Nebojte, nepustila jsem se do výroby domácí nutely ani ořechové másla. Tahle pasta se sice vyrábí hodně podobně, ale používá se především k ochucení krémů, šlehaček nebo do domácích sušenek. A protože ji brzy budete potřebovat do jednoho z mých receptů, křupavých větrníčků, rozhodla jsem ji přidat na blog jako samostatný příspěvek.
V zahraničí se dá běžně koupit hotová, tady u nás jsem na ni zatím ještě nenarazila. Je pravda, že jsem až tak moc nepátrala, protože její výroba není zas tak složitá. Potřebovat budete jen dvě ingredience – lískové oříšky a krupicový cukr. Pasta se dá připravit i z jiných ořechů, případně ze směsi různých druhů, lískové jsou ale nejběžnější.
Kromě ořechů a cukru budete ještě potřebovat výkonný mixér nebo food procesor.
Lískooříšková pasta:
200 g lískových oříšků (loupané i neloupané koupíte např. tady)
200 g cukru krupice
Troubu předehřejte na 170 stupňů (horkovzduch 150 stupňů). Oříšky rozložte na plech a dejte asi na 8-10 minut do vyhřáté trouby. Během pečení kontrolujte, občas prohrábněte, slupky by měly začít pomalu praskat. Ještě teplé ořechy promněte v utěrce, aby se zbavily slupek. Většina půjde dobře, zbytek pak musíte doladit rukama. Oloupané ořechy dejte zpátky do trouby ještě na několik minut, aby se opekly. Je potřeba hlídat, občas prohrábnout, aby se nespálily. Délka závisí na kvalitě a velikosti ořechů.
Můžete samozřejmě použít i ořechy loupané, ty pak stačí jen opražit a krok s loupáním si ušetřit 🙂
Připravte si arch pečícího papíru nebo silikonovou podložku vhodnou na pečení. Do kastrolu se silným dnem dejte cukr a na mírném ohni pomalu utavte na karamel. Do něj pak přidejte ořechy a krátce promíchejte. Doporučuji na to dřevěnou vařečku. Směs ořechů a karamelu vyklopte na připravený papír a nechte zcela vychladnout.
Studenou směs dejte do mixéru, robota či food procesoru a začněte mixovat. Zpočátku je to docela rámus, karamel je tvrdý. V první fázi budete mít hrubší prášek, je potřeba ale mixovat dál, až se z ořechů začne postupně uvolňovat olej a pomalu se mění na pastu. Pokud jste někdy připravovali domácí ořechové máslo, postup je stejný. Doporučuji mixér po chvilkách vypnout, nenechat ho běžet dlouho v kuse. V žádném případě nepřidávejte do směsi žádnou tekutinu (vodu ani olej).
Hotovou pastu přendejte do sklenice a uzavřenou uchovávejte v chladu. Některé zdroje uvádějí, že je možné skladovat při pokojové teplotě, já mám radši uloženo v lednici.
Pastu můžete použít do krémů, šlehaček či domácí zmrzliny, skvěle se hodí i do nepečených dezertů nebo sušenek. Nebo zkuste můj recept na křupavé větrníčky s lískooříškovým krémem 🙂
Vytisknout recept |
41 Komentáře
Anonymní
25. 3. 2017 v 20:16Nooo, tak tohle je silný kalibr, Míšo! Nevím, jestli to vydržím a neudělám ji:-) Každopádně Vám přeji pohodové jaro, Milena:-)
Víkendové pečení
26. 3. 2017 v 19:19Mileno, zdravím a moc děkuji 🙂 přeji krásné jarní dny 🙂
Siraelxy
26. 3. 2017 v 7:23Podobně jsem dělala domácí nugetu. To je taky dobrota. Myslím, že mám postup na blogu. Určitě si tuhle pastu taky vytvořím.
