Menu
Mini dortíky

Dortíky s bílou čokoládou a lesním ovocem

Máme tady první adventní neděli, většina z nás si zdobí domácnosti a začíná péct cukroví. A tak jsem se při té příležitosti rozhodla trochu vánočně přizdobit i tyhle dortíky. Recept mám připravený už delší dobu, dortíky jsme testovali i na kurzu, ale nikdy jsem nestihla pořádně vyfotit, až dnes v tomto vánočním kabátku 🙂

Základem dortíků je pěna z bílé čokolády, smetany a mascarpone, uvnitř se pak skrývá pěna z lesního ovoce. Dortík doplňuje malý kousek dortového korpusu a lesklá glazura. Dortíky se připravují v silikonové formě, které se dnes dají koupit v rozmanitých tvarech. 

Postup se nijak neliší od dortíků, které už na blogu mám. Přípravu je dobré rozdělit do několika dnů a potřebovat budete místo v mrazáku. Jako první si připravte polokoule s ovocným pyré a kousky korpusu. Další den pak dortíky sestavte a nechte opět alespoň do druhé dne zamrazit (možno i déle). Pár hodin před servírováním dortíky polijte glazurou, ozdobte a můžete servírovat. 

Než se pustíte do „pečení“ doporučuji dobře přečíst celý postup, aby vás pak nic nezaskočilo 🙂

Dortíky s bílou čokoládou a lesním ovocem (10 ks) 


Pěna z lesního ovoce:  

100 g pyré z lesního ovoce (slazené) 

100 g smetany ke šlehání 33% 

3 g práškové želatiny + 15 ml studené vody 

Želatinu zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.

Ovocné pyré zahřejte (ca. 60 stupňů), přidejte nabobtnalou želatinu a dobře promíchejte. 

Smetanu ušlehejte do polotuha a po částech vmíchejte do ovocného pyré. Směs rozdělte do silikonových formiček a dejte zamrazit. 

Pěna z bílé čokolády:

8 g práškové želatiny + 40 ml studené vody 

125 ml mléka (tučné, polotučné) 

80 ml smetany ke šlehání 33% 

3 žloutky 

45 g cukru krupice 

100 g bílé čokolády 

140 g mascarpone 

125 ml smetany ke šlehání 33% 

+ kolečka korpusu vhodné velikosti

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat. 

Mléko a 80 ml smetany dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. V misce prošlehejte žloutky s cukrem. Za stálého šlehání vlijte po částech horkou směs mléka a smetany do žloutků, dobře promíchejte. Vraťte zpět do kastrůlku a při nízké teplotě za stálého míchání chvilku povařte (max. 82 stupňů). 

Sundejte z kamen a přidejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění. 

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou směsí s želatinou. Nechte chvilku odstát, pak do hladka promíchejte. Přidejte mascarpone a zamíchejte do hladka. 

Ušlehejte zvlášť 125 g smetany, ne zcela do tuha, a opatrně vmíchejte do směsi (měla by mít max. 40 stupňů). 

Silikonovou formu položte na tácek či podnos. Polokoule (nebo jiný tvar) naplňte pěnou asi do poloviny, lehce vmáčkněte ovocnou polokouli a pak další pěnu. Nakonec dejte kolečko korpusu. Dejte do mrazáku alespoň na 12 hodin vychladit. 

Červená glazura: 

300 g cukru krupice 

300 g studené vody 

2 lžíce citronové šťávy 

2 lžíce práškové želatiny (14 g) + 6 lžic studené vody 

červené barvivo

Želatinu dejte do misky a zalijte studenou vodou, nechte asi 5-10 minut nabobtnat. 

Cukr dejte do kastrůlku a zalijte studenou vodou. Při nižší teplotě přiveďte k varu a minutu povařte. Stáhněte z kamen, nechte jen lehce zchladnout a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do rozpuštění, pak přidejte citronovou šťávu a červenou barvu, dobře promíchejte.

