Pokud trošku sledujete trendy ve sladkém světe, určitě jste v poslední době zaregistrovaly dorty ve tvaru číslic nebo písmen. Jsou tvořeny z křehkého těsta a obvykle plněné jen lehkým smetanovým krémem. Nahoře jsou pak nádherně zdobené čerstvým ovocem, květinami a spoustou dalších drobností. Mě osobně tyhle dorty svým vzhledem nadchly a tak jsem si jeden zkusila 🙂
I když musím přiznat, že jsem byla trochu skeptická, pokud jde o chuť dortu. Nějak jsem si nedokázala to křehké těsto ve spojení se šlehačkou představit. Také jsem se obávala, jestli nebude dort tvrdý a zda půjde krájet. No a jak jinak to zjistit, než ho upéct 🙂
Výsledek mě příjemně překvapil. Těsto do druhého dne krásně změklo, takže se dalo dobře krájet, zároveň si ale zachovalo svůj tvar a nerozmáčelo se. Šlehačku jsem téměř nesladila, takže příjemně doplnila sladké linecké těsto. Jahody sice teď ještě nejsou perfektní, ale chuť dortu určitě zvýraznily.
Použít můžete samozřejmě i jiné druhy ovoce, skvělé budou maliny, borůvky či ostružiny, případně kombinace více druhů. Myslím, že by se do dortu hodil i citronový krém (lemon curd) nebo slaný karamel. Samozřejmě jen z části, třeba jako vnitřní náplň. Zajímavě vypadá i kakaová varianta plněná čokoládový krémem. Troufám si říct, že se do ní časem také pustím.
Na zdobení můžete použít i čerstvé květiny, různé bonbony, sušenky nebo domácí pusinky či makronky. Fantazii se meze nekladou. Já sem dort zdobila až pár hodin před servírováním, měla jsem obavu, aby květiny příliš neovadly a pusinky se nerozmáčely.Každopádně dort je potřeba naplnit den předem, aby se rozležel a zvláčněl.
Křehké mandlové těsto:
260 g hladké mouky
špetka soli
50 g mandlové mouky (loupané jemně mleté mandle)
200 g másla
100 g moučkového cukru
4 žloutky
citronová kůra (citronový olej)
V misce smíchejte prosátou mouku se solí a mletými mandlemi.
Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Přisypte prosátou mouku s mandlemi a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat příliš mouky.
Hotové těsto zabalte do folie a dejte na několik hodin do lednice, klidně i přes noc.
Troubu předehřejte na 185 stupňů, připravte si dva archy pečícího papíru a šablonu s motivem (číslo, písmeno). Já jsem si vystřihla z papíru „jedničku“ o velikosti A4.
Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na sílu cca. 5-6 mm, přeneste na arch papíru a podle šablony vykrojte číslici nebo písmeno. Dobře to jde rádýlkem na pizzu. Těsto po celé ploše propíchejte párátkem, opatrně přesuňte i s papírem na rovný plech a dejte péct na cca. 12-15 minut, až začne po krajích lehce zlátnout. Nechte zcela vychladnout na plechu.
Odkrojené části těsta zpracujte, znovu rozválejte a na pečícím papíru vykrojte podruhé stejný motiv. Dejte péct stejně jako předchozí.
Pokud je těsto příliš měkké, před druhým válením ho dejte na chvilku do mrazáku nebo lednice ztuhnout. Stejně tak si můžete rozválené těsto před vykrojením motivu dát také chvilku vychladit, bude se pak lépe vykrajovat.
Část těsta vám samozřejmě zbude, jinak by to ani nešlo. Můžete si z něj vykrojit malá kolečka a slepit marmeládou nebo zamrazit pro další dort 🙂
Smetanová náplň:
250 g mascarpone
300 g smetany ke šlehání 33%
1-2 lžíce cukru krupice
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje
+ čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky ….)
Všechny suroviny (kromě ovoce) dejte do mísy a společně vyšlehejte. Přendejte do sáčku s hladkou trubičkou, průměr 18-20 mm.
Sestavení dortu
První motiv zespodu lehce na několika místech mázněte krémem a položte na tác. Takto „přilepený“ zůstane hezky na místě a nebude po tácu klouzat. Krém nastříkejte po celém obvodu motivu a částečně i ve středu. Mezery vyplňte drobně pokrájenými jahodami nebo jiným ovocem.
Přiklopte druhým motivem a lehce přimáčkněte. Celou plochu nazdobte krémem, doporučuji začít po krajích (obvodu) a teprve pak vyplnit střed. Dejte do lednice do druhého dne vychladit a rozležet.
Druhý den horní část dortu nazdobte čerstvým ovocem, květinami, pusinkami, kousky čokolády či makronkami, prostě vším, co máte po ruce.
Pokud nebudete hned servírovat, doporučuji ovoce v řezu potřít meruňkovou glazurou, aby zůstalo svěží a neokoralo. Glazuru si snadno vytvoříte ze lžíce meruňkové marmelády a pár kapek vody, které společně zahřejete. Horkou směsí pak kousky ovoce potřete.
Vytisknout recept |
172 Komentáře
U Ilonky
21. 3. 2018 v 18:12To je nádhera!!!!Ila
Víkendové pečení
21. 3. 2018 v 21:35Moc děkuji :))
Anonymní
21. 3. 2018 v 19:34Míšo, jednoduše nadhera!!!! Uz se nemuzu dockat, az vyzkousim take. Mockrat dekuji za tento recept, uz dlouho jsem jej obdivovala na netu a netusila jak do nej:-) Hanka
Víkendové pečení
21. 3. 2018 v 21:36Hanko, moc děkuji 🙂 jo, tyhle dortíky vypadají krásně a překvapivě jsou i dobré 🙂 Je to jako v módě, pořád nové trendy 🙂
Lenka Straková
6. 9. 2020 v 14:10Dobrý den, prosím prosim jakou špičkou máte udělané pusinky?
