Po přípravě Dýňového dortu mi zbylo doma trochu slaného karamelu a tak jsem přemýšlela, co s ním. Původně jsem ho chtěla jen tak ulizovat ze sklenice, ale nakonec jsem s ním „vytunila“ čokoládové cupcakes. Nahoru jsem ještě přidala pařížský krém a úspěch byl zaručen.
Na první pohled není karamel vidět, ale o to víc, budete překvapeni, až se do dortíku zakousnete. Karamel jsem smíchala s malým množstvím mascarpone, díky němuž je pěkně krémový a má jemnější chuť. Skvěle ladí s vláčným čokoládovým dortíkem a pařížským krémem na povrchu.
Jak už jsem několikrát zmiňovala, cupcakes jsou rychlé a jednoduché na přípravu. Po upečení rychle vychladnou, takže můžete plnit a rovnou i servírovat. V tomto případě je pouze potřeba den předem připravit základ čokoládového krému. Slaný karamel si můžete také připravit den předem a před plněním jen smíchat s mascarpone.
Na 12-14 ks cupcakes budete potřebovat:
100 g másla
56 g hořké čokolády (min. 60%)
42 g kakaa
106 g hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
2 velká vejce, pokojové teploty
100 g krupicového cukru
55 g třtinového cukru
120 ml mléka, pokojové teploty
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
Máslo a čokoládu dejte do mísy a společně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Nechte stranou, aby směs lehce vychladla.
V menší misce smíchejte prosátou mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Ve vetší míse vyšlehejte vejce společně s oběma cukry do pěny. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Nakonec střídavě přimíchejte moučnou směs a mléko, mouku na třikrát, mléko na dvakrát. Vše prošlehejte a rozdělte do připravených košíčků.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-18 minut, dokud nejsou pečené (ověřte špejlí).
Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Slaný karamel:
50 g cukru krupice
22 g másla
30 ml smetany ke šlehání 33%
cca 1/4 lžičky mořské soli
+ cca 2 lžíce mascarpone k našlehání
Cukr dejte do menšího kastrolu a při nižší až střední teplotě nechte pomalu rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou, až má hezky zlatavou barvu. Přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní pak nechte vychladnout. Množství soli je orientační, hodně záleží na chuťových buňkách každého z nás.
Z hotového karamelu odeberte asi tři lžíce a smíchejte s mascarpone. Podle chuti si můžete poměr upravit. Připravenou směsí naplňte dortíky, do kterých si udělejte malé otvory. Já na to používám „děrovač“ od Tescomy, kterým dortíky hezky vykrojíte.
Čokoládový krém (základ připravit den předem):
300 g smetany ke šlehání
130 g hořké čokolády 55-60%
120 g mascarpone
Čokoládu nasekejte na malé kousky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Pomocí tyčového mixéru promixujte do hladka. Dejte vychladit do lednice min. na 12 hodin, ideálně přes noc.
Až budete chtít cupcakes zdobit, přidejte k vychlazenému základu mascarpone a vyšlehejte do pevného krému. Doporučuji šlehat opatrně a na nižší otáčky.
Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou (použila jsem Wilton 1M) a nastříkejte na dortíky. Ozdobte dle vlastní fantazie.
Já jsem dortíky ozdobila kouskem čokolády, fondánovou kytičkou a cukrovým máčkem. Cupcakes byly součástí dětské narozeninové oslavy, tak aby to všechno pěkně ladilo 🙂
Pokud Vás zaujala dortová lízátka, recept najdete na mém blogu – recept na lízátka.
recept na těsto z webu http://www.christinamarsigliese.com/
Vytisknout recept |
113 Komentáře
Siraelxy
3. 11. 2016 v 15:19O maj gott….:-) Až doteď jsem myslela, že jsou cup cakes nudná sladkost. V nedělí máme oslavu. Už vím jakou dobrotu upeču. Děkuji.
