Jako milovník burákového másla jsem se na tenhle cheesecake chystala už dlouho. Respektive na jeho pečenou variantu. Vůbec jsem si totiž nedokázala představit, jak bude burákové máslo ve spojeni se sýrem chutnat. Teď už to vím, je to skvělá kombinace 🙂
Cheesecake je krásně krémový, řekla bych ještě více, než klasický. Burákové máslo není v chuti dominantní, naopak jen lehce decentní. A čokoládová poleva to hezky doplňuje. Pokud nejste vyloženě odpůrci buráků nebo alergici, doporučuji tuhle kombinaci vyzkoušet.
Recept jsem upravila jen na menší množství dortíků, podle velikosti košíčků připravíte 6 – 7 kousků. Jako u všech cheesecaků, i tady je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Vyndejte je tedy včas z lednice 🙂
Burákové máslo kupuji v Lidlu v rámci amerických týdnů. Obsahuje 95% arašídů a jen nepatrné množství cukru a soli, chuťově je velmi dobré. Použít můžete jemné i s kousky arašídů.
Mini cheesecakes s burákovým máslem (6 – 7ks):
60 g sušenek (použila jsem mix Bebe dobré ráno a Bebe rodinné)
30 g burákového (arašídového) másla
—————————-
250 g čerstvého krémového sýry typu Philadelphia (použila jsem Palouček z Lidlu)
90 g burákového (arašídového) másla
50 g třtinového cukru (případně více dle chuti)
1/2 lžičky kukuřičného škrobu
40 ml smetany ke šlehání
1 velké vejce
Troubu předehřejte na 150 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovým košíčky. Já jsem použila košíčky o průměru dna 5 cm a výšce 3,2 cm. Pokud máte menší, rozdělte těsto raději do 7 košíčků.
Sušenky rozmixujte a smíchejte s burákovým máslem. Můžete ho předem trochu nahřát v mikrovlnce, pokud je příliš tuhé. Směs rozdělte do připravených 6-7 košíčků a pomocí lžičky přimáčkněte do dna.
Do mísy dejte sýr, burákové máslo, cukr a škrob a při nízkých otáčkách dobře prošlehejte. Přidejte vejce a zašlehejte. Nakonec přilijte smetanu a dobře promíchejte. Těsto rozdělte do košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20-25 minut.
Nechte ve formě zcela vychladnout, pak přikryjte folii nebo alobalem a dejte na několik hodin chladit do lednice (nejlépe přes noc).
Čokoládová poleva:
40 g hořké čokolády 50-60%
40 g smetany ke šlehání 33%
arašídy a kousky sušenek na posypání
Čokoládu nasekejte na malé kousky, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout, pak nalijte na vychlazené dortíky. Ozdobte arašídy a kousky sušenek. Dejte chladit do lednice.
inspirace z webu http://www.mojewypieki.com/
Vytisknout recept |
19 Komentáře
www.pavlinalatalova.cz
4. 2. 2017 v 15:51Opět to vypadá naprosto úžasně! :3
MagicBeautyLife
Víkendové pečení
4. 2. 2017 v 17:00Děkuji 🙂
Siraelxy
5. 2. 2017 v 6:58Kdybych teď dva dny nedělala nic jiného než pekla, tak bych se do nich hned pustila 🙂
Narozeninová giveaway
Víkendové pečení
5. 2. 2017 v 16:22To ráda věřím 🙂 nic se nemá přehánět 🙂
Amellia
6. 2. 2017 v 21:37mňam mňam 🙂 já se na to burákové máslo také pořád chystám 🙂 toto ráda vyzkouším 😉
flavoursofamellia.blogspot.cz
Unknown
15. 2. 2017 v 13:41Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní
15. 2. 2017 v 13:44Vy jste prostě jednička 🙂 V plánu mám tolik receptů, že nevím, jestli se k těmhle dortíkům někdy dostanu, ale nejspíš přehodnotím priority 🙂 Jindřiška
Víkendové pečení
15. 2. 2017 v 14:52Jindřiško, děkuji 🙂 nebojte, jsem na tom podobně, můj seznam věcí, které bych chtěla upéct je stále delší a delší …. 🙂
Peťa
4. 5. 2017 v 12:35Dobrý den, je podmínkou, aby bylo burákové máslo slané? Mám doma teď 100% arašídové, nic víc, takže přemýšlím, jestli je zapotřebí třeba přisolit či něco přidat? Jinak už mám od Vás vyzkoušeno několik receptů, především z řad cheesecaků, a jsou naprosto úžasné!
Víkendové pečení
4. 5. 2017 v 16:16Zdravím, nemusí být slané 🙂 klidně použijte to, co máte 🙂 špetku mořské soli klidně přidejte, zvýrazni to chuť 🙂 tak to mě moc těší, že mají recepty úspěch, děkuji 😉
Unknown
3. 8. 2017 v 11:50Ahoj miso,
Zkousela jsem o vikendu,jsou moc dobre,ale na nas je prece jen chut burakoveho masla hodne vyrazna. Myslite,ze by se dalo dat do kremu mene burakoveho masla? Melo by to velky vliv na strukturu a pevnost po schlazeni?
Dekuji magda
Víkendové pečení
3. 8. 2017 v 19:58Magdo, zdravím, myslím, že nebude problém burákové máslo ubrat a dát o to víc sýra 🙂 nebo zkuste klasické mini cheesecake, jen čistě sýrové, ty jsou taky skvělé 🙂 recept samozřejmě na blogu 🙂
Unknown
16. 11. 2017 v 10:44Míšo zkusila jsem i tuhle variantu cheesecaku..jsou chuťově dobré, vynikne chuť burak másla, ale pro mě moc ,,hutné..,,..😉dala jsem k posouzení spoluobcankam☺,tak uvidim, jaké budou ohlasy..za mě vyhrává varianta s malinami..mějte se fajn..Lenka
Víkendové pečení
16. 11. 2017 v 11:17Lenko, Vy teda jedete, a prý že pečete jen chleba :))) ano, tahle varianta je hutnější a určená výhradně milovníkům burákového másla 🙂
Anonymní
16. 11. 2017 v 13:24JJ..chleba jsem také vysmahla.-)..to už je rutina…zítra skočím na cupcake alá Míša:-) a mandlové potahované o víkendu jako překvápko pro děti..musím využít momentální pečící nálady. Až začnu s cukrovím, tak mě to rychle přejde:-)) Mějte se fajn a těším se na viděnou..Teď mě to parádně nakoplo:-)Lenka
Anonymní
16. 8. 2018 v 8:08Tak tyhle cheesecaky měli u mých cukrožroutů velký úspěch 🙂 udělala jsem jich jen sedm, abych vyzkoušela, zda jim budou chutnat… no, příště jich bude muset být o hodně více, protože během chvilky byly vtahu 😀 Pěkný den, Verča
Víkendové pečení
16. 8. 2018 v 12:25Verčo, díky 🙂 tak to moc ráda slyším 🙂 také vždycky zkouším jen malé množství, pro případ, že by se nepovedlo nebo nechutnalo 🙂
Radka
18. 5. 2022 v 19:35Dobrý den, prosím Vás, ta smetana se tam pouze ručně vmíchá nebo zašlehá? Děkuji.
Míša Landová
19. 5. 2022 v 8:11Smetanu stačí už jen vmíchat, ručně nebo robotem, Ideální je plochá (pádlová) metla.