Moc děkuji za odpověď 🙂
Míša Landová
6. 9. 2020 v 19:07Pusinky jsem dělala řezanou špičkou „francouzská hvězda“.
MíšaPuš
21. 3. 2018 v 19:43Náádhera! Moc děkuji za inspiraci, musím co nejdřív vyzkoušet 🙂 Míša
Víkendové pečení
21. 3. 2018 v 21:37Míšo, děkuji :))
Anonymní
21. 3. 2018 v 20:31Tak to je bomba. Ale divím se, že jsem to nezaregistrovala 🙂 Zdraví Ivana V.
Víkendové pečení
21. 3. 2018 v 21:38Ivano V., moc díky 🙂 mrkněte na pinterest nebo instragram "number cake", super nápad a vypadají všechny krásně 🙂
Anonymní
22. 3. 2018 v 7:07Opět nádherné a přitom tak jednoduché. Už se těším, až ho upeču a ochutnám. Iveta
Víkendové pečení
22. 3. 2018 v 18:30Díky 🙂 ano, v jednoduchosti je obvykle krása 🙂
Anonymní
22. 3. 2018 v 9:29Milá Míšo, VŠECHNO! od Vás je prostě TOP….už nemám co dodávat, jste studnicí nápadů a inspirace, díky, taky Míša:-)
Víkendové pečení
22. 3. 2018 v 18:31Míšo, moc a moc děkuji 🙂 tohle není můj nápad, jen moje provedení 🙂 ale díky.
Anonymní
22. 3. 2018 v 12:58Milá Míšo, zrovna tento "dort" se chystám dělat o víkendu. Recept jsem naštěstí našla a je skoro stejný jak ten Váš, což mě těší, že mám i pár postřehů ohledně proležení a práce s ním. Ale co mě trápí jsou chemicky neošetřené květiny. Kde jsem se ptala tak na mě koukali jak na blázna. Prosím můžete mi poradit kde koupit? Budu muset jinak udělat z marcipánu a to nebude mít takový efekt.
Předem moc děkuji za radu.
Aneta T.
Víkendové pečení
22. 3. 2018 v 18:33Aneto T., zdravím, recepty jsou hodně podobné, liší se jen postupem nebo poměrem jednotlivých surovin 🙂 já květiny zespodu obalila alobalem a vzhledem k tomu, že byly na dortu jen krátce, tak bych se toho nebála. Nebo si počkat na léto, až budou kytičky na vlastní zahrádce 🙂 nebo udělat dort bez květin, marcipánové by se časem rozpustily 🙁
Anonymní
24. 3. 2018 v 12:39Děkuji za radu, udělám to také tak. Právě marcipan na šlehačkovém základě bude horší než alobal. Ať se daří a těším se na další krásné příspěvky.
Aneta
Marie
22. 3. 2018 v 17:08Míšo, krása…ty teď letí ….jsi prostě IN :)))))
Víkendové pečení
22. 3. 2018 v 18:34Maruš, moc děkuji :))) sledovala jsem je už dlouho, ale pořád nebyla příležitost nějaký vyzkoušet 🙂 kam ty lidi na ty nápady chodí :)))
Marie
22. 3. 2018 v 20:02Míšo je nádherný ,asi ho upeču na svou oslavu ale bojím se převozu do jiného města ,nebude lepší ho nazdobit až na místě nebo ten krém vydrží moc děkují
Víkendové pečení
22. 3. 2018 v 20:18Marie, moc děkuji 🙂 já ho vezla také asi 60 km a přežil to bez úhony 🙂 doporučuji krémem "přilepit" k tácu a bude to ok 🙂
Anonymní
24. 3. 2018 v 5:23Míšo a jak jste udělala pucky z toho krému?A šlehačka se předem nešlehá?Děkuji.Andrea
Víkendové pečení
24. 3. 2018 v 13:06Andreo, krém se nanáší pomocí sáčku s hladkou trubičkou, tak jak je uvedeno v postupu 🙂 šlehačka se ušlehá společně s mascarpone najednou.
Unknown
24. 3. 2018 v 14:07dobry den velmi obdivujem vasu pracu .je kraaasna.chcela by som sa opytat na recept na pusinky ?
Víkendové pečení
25. 3. 2018 v 16:43Nikolo, děkuji 🙂 časem snad recept na pusinky přidám, ale je to jednoduché, na jeden díl bílků dávám dva díly cukru krupice, peču při 100-110 stupních hodinu až dvě podle velikosti 🙂
Unknown
25. 3. 2018 v 19:15A davte rozpustit vo vodnom kupeli bielka s cukrom a tak vyšlahať..alebo len po lyžičkach zašlahavate? Ja som robila len zašlahavanim postupne (cukor som si ak zahriala v rure) a aj tak sa mi nerozpusti uplne a potom mi praskaju 🤔.tak neviem kde je chyba mixer mam stolovy celkom vykonny.