Směs přelijte přes jemné sítko a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Polevu je možné připravit i den předem a následně zahřát na požadovanou teplotu. Lze ji i zamrazit. 

Dokončení dortíků 

strouhaný kokos + papír na pečení

fondánové vločky

Připravte si kousek pečícího papíru, na který nasypte trochu kokosu, nechte stranou. 

Chladicí mřížku položte na tácek, kam bude stékat přebytečná poleva. Dortíky po částech vyndejte z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou. Pokud chcete mít sytější barvu, je potřeba polít dvakrát. 

Opatrně pomocí nože a párátka přeneste dortík na papír s kokosem. Doporučuji párátko zapíchnout do středu dortíku, zespodu podebrat nožem a takto přenést. 

Pomocí nože nahrňte kokos kolem dortíku a lehce přimáčkněte. Dortík pak opatrně přeneste na dortovou podložku nebo tácek. Na každý dortík „přilepte“ sněhovou vločku. 

Zbývající polevu můžete použít opakovaně, možno i zamrazit.

Dortíky si můžete samozřejmě připravit i během roku a vynechat vánoční zdobení 🙂

inspirace z webu https://www.bavette.es/ a Cupcake Savvy´s Kitchen

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

38 Komentáře

  • Unknown
    3. 12. 2017 v 18:28

    Teda Míšo to je zase ,,pecka,,😉..zdravím Lenka🙋

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2017 v 19:32

      Lenko, moc díky :o)

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 12. 2017 v 18:45

    Tak já pořád přemýšlím,co tak asi upeču na Štědrý den a to je přesně ono!Mílo,ještě,že Vás máme,vypadá to úžasně.Přeji krásný advent.Iva Žemlíková

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2017 v 19:33

      Ivo, zdravím a děkuji 🙂 to jsem ráda, že jsem se Vám trefila do noty 🙂 na vánočním stole se budou hezky vyjímat. Krásný advent. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 12. 2017 v 19:31

    Úžasné vypadají skvěle musím vyzkoušet. A odkud máte formy? Hledala jsem polokoule a jediný obchod co jsem našla měl vyprodané a teď vidím tyto tvary a přemýšlím kam na ne 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2017 v 19:38

      Veroniko, moc děkuji 🙂 ano, výběr forem je teď veliký, jeden neví, kterou koupit 🙂 Pokud chcete originály, velký výběr má např. monacoint.com/eshop/catalog/4008
      Levnější kopie seženete na ebay nebo aliexpresu 🙂 Musím říct, že polokoule vřele doporučuji, nejlépe se plní, vyndavají z formy i polévají. Složitější tvary jsou sice krásné, ale hůře se s nimi pracuje 🙂

      Odpovědět
    • Sim.
      3. 12. 2017 v 20:30

      No tedy, to je opravdu něco mimořádného. Blahopřeji. Úplně cítím harmonii chutí. Škoda, že nejde někde koupit a pochutnat si. Máte zlaté ruce a nápady. To já udělala jen adventní "zasněžený" perník. Mějte se krásně.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2017 v 21:17

      Simi, moc děkuji 🙂 klidně se stavte na ochutnání 🙂 za sebe musím říct, že já bych si dala radši ten Váš perník :)) krásný advent.

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 12. 2017 v 14:45

    Dobry den, opet nadherné dortiky. CHodim sem na Vase stranky neustale pro inspiraci. Rada bych se zeptala, jaky prumer jsou polokoule na vnitrni naplň, v tomto pripade z lesniho ovoce? Dekuji predem za odpoved. P.J.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 12. 2017 v 16:49

      P.J., zdravím a děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že Vás moje recepty inspirují 🙂 já mám ty malé polokoule o průměru 3.5 cm, ideální velikost do většiny forem 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 12. 2017 v 15:08

