Menu
Bábovky a chlebíčky

Ořechový beránek

Když už jsem se letos na Velikonoce pustila do mazance, tak přidám ještě recept na beránka, o který si někteří píšete. I když pokud jde o mě, přijde mi úplně zbytečné vymýšlet nebo složitě hledat recept speciálně pro beránka. Vždyť přeci stačí použít recept na vaši oblíbenou bábovku nebo chlebíček 🙂 A upřímně, tak jsem to udělala i já 🙂 

Použila jsem osvědčený recept na ořechovou bábovku, který mám od své kamarádky Dáši. Těsto je krásně vláčné a plné oříškové chuti. Proti původnímu receptu jsem jen ubrala trochu cukru a přidala špetku skořice. A samozřejmě jsem musela udělat z menší dávky, protože beránka mám opravdu hodně malého 🙂


Formy na beránka se liší především svou velikostí, proto je těžké odhadnout to správné množství těsta. Berte v úvahu, že těsto při pečení trochu vyběhne, takže neplňte formu až po okraj. Pokud vám těsto zbude, nalijte ho do nějaké malé formy a dejte péct společně s beránkem. Já takhle upekla navíc ještě jeden muffin 🙂 

Ořechový beránek:

180 g polohrubé mouky

2 lžičky prášku do pečiva

špetka skořice

2 vejce, odděleně

100 g změklého másla

100 g cukru krupice (použila jsem třtinový)

1 lžička vanilkového cukru nebo extraktu

165 ml mléka (pokojové teploty) 

80 g mletých ořechů – lískové nebo vlašské

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu vymažte máslem a vysypte moukou.

V misce smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a skořici. Bílky vyšlehejte do sněhu. 

Změklé máslo, žloutky a cukr dejte do mísy a společně vyšlehejte. Přidejte vanilkový cukr nebo extrakt. 

Střídavě přisypte moučnou směs a mléko, dobře zašlehejte. Nakonec vmíchejte mleté ořechy a ušlehaný sníh. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30-40 minut, záleží na velikosti formy, ke konci můžete teplotu nepatrně snížit. Špejlí si ověřte, zda je propečený. 

Nechte ve formě chvilku vychladnout, teprve pak opatrně vyklopte. Před servírováním můžete pocukrovat. 

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

13 Komentáře

  • Anonymní
    24. 4. 2017 v 16:26

    Tenhle beránek je super. Jiného už péct nebudu. Asi hodinu jsem hledala, jaký beránek bude ten nej…nakonec jsem si řekla, že jdu do ořechového, ať to dopadne, jak chce. Dopadlo to skvěle. Šel skvěle vyklopit a ještě mi zbylo těsto na brumíky. 😀
    Pekla jsem ho v sobotu a ochutnala jsem zbytek ještě ve středu a pořád byl dobrý. Myslím, že příště z toho receptu bude bábovka. Děkuji Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 4. 2017 v 19:00

      Petro, moc díky 🙂 jsem ráda, že bábovka v podobě beránka chutnala 🙂 ano, je krásně vláčný i několik dní.

      Odpovědět
  • Pavel
    26. 10. 2019 v 5:56

    Taky opět něco zkusím z Vašich receptů. U toho jste asi zapomněla na úplný konec vmíchat vyšlehané bílky že ?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 10. 2019 v 16:37

      Vidíte, Pavle, nějak mi to uteklo a zatím si toho nikdo nevšiml 🙂 díky za upozornění, hned opravím.

      Odpovědět
  • Unknown
    11. 4. 2020 v 8:35

    Tak letos vás beránek už třetím rokem. Ráda se k vašim receptům vracím.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 4. 2020 v 7:41

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Kristýna Holubová
    2. 4. 2021 v 13:46

    Dobrý den, Míšo,

    myslíte, že můžu zkusit dát para ořechy?
    Děkuji.

    Kristýna

    Odpovědět
  • Lucie
    5. 4. 2023 v 9:23

    Dobrý den,

    Myslíte, že místo ořechů můžou být o mandle? Dekuji

    Odpovědět
  • Viki
    9. 4. 2023 v 10:10

    Dobrý den, děkuji za super recept. Chtěla bych se jenom zeptat, jakou formu používáte? Mate beránka priklopeneho taky zhora?

    Krásné Velikonoce přeji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 4. 2023 v 21:02

      Aktuálně peču ve formě na chlebíček, ale tahle forma určitě přiklopená nebyla.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