Víkendové pečení
26. 3. 2017 v 19:21Míšo, děkuji 🙂 arašídovou nugetu jsem vždycky milovala 🙂 no, třeba ji doma taky někdy zkusím 🙂
Anonymní
29. 3. 2017 v 21:02Dobrý den, moc bych Vás chtěla poprosit, jestli nemáte nějaký tip na nugátový krém do dortu, nemohla jsem u Vás nikde dohledat, jestli přidat nutelu nebo třeba negátovou čokoládu? Poradila byste mi prosím? Upekla jsem podle Vás již několik dortů a upekla si tím na sebe bič 🙂 Všichni je chtějí, jak jsou skvělé. Jedu vždycky podle Vás, jste opravdu inspirující a moc šikovná! Děkuji Jana
Víkendové pečení
30. 3. 2017 v 10:13Jano, zdravím Vás, tak to ráda slyším, že s úspěchem pečete 🙂 nugátový krém … ono hodně záleží, co si kdo pod tímto názvem představí. Já osobně bych určitě nedávala nutelu, asi bych volila obdobu pařížského krému, ale jen z čistě nugátové čokolády, tj. svařit smetanu s čokoládou, promixovat, nechat vychladit a druhý den našlehat … možná by se dal použít i nugát, ale jeho kvalitou si nejsem v dnešní době moc jistá 🙂 určitě by se dala nějaký způsobem použít i tato oříšková pasta, v kombinaci s čokoládou …
Anonymní
31. 3. 2017 v 10:59Mockrát děkuji za rady,pařížský krém je super nápad,ještě promyslím 🙂 Mějte se krásně a těším se na další pečení s Vámi! Jana
Anonymní
13. 4. 2017 v 20:39Tak týmto by som Vám chcela veľmi poďakovať za úžasný recept na túto pastu.Práve som ju dorobila a zajtra idem na tie Vaše veterníčky.Som plná očakávania a dúfam,že sa mi podaria.Dám vedieť,ako sa vydarili a či som sa trafila do chuti osadenstva našej rodiny Jarmila
Víkendové pečení
14. 4. 2017 v 16:28Jarmilo, moc děkuji 🙂 veřím, že budou větrníčky chutnat 🙂 pěkné Velikonoce 🙂
Pavla K.
27. 4. 2017 v 18:58Vypadá to fantasticky, určitě musím zkusit. Podobnou jsem teď viděla v Lidlu v rámci DeLuxe týdne, měli mandlovou, pistáciovou a lískooříškovou, ale ono není o co stát, když si člověk pročte složení, toto bude záruka kvality 🙂 Jinak dnes padl za vlast mrkvový koláč se sýrovým krémem, to byla fakt extra dobrota, i chlap se olizoval, díky za recept! 🙂 Krásné jaro 🙂
Víkendové pečení
28. 4. 2017 v 13:59Pavlo, děkuji 🙂 tahle pasta je spíš vhodná do krémů, než na mlsání, ale určitě je mnohem lepší než z obchodu 🙂 tak to jsem moc ráda, že koláč chutnal, je skvělý 🙂 děkuji, pěkný víkend 🙂
Unknown
4. 12. 2017 v 14:28Dobrý den,paní Mišo,ráda bych se zeptala v souvislosti s tímto receptem,jestli nepremyslite o vyzkoušení dortu"Sahara",myslím,že jste kdysi psala,že je v cukrarne ve Vodičkově ul.také váš oblíbený…hezký den Iveta Čížkova
Víkendové pečení
4. 12. 2017 v 16:02Iveto, zdravím, na Váš kometář ohledně dortu Sahara už jsem Vám odpovídala 🙂 mrkněte 🙂 pokud máte recept, ráda dort vyzkouším 🙂
Unknown
17. 8. 2019 v 19:39Dobrý den, prosím, jak dlouho vydrží ta pasta v lednici? Dnes jsem ji udělala (i když jsem dlouho nevěřila, že z toho ta pasta bude :D) a větrníčky chci zkusit až za týden. Děkuju 😉
Víkendové pečení
18. 8. 2019 v 17:52Pasta vydrží v chladu několik týdnů, tedy pokud ji dříve nesníte 🙂 já na ní chodím se lžičkou :))
Unknown
19. 8. 2019 v 20:39moc děkuji za odpověď…ano, to mě po ochutnání taky napadlo…že možná budu do pátku dělat další várku 😀
Nikol
9. 11. 2020 v 13:41Dobrý den Míšo, jak dlouho se dá pasta skladovat?