Víkendové pečení
3. 11. 2016 v 15:22Míšo, díky 🙂 cupcakes jsou úžasné, určitě ne nudné 🙂 doufám, že Vás nezklamou 🙂
Anonymní
3. 11. 2016 v 20:33Ahoj Milu,to je krása až oči přechází!Dnes jsem dělala dýňový dort jako srdce a tvůj slaný karamel.Zítra zkompletuji.Zbylo mi trochu těsta tak jsem udělala ze zbytku cupcakes a ráda zkusím i tento krém.Jen mám dotaz.Jak udělat z fondánu ty kytičky.Já ho používám, jen jako polevu na větrníčky a věnečky.Na další využití přivítám radu.Díky Ilča
Víkendové pečení
4. 11. 2016 v 8:09Ilčo, zdravím, moc děkuji 🙂 doufám, že bude dýňový dort chutnat 🙂 Kytičky jsou z fondánové potahovací hmoty, nikoliv z polevy, která se používá na věnečky 🙂 hezký víkend. Míša
Unknown
4. 11. 2016 v 7:33No ty jsou vážně nádherné, úplně k nakousnutí. Svěříte se, jak děláte ty čokoládové lístečky?
Víkendové pečení
4. 11. 2016 v 8:11Moniko, moc děkuji 🙂 ty lístečky jsou poměrně jednoduché, kápnete trochu rozpuštěné čokolády na pečící papír a rozetřete lžičkou 🙂
U Ilonky
4. 11. 2016 v 21:02Krása pohledět….Șkoda jíst…Ila
Víkendové pečení
5. 11. 2016 v 9:49Děkuji 🙂
Unknown
9. 11. 2016 v 13:59Ty vypadaji primo mnamozne :-)Teda nevim jak to budu delat, ponevadz ja bych nejradeji pekla vse z vaseho sladkeho blogu :-)A pak jedla a jedla, ale nevim co na to ma postava 🙂
Víkendové pečení
9. 11. 2016 v 17:57Děkuji :)) tak to mě těší 🙂 jojo sladké je lákavé, tak jedině sehnat hodně strávníků, kteří Vám s tím "jeděním" pomůžou 🙂
Aneta
27. 11. 2022 v 10:08Děkuji za recept, je super.
Míša Landová
27. 11. 2022 v 17:08Rádo se stalo 🙂
Anonymní
9. 11. 2016 v 22:05Ahoj Milu,ptala jsem se u nás Obchodě kde nakupuji různé věci na pečení,ohledně fondánové hmoty a bylo mi řečeno,že nejde z této hmoty dělat ozdoby.Jelikož se to rozpustí,leda by to bylo na rostlinou šlehačku.Ale tu já nepoužívám.Mám klasickou fondánovou hmotu a tak se chci zeptat,zda jde obarvit a použít na ozdoby?Díky za radu Ilča Mimochodem ten dýňový dort byl famózní!!!!!!!!!!!!!!!
Víkendové pečení
10. 11. 2016 v 7:58Ahoj Ilčo, ano, to je pravda, dekorace z potahovací hmoty se na většině lehkých krémů rozpustí. Výjimkou jsou máslové krémy nebo ty, které alespoň z části máslo obsahují. Tam se dekorace ani nehne :)) Já jsem dávala kytičky na cupcakes až těsně před servírováním, takže to bylo ok, ale do druhého dne už by to moc nedoporučovala. Zase na druhou stranu, kdy si ty dekorace uděláš s předstihem a necháš je několik dní pořádně vyschnout, tak by to mělo vydržet o něco déle :))
Tak to jsem moc ráda, že dýňový dort chutnal :)) Pěkný den. Mila
Unknown
2. 12. 2016 v 19:42dobry vecer Mila, mne cupcakes stale praskaju, mozem sa opytat kde robim chybu ?? mimochodom vas blog je uuuzasny 😉 dakujem
Víkendové pečení
3. 12. 2016 v 7:51Aleno, zdravím Vás, také mi někdy cupcakes popraskají, napadá mě jedině, zda těsto přiliš hodně nešleháte? Ale popraskání podle mě ničemi nevadí, stejně se dává nahoru krém, tak to není vidět 🙂
Anonymní
8. 12. 2016 v 22:05Dobrý den, cupcakes jsem dělala a jsou prostě výborné!!! 🙂 Myslíte, že by krém šel použít do vánočního cukroví – pařížské rohlíčky? zda by vydržel? nebo nemáte nějaký osvědčený krém? Ale raději bych bez vajíčka…nebo kdybych udělala jako ganache a přidala máslo?