Víkendové pečení
26. 3. 2018 v 11:11Zašlehávám po částech, ale musí se šlehat opravdu dlouho, i tak se ale cukr nerozpustí úplně. Během pečení je potřeba otevírat troubu, aby odešla vlhkost a pusinky nepraskaly 🙂
Anonymní
27. 3. 2018 v 10:04Dobrý den, konečně jsem našla recept na tento dort v češtině! 🙂 Chtěla jsem se zeptat, když budu dělat dvě čísla, měla bych tedy udělat rovnou dvojtou dávku těsta nebo myslíte, že by stačila jedna a půl této dávky? Tedy kolik Vám zbylo těsta z této JEDNIČKY? Děkuji, máte tu spoustu úžasných receptů. 🙂
Víkendové pečení
27. 3. 2018 v 19:55Záleží, jaká čísla budete dělat a jak velká. Podle mě by Vám stačilo 1,5 dávky 🙂
Anonymní
28. 3. 2018 v 10:44Dobře, vím, že se na to nedá přesně odpovědět. Určitě vyzkouším. Děkuji, Soňa 🙂
Lucie
15. 11. 2021 v 21:36Soni jestli Vám to pomůže, dělala jsem 3 patra čísla 30 na A4 a stačila mi dvojitá dávka těsta 🙂
Petra
7. 4. 2024 v 19:52Mohu se zeptat, zda Vám stačila při třech patrech čísel i dvojitá dávka krému? Chtěla bych též zkusit 🙂
GreenMagritte
27. 3. 2018 v 16:02Zrovna jsem se na takové dorty dívala na instagramu a přemýšlela, jestli to stojí za to. Teď – díky Vám – už vím, že ANO! 🙂
Víkendové pečení
27. 3. 2018 v 20:00Ano, tyhle dorty jsou teď hodně populární a na oko i velmi pěkné, proto i mě zlákal 🙂 a za vyzkoušení určitě stojí.
Klara S.
31. 3. 2018 v 6:40Dobry den, Miso, slo by to
udelat i z piskotoveho testa (linecke moc v oblibe nemame)? Mam prave strach, aby se se piskot moc nerozmocil. Dekuji, Klara
Víkendové pečení
31. 3. 2018 v 17:36Kláro, zdravím, ano, dort si můžete udělat i z jiného těsta, jen budete asi potřebovat formu ve tvaru čísla či písmene nebo po upečení vykrojit. Ale už to nebude vypadat tak pěkně, jako z toho křehkého 🙂
Unknown
6. 4. 2018 v 22:50Míšo, to je vážně nádhera!! Před Vámi smekám!! Vždy máte vše tak luxusní! Chtěla bych se zeptat, chci udělat tento dort taťkovi k jeho 50tým narozeninám. Budu dělat 50 na A4 a mám udělat 2 dávky? A na tu glazuru může být jiná marmelada než merunkova? Děkuji a přeji hezký večer Míša
Víkendové pečení
9. 4. 2018 v 7:12Míšo, moc děkuji 🙂 lépe se Vám bude pracovat s větším množstvím těsta, doporučila bych tedy dvojitou dávku. Zbylé těsto se dá použít pak na cokoliv 🙂 a případně i zamrazit. Všechny zdroje uvádějí na glazuru jen meruňkovou marmeládu, nevím zda je to díky druhu ovoce nebo proto, že je světlá a obvykle není na ovoci příliš vidět 🙂
Unknown
12. 4. 2018 v 20:27Míšo, míč Vám děkuji. Tak 2 dávky uz mám v lednici. Akorát mi to přijde na A4 malé. Kdybych to udělala na A3 a udělala ještě poloviční dávku, bude mi to stačit?
Víkendové pečení
13. 4. 2018 v 7:37Míšo, také se mi to zdálo malé, ta A4, ale ve finále to tak malé nebylo 🙂 nicméně klidně udělejte větší. Asi bych zkusila nejdříve použít už připravené těsto, třeba Vám bude stačit, případně pak dodělat 🙂
Andrea
10. 4. 2018 v 15:46Dobry den, muzete mi prosim poradit kde sehnat cislo na vykrojeni? Dekuji Andrea
Víkendové pečení
10. 4. 2018 v 18:12Andreo, našla jsem si číslici na webu a vytiskla na A4 😉
Madla
20. 4. 2018 v 14:34Bože, tak ten je úžasný! Ten musím upéct synovi k narozeninám! A rovnou ho zkusím v bezlepkové verzi, ať si mohu pochutnat i já 🙂
Víkendové pečení
21. 4. 2018 v 7:07Madlo, moc děkuji 🙂 pokud máte osvědčený recept na bezlepkové křehké těsto, tak klidně zkuste, jen ze zkušenosti vím, že není moc pevné 🙂
Anonymní
24. 4. 2018 v 19:32Dobrý den. Tak jsem od dcery k narozeninám dostala velké srdce. Inspirací a receptem ji byl Váš dort jednička. Dort byl úžasný a mňamózni. Už jsme napekly spoustu dezertů podle Vašich skvělých receptů. Děkujem����Hana
Víkendové pečení
25. 4. 2018 v 11:01Hanko, zdravím a děkuji za komentář 🙂 tak to jste musela mít velkou radost, dort od dcery určitě potěší 🙂 mějte se fajn.
Anonymní
5. 5. 2018 v 13:37Vypadá úplně krásně. Já osobně jsem zkusila a dopadl strašně, a to jsem se držela postupu. Celý mě po slepení do druhého dne popraskal a sjely prasklé kusy dolů. nevím kde byla chyba. Ale ten Váš je fakt nádherný
Víkendové pečení
7. 5. 2018 v 6:43Tak to mě mrzí, že se dort nepovedl. Neměla jste těsto příliš slabé? Málo upečené? Jakou jste použila smetanu ke šlehání?
Anonymní
13. 5. 2018 v 9:06Zkoušela jsem ke dni matek a myslím, že výsledek se docela povedl:) S těstem se dobře pracovalo. Sice mi 1 plát písmena praskl, ale dala jsem ho dospodu, tak to ničemu nevadí..Děkuji za další skvělý recept! Jsem zvědavá, zda se mi povedl i chuťově… Pavlína
imageshack.com/a/img922/6854/GNI5Qt.jpg
imageshack.com/a/img923/3448/pgepLI.jpg
Víkendové pečení
13. 5. 2018 v 18:07Pavlíno, děkuji za důvěru v recept, dortíky se Vám povedly perfektně 🙂 věřím, že byla maminka nadšená a určitě si chutnala 🙂
Unknown
4. 6. 2018 v 16:04Dobrý den, Míšo. Nejsem s těmito druhy těst příliš zaběhlá, proto se omlouvám za laický dotaz. 🙂 Pokud bych chtěla udělat "korpus" kakaový, stačí v tomto receptu vyměnit jen mandlovou mouku za stejné množství kakaa? Nebo je nutný jiný poměr/ postup? Děkuji moc, Jana.
