V tomhle horku se moc péct nedá, přesto se koná spousta oslav a všechny „honí“ mlsná 🙂 Tyhle mini cheesecakes se naštěstí pečou při nižší teplotě a jen pár minut, takže se to dá vydržet. Jsou vylepšené citronovým krémem, díky němuž jsou krásně osvěžující. Ozdobit můžete čerstvým ovocem nebo podávat jen tak.
Upéct je ale musíte alespoň den předem, aby se stihly pořádně vychladit. To je asi jediná nevýhoda cheesecaku, nedá se jíst hned po upečení 🙂 No, asi by se dal, ale nebylo by to ono 🙂 Citronový krém naneste na dortíky až po jejich vychlazení. Můžete si ho připravit předem a nazdobit až chvilku před servírováním.
Jak už jsem několikrát zmiňovala, na cheesecake se mi velmi osvědčil krémový sýr Cream cheese classic z Lidlu. Pokud ho jako já kupujete pravidelně, určitě jste před časem zaznamenali změnu obalu. Sýr je nyní nově ve stříbrno-šedé krabičce 🙂 Nicméně klidně použijte i jiný druhý sýra, který máte vyzkoušený. Jen prosím nezaměňujte za tvaroh 🙂
Mini cheesecakes s citronovým krémem (12 ks)
Sušenkový základ:
110 g rozemletých sušenek (typu Bebe rodinné)
60 g rozpuštěného másla
Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným zchladlým máslem.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Já používám silikonovou formu, ze které jdou dortíky pak lehce vyndat. Pokud používáte plechovou formu, nastříhejte si malé proužky z pečícího papíru (cca 15 x 2 cm) a vložte je do každého otvoru na dortík (pod košíček).
Sušenkovou směs rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků, pomocí lžičky směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Než si připravíte náplň, dejte do lednice.
Sýrová náplň:
450 g čerstvého sýra typu Philadelphida, Lučina, Buko …. Cream cheese classic z Lidlu 🙂
130 g cukru krupice
2 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky citronové kůru nebo 2 kapky citronového oleje
120 g zakysané smetany
Troubu předehřejte na 150 stupňů.
V míse prošlehejte při nízkých otáčkách sýr a cukr, pak přidejte vejce, jedno po druhém. Nakonec vanilkový extrakt, citron a zakysanou smetanu. Po celou dobu šlehejte pomalu, aby se do směsi nedostalo příliš vzduchu. Základem úspěchu je také stejná pokojová teplota všech surovin, proto si je předem včas vyndejte z lednice.
Sýrovou směs rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků na připravený sušenkový základ. Dejte péct do vyhřáté trouby na 18 – 20 minut na střední příčku.
Nechte ve formě zcela vychladnout, pak přikryjte folií nebo alobalem a dejte do lednice, nejlépe přes noc.
Pokud byste dávali dortíky do lednice ještě teplé, pak nezakrývejte folií, srazila by se pod ní voda a dortíky by zvlhly. Druhý den dortíky pomocí pásku z pečícího papíru lehce vyndejte z formy a ozdobte citronovým krémem.
Citronový krém:
3 velké žloutky
60 ml citronové šťávy
60 g cukru krupice
citronová kůra nebo citronový olej
65 g másla
Všechny suroviny kromě másla zahřívejte v páře za občasného míchání do zhoustnutí. Teplota směsi by měla dosáhnout ca. 70-72 stupňů. To je teplota, při které dochází k tepelné úpravě vajec.
Sundejte misku z páry a nechte krém zchladnout zhruba na 50-55 stupňů. Pak pomocí tyčového mixéru po kouskách zašlehejte lehce změklé máslo. Celý krém pak ještě chvilku promixujte, až je hezky nadýchaný a krémový.
Vychlazené dortíky vyndejte z formy a naneste na ně citronový krém (nesmí být moc teplý). Dobře to jde lžící. Můžete ozdobit kousky čerstvého ovoce.
