjde tento recept udělat pokud vynechám dýni? Bude i tak koláč dobrý?:-)
Předem děkuji za odpověď!
Míša Landová
4. 8. 2022 v 9:24Doporučila bych spíše něčím nahradit …
Lucie
24. 10. 2023 v 11:07Koláč je výborný, peču opakovaně. Právě je jeho sezona, tak bude zítra pro návštěvu.
Míša Landová
24. 10. 2023 v 16:51Děkuji 🙂
Radka
25. 10. 2023 v 13:00Dobrý den,
prosím Vás dýni Hokaido mám oloupat nebo ne? Děkuji.
Míša Landová
25. 10. 2023 v 17:16Obecně se hokaido loupat nemusí, ale někomu slupka vadí, takže je to na Vás 🙂 já osobně ji neloupu.
Eva
29. 10. 2023 v 9:15Prosím, jak velká dýně hokaido je myšlena? Mám dýně opravdu rozdílné velikosti a údaj polovina dýně hokaido nebo jiné je hodně nejasný. Moc děkuji za radu. Hezky den.
Míša Landová
30. 10. 2023 v 15:53Pokud šlo o hokaido, měla jsem vždy zhruba stejně velkou, počítám cca. kilovou 🙂
Lenka
4. 11. 2024 v 10:14dobrý den, koláč jsem pekla a byl vynikající. Přesto mám dotaz k těstu, zarazilo mě, že máslo má být povolené, jelikož všude píšou, že na křehká těsto má být vše vychlazené. Také prošlehat změké máslo s vejci – máte na mysli balonovou metlou vyšlehat nebo Kmetlou? protože to moc nešlo, stále byla oddělená „tekutina“ vejce. Těsto jsem zadělala, zkušenosti s pečením mám a koláč by super. Ale přesto mě zajímá, jak myslíte to vyšlehání a proč u tohoto těsta je postup na křehké těsto jiný? Ráda bych si rozšířila obzory 🙂 děkuji Lenka
Míša Landová
5. 11. 2024 v 17:05Postupů může být několik, dnes bych asi formulovala spíše máslo utřeme s vejcem. Ano, jde to hůře a máslo nesmí být povolené moc, ale výsledkem je krásně měkké a vláčné těsto 🙂 Nicméně těsto můžete připravit i obráceným způsobem, tedy studené máslo přidat do mouky, ale výsledek už je trochu jiný 🙂
Lenka
13. 11. 2024 v 16:18děkuji za odpověď, těsto je boží, určitě ho zařazuji do stálic, utření vyladím 🙂
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5