Víkendové pečení
4. 6. 2018 v 20:04Jano, zdravím, ano, přesně jak píšete, obvykle se část mouky nahrazuje kakaem 🙂 v tomto případě je množství adekvátní, takže klidně můžete 50 g mandlí nahradit 50 g kakaa. Případně mandle ponechat a nahradit 50 g běžné mouky kakaem 🙂 postup zůstává stejný.
Unknown
4. 6. 2018 v 21:17Skvele, Miso, dekuji moc! Hezky vecer.Jana
Unknown
4. 7. 2018 v 11:31Dobrý den, v popisu píšete ..Těsto po celé ploše propíchejte párátkem …
Zajímalo by mně proč? Aby se nanafouklo ?? Moc děkuji Renata
Víkendové pečení
5. 7. 2018 v 7:41Ano, je to přesně tak, jak píšete, aby se těsto nevyboulilo 🙂
Joina
20. 7. 2018 v 18:53Moc pěkný dortík. Musím se už konečně odhodlat a vyzkoušet to 🙂
Recept se mi zamlouvá, tak snad v brzké době.
Víkendové pečení
21. 7. 2018 v 7:24Ano, tyhle dorty jsou hodně lákavé na oko, nicméně i poměrně dobře chutnají 🙂 vyzkoušejte 🙂
Anonymní
28. 1. 2019 v 11:23Dobrý den, prosím o radu – v receptu uvádíte, že je potřeba do těsta 50 g mandlové mouky.. tu kupujete v obchodě (případně kde) nebo si připravujete nějak sama? děkuji za radu, Lucie 🙂
Víkendové pečení
28. 1. 2019 v 16:08Lucie, můžete použít mleté mandle, loupané i neloupané, není třeba kupovat mandlovou mouku 🙂
Unknown
2. 2. 2019 v 13:51Dobrý deň, prosím o radu práve som spravila takúto tortičku podľa Vášho receptu. S cestom sa mi pracovalo velmi dobre, ale nakoniec mi celé popraskalo – teda polámalo . Neviete mi poradiť kde som urobila chybu ? ďakujem
Víkendové pečení
3. 2. 2019 v 7:56Popraskalo Vám při pečení nebo se Vám polámalo až při manipulaci? Těsto je křehké, musí se s ním pracovat velmi opatrně. Možná jste vyválela na příliš tenko. Těžko říct takto na dálku 🙂
Unknown
8. 2. 2019 v 12:45Ďakujem až pri manipulácii, inak chuťovo výborné, tak skúsim dobudúcna trošku hrubšie. ďakujem pekný deň
Anonymní
28. 3. 2019 v 14:57Dobrý den.Prosím mohla by jste mi prosím poradit recept na čokoládovou nebo kakaovou náplň s mascarpone na Váš dort z křehkého těsta?Předem moc děkuji Lucka
Víkendové pečení
29. 3. 2019 v 13:03Lucko, já bych volila hutnější pařížskou šlehačku 🙂 recept najdete např. u příspěvku Pařížské řezy tady na blogu 🙂
Anonymní
29. 3. 2019 v 13:41Dobrý den.Moc děkuji za radu.vyzkouším.Lucka
Anonymní
29. 3. 2019 v 22:47Dobrý den.Jak jsem se ptala na ten křehký dort-chci vyrobit číslo 11 -a nazdobit ovocem jak to máte krásně udělané vy na hor.obrázku…syn by právě chtěl vše kakaové nebo čokoládové krém.tu pařížskou šlehačku mám použít stejně dát do toho pytlíku se špičkou a dělat bochánky nebo jsem to špatně napsala že chci plnit dort a pařížská šlehačka se nehodí na to křehké těsto čísla?Předem moc děkuji Lucka
Víkendové pečení
30. 3. 2019 v 13:02Napsala jste to dobře a já to pochopila 🙂 čokoládový krém použijte úplně stejně, jak je uvedeno nahoře v postupu, tedy do sáčku a zdobit. Můžete udělat i to křehké těsto kakaové, když nahradíte část mouky kakaem 🙂
Anonymní
30. 3. 2019 v 13:41Dobrý den.mnohokrát děkuji za rady a velikou ochotu.Přeji krásný slunečný víkend.Lucka
Anonymní
8. 4. 2019 v 11:57Dobrý den .v pátek budu péci Váš dort číslo 11.radila jste mi kakaovou verzi.mohla bych poprosit o radu psala jste pažížský krém –
Pařížská šlehačka:
500 ml smetany ke šlehání 33%
200 g hořké čokolády 55-60%
+ 5-6 lžic mascarpone k našlehání.bude prosím tato dávka stačit na číslo 11 ty bochánky nebo musím udělat dvojitou dávku?Předem mnohokrát děkuji Lucka
Víkendové pečení
9. 4. 2019 v 13:47Lucko, zkušenost nemám, ale raději bych udělala 1,5 dávky. Ono taky záleží, jak hodně krému budete dávat 🙂
Anonymní
5. 4. 2019 v 12:07Dobry den, chtela bych Vam podekovat za perfektni recept i podrobny postup, jak pracovat. Pekla jsem ho do prace manzelovi a mel obrovsky uspech��
Chtela jsem povzbudit ostatni, aby se nelekli komentaru ohledne praskani, drzela jsem se postupu a vse se podarilo vyborne. Take uzasny trik ohledne marmelady na potreni jahod ��
Dekuji moc za Vas blog a vsechny uzasne recepty.