Množství citronového krému je orientační. Hodně záleží, jak velké použijete košíčky a jak velkou máte formu. Nepatrně se mezi s sebou totiž liší 🙂
recept na cheesecake z webu www.joyofbaking.com
Vytisknout recept |
50 Komentáře
Anonymní
14. 8. 2018 v 21:17Že máte, Míšo, bezva recepty, samé dobrůtky a prima nápady, to už všichni víme a radujeme se. Ale já vždycky znovu a znovu obdivuji ty Vaše perfektní návody, popisy a hlavně neuvěřitelně krásné fotky, fakt! To je vždycky taková krása a já se na každý další příspěvek těším, jako malá holka, jupííí! Moc děkuji, Milena 🙂
Víkendové pečení
16. 8. 2018 v 12:08Mileno, moc děkuji 🙂 podobně jako se Vy těšíte na moje recepty, tak se já těším na Vaše komentáře 🙂 nikdy nezklamete. Děkuji a mějte se fajn. Míša
Anonymní
15. 8. 2018 v 14:00Dobrý den, chtěla bych tyto mini cheesecakes s citronovým krémem připravit na rodinou oslavu. proto bych se ráda zeptala jak dlouho dopředu je možné upéct dortíky a uchovat je v lednici a jak dlouho dopředu lze vymíchat citrónový krém na dozdobení?
Velice děkuji za odpověď, B.K.
Víkendové pečení
16. 8. 2018 v 12:10Zdravím, dortíky můžete upéct 2-3 dny předem, nicméně při delším skladování určitě zabalit nebo zavřít, jinak mají tendenci vysychat. Citronový krém si můžete udělat také předem a pak jen trochu našlehat a nanést na dortíky. Případně ho udělat čerstvý, nechat zchladnout a zdobit 🙂
Kateřina
4. 8. 2023 v 17:01Dobrý den,
řeším stejný problém, ale před oslavou nebudu mít čas. Mohu dát minicheescaky zamrazit a pak v lednici před akcí nechat povolit?
Míša Landová
6. 8. 2023 v 9:23Mrazila bych bez citronového krému.
Marie
1. 11. 2024 v 12:22Je radost číst vaše recepty
Míša Landová
2. 11. 2024 v 19:27Děkuji 🙂
V3ronika♥
15. 8. 2018 v 16:29děkuju za tip! 🙂 budu je dělat v pátek akorát bez toho citronu, jen vanilkové
V3ronika life
Víkendové pečení
16. 8. 2018 v 12:11I vanilkové jsou fajn 🙂 tohle už je taková jejich vylepšená verze 🙂
Anonymní
16. 8. 2018 v 6:04Dobrý den Míšo, dokonalost sama…už běžím nakupovat suroviny;-) musím naprosto souhlasit s prvním komentářem od paní Mileny, protože se úplně stejně těším jako malá holka na každý nový recept. Děkuju za něj. Hanka
Víkendové pečení
16. 8. 2018 v 12:12Hanko, moc děkuji za komentář 🙂 tyhle Vaše komentáře jsou pro mě odměnou a dodávají mi sílu a chuť do dalšího pečení. Moc za ně děkuji 🙂 a dortíky určitě zkuste 🙂
Anonymní
16. 8. 2018 v 11:50Dobrý den, Míšo. NÁDHERA!!! Vaše stránky obdivuji už dlouho a párkrát už jsem i pečení dle Vás zkoušela, byla to lahoda. Klobouk dolů, jste úžasná 🙂 Cheescake mám moc ráda a chtěla bych, nejlépe teď hned :-), vyzkoušet tento recept na mini cheescake. Prosím, mám jen horkovzdušnou troubu, je možné tuto dobrotu upéct i v horkém vzduchu? Děkuji za odpověď. Katka
Víkendové pečení
16. 8. 2018 v 12:14Katko, zdravím a moc děkuji 🙂 jsem ráda, že se stránky líbí a pečení se podle nich daří 🙂 s horkým vzduchem je to horší, ale kdysi jsem pekla i velký cheesecake v podobné troubě a šlo to. Nicméně obvykle se tam teplota snižuje o 20 stupňů oproti klasické 🙂 dejte vědět, jak to dopadlo 🙂
Tereza
29. 5. 2024 v 7:30Dobrý den,když jsem pekla cheesecake,papírové košíky mi pak zůstanou jakoby rozmočené,nějaká rada?děkuji za odpověď 🙂 Hezký den
Míša Landová
29. 5. 2024 v 14:21Zkuste příště jiné košíčky, na vině bude horší kvalita papíru.