Víkendové pečení
9. 12. 2016 v 9:57Děkuji, tak to jsem moc ráda, že cupcakes chutnaly 🙂 Krém by asi použít šel, jen je potřeba vzít v úvahu jeho trvanlivost, asi nebude tak dlouhá jako u klasických máslových 🙂 Bohužel žádný jiný osvědčený krém nemám, podle mě se tam takovýto na bázi šlehačky hodí nejvíce. Případně můžete nastříkat jen část rohlíčků a až se snědí, tak nazdobit další 🙂
Unknown
29. 12. 2016 v 18:00Vypadají nádherně ❤
Mě se krém z maskarpone vždy rozteče i kdyz je v lednici, jak je to možné ? Máte nějakou radu na pripavu aby mi držel tak jako vám ? 🙂
Víkendové pečení
29. 12. 2016 v 18:29Děkuji 🙂 hodně záleží na krému, jaký děláte a asi trochu i na značce mascarpone 🙂 já používám jen mascarpone z Lidlu a to drží perfektně 🙂
Anonymní
21. 7. 2017 v 14:25Dobrý den,
kromě OBROVSKÉ pochvaly za Váš blog & úžasné recepty, zaujal mě dort na obrázku pro roční Marušku. 🙂 Vzhledem k tomu, že budu připravovat dort pro svoji roční holčičku, prozradíte, jaký to byl dortík? Přemýšlím o nějakém s piškotovým korpusem, ale aby byl něčím zajímavý… Děkuji & přeji spousty dalších skvělých receptů?
Víkendové pečení
21. 7. 2017 v 14:52Jano, zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 jestli si dobře pamatuji, dort byl v kombinaci orechovy korpus a pistaciovy krém, potazeno fondanem 😉 hodně záleží, zda budete dávat jist dort i malé nebo to bude spis pro hosty 🙂 podle toho bych asi volila korpus i krém 🙂 mejte se fajn. Misa
Anonymní
15. 10. 2017 v 20:58…tak teď se ještě naučit modelovat jedničku, bude to ale teda fuška, ta Vaše je dokonalá. 🙂 Ten Vás dort je tak krásně "jednuduchý", že i když jsem na netu zkoukla spoustu jiných inspirací, k tomu Vašemu zdobení se stále vracím. A ještě jeden dotaz. Který fondán je dle Vás nejlepší, respektive hmota s máslovou chutí? Jako amatér používám marcipán, ale ten není bílý. Četla jsem něco o běleném marcipánu, ale zkušenosti žádné nemám. Jana
Anonymní
15. 10. 2017 v 21:01Ještě menší oprava: nikoli hmota s máslovou chutí ale hmota MANDLOVOU chutí typu fondán. Jana
Víkendové pečení
16. 10. 2017 v 6:30Jano, zdravím, jednička je vykrojená podle šablony, není to zas tak složité 🙂 ano, dort je jednoduchý, také se mi tenhle design líbil, i já se inspirovala na netu 🙂 Já používám fondán s názvem Pasta Dama Stella, je chuťově velmi dobrá a moc hezky se s ní pracuje 🙂 mohu vřele doporučit. Jinak dnes koupíte i bílý marcipán, který je už vybělený, chuti se mu samozřejmě nic nevyrovná 🙂
Anonymní
1. 11. 2017 v 21:07Dobrý den, zatím marně pátrám po formě na velkou 1, poradíte, kde sehnat? S abecedou je to teda jednodušší. 🙁 Děkuji Jana
Víkendové pečení
2. 11. 2017 v 16:10Jano, odpověď máte níže u Vašeho předchozího komentáře 🙂
Anonymní
4. 11. 2017 v 11:10Děkuji, já myslela, že jste použila nějaké vykrajovátko a pak ji domodelovala. Špatně jsem to pochopila. Mnooo, tak to klobouk dolů, jste neskutečně šikovná!
Anonymní
21. 7. 2017 v 14:27Jejda, dotaz k dortu pro roční Marušku byl od Jany. 🙂
Unknown
7. 9. 2017 v 17:33Jsou naprosto naprosto nejlepší! Copak já, já jsem čokoholik, ale manžel, který nemá nic "hnědého" rád si moc pochutnal a chce je upéct na firemní akci. Díky za perfektní recept!
Víkendové pečení
7. 9. 2017 v 20:21Jindřiško, moc děkuji za komentář 🙂 jsem rada, ze i odpůrcům "hnědých" dezertů zachutnaly 🙂 děkuji. Míša
Anonymní
31. 10. 2017 v 15:49Zatím marně pátrám po nějaké formě na velkou číslici 1…:( Můžete mi prosím doporučit, kde najdu? S abecedou to takový problém teda není.