Jana
Víkendové pečení
5. 4. 2019 v 12:51Jano, moc Vám děkuji za milý komentář i povzbuzení pro další odvážlivce 🙂 Jsem ráda, že se vše povedlo, tak jak má. Děkuji a pěkný den. Míša
Anonymní
5. 4. 2019 v 22:58Dobrý večer. Takúto tortičku by som chcela upiecť ako svadobnú. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť či by plnka vydržala a cesto sa moc nerozmočilo, poprípade mi poradiť, ako to vyriešiť? Ďakujem Iveta
Víkendové pečení
7. 4. 2019 v 8:07Iveto, zdravím, když naplníte den předem, křehké těsto zvláční, ale bude držet tvar. Jen je potřeba nedělat ho moc tenké, aby se nelámalo 🙂
Anonymní
7. 4. 2019 v 18:48Dakujem za odpoveď. Iveta
Dagmar
14. 4. 2019 v 18:28Dobry vecer, jsem Vas velky fanda a obdivovatel :). Mam dotaz, kdybych toto testo chtela delat v kakaove verzi, kolik kakaa mam dat misto hladke mouky. Dekuji moc predem za odpoved. Dasa 🙂
Víkendové pečení
15. 4. 2019 v 10:51Dášo zdravím a díky 🙂 nahradila bych ca. 50-60 g mouky kakaem 🙂
Mili
16. 4. 2019 v 18:58Dobrý večer Míšo, obdivuji Vaše nádherné dorty a vše ostatní co vytváříte. Již několikrát jsem podle Vás pekla a vždy se vše zadařilo. Teď bych chtěla vyzkoušet tento dort synovi ke třináctým narozeninám, jen se chci zeptat šla by nahradit hladká mouka moukou špaldovou? Nebo alespoň část mouky? Chtěla bych udělat trošku zdravější verzi :-). Děkuji, Mili
Víkendové pečení
17. 4. 2019 v 18:05Mili, zdravím, pokud použijete hladkou špaldovou, můžete klidně nahradit v plné výši. Pokud byste chtěla použít celozrnnou, tak max. tak 1/3 🙂
Mili
18. 4. 2019 v 19:04Míšo, děkuji. Zkusím a uvidím 😉
Unknown
1. 5. 2019 v 18:53Dobrý večer Míšo, chci poděkovat za tento báječný recept na dort, pekla jsem ho příteli k našemu výročí a sklidil úspěch:) Obdivuji Vaše dezerty a blog, už se těším až vyzkouším něco dalšího z Vašich receptů. Anet.
Víkendové pečení
1. 5. 2019 v 20:46Anet, moc děkuji, jsem ráda, že se vše povedlo a měla jste úspěch 🙂 Budu ráda, když zkusíte i něco dalšího 🙂
Unknown
11. 7. 2019 v 6:19Dobrý den. Mohu poprosit o foto hubičky na dělání bobečků ze šlehačky a mascarpone. Děkuji
Víkendové pečení
12. 7. 2019 v 5:51Zdravím, do komentáře bohužel foto vložit nejde, nicméně trubička je obyčejná hladká bez zoubků, průměr ca. 15-16 mm.
Anonymní
31. 7. 2019 v 18:40Krasny dort, urcite vyzkousim
Víkendové pečení
1. 8. 2019 v 5:58děkuji 🙂
Anonymní
31. 7. 2019 v 18:43Dobry den, prosim o radu. Budu tento dort delat na oslavu, ktera bude az vecer, je lepsi dort naplnit uz den predem, nebo az rano v den oslavy. Bojim se, aby se moc nerozmocil nebo naopak nebyl korpus moc tvrdy a sel dobre krajet. Dekuji
Víkendové pečení
1. 8. 2019 v 5:59Zdravím, já jsem dort plnila den předem a byl tak akorát. Pouze ovoce a ozdoby jsem dala na dort až v den servírování.
Anonymní
5. 8. 2019 v 15:38Dobrý den, aspoň touto cestou Vám musím složit poklonu … nádhera :-).
Prosím o radu. Chtěla bych udělat dort diabetikovi, jedná se o těsto. Máte s tím nějakou zkušenost?
Děkuji Zuzana
Víkendové pečení
5. 8. 2019 v 16:36Děkuji 🙂 bohužel s pečením pro diabetiky nemám zkušenost.
Unknown
11. 9. 2019 v 12:37Dobrý den, toto množství, které uvádíte je na to jedni číslo? Takze pokud chci pect 80,tak dvojtou dávku? Děkuji za odpověď.
Víkendové pečení
11. 9. 2019 v 19:49Ano, chápete dobře. Nicméně možná by Vám stačilo 1,5 dávky, hodně záleží na velikosti čísel.
Pavlína
29. 10. 2019 v 9:07Dobrý den, chtěla bych upéct písmeno A myslíte, že bude stačit jedna dávka? Děkuji
Víkendové pečení
29. 10. 2019 v 19:47Myslím, že by mohlo.
Karolina
8. 2. 2020 v 9:25Dobrý den, potřebovala bych upéct číslo 4. Myslíte, že bude stačit formát A4 nebo mám udělat číslo o trošku větší? Jde mi o to, aby se to během pečení nějak ,,nerozjelo" a šlo poznat, že je to 4. Děkuji
Víkendové pečení
9. 2. 2020 v 17:28Spíše záleží, jak velký dort potřebujete 🙂 Těsto si zachová při pečení svůj tvar, i když hodně záleží, v jaké tvaru a provedení "čtyřku" vyberete.
Unknown
14. 2. 2020 v 8:46Dobrý den, recept jsem již jednou pekla a dopadl famózně. Chtěla jsem zopakovat dnes a zjistila jsem, že nemám mandlovou mouku. Mám snad všechny ostatní druhy ořechů.lze ji vynechat nebo nahradit arasidama nebo pekanovymi ? Mají tak mandle nějakou speciální funkcí ? Dekuji
Víkendové pečení
14. 2. 2020 v 19:21Můžete nahradit jinými ořechy nebo hladkou moukou.
