Opět jsem koupila v rámci italského týdne v Lidlu kelímek ricotty a opět jsem pak doma přemýšlela, co s ní udělám 🙂 Původně jsem měla zálusk na domácí noky, ale nakonec jsem ji použila do cheesecaku. Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet, co s ním ricotta „udělá“.
Ricotta má jemnou smetanovou chuť, jen není příliš výrazná. Konzistencí trochu připomíná tvaroh, ale chybí jí jeho typická kyselost. Upřímně, nedokážu chuť dost dobře k ničemu přirovnat. Prostě ji musíte ochutnat 🙂 V cheesecake ale obstála dobře 🙂
Ricottu jsem do náplně namíchala se sýrem, takže na chuti nebyl rozdíl proti celosýrovému koláči téměř znát. Jen mi přišlo, že jsou dortíky takové mokřejší, šťavnatější … řekla bych, že je to dáno menším podílem tuku v ricottě.
Místo sušenkové krusty jsem dala sušenky Neo (Oreo), celé i s náplní. Jsou sice trochu menší, než je dno košíčku, ale vůbec to nevadilo. Navíc to bylo příjemné překvapení při rozkrojení dortíku. Na vršek dortíčku jsem přidala ještě lžičku ovocného pyré, nejen pro chuť, ale i pro oko. Jaké ale bylo moje zklamání, když se po upečení krásně červené pyré zabarvilo do hněda 🙁 Nevím, zda to bylo druhem ovoce, použila jsem pyré z hroznového vína. Každopádně na chuti to dortíkům neubralo 🙂
Mini cheesecakes s ricottou a ovocným pyré (10 ks):
250 g ricotty
200 g krémová sýra typu Lučina, Philadephida (použila jsem Goldessu z Lidlu)
80-100 g cukru krupice
lžička vanilkového cukru/extraktu
2 lžičky kukuřičného škrobu
2 vejce
+ kakaové sušenky Oreo, Neo ….
+ ovocné pyré – malinové, lesní ovoce …
Troubu předehřejte na 150 stupňů. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a do deseti z nich dejte jednu sušenku Oreo. Pokud se vám hotové dortíky hůře vyndavají, nastříhejte si proužky z pečícího papíru a pod každý košíček jeden vložte – viz. foto.
V misce smíchejte oba druhy sýra s cukrem a škrobem, pak postupně přidejte obě vejce. Šlehejte pomalu při nižších otáčkách. Podle chuti můžete přisladit.
Směs rozdělte do připravených košíčků, neplňte až úplně po okraj.
Do každého košíčků přidejte lžičku ovocného pyré, já jsem použila pyré z hroznového vína, a párátkem lehce promíchejte se sýrovou směsí.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až jsou dortíky pevné. Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, pak zakryjte folií či alobalem a dejte i s formou chladit do lednice. Teprve až dobře vychlazené dortíky opatrně vyndejte z formy, pokud jste použili malé proužky papíru, půjde to mnohem lépe 🙂
Vytisknout recept |
20 Komentáře
Anonymní
22. 11. 2017 v 10:09superrrrrrrrrrr povedlo se a všem chutnalo
Víkendové pečení
22. 11. 2017 v 19:44Skvělé, díky 🙂
Anonymní
4. 4. 2018 v 20:33Vyzkoušela jsem a jsou vynikající, super kombinace s oreo sušenkami 🙂 Ale není vhodné do silikonových košíčků (zkusila jsem 3) – v nich sušenka plave, ale i tak jsou vynikající a určitě znovu budu dělat 🙂 Markéta
Víkendové pečení
6. 4. 2018 v 14:12Markéto, díky za radu ohledně silikonových košíčků 🙂 já sama je nepoužívám, ale třeba se to někomu bude hodit 🙂
Anonymní
15. 4. 2018 v 19:50Je možné je uložit i do mrazáku?Děkuji za radu.����
Víkendové pečení
16. 4. 2018 v 8:10Sama jsem zatím nezkoušela, ale neměl by být problém zamrazit 🙂
Anonymní
14. 5. 2018 v 17:24Dobrý den,možná to bude blbý dotaz,ale jako začátečník se nevyznám v rozdílu.Je možné místo ricotty použít cottage?Moc děkuji za radu a přeji pěkný den
Víkendové pečení
14. 5. 2018 v 18:53Zdravím, žádný dotaz není blby 🙂 místo ricotty můžete použit syr typu Lučina, žervé, Philadelphia … cottage není vhodný, obsahuje hodně tekutiny a malo tuku 🙂
Anonymni
6. 5. 2021 v 10:39Dobry den, je mozne nahradit necim kukuricny skrob? Je tam skrze zahusteni naplne?
Dekuji
Míša Landová
7. 5. 2021 v 6:58Můžete nahradit rýžovým škrobem nebo hladkou moukou.
Karolína Dvořáková
14. 8. 2021 v 4:11Dobrý den, mohla bych poprosit recept na Oreo dort a krém, moc děkuji. 🙂
Míša Landová
15. 8. 2021 v 7:57Je mi líto, ale takový recept nemám 🙂
Šárka
9. 3. 2022 v 22:08Paní Míšo, opět výborný recept. Ricottu miluji, málokdy mi zbude na pečení 🙂 Zkusila jsem a výtečné, překvapilo mě, že tuhá sušenka (použila jsem tedy jinou, neplněnou) změkla. Upečeno raz dva a chuť i vzhled super.
Náhodou, nechystáte se na cannoli?😉
A těším se na Vás v Péče celá země!
Míša Landová
10. 3. 2022 v 7:34Děkuji 🙂
Daniela
28. 9. 2022 v 7:33Dobrý den. Děkuji za výborné recepty, po cheescaku se jen zaprášilo…prosím, nevím kde dělám chybu ale při chladnuti mám košíčky v podstatě ve vlhku….po vyndani z formy je tam vidět i několik kapek vody…asi se nějak sráží? Už se mi to stalo vícekrát i s muffinami..
Míša Landová
29. 9. 2022 v 8:00Na vině budou zřejmě nevhodné košíčky …
Hana Čamková
11. 1. 2023 v 14:37Dobrý den,Míšo.Dělala jsem je nedávno a jsou a jsou výborné.
Myslíte,že by množství vystačilo i na klasickou dortovou formu?
Míša Landová
11. 1. 2023 v 15:15Určitě ano, otázkou zůstává, co je to „klasická“ forma 🙂
kateřina
11. 1. 2023 v 19:41Ahoj Míšo, děkuji za tvé úžasné podrobně rozepsané recepty, které jdou krásně vytisknout na 1 stránku 🙂
u těchto mini cheesecaků se mi pracovalo parádně a vše nasvědčovalo tomu, že to dobře dopadne….
Ale po vytažení z trouby a chladnutí při pokojové teplotě se uprostřed každého košíčku udělala velké prohlubeň a hmota je nekompaktní, vypadá zdrcle…. Nevíš, kde jsem mohla udělat chybu? Suroviny byly stejné jako u tvého receptu…..A přeju hodně štěstí v novém roce, ať se ti všechno daří 🙂
Míša Landová
13. 1. 2023 v 8:27To mě mrzí, že se dortíky tak úplně nepovedly. Na vině může být příliš vysoká teplota pečení, horkovzduch nebo šlehání náplně na vysokou rychlost …
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5