Děkuji Jana
Víkendové pečení
1. 11. 2017 v 9:44Jano, máte na mysli formu na pečení ve tvaru jedničky nebo vykrajovátko? Forma je myslím zbytečná, jednička se dá dobře vykrojit z obdélníku 🙂 vykrajovátko s čísly nabízí např. Tescoma – tady
Já si třeba větší písmena nebo číslice vyřezávám z fondánu podle šablony z papíru 🙂
Anonymní
13. 11. 2017 v 20:31Myslela jsem vykrajovátko, ale už mám natištěno několik jedniček na papíře-je to asi nejlepší, jen ten kumšt ji vymodelovat bude oříšek. 🙂 Od tescomy jsou číslice moc mrňavé, na ty jsem koukala.
Jakou barvičku jste prosím použila k obarvení hmoty? Dívala jsem se na odstín fuchsie i rosa od wiltona, ale mám trochu obavy. Fuchsie je prý dost do fialova a rosa křiklavá růžová, tak to asi vyhraje baby růžová…:-/
Jana
Víkendové pečení
13. 11. 2017 v 20:37Jano, vyválejte si fondán do silnější placky a jedničku obkreslete a pak vyřízněte. Opatrně vsuňte špejli, aby se pak jednička dala zapíchnout do dortu 🙂 nechte několik dní vytvrdnout. Barvu jsem použila od firmy Sugarflair s názvem Claret 🙂
Anonymní
1. 11. 2017 v 8:39Mohu něčím nahradit mascarpone? Co třeba pomazankové máslo? Markéta
Víkendové pečení
1. 11. 2017 v 9:46Obávám se, že v tomto případě nahradit nepůjde, určitě ne pomazánkovým máslem 🙂 narušilo by to chuť jak krému, tak karamelu.
Anonymní
3. 11. 2017 v 7:15Mám prosbu, chystám se poprvé dělat cupcaky a mám strach ať něco nepokazím 🙁
Chci se ujistit zda jsem správně pochopila krém.
Zalít horkou šlehačkou, znamená na kolik cca stupnů? Může se i vařit?
A pak vyšlehat tyčovým mixerem, to až do konzistence tuhé šlehačky?
Děkuji za odpověď. Markéta
Víkendové pečení
3. 11. 2017 v 10:13Markéto, zdravím, smetanu stačí ohřát těsně pod bod varu, nemusí se vařit. Tyčák použijete jen na mixování horké směsi, pak musíte dát min na12 hodin vychladit. K vychlazené směsi přidáte mascarpone a společně s ním vyšleháte šlehačem do pevného krému, ne tyčákem 🙂 pozor, krém šlehat opatrně a pomalu, aby se nepřešlehal a nesrazil.
Petra
1. 11. 2022 v 22:38Nešlo by do krému přimíchat i trochu želatiny aby byl pevný i když bude delší dobu při pokojové teplotě?
Míša Landová
2. 11. 2022 v 8:56Přidat samozřejmě můžete, ale žádný šlehačkový krém by neměl stát dlouho při pokojové teplotě …
Anonymní
25. 1. 2018 v 10:54X-krát upečeno a snědeno, ještě mají všichni boule za ušima:) Ale změna je život 🙂
Chtěla bych zkusit tento čokoládový krém z bílé čokolády (šlehačka, bílá čokoláda, mascarpone). Máte zkušenost, jak změnit poměry? Asi více bílé čokolády? Moc děkuji, jako za všechno,co děláte pro nás sladkomily 🙂 Zdraví Ivana V.
Víkendové pečení
25. 1. 2018 v 21:02Ivano V., děkuji, Vaše komentáře je radost číst, díky za ně 🙂 podobný krém z bílé čokolády najdete např. u Bezé rolády s kávovým krémem, stačí vynechat kafe nebo u Vanilkovo-čokoládového dortu, tady stačí vynechat ta vanilková pasta a přidat trochu mascarpone 🙂
Anonymní
26. 1. 2018 v 21:08Aha, takže méně bílé čokolády :). Moc děkuji! PS: vaše recepty je také radost číst 🙂 Krásný víkend!