Unknown
6. 3. 2020 v 14:29Dobrý den, jakou máte prosím ulusenost s vydrží krému z mascarpone? Někde se uvádí pouze 2 dny, někde 5. Děkuji Vám
Víkendové pečení
6. 3. 2020 v 15:07Krém jako takový vydrží bez problému týden, ale hodně záleží v jakém dezertu ho máte. Proto se trvanlivost, ale je tím myšlena trvanlivost dezertu, liší 🙂
Unknown
6. 3. 2020 v 16:37Děkuji Vám, dělala jsem konkrétně tento recept 🙂
Eva
9. 3. 2020 v 7:10Dobrý den Míșo,zkoušela jsem váš dort a byl opravdu vynikající a měl velký úspěch jako každý vaš dort který peču podle vás. Chtěla jsem se zeptat jestli by šel naplnit i vyšlehanym mascarpomem se zakysanou smetanou a tvarohem. Moc děkuji za odpověď. Eva
Víkendové pečení
10. 3. 2020 v 18:54Evo, tvaroh i zakysaná smetana obsahuje hodně vody a obávám se, že korpus v krátké době rozmáčí. Navíc mi to chuťově k sobě ani moc nepasuje 🙂
Eva
11. 3. 2020 v 7:33Děkuji moc za odpověď .
Anonymní
15. 4. 2020 v 21:00Dobry den, chcem sa spytat cim by som mohla nahradit mascarpone. Chystam sa piect tortu pre maminu no ona nemoze mascarpone. Mohla by som podla vas pouzit phipaldelphiu alebo mekky tvaroh ?
Popripade nejaky iny krem ktory by sa tam hodil ?
Dakujem krasne
Adriana
P.S. Vase recepty su TOP
Víkendové pečení
16. 4. 2020 v 9:04Do dortu si můžete dát víceméně jakýkoliv krém, který Vám chutná, žloutkový, pudingový, pařížskou šlehačku ….
Mascarpone můžete nahradit philadephií, tvaroh vhodný není.
Unknown
19. 5. 2020 v 12:56Dobrý den,můžu se zeptat jak dlouho vydrží upečený sušenkový korpus v uzavřené nádobě?Předem děkuji za odpověď 😉.
Víkendové pečení
19. 5. 2020 v 19:36Je to linecké těsto, takže pár dnů určitě vydrží, nicméně bude měknout.
Unknown
24. 5. 2020 v 16:52Hezký den , mohla bych se prosím zeptat, zda-li by šel v receptu úplně vynechat moučkový cukr? Nebo má na konzistenci těsta velký vliv.
Jestli jde o lehke oslazení, nešlo by nahradit třeba rozmačkaným banánem? Měla bych dort k 1.narozeninám své dcerky, která teprve začíná s příkrmy (ze zdravotních důvodů), tak proto bych byla s tím cukrem raději opatrná.
Děkuji za rady a přeji hezký den.
Jana
Víkendové pečení
25. 5. 2020 v 18:42V některých receptech to tak snad nejde. Existují recepty zcela bez cukru, ale ty se pro tento druh dortu nehodí. Z mého pohledu tento dort pro malé dítě ani moc vhodný není. Doporučila bych spíše nějaký klasický korpus, kde se dá část cukru určitě nahradit ovocem, banánem nebo jablkem 🙂
Markéta
19. 6. 2020 v 10:06Dobrý den, dnes jsem pekla tento dort a chci se podělit s menší radou. Nevím, zda ji tady už někdo nezmínil, četla jsem prvních pár komentářů… Ale tady je – těsto jsem si rozdělila na dostatečně velké válečky, aby vyšlo na číslici a dala jsem ho mezi 2 listy peciciho papíru (mám ten bílý, průhledný) a v nich jsem těsto uvalela. Nelepilo se, hezky rovnoměrně se rozvalelo a nemusela jsem těsto předávat. Vyriznutou číslicí jsem na tom papíru soupla rovnou na plech a bylo o starost méně �� pečení zdar ☺️
Olga
22. 2. 2021 v 14:35Dobrý den mandlova mouka lze koupit jen třeba loupane mandle a rozmixovat na jemný prášek? Nebo nějakou radu jak na to 😉
Míša Landová
22. 2. 2021 v 15:33Ano, můžete použít mleté mandle, klidně i se slupkou.
Bára
16. 3. 2021 v 10:06Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat, jestli můžu použít 40% šlehačku? Předem děkuji 🙂
Míša Landová
16. 3. 2021 v 10:59Ano, můžete, i když je to myslím zbytečné.
Bára
16. 3. 2021 v 12:12Mně jí totiž nakoupila mamka hromadu v akci v Lidlu 😀 děkuji za odpověď a mějte se krásně 🙂
Zuzka
29. 4. 2021 v 12:35Dobrý den můžu se zeptát zmekli cesto do druhého dne v chladničke dostatečně aby se dalo krájet a nelámalo se
Míša Landová
29. 4. 2021 v 13:23Ano, díky krému zvláční, ale zároveň si uchová tvar 🙂
Petra
29. 4. 2021 v 18:51Dobrý den, narazila jsem na tento recept a chtěla bych zkusit synovi k prvním narozeninám, a chtěla jsem se zeptat, zda byste nevěděla o alternativě té smetany.. slyšela jsem o krému z jogurtu, nechat ho „prokapat přes plátýnko“. Myslíte si, že to nerozmočí korpus? Na internetu je toho mnoho, ale spíše mě zajímá názor zkušené 🙂 moc děkuji
Míša Landová
1. 5. 2021 v 8:57Krém z jogurtu či tvarohu je fajn, ale já osobně ho pak také míchám se šlehačkou. Nevím, z jakého důvodu chcete šlehačku vynechat, ale pokud ji nechcete, tak bych místo jogurtu raději doporučila nějaký žloutkový krém 🙂 ke křehkému těstu je možná ještě lepší 🙂
Lucie
7. 5. 2021 v 18:38Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu udělat ještě jedno patro navíc? Tedy těsto 3x a krém taky 3x. Nejde mi o množství surovin, ale o to, jestli to bude držet a jestli dort nebude mít tendenci padat 🙂
Moc děkuji za odpověď 🙂
Míša Landová
8. 5. 2021 v 8:45Ano, určitě můžete 🙂
Barbora
14. 5. 2021 v 10:10Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, jestli je možné dort ještě pomazat marmeládou pod krém, nebude to něčemu vadit?
