Když už jsem se letos na Velikonoce pustila do mazance, tak přidám ještě recept na beránka, o který si někteří píšete. I když pokud jde o mě, přijde mi úplně zbytečné vymýšlet nebo složitě hledat recept speciálně pro beránka. Vždyť přeci stačí použít recept na vaši oblíbenou bábovku nebo chlebíček 🙂 A upřímně, tak jsem to udělala i já 🙂
Použila jsem osvědčený recept na ořechovou bábovku, který mám od své kamarádky Dáši. Těsto je krásně vláčné a plné oříškové chuti. Proti původnímu receptu jsem jen ubrala trochu cukru a přidala špetku skořice. A samozřejmě jsem musela udělat z menší dávky, protože beránka mám opravdu hodně malého 🙂
Formy na beránka se liší především svou velikostí, proto je těžké odhadnout to správné množství těsta. Berte v úvahu, že těsto při pečení trochu vyběhne, takže neplňte formu až po okraj. Pokud vám těsto zbude, nalijte ho do nějaké malé formy a dejte péct společně s beránkem. Já takhle upekla navíc ještě jeden muffin 🙂
Ořechový beránek:
180 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka skořice
2 vejce, odděleně
100 g změklého másla
100 g cukru krupice (použila jsem třtinový)
1 lžička vanilkového cukru nebo extraktu
165 ml mléka (pokojové teploty)
80 g mletých ořechů – lískové nebo vlašské
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu vymažte máslem a vysypte moukou.
V misce smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a skořici. Bílky vyšlehejte do sněhu.
Změklé máslo, žloutky a cukr dejte do mísy a společně vyšlehejte. Přidejte vanilkový cukr nebo extrakt.
Střídavě přisypte moučnou směs a mléko, dobře zašlehejte. Nakonec vmíchejte mleté ořechy a ušlehaný sníh. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30-40 minut, záleží na velikosti formy, ke konci můžete teplotu nepatrně snížit. Špejlí si ověřte, zda je propečený.
Nechte ve formě chvilku vychladnout, teprve pak opatrně vyklopte. Před servírováním můžete pocukrovat.
Vytisknout recept |
13 Komentáře
Anonymní
24. 4. 2017 v 16:26Tenhle beránek je super. Jiného už péct nebudu. Asi hodinu jsem hledala, jaký beránek bude ten nej…nakonec jsem si řekla, že jdu do ořechového, ať to dopadne, jak chce. Dopadlo to skvěle. Šel skvěle vyklopit a ještě mi zbylo těsto na brumíky. 😀
Pekla jsem ho v sobotu a ochutnala jsem zbytek ještě ve středu a pořád byl dobrý. Myslím, že příště z toho receptu bude bábovka. Děkuji Petra
Víkendové pečení
24. 4. 2017 v 19:00Petro, moc díky 🙂 jsem ráda, že bábovka v podobě beránka chutnala 🙂 ano, je krásně vláčný i několik dní.
Pavel
26. 10. 2019 v 5:56Taky opět něco zkusím z Vašich receptů. U toho jste asi zapomněla na úplný konec vmíchat vyšlehané bílky že ?
Víkendové pečení
27. 10. 2019 v 16:37Vidíte, Pavle, nějak mi to uteklo a zatím si toho nikdo nevšiml 🙂 díky za upozornění, hned opravím.
Unknown
11. 4. 2020 v 8:35Tak letos vás beránek už třetím rokem. Ráda se k vašim receptům vracím.
Víkendové pečení
12. 4. 2020 v 7:41Děkuji 🙂
Kristýna Holubová
2. 4. 2021 v 13:46Dobrý den, Míšo,
myslíte, že můžu zkusit dát para ořechy?
Děkuji.
Kristýna
Míša Landová
3. 4. 2021 v 8:07Ano, určitě můžete.
Kristýna Holubová
3. 4. 2021 v 11:12Děkuji 😉
Lucie
5. 4. 2023 v 9:23Dobrý den,
Myslíte, že místo ořechů můžou být o mandle? Dekuji
Míša Landová
5. 4. 2023 v 9:33Ano, určitě mohou.
Viki
9. 4. 2023 v 10:10Dobrý den, děkuji za super recept. Chtěla bych se jenom zeptat, jakou formu používáte? Mate beránka priklopeneho taky zhora?
Krásné Velikonoce přeji 🙂
Míša Landová
10. 4. 2023 v 21:02Aktuálně peču ve formě na chlebíček, ale tahle forma určitě přiklopená nebyla.