Prostě máma
2. 2. 2018 v 13:43Tak na tohle se mi sbíhají sliny ! 🙂 to musím vyzkoušet ! Děkuju moc za recept 😉
Víkendové pečení
2. 2. 2018 v 13:55Pokud máte ráda čokoládu i slaný karamel, určitě zkuste 🙂
Prostě máma
2. 2. 2018 v 13:48jen bych se chtěla zeptat. Do hodně receptů používáte mascarpone, ale většinou jen trochu. Co děláte se zbytkem ? Nebo vydrží nějakou dobu otevřené v lednici ? Moc děkuji za odpověď
Víkendové pečení
2. 2. 2018 v 13:57Ano, mascarpone je moje oblíbená surovina 🙂 otevřené v lednici pár dnů bez problému vydrží. Peču poměrně hodně, takže "zbytků" obvykle moc nemívám, dá se využít různými způsoby, klidně i do vaření. Pěkný den. Míša
Nela R.
14. 6. 2018 v 13:22Dobrý den, prosím, jaké kakao používáte. Dekuji
Víkendové pečení
15. 6. 2018 v 12:20Zdravím, kakao kupuji v kilovém balení na cukrářských eshopech, různé značky podle toho, kde právě objednávám 🙂 ale běžném obchodě zkuste nějaké kvalitní holandské 🙂
Anonymní
22. 6. 2018 v 15:56Dobry den, rada bCh se zeptala, jake těsto je lepsi vlacnejsi? Zda toto nebo s podmaslim, které mate v jiném receptu? Dekuji! Veronika
Víkendové pečení
23. 6. 2018 v 5:53Veroniko, obě těsta jsou chuťově skvělá, těžko říct, které je lepší 🙂 to s podmáslím bude asi trochu vláčnější, tohle je zase více čokoládové 🙂 ani s jedním určitě neuděláte chybu 🙂
Anonymní
20. 9. 2018 v 7:01Dobrý den, tyto cupcakes už jsem od Vás pekla a jsou vskutku skvělé. 🙂 Všichni byli spokojení. A tak jsem se chtěla zeptat, zda si myslíte, že by byly dobré v kombinaci s pistaciovym krémem z receptu ma vanilkové cupcakes. Přítel má rád pistaciovou zmrzlinu s čokoládou, karamelem a oříšky.. tak mě napadlo to zkombinovat do cupcakes.
Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. 🙂
Víkendové pečení
20. 9. 2018 v 8:53Zdravím, díky, jsem ráda, že chutná 🙂 k čokoládovému těstu se pistáciový krém hodí, ale už mi tam moc nepasuje ten slaný karamel. Ten bych já osobně k pistácii nedávala 🙂 Nicméně pokud to přítel má rád, tak to klidně zkuste 🙂
Anonymní
1. 8. 2019 v 8:56Dobrý den, mohla bych se Vás zeptat, kolik těsta do košíčků dáváte, aby to v troubě vyhěhlo takhle hezky kousek nad okraj?
Moc děkuji a pěkný den, Eva
Víkendové pečení
2. 8. 2019 v 18:45Zdravím Evo, těsto rozděluji rovnoměrně do 12-14 košíčků. Ale hodně záleží, jaké použijete a jak máte velkou formu 🙂
Lenka
20. 6. 2020 v 13:14Dobry den, prosim zkousim slany karamel, ale totalne mi ztuhl takze vyslehat s mascarpone to nepujde. Kde jsem udelala chybu prosim?Dekuji
Víkendové pečení
20. 6. 2020 v 18:30Karamel nesmíte dát do lednice a nesmíte ho nechat úplně ztuhnout 🙂 nicméně příště ho stačí trošku nahřát v mikrovlnce a zase povolí.
Aneta
14. 1. 2022 v 14:37Dobrý den. Na začátku píšete, že lze připravit slany karamel den předem…ale zároveň, že nesmí moc ztuhnout a být v lednici…lze tedy nechat přes noc na lince? Děkuji za odpověď.
Míša Landová
14. 1. 2022 v 14:59Ano, krátkodobě nemusíte dávat do lednice. Případně pokud dáte, je možné karamel lehce nahřát, aby byl zase tekutý.