Děkuji
Míša Landová
14. 5. 2021 v 10:25Marmeláda v tomto případě není moc dobrý nápad, protože se nevsákne do korpusu a krém by mohl na ní „klouzat“ 🙂
Barbora
14. 5. 2021 v 10:48Toho sem se bála, děkuji!
Katka
15. 5. 2021 v 15:16Dobrý den,
ráda bych zkusila Number cake a recepty od Vás jsou vždy naprosto super 🙂 Máte dortík krásně nazdobený jako vždy vše 🙂 Prosím, kolik porcí je z dortíku podle šablony ve vel. A4? Když si ho představím, přijde mi celkem malý, uvažuji o A3 velikosti čísla.. Budu ráda za Vaše zkušenosti 🙂 Děkuji moc 🙂
Míša Landová
15. 5. 2021 v 17:58Počet porcí je hodně individuální, každý je jinak velký jedlík. Zvláště u tohoto typu dortu se to těžko odhaduje 🙂 Dort je poměrně křehký, volila bych raději tři vrstvy těsta na sebe nebo udělat číslice či písmena dvě. Bude se Vám s tím lépe pracovat i lépe skladovat v lednici 🙂
Anna
3. 6. 2021 v 21:58Dobry den, moc dekuji za recept. Vim, ze je skvělý s mandlovou moukou. Jiz jsem ozkousela. Jen dnes jsem nemohla sehnat mandlovou mouku, myslíte, ze mohu pouzit kesu mouku, kterou mam doma :)? Bude to mit vyrazny vliv na chut? Děkuji
Míša Landová
4. 6. 2021 v 20:46Ano, klidně i jinou ořechovou nebo jen mleté mandle se slupkou 🙂
Dagmar
21. 6. 2021 v 20:35Dobry den Miso,
o vikendu jsem zkusila udelat vas dort k 70tym narozeninam. Dort se nadherne vydaril, dekuji moc za recept. Bala jsem se, ze dort bude moc krehky a nebo naopak rozmoceny, ale drzel vyborne a krasne se krajel. A ani nebyl moc sladky. Takze veliky uspech.
S pozdravem,
Dasa
Míša Landová
21. 6. 2021 v 20:43Díky, Dášo, tak to jsem ráda, že se vše povedlo 🙂
Irena
9. 8. 2021 v 9:22Dobrý den, prosím nemáte šablonu na vytištění 8.? Děkuji Irena
Míša Landová
9. 8. 2021 v 9:39To bohužel nemám, ale na internetu bez problému najdete.
Martina
13. 10. 2021 v 12:30Nádhera, budu dělat pro zákaznici na vánoce a zajímalo by mě zda se dá do těsta přidat i kakao aby bylo tmavší?
Děkuji
Míša Landová
13. 10. 2021 v 18:16Ano, část mouky můžete nahradit kakaem.
Martina
13. 10. 2021 v 22:15moc děkuji za odpověď 🙂
Romana
21. 3. 2022 v 9:42Vypada nadherne. Muzu se zeptat kolik porci z toho vyjde? Dekuji 😊
Míša Landová
21. 3. 2022 v 12:17Počet porcí je individuální, protože každý servíruje porce jinak velké 🙂 řekla bych že min. 10 z toho uděláte, spíše i více.
Tereza
12. 4. 2022 v 9:35Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat, jestli mohu křehké těsto použít na klasický dort kulatý, že bych sestavila z několika plátků, které bych naskládala na sebe. Děkuji moc za odpověď.
Míša Landová
12. 4. 2022 v 16:35Z těsta si můžete vykrojit libovolné tvary, je to jen na Vás 🙂
Tereza
12. 4. 2022 v 21:30Děkuji za odpověď
Marta
10. 5. 2022 v 12:21Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat, zda by šla udělat i bezlepková verze tohoto receptu. Mohla bych třeba celé množství mouky nahradit ořechovou moukou? Předem děkuji za odpověď. Marta
Míša Landová
11. 5. 2022 v 18:02Obávám se, že to dost dobře nepůjde. Zvláště u křehkého těsta je ten lepek potřeba a nebude to držet pohromadě.
Luďka
27. 7. 2022 v 18:29Dobrý den. Měla bych dotaz. Pokud bych chtěla dělat těsto tmavé čokoládové, v jakém poměru dát kakao a mouku? Děkuji
Míša Landová
28. 7. 2022 v 12:33Nahradit ca. 30-40 g mouky kakaem …
Lucie
7. 8. 2022 v 16:24Dobrý den, dnes jsme zkoušela upéct a těsto mi šlo špatně rozválet pořád se mi trhalo a trochu lepilo.. postupovala sem přesně podle receptu. Jinak recepty od vás miluju nikdy se mi nestalo že by se nic nepovedlo 🙂
Míša Landová
7. 8. 2022 v 16:59To mě mrzí, na vině může být víc věcí … krátká doba odležení těsta, příliš změklé máslo a následně spařené těsto, teplá místnost při práci ….
