Začátkem září jsem byla na dovolené, kde jsem si trhala čerstvé fíky přímo ze stromu. Takže když se objevily u nás v obchodě, neodolala jsem a pár jich koupila. Je pravda, že tady nejsou tak šťavnaté a sladké, ale v koláči to zas tak velký rozdíl není. Fíkům totiž tepelná úprava svědčí, krásně se rozvoní a zesládnou.
Fíky se sýrovou náplní dobře ladí a na koláči hezky vypadají. Sýrová vrstva není tak vysoká jako u klasického cheesecaku, je to tedy spíše koláč se sýrovou náplní 🙂 Krustu jsem tentokrát připravila z mouky, cukru a másla, vše se jednoduše zpracuje do drobenky a vmáčkne do formy. Je možná trochu křupavější, ale hezky drží tvar, nepropustí tuk a nerozmáčí se.
Koláč doporučuji připravit ve formě s vyjímatelným dnem o průměru 22-23 cm.
Křupavá krusta:
125 g hladké mouky
60 g třtinového cukru
65 g studeného másla
Troubu předehřejte na 175 stupňů. Připravte si koláčovou formu s odnímatelným dnem, průměr 22-23 cm.
V misce smíchejte mouku s cukrem, přidejte na kousky pokrájené studené máslo a vypracujte jemnou drobenku. Dobře a rychle to jde v robotu nebo food procesoru.
Směs přesypte do formy a pomocí lžíce vmáčkněte do krajů a dna. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 – 20 minut, až je těsto hezky do zlatova.
Vyndejte na chladicí mřížku, snižte teplotu trouby na 160 stupňů a připravte si sýrovou náplň.
Sýrová náplň:
300 g čerstvého sýra typu Philadelphia, Lučina, Buko
50-60 g cukru krupice
lžička kukuřičného škrobu
1 velké vejce
2 lžíce zakysané smetany
1 lžička vanilkového cukru nebo extraktu (ne aroma)
4-5 čerstvých fíků (zralých)
Sýr, cukr a škrob prošlehejte do hladka, raději na nižší otáčky. Přidejte vejce, dobře zašlehejte, pak zakysanou smetanu a vanilku. Promíchejte a nalijte na předpečený ještě teplý základ.
Omyté fíky (neloupané) rozkrájejte na silné plátky nebo půlky a rozložte na koláč. Lehce vmáčkněte do sýrové náplně.
Dejte péct do trouby nastavené na 160 stupňů na 15 minut, pak troubu vypněte a nechte ještě dalších 10-15 minut v zavřené troubě dojít.
Koláč nechte vychladnout při pokojové teplotě, pak zabalte do folie a dejte chladit na několik hodin do lednice (ideálně přes noc).
Meruňková glazura:
1 lžíce meruňkové marmelády
asi půl lžičky vody
Společně zahřejte v mikrovlnné troubě a ještě horkou směsí potřete fíky. Tento krok stačí udělat až před servírováním.
Vytisknout recept |
6 Komentáře
Nela Procházková
30. 9. 2017 v 6:25Cheesecake vypadá skvěle, přiznám se, že já osobně jsem nikdy cheesecake nedělala.
Nela z blogu Růžová rtěnka
Víkendové pečení
1. 10. 2017 v 6:30Nelo, děkuji 🙂 nejen vypadá, ale i chutná 🙂 určitě doporučiji někdy cheesecake vyzkoušet, ať už tento nebo jiný 🙂
Anonymní
30. 9. 2017 v 15:15Dobrý den, musím se přiznat, že denně se těším pouze na tři webové stránky a netrpělivě je hned ráno u kávy procházím. Dvě jsou audiolibrix a audiotéka, neboť už 4 roky bez audioknihy nedám ani ránu a třetím je váš blog. Tento sýrový koláč určitě hned v pondělí vyzkouším (fíky doma nemám) a moc se těším. Bohužel jsem váš blog objevila v době, kdy jsem chtěla téměř vymazat cukr ze života ale tohle mě dostalo.:-) Tak alespoň snižuju množství cukru.:-) Moc díky za vaše nápady.Hanka
Víkendové pečení
1. 10. 2017 v 6:33Hanko, zdravím a moc děkuji za milý komentář 🙂 tak to mě mrzí, že Vám můj blog narušil plány s cukrem 🙂 nicméné si myslím, že když si člověk občas dá něco sladkého, co si navíc připraví doma a s láskou, tak to nemůže být zas tak na škodu 🙂 děkuji za přízeň a mějte se hezky. Míša
Anonymní
30. 9. 2017 v 17:00Zajímavá kombinace. Toto by mne ani ve snu nenapadlo :). Děkuji vám za další inspirativní recept. Ivana V. PS: Také jako Hanka stále číhám na nové recepty vašeho blogu 🙂
Víkendové pečení
1. 10. 2017 v 6:36Ivano V., děkuji, nápad není až tak úplně z mé hlavy 🙂 na pinterestu mě podobný koláč zaujal svým vzhledem 🙂 a protože jsem v obchodě narazila na fíky, tak jsem to zkusila 🙂 jinak moc děkuji za přízeň, podle komentářů jste pravidelnou čtenářkou a za to moc děkuji 🙂 Míša