Šárka
6. 2. 2023 v 17:00Dobrý den Míšo, tak jsem také podlehla fenoménu slaný karamel. To jsem zase něco objevila 💁♀️ Ale ráda bych se zeptala – karamel jsem do ledničky nedala a přesto mi ztuhl že bych tím mohla někoho zabít. Dala jsem ho tedy povolit do mikrovlnky, ale skoro nešel rozpustit. Máte prosím nějaký tip jak tomu předejít? Postupovala jsem podle receptu, jen jsem máslo vmíchala poměrně rychle, myslíte že by to mohlo mít vliv? Jinak byl krásně tekutý než jsem ho dala mimo plotnu chladnout a následně začal dostávat konzistenci želé až ztvrdnul, chvílemi jsem míchala. S karamelem jsem pracovala poprvé tak nemám vůbec srovnání.
Předem Vám děkuji za odpověď a děkuji za krásné recepty. 🙂
Míša Landová
6. 2. 2023 v 19:50Karamel by měl zůstat při pokojové teplotě polotekutý, určitě by neměl být tvrdý jako kámen. Nevařila jste ho po přilití smetany příliš dlouho? Měla jste dobře odvážené suroviny?
Unknown
8. 7. 2020 v 6:11Dobrý den, nádherný blog plný inspirace! Chystám se cupcakes. Ale vždy když dám hotovou směs na krém do lednice (čokoláda se smetanou) a druhy den mam šlehat je to hrozne tuhé. Vytahujete treba z lednice driv, necháte povolit a pak teprve zaslehat mascarpone ? Dekuji
Víkendové pečení
8. 7. 2020 v 6:24Ano, krém ztuhne, ale šleháním se zase zvolní. Nicméně pokud se Vám zdá extra tuhý, můžete přidat trochu smetany, případně příště ubrat do základu trochu čokolády. Tady hodně záleží na kvalitě použité čokolády. Kolika procentní jste použila?
Víkendové pečení
8. 7. 2020 v 6:25Určitě šlehat rovnou z lednice, nenechávat povolit 🙂
Unknown
8. 7. 2020 v 7:06Minule v jine jsem používala myslim 70%
Unknown
8. 7. 2020 v 7:07A nejdriv trochu vyslehat cokoladu a pak do toho mascarpone ?
Víkendové pečení
8. 7. 2020 v 7:16Pokud použijete 70% čokoládu, je potřeba jí dát méně, v receptu je uvedena 55-60%, proto jste měla krém hodně tuhý. Mascarpone přidám hned na začátku a šlehám společně. V případě té 70% čokolády by se mohlo i vynechat a dát místo toho další smetanu.
Renáta
6. 11. 2020 v 23:12Dobry den, k tomuto dotazu se připojim, jelikož jsem dala také 70% čokoládu a můj dotaz zni: kolik dát smetany místo mascarpone prosím? A ještě by mě zajímalo jestli můžu takto nazdobit den predem(jedna se mi o to zda to udrží tvar a aby se to nerozmocilo pod kreme) děkuji
Míša Landová
7. 11. 2020 v 20:24Myslím, že můžete celé mascarpone nahradit smetanou. Případně přidávejte podle hustoty krému, každá smetana i čokoláda se chová trochu jinak. Ano, můžete nazdobit den předem, pokud budete mít krém dobře vyšlehaný, drží tvar a dortík příjemné zvláční.
Unknown
8. 7. 2020 v 7:25Dekuji zkusim sehnat min procent.
Michaela
4. 4. 2021 v 16:29Dobrý den, šel by tento krém použít i na obmaz dortu?
Míša Landová
5. 4. 2021 v 8:10Ano, určitě šel.
Anonym
4. 5. 2021 v 20:21Dobrý den, potřebovala bych radu.. Kdyz vyšlehám krem na ozdobeni a nesni se cupcaky tentýž den, vydrží do dalšího dne? Nebo raději uchovat vyšlehany krem a zdobit vždy pred podáváním? Děkuji 😊 🙏
Míša Landová
5. 5. 2021 v 16:11Vyšlehaný krém určitě hned použít a cupcakes nazdobit 🙂 bez problémů do druhého dne vydrží.
Eva
4. 6. 2021 v 22:35Dobry večer Míšo, vaše stranky jsou na jedničku. Peču podle vás uz delší a doma se jen olizují. Chtela bych od vas jednu radu. Chtěla bych upect dort se slaným karamelem, korpus hnedy s mandlemi a polity čokoládou,ale mam strach jestli nebude suchý. Myslite ,že bych do dortu mohla dát ještě malinové pyre nebo popřípadě jine ovoce? Myslíte ,že by se to hodilo k sobě? Nebo poradila by jste mi neco lepsiho?Dekuji za odpověď
Míša Landová
5. 6. 2021 v 7:42Moji odpověď najdete u přechozího dotazu 🙂
A.