Pěkný den 🙂
Míša Landová
9. 11. 2020 v 15:05V lednici i několik týdnů 🙂
Katka
21. 11. 2020 v 9:40Právě je dělám, ale zkouším vlašské ořechy( máme na zahradě obrovský ořešák..:-) ) a víte co je průser..? Když ty ořechy v karamelu sníte ještě dřív než je stihnete rozmixovat 😀 😀 – nestíhám odolávat ani já ani děti..Krásný den 🙂
Míša Landová
21. 11. 2020 v 11:28Jojo, to moc dobře znám 🙂 tak hlavně jestli máte ořechů dostatek 🙂
Lenka
4. 4. 2021 v 21:47Dobry den,
jdu trochu z jineho soudku se svou otazkou. Pastu jsem delala podle jineho receptu, ale nejak jsem u toho asi malem zavarila nas blender. Tehdy uz z nej pri konci moc liba vune nesla… Muzu se zeptat, jaky „stroj“ to mate na fotce? Moc dekuji. Moc Vam fandim, mate krasny blog 🙂
Míša Landová
5. 4. 2021 v 8:11Ano, tyhle pasty vyžadují velmi výkonné mixéry nebo food procesory a vždy je potřeba během mixování dělat pauzy 🙂 já mám food procesor od Kenwoodu 🙂
Eva
16. 4. 2021 v 7:15Dobrý den Míšo, děkuji za vaše úžasné stránky! A prosím o radu, jaký stroj používáte na výrobu praline? Můj mixér to nezvládl 😕
Míša Landová
16. 4. 2021 v 7:40Já mám food procesor kenwood. Ne všechny stroje jsou pro výrobu vhodné, někdy je lepší praline koupit 🙂
Lenka
5. 8. 2021 v 12:28Zdravím Vás, vcera jsem delala pasru ale nevim jestli výsledná konzistene je správná. Pasta je tekuta nicméně jsou v ni křupavé částečky… (podobné krystalum cukru) je to tak ok? dekuji.
Míša Landová
5. 8. 2021 v 12:43Pasta je taková polotuhá, to je v pořádku. Množství křupavých kousků, mimochodem je to karamel, závisí na výkonu Vašeho mixéru nebo délce mixování. Nicméně při domácím zpracování se obvykle nikdy nepovede křupinky úplně odstranit 🙂
Lenka
8. 10. 2021 v 11:25Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký mixér a robot používáte. Děkuji Lenka
Míša Landová
8. 10. 2021 v 13:17Robot mám KitchenAid Artisan, tyčový mixér Bamix a food procesor Kenwood i KA 🙂
Lenka
9. 10. 2021 v 8:53Děkuji 🙂
Júlia
10. 11. 2021 v 19:22Dobrý deň, mám doma nevyužitú 100% lieskoorieškovú pastu. Akým spôsobom by som ju mohla spracovať tak, aby mi vznikla „praline paste“? Alebo mám používať priamo túto pastu, ktorá nie je sladená?
Ďakujem, Júlia
Míša Landová
10. 11. 2021 v 19:43Ano, klidně použijte tu neslazenou pastu 🙂
Jana
17. 3. 2022 v 18:42Dobry den Miso, prave jsem dodela tuto lahodu a chci se zeptat, zda je v poradku, ze je lehce nahorkla? Porad premyslim, zda to tak ma byt ci ne, dekuji a moc rada vas sleduji🌸
Míša Landová
18. 3. 2022 v 7:42Nahořklá by určitě být neměla … na vině mohou být hořké oříšky nebo spálený karamel 🙁
Tereza
11. 12. 2022 v 8:58Dobrý den Míšo,
chtěla jsem se zeptat zda to půjde udělat i z pistácii? a postup je stejný?
děkuji
Martina
14. 12. 2022 v 13:48Dobrý den Míšo, děkuji za recept, je výborný. Jen bych se ráda zeptala, je možné dělat jen s cukrem bez karamelu? Karamel mi udělá vzdy takové sklo které mixér úplně nerozmixuje a pak to tak nepříjemně Křupe. Jde tomu nějak zabránit, aby nekřupalo ale bylo hezky jemné? Moc děkuji
Gabriela
16. 2. 2023 v 17:07Dobrý den Míšo, lískooříšková pasta je výborná. Chci se zeptat, jak dlouho se dá v lednici skladovat.
Děkuji Gábina
Míša Landová
17. 2. 2023 v 8:51Já ji nikdy dlouhodobě neskladovala, ale pokud si do ní nezanesete nějaké nečistoty, tak pár týdnů určitě vydrží.
Gabriela
5. 3. 2024 v 13:39Dobrý den a děkuji za všechny super recepty. Myslíte, že by toto šlo udělat i z vlašských ořechů? Děkuji moc za odpověď.
Míša Landová
5. 3. 2024 v 16:21Ano 🙂
Zuzana
27. 8. 2024 v 15:10Dobrý den Míšo, ráda bych se zeptala na vady a jejich příčiny?? Dělala jsem pastu poprvé a oddělil se mi tuk od ořechů s karamelem při mixování. Jde to nějak ještě zachránit?? Předem děkuji.
Míša Landová
28. 8. 2024 v 7:45Je potřeba mít výkonný mixér nebo food processor, tuk se uvolňovat může, ale měl by se díky nožům mixéru spojit s ostatním.
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5