    Musím říci, že jste mě moc příjemně překvapila.:-) Stále jsem čekala na něco"bílého", neboť moje sestra není milovnící čokolády a miluje šlehačku a jahody.:-) Teď nemusím experimentovat a můžu použít již vyzkoušené. Moc díky. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 12. 2017 v 16:52

      Hanko, tak to jsem moc ráda, že jsem se trefila 🙂 jak asi víte, já jsem spíš čokoholik, takže těch dortíků bez ní u mě moc nenajdete 🙂 pokud jde o tyto dortíky, tak jahody jsou docela sladké, doporučila bych buď zminěné lesní ovoce nebo maliny 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 12. 2017 v 16:07

    Krása jako vždy! prosím pyré… udělám si sama nebo se kupuje? Děkuji.lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 12. 2017 v 19:55

      Lenko, moc děkuji 🙂 pyré si dělám sama, ze zmraženého ovoce, stačí pár minut povařit s trochou cukru a pak přepasírovat 🙂 dá se samozřejmě i koupit, ale jen v kilovém balení a na cukrářském eshopu. Je to dle mého názoru zbytečné 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 12. 2017 v 16:34

    Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na ty vločky. Děláte je zřejmě sama.Je k tomu nějaká formička? Děkuji Marcela K.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 12. 2017 v 17:49

      Marcelo K., zdravím, ano, vločky jsem vykrojila z fondánu 🙂 vykrajovátko mám z cukrářského eshopu, dělá se ve více velikostech 🙂 je to plastové s pístem, určené právě na fondán či marcipán.

      Odpovědět
  • Unknown
    7. 12. 2017 v 18:47

    Mockrát děkuji za info…objednáno.Marcela.

    Odpovědět
  • Anonymní
    8. 12. 2017 v 3:53

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak hotové dortiky skladovat a jak dlouho vydrží? Děkují

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 12. 2017 v 6:47

      Zdravím, po dokončení skladovat dortíky v lednici a spotřebovat nejlépe do druhého dne 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 1. 2018 v 20:03

    Dobrý den, daly by se k Remy použít i do piškotový ho dortu ?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 1. 2018 v 20:08

      Ano, určitě daly, jen je potřeba sestavovat dort v ráfku nebo formě, krémy jsou před ztuhnutím tekuté.

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 5. 2018 v 18:25

    Ahoj Míšo,zdravím po dlouhé době.Neskutečná nádhera!!!! Mám malý dotaz: zrcadlovou polevu jsem vždy dělala s glukózou,salkem nebo bílou čokoládou a ve Vašem receptu je jen voda a želatina.Tak by mě zajímalo ,zda neprosvítá? I ,když na fotce vypadá skvěle! Nebo přidat bělobu,aby to bylo sytější? Moc díky za odpověď a už se těším na další dobrůtky.Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2018 v 19:57

      Ilčo, zdravím, děkuji 🙂 tohle není typická zrcadlová poleva, je to jen čirá želatinová. Není krycí, takže cokoliv tmavého bude prosvítat. Nicméně pro mě je tohle lepší varianta, než ta sladká z čokolády, salka a glukozy 🙂

      Odpovědět
  • Míša
    18. 5. 2018 v 16:17

    Dobrý den Míšo, chci tyto dortíky (a ještě čokoládové polokoule) dělat na sobotní oslavu. Myslíte, že nebude problém když si je připravím a dám do mrazáku už ve středu a v sobotu ráno je vyndám po poleji polevou? A ještě k těm čokoládovým – do těch se nedává žádná želatina? jen se dají zmrznout? Předem děkuji za vaši odpověď. Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 5. 2018 v 18:15

      Míšo, dortíky můžete mít připravené v mrazáku klidně i déle 🙂 takže bez problému připravte ve středu. Jen je pak v sobotu nutné počítat, že budou nějakou dobu rozmrzat, takže nelze servírovat hned po polití 🙂
      U čokoládových není želatina potřeba, tam to podrží právě ta hořká čokoláda 🙂 ano, jen zamrazit. Hezkou oslavu 🙂