15. 6. 2021 v 22:47Dobrý den,
vím, že jsou cupcakes v receptu v klasické velikosti… Já potrebuju mini cupcakes, chtěla bych si zkusit upect mini, abych je další tyden mohla upect „naostro“ (pokud z tohoto těsta mini půjdou.. 🙂 )
Jen se chci zeptat zda se da slaného karamelu udelat více, abych další tyden nemusela dělat nový, jestli to jde..? A popřípadě kde uschovat, nevím zda by v lednici karamel neztvrdl.
Děkuji za odpověď a děkuji za úžasný web 👍
Míša Landová
16. 6. 2021 v 7:17Ano, slaného karamelu si můžete udělat klidně více, v lednici Vám týden bez problém vydrží. Berte v úvahu, že v lednici vždy ztuhne, ale při pokojové teplotě opět zvláční. Pro snadnější manipulaci ho můžete lehce nahřát před použitím v mikrovlnné troubě 🙂
Denisa C
15. 6. 2022 v 18:03Dobrý den, prosím kolik se udělá z této várky mini cupcaku? Odhadem stačí.
Děkuji. 🙂
Míša Landová
16. 6. 2022 v 7:13Minimálně jednou tolik než těch klasických.
Petra
18. 9. 2021 v 6:04Dobrý den, prosím jakou čokoládu používáte na krém. Koupila jsem hořkou na vaření z Lidlu. Myslím že 52% a krem nikdy nemam takhle krásně hnědý😩
Míša Landová
18. 9. 2021 v 9:03Aktuálně používám čokolády Callebaut, ale příspěvek je starší a už si přesně nepamatuji, jakou čokoládu jsem tehdy použila 🙂
Michaela
13. 1. 2022 v 13:25Dobrý den paní Míšo,
není dne, kdy bych nelistovala na Vašem blogu…užasné recepty…zkousela jsem slehackovou bábovku a jen se po ní zaprasilo.
O víkendu se chystám na tyto cupcakes a chci se zeptat, mužů použít jen třtinový cukr nebo musí být přesně dle receptu krupice s třtinovým cukrem?
A do krému dáváte 33% šlehačku?
Děkuji.
Michaela
Míša Landová
13. 1. 2022 v 17:31Tak to mě těší, děkuji 🙂 ano, myslím, že do těsta třtinový cukr vadit nebude. Do krému smetana 33% bude ideální 🙂
Ivana
21. 1. 2022 v 12:34Dobrý den, prosím o radu, když dám karamel do mascarpone abych mohla naplnit vnitřek, nejsem schopná ten karamel rozmíchat a vznikají mi tam velké “ hroudy“ karamelu. zkoušela sem všechno možné ale fakt nevím, mohla byste mi poradit?
Mockrát děkuju
Míša Landová
21. 1. 2022 v 13:45Zkuste si karamel předem lehce nahřát v mikrovlnné troubě, bude se pak lépe vmíchávat. Ale pozor, nesmí být horký 🙂
Aneta
1. 2. 2022 v 13:47Dobrý den. Tyto cupcakes nam moc chutnají. Chci se zeptat, jestli by šlo Toť těsto upéct jako korpus na náplň do cokoladoveho dortíku s banánem? Moc v děkuji za odpověď. Krásný den.
Míša Landová
1. 2. 2022 v 18:19Obávám se, že těsto se uprostřed formy hodně vyboulí, podobně jako je tomu u cupcakes. Nicméně zkuste a uvidíte 🙂
Linda
28. 3. 2022 v 18:50Dokonalé vynikající cupcakes. Především děkuji za tip na super chutný krém a taky náplň. Tohle jsem dlouho hledala a nakonec našla na Vašem blogu 🙂
Míša Landová
28. 3. 2022 v 19:46Děkuji 🙂
Renata
4. 5. 2022 v 12:57Chtěla bych se zeptat, zda by šlo krémem i obmazat dort. A kolik případně čeho dát na dort o průměru 25 cm. Obmaz by byl kolem celého dortu i po vrchu. Děkuji za odpověď
Míša Landová
4. 5. 2022 v 20:15Ano, krém lze použít i na obmaz. Množství Vám neřeknu, ale zkuste se podívat tady na blogu, je tu několik dortů s podobnými krémy 🙂
Sarka
22. 5. 2022 v 14:10Dobry den. Za chvili se na testo cupcaku chystam (krem zkusim z jineho receptu, se zakysanou smetanou, na kterou mam chut). Rikam.si, proc se kombinuji dva druhy cukru,bily a trtinovy, jaky to ma vyznam,vliv na testo. Udelam jak pisete, jen si rikam, jak by se projevilo, kdyz bych pouzila ciste trtinivy ci jen bily? Dekuji za odpoved, jsem zvidava🙂
Míša Landová
23. 5. 2022 v 10:56Je to kvůli vyvážené chuti, nicméně klidně použijte jen jeden z nich.