Anonymní
17. 8. 2018 v 21:14Míšo, doteď jsem si myslela, že mám nejlepší recept na cheesecake….. tak nemám….ty vaše jsou famózní!!!!! Všichni si doma pomlaskávali. Takže potvrzuji velký úspěch;-) Hanka
Víkendové pečení
19. 8. 2018 v 12:09Hanko, moc a moc děkuji 🙂 Váš recept je určitě také skvělý, ale jsem ráda, že i tento vám doma tak chutnal :)) myslím, že velkou zásluhu na tom má citronový krém :)) který je sám o sobě famózní :))
Anonymní
18. 8. 2018 v 19:40Dnes jsem děLala a jsou luxusní!!! Nedávno jsem dělala se smetanový mi krédem a teď nevíněkdo kterém jsou lepší…Děkuji za skvělé recepty.
Víkendové pečení
19. 8. 2018 v 12:09Skvělé, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že chutná :))
Unknown
18. 10. 2018 v 10:18Nevíte,čím by to mohlo být,že po vyndani z trouby se během chladnuti dortiky smrsknou a orosi?Děkuji.
Víkendové pečení
18. 10. 2018 v 20:05Jaký používáte sýr? Nešleháte náplň příliš dlouho a na vysoké otáčky? Rosí se Vám při pokojové teplotě nebo v lednici? 🙂
Unknown
25. 10. 2018 v 12:44Používám cream cheese z Lidlu.Sleham na nejnižší otáčky a smrsknou se hned při chlazení pri pokojové teplotě krátce po tom,co je vydělám z trouby…v ledničce se orosi i když je nezakrývám.Nepomohlo by přidat do krémů trosku skrobu nebo mouky?
Víkendové pečení
25. 10. 2018 v 13:41Tak to je záhada 🙂 nepoužíváte ten sýr nízkotučný? Přidat lžičku škrobu nebo mouky můžete, ale nevím, zda to pomůže.
Noemy
5. 5. 2020 v 12:56Dělá to i vyšší teplota či delší pečení je potře brát v potaz jak Vám peče trouba a tomu to uzpůsobit, Za mě jsou top zbožňuji Vaše recepty Míšo :))
Anonymní
19. 4. 2019 v 15:40Dobrý den, mini cheesecakes jsou luxusní. Všichni je jen chválili. Děkuji za výborný recept.
Chtěla jsem se s vámi poradit. Dal by se dolů dát upečený piškotový korpus, místo nadrcených sušenek? Mám teď péct na oslavu, kde moc sušenky nemusí, ale cheesecakes chtějí. Děkuji za radu a přeji krásné Velikonoce.
Katka
Víkendové pečení
22. 4. 2019 v 10:02Katko, děkuji 🙂 hotový korpus bych moc nedoporučovala, ale muzete předpéct trochu těsta a pak přidat sýrovou vrstvu. Stejně jako to mám třeba u mrkvového cheesecaku, jen to udělat v mini verzi 🙂
Anonymní
25. 8. 2019 v 18:57Za posledních 14 dní jsem dle Vás pekla již 4 x a vše výborné!!! Těším se na nové recepty!!
Víkendové pečení
27. 8. 2019 v 8:20To moc ráda slyším, děkuji.
Monika
10. 5. 2020 v 15:57Míšo, ten citronový krém ztuhne nebo se musí cheessecake jíst z košíčku?