      Odpovědět
    • Míša
      18. 5. 2018 v 18:55

      Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Krásný víkend

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 5. 2018 v 18:11

    Zdravím Míšo,ráda bych vyzkoušela Vaši glazuru, jen nevím jakou by měla mít teplotu.Též jsem pochopila,že ji mohu použít hned a nemusím čekat do druhého dne!?
    Dortíky mám již v mrazáku.Moc ráda podle Vás zkouším nové věci.Díky moc Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2018 v 20:15

      Ilčo, zdravím, glazuru můžete použit hned po uvaření, nechte zchladnout na ca. 27-28 stupňů 🙂 Jen pozor, není krycí 🙂 pokud použijete barvu, je lepsi prelit dvakrát, aby byl odstín sytejsi 🙂
      Mimochodem i klasickou zrcadlovku můžete použit hned, vzdycky jsem ji nechávala do druhého dne, ale teď obvykle pouzivam hned a je to Ok 🙂 tak at se dortiky povedou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 9. 2018 v 9:10

    Dobrý den, ráda bych vyzkoušela tyto dortiky, můžete mě prosím poradit jakpu formu používáte na ten střed z lesního ovoce a pak jak velké ty polokoule? Budu ráda i za odkaz,kde kpupit.Jinak moc obdivuji Vaše dortiky,nádhera. Děkuji Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 9. 2018 v 9:30

      Jano, zdravím, na středy dortíky používám obvykle formu polokoule o průměru 4 cm, občas také kuličky o průměru 3,5 cm. Silikonové formy koupíte např. na fialapraha.cz, monacoint.cz, cukrarske-pomucky.cz nebo v zahraničí, ebay, aliexpres, wish … 🙂

      Odpovědět
  • Andrea
    6. 12. 2021 v 8:01

    Opravdová nádhera! Máte můj obdiv,zatím si na nic takového netroufam, ale dala bych si hned

    Odpovědět
  • Petra
    3. 1. 2022 v 6:51

    Dobrý den Míšo, ráda bych Vám popřála krásný nový rok 2022. Ať se vše daří a mnoho dalších úžasných receptu.Peču už výhradně podle Vás a musím říct že Vaše recepty a nápady jsou bezkonkurenční. Mám jen malý dotaz k polevě na ty kopule.Nevím kde jsem udělala chybu ale poleva mi stékala z kopulí rovnou na mřížku a nechtěla mi tam držet. Pak ještě prosím jakou barvu používáte? Já použila gelovou od dr.Oetker ale docilila jsem růžového odstínu a polevala jde vícekrát.Děkuji za odpověd

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 1. 2022 v 8:20

      Petro, děkuji, to mě velmi těší 🙂 Těžko říct, kde se stala chyba … špatné použití želatiny, poleva byla ještě teplá … já používám gelové barvy Progel, koupíte podobně jako jiné značky na cukrářských eshopech.

      Odpovědět
  • Alena
    28. 1. 2022 v 5:49

    Dobrý den, dortíky vypadají naprosto úchvatně. 🤩 smím se zeptat, jakou práškovou želatinu používáte? Máte osvědčenou nějakou, kterou lze zakoupit běžně i v obchodě? Děkuji AM

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 1. 2022 v 9:03

      Děkuji 🙂 nejčastěji používám práškovou či plátkovou od Dr. Oetkera, která je běžně dostupná v obchodech. Pozor, nezaměnit s dortovým želé či ztužovačem za studena 🙂

      Odpovědět
  • Ivana
    19. 7. 2023 v 23:10

    Dobrý den, velmi obdivuji Vaši práci a nechám se ráda inspirovat. Myslíte, že by tyto dortiky i s polevou bylo možno na dva,tři dny zamrazit? Děkuji Ivana

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