Sarka
22. 5. 2022 v 18:53Doplnuji, ze testo je vytecne! Moc mi.chutna😋Dekuji za skvely recept.
Anet
22. 8. 2022 v 14:28Dobrý den, čokoládové cupcakes měly obrovský úspěch ! 😊
Míša Landová
22. 8. 2022 v 19:51Skvělé, díky 🙂
Šárka
28. 2. 2023 v 18:30Dobrý večer Míšo, vůbec jsem si nevšimla, že jste mi odepsala viz. komentář o tuhosti karamelu a bohužel mi nejde odpovědět na Váš komentář. Máte pravdu, že jsem možná smetanu provařila déle než by bylo žádoucí, dám tomu další šanci 🙂 a množství, no dělala jsem poloviční množství, takže stát se to mohlo, jak jsem četla u jednoho Vašeho receptu, mikrováhu nevede asi nikdo z nás 🙂 zkusím tedy celé množství dle receptu a dát pozor na smetanu. Mockrát Vám děkuji!
Michaela
9. 5. 2023 v 8:18Dobry den, slo by z tohoto testa udelat i korpus na dort? Chtela bych udelat cokoladovy korpus bez kakaa (s cokoladou). Dekuji
Míša Landová
9. 5. 2023 v 17:43Teoreticky ano, ale těsto jde uprostřed hodně do výšky, bude tedy potřeba po upečení skrojit.
Nikol
11. 6. 2023 v 17:27Dobrý den, šel by tento čokoládový krém použít i jako napln do dortu vč obmazu? Po zachlazení polít stékanou polevou?
Míša Landová
13. 6. 2023 v 9:34Ano, určitě.
Kamila
21. 6. 2023 v 15:10Dobrý den, prosím, když budu dělat čokoládový krém na kapkejky, tak mám v horké smetaně na šlehání rozpustit čokoládu a ještě horké vyslehat na šlehačku a ne to nechat vychladnout a potom vyslehat do husta ? A na druhý den přidat mascarpone.
Děkuji, Kamila
Míša Landová
21. 6. 2023 v 15:33Teplá směs se mixuje tyčovým mixérem (nikoliv šlehačem), přesně jak je uvedeno v postupu. Šlehá se až po řádném několikahodinovém vychlazení. To jsou dva rozdílné úkony a používají se na ně rozdílné spotřebiče 🙂
Eva
10. 3. 2024 v 9:54Dobrý den, cupcaky jsem dnes zkoušela a musím říct že jsou top! Rozhodně jsem je nedělala naposledy!!
Míša Landová
11. 3. 2024 v 12:05Evo, velké díky 🙂
Kristýna
7. 5. 2024 v 12:25Dobrý den,
pekla jsem pro kolegyňky v práci a byly nadšené 😁. Teď je budu péct znovu pro syna k narozeninám. Vynikající recept 😊🤤. Doporučuji.
Míša Landová
7. 5. 2024 v 15:22Děkuji.
Nikola
19. 10. 2024 v 9:48Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat na ten slaný karamel. Chápu dobře, jak píšete, že tři lžíce odebrat a smíchat s mascarpone, že mi potom zbyde dost slaného karamelu, který nepoužiju do toho mascarpone?
Tento recept se mi líbí a určitě v brzké době vyzkouším
Děkuji za odpověď 😊
Míša Landová
19. 10. 2024 v 18:50Ano, chápete správně, jak píšu v úvodu, karamel mi zbyl z předchozího pečení.
Eliška
19. 10. 2024 v 11:36Dobrý den, můžu se zeptat jak dlouho cupcaky vydrží?
Míša Landová
19. 10. 2024 v 18:51Jako jiné zákusky či dorty, tedy 2-3 dny.
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
4