Simona
8. 8. 2022 v 13:38Dobrý den, Míšo. O víkendu jsem dort upekla dceři k narozeninám. Super recept, těsto i krém výborný. Pekla jsem podle Vašeho receptu i pusinky na ozdobu. Vše dopadlo na jedničku. Díky za krásné recepty a inspiraci.
Míša Landová
9. 8. 2022 v 7:50Tak to mě moc těší, děkuji 🙂
Veronika
15. 8. 2022 v 10:18Dobrý den, nikdy jsem tento typ dortu nedělala. Můžu dát i 3 vrstvy na sebe? Uvedené množství těsta i krému vyjde asi jen na ty 2 patra, že ano? děkuji za radu 🙂
Míša Landová
15. 8. 2022 v 15:09Ano, klidně můžete dát i tři vrstvy těsta. Záleží, jaké číslo či písmeno budete dělat …
Jana
29. 9. 2022 v 7:28Dobrý den,
v receptu kde je návod na krém máte jen napsáno 330 smetany ke šlehání .. je to 330ml nebo 330g ?
Děkuji Jana
Míša Landová
29. 9. 2022 v 8:03Rozdíl je nepatrný, nicméně smetanu odvažuji, takže jsou myšleny gramy.
Lucie
1. 2. 2023 v 14:55Dobrý den chtěla bych se zeptat zda těsto vystačí za cca 10 mini dortíků, kdy na každý chci dát 3 pláty? Děkuji Lucie
Míša Landová
2. 2. 2023 v 12:18Musíte vyzkoušet, záleží samozřejmě na jejich velikosti a síle těsta 🙂
Lenka
12. 2. 2023 v 21:19Dobrý den.
Když bych chtěla dělat těsto kakaové, stačí přisypat jen kakao? Bude těsto pořád dobré?
Dekuji
Míša Landová
13. 2. 2023 v 9:36Musíte nahradit část mouky, nelze jen přidat 🙂
Olga
20. 2. 2023 v 9:50Dobrý den mohla bych se zeptat jaký poměr je na kakaovou verzí kolik se přidává kakaa a odebírá třeba mouky ? Prosím moc dekujit
Míša Landová
20. 2. 2023 v 10:07Myslím, že bude stačit ca. 10-15% mouky nahradit kakaem 🙂
Adéla
20. 2. 2023 v 12:34Dobrý den,
Držel by tento krém i pod plátem z klasického piškotového těsta na dort? Nebo byste přidala více mascarpone/na ztužení ztužovač/bílou čokoládu/želatinu? Chci jej dělat k narozeninám a známý nemusí chuť tohoto těsta.
Moc děkuju 🙂
Míša Landová
20. 2. 2023 v 12:45Ano, držel úplně bez problému, do dortů se používá běžně 🙂
Marie
26. 5. 2023 v 9:08Dobrý den,
dort jsem zkoušela úplně poprvé a ještě z bezlepkového těsta. Těsto se sice po upečení dost rozpadalo, ale podařilo se vše zamaskovat krémem a ovocem a byl neskutečný! Opravdu výborný dort!
Chtěla bych se zeptat, dělala jsem tvar srdce a vyšly mi dva pláty, jaký poměr surovin by byl prosím na tři pláty? Děkuji.
Míša Landová
27. 5. 2023 v 12:11Tak to je skvělé, že funguje i bezlepková verze 🙂 Navýšení surovin je jednouchá matematika 🙂 udělejte z 1,5 dávky a mělo by to vyjít.
Hana
31. 10. 2023 v 19:09Dobrý den, chtěla jsme se zeptat není dort tvrdý ?
Míša Landová
31. 10. 2023 v 20:36Po naplnění do druhého dne zvláční. Ale určitě nečekejte klasický dort 🙂
Aneta
23. 3. 2024 v 12:45Dobrý den,
chystám se péct dortík, ale mám to složitější s časem a přesunem. Zkrátka se chci zeptat, když jeden den upecu a nechám do druhého dne (ve folii?) a druhý den až budu promazavat krémem, do dalšího dne nechám uležet v lednici a pak finálně zdobit na oslavu bude těsto v pořádku? Nebo je třeba po upečení hned promazavat krémem? Děkuji za radu 😉. Hezký den
Aneta.
Míša Landová
24. 3. 2024 v 9:25Je to linecké těsto, takže upečené předem vydrží i několik dní 🙂
Aneta
25. 3. 2024 v 7:29Pravda 🤦♀️, moc děkuji.
Ilona
15. 4. 2024 v 13:50Dobrý den Míšo, chystám se péci tento dort, 30, ale protože je to pro čokoholika, chtěla bych upéci kakaový korpus. Dívala jsem se do Vaší knihy Víkendové pečení a tam jsem našla křehké kakaové dortíky, které jsou právě plněné na způsob tohoto dortu. Dá se tento recept na těsto použít na dort? Podle množství másla bych na číslo 30 použila tak 4 násobnou dávku. Čísla by měla být o něco menší než je A4. Prosím o radu. A děkuji moc za Váš blog, je famózní, stejně jako výrobky podle něho .
Díky moc Ilona
Míša Landová
16. 4. 2024 v 8:58Ano, můžete použít i recept z kuchařky, případně si v tomto receptu malou část mouky nahradit kakaem.
Zuzana
5. 7. 2024 v 10:42Dobrý den, dneska jsem dělala Váš dort z křehkého těsta. Vypadá parádně a doufám, že tak bude i chutnat. Chtěla jsem se akorát zeptat, čím to, že když jsem dělala pusinky z krému, tak je mám takové jakoby zdrcle ( ale nejsou). Myslíte, že jsem dlouho šlehala nebo to může být tou citronovou kůrou? Vy je máte na fotce krásně hladké. 🙂 Děkuji za odpověď. Zuzana
Míša Landová
6. 7. 2024 v 17:43Řekla bych, že krém bude lehce přešlehaný … problém s tím má spousta lidí 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5