Víkendové pečení
10. 5. 2020 v 17:48Je takový polotekutý, ale já tyhle dortíky servíruji výhradně v košíčku 🙂
Anonymní
23. 6. 2020 v 14:03Dobrý den, lze si udělat dávku dříve bez citronového krému a uložit na mrazák a pak na poslední chvíli dodělat? Můžou se dát na mrazák? Stejný dotaz na mrazák a eclairs? Díky za rychlou odpověď
Víkendové pečení
23. 6. 2020 v 20:15Mini cheesecakes jsem nikdy nemrazila, mám obavu, že papírové košíčky zvlhnou, takže v tom Vám bohužel neporadím. Odpalované těsto můžete zamrazit nenaplněné, to je v pohodě.
navia
14. 12. 2020 v 7:24Ječ normální, že ten citronový krém je stále tekutý? Dávala jsem ho na vychladlé dortíky, ale i při servírování o několik hodina později tekl…
Míša Landová
14. 12. 2020 v 9:02Tekutý by být určitě neměl, konzistence něco jako marmeláda.
Nelly
24. 2. 2021 v 20:27Dobrý den Míšo,
Cheesecaky se povedli a jsou super! Ale krém se mi nepovedl, dělala jsem ho přesně podle Vašeho návodu, ale krém nezhoustl, jen vajíčka se srazila a směs se nespojila. Kde jsem udělala chybu?
Děkuji za odpověd a za Vaše recepty! 🙂
Míša Landová
24. 2. 2021 v 20:30Dělala jste krém ve vodní lázni (páře)? Hlídala jste si teplotu? Zřejmě jste ho uvařila 🙁 voda nesmí vařit a dno misky se nesmí dotýkat vody …
Nelly
25. 2. 2021 v 18:10Tak to bude tím, že se miska dotýkala vody. Děkuji za rychlou odpověd 🙂 příště už to dám 💪
Hezký večer
Ivana
15. 6. 2021 v 19:42Dobrý den Míšo,
prosím, je možné použít na náplň i mascarpone?
Děkuji za odpověď.
Míša Landová
15. 6. 2021 v 20:55Mascarpone není vhodná alternativa, má jiné složení a hlavně nemá typicky sýrovou chuť 🙂
Helena
2. 7. 2021 v 11:06Dobrý den, chtěla jsem použít taky mascarpone jelikož ho používám do nepečenýho cheesecake . A je v hodná varianta ricotta ?Děkuji za odpoved
Míša Landová
2. 7. 2021 v 11:15Mascarpone nemá typicky sýrovou chuť a má jiné vlastnosti než sýr. Ricotta má zase velmi malý podíl tuku, obsahuje hodně vody a není tak do pečeného cheesecaku vhodná.
Jindřiška
26. 7. 2021 v 13:23Dobrý den, Míšo, nemáte prosím zkušenost, jak bude citronový krém vypadat na dortíkách druhý den? Budu je péct na svatbu kamarádce, odevzdat je musím den předem, tak váhám mezi klasickým smetanovým krémem a tímto citronovým. Víc se mi líbí citronový, ale mám strach, aby třeba neosychal. Děkuji za radu. Hezky den
Míša Landová
26. 7. 2021 v 19:25Už si bohužel nepamatuji, jestli jsem je někdy dělala den předem … nicméně pokud budou uzavřené v krabici, tak by krém okorat neměl.
Marian
5. 6. 2022 v 17:34Dobrý den, paní Landová,
už jsem vyzkoušel mnoho Vašich receptů. Máte je napsané tak dobře, že se mi vždy povedly napoprvé. A mám s nimi v rodině velký úspěch. Tak jsem Vám chtěl poděkovat.
Marian
Míša Landová
6. 6. 2022 v 19:32Tak to mě velmi těší, děkuji, tak by to mělo být 🙂
Irena
11. 4. 2023 v 11:22Míšo prosím lze použít cream spreadem z lidlu nebo raději palouček ten Goldessa stříbrný se už neprodává? či je opravdu nejlepší Philadelphida? děkuji Irena
Míša Landová
11. 4. 2023 v 14:35Lepší je cream cheese, Lidl má myslím nyní v modré krabičce. Palouček je také možný, jen za mě obsahuje více vody.
Irena
26. 5. 2023 v 19:41Míšo v knížce ještě přidáváte lžíci mouky? je tam potřeba?
Míša Landová
27. 5. 2023 v 12:14Pokud použijete opravdu dobrý tučný sýr, můžete vynechat.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5