Menu
Cheesecaky

Cheesecake se švestkovou omáčkou

Je neuvěřitelné, co dokáže jeden malý hřebíček a kousek skořice s obyčejnými švestkami. Stačí společně nechat povařit, přidat trochu třtinového cukru a máte vynikající švestkovou omáčku. Nemám ráda teplé ovoce, ale tyhle švestky jsou dokonalé, nejen na cheesecake. A ta vůně, která se Vám bude linout po celé kuchyni 🙂 

Cheesecake jsem tentokrát zkusila upéct v silikonové formě na muffiny bez použití papírových košíčků. Byl to více méně test, jak dobře půjdou dortíky z formy vyndat. Test dopadl na výbornou, vychlazené dortíky hezky „vyloupnete“, jen se s nimi hůře manipuluje 🙂 Není je prostě za co chytit, tak abyste je nepomačkaly. Hladký tvar dortíků vypadá sice moc hezky, ale papírové košíčky jsou přeci jen praktičtější 🙂

Švestkovou omáčku si můžete připravit den předem, nechat v lednici a před servírováním ohřát. Je skvělá teplá, ale můžete ji samozřejmě podávat i studenou. S cheesecakem je to perfektní chuťová kombinace. Mě osobně to chutná víc, než třeba cheesecake s jahodami. Ale možná to bude tím, že mám radši švestky, než jahody 🙂

Z níže uvedeného receptu připravíte 12 mini dortíků.

Na sušenkový základ si připravte:

120 g skořicových sušenek (použila jsem Tasino z Lidlu)

50 g rozpuštěného másla 

Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Pokud použijete kovovou formu, vyložte ji papírovými košíčky. V případě silikonové formy nejsou košíčky nutné, ale být mohou 🙂 Sušenkovou směs rovnoměrně rozdělte do 12 košíčků a pomocí lžičky vytvarujte dna dortíků. Než si připravíte náplň, dejte do lednice.

Troubu předehřejte na 150 stupňů.

Na sýrovou náplň: 

450-500 g čerstvého sýra (použila jsem Cream cheese classic z Lidlu)

100 g zakysané smetany

100 g cukru krupice

2 velká vejce

citronová kůra nebo citronový olej

V míse lehce našlehejte sýr a zakysanou smetanu, přidejte cukr a na nízké otáčky pokračujte ve šlehání, až se vše spojí. Přidejte vejce, jedno po druhém, každé dobře zašlehejte. Nakonec přidejte citronovou kůru nebo pár kapek oleje. Po celou dobu šlehejte pomalu, aby se do směsi nedostalo příliš vzduchu. Základem úspěchu je také stejná pokojová teplota všech surovin, proto si je předem včas vyndejte z lednice.

Sýrovou směs rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků na připravený sušenkový základ. Dejte péct do vyhřáté trouby na 18 – 20 minut na střední příčku. Středy dortíků nemusí být úplně propečené. Nechte ve formě zcela vychladnout, pak přikryjte folií nebo alobalem a dejte do lednice, nejlépe přes noc.

Pokud byste dávali dortíky do lednice ještě teplé, pak nezakrývejte folií, srazila by se pod ní voda a dortíky by zvlhly. 

Švestková omáčka:

250 -300 g švestek

3 lžíce třtinového cukru

1 hřebíček

menší svitek skořice

lžička citronové šťávy

Švestky vypeckujte, rozkrájejte na čtvrtiny a dejte do kastrolu. Přidejte cukr, koření, citronovou šťávu a asi 2-3 lžíce vody. Pod pokličkou vařte na mírném ohni 25-30 minut, pak odklopte a nechte ještě asi 15 minut dusit. Švestky by se měly lehce rozvařit a vytvořit omáčku.

Před servírováním vyndejte z omáčky koření (hřebíček a skořici). Omáčka je skvělá teplá, ale můžete ji samozřejmě podávat i studenou. Uchovávejte v lednici.

inspirace na omáčku z knihy Recepty z farmářského trhu od Hany Michopulu


Vytisknout recept










NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

14 Komentáře

  • Sim.
    27. 8. 2016 v 11:48

    Opět další parádní recept a provedení. Vyzkouším na podzim, až bude domeček jako obvykle kořením vonět. Ale vnukla jste mi s těmi švestkami dobrý nápad. Připravím si polotovar na omáčku, stejně o povidla u nás žádný velký zájem. Mějte se krásně a těším se na další Vaše pečení.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 8. 2016 v 14:25

      Děkuji 🙂 ano, švestky i tohle koření tak nějak k podzimu patří 🙂 Velká škoda, domácí povidla jsou nejlepší 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    27. 8. 2016 v 14:12

    Dobrý den Milo, recept vypadá opět úžasně. Ráda bych dortíky vyzkoušela, ale nemám silikonovou formu na dortíky.Myslíte, že bych je mohla upéct v dortové formě jako jeden (asi i delší čas pečení)?
    Děkuji Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 8. 2016 v 14:39

      Zdravím Vás Markéto, dortíky můžete upéct v klasické kovové formě na muffiny, kterou vyložíte papírovými košíčky a nebo přesně jak píšete ve velké formě. V tom případě bych doporučila kulatou o průměru cca 22 cm, doba pečení při 150 stupních cca 40 minut, pak snížit teplotu na 120 stupňů a ještě asi 10-15 minut dopékat. Případně použijte recept na cheesecake a postup u přípěvku Chessecake s jahodami. Mila

      Odpovědět
  • Karolina K.
    27. 8. 2016 v 16:48

    Vypadají krásně! Já mám nejraději cheesecake v této minipodobě, přijde mi to takové milejší a upravenější 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 8. 2016 v 20:14

      Karolino, děkuji 🙂 také mám ráda mini dezerty, jsou takové roztomilé 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    7. 9. 2016 v 12:12

    Tak tento recept urcite vyzkousim, vypada hodne jedle a my cheescake milujeme 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 9. 2016 v 7:00

      Díky, určitě stojí za vyzkoušení 🙂

      Odpovědět
  • Miri
    27. 6. 2020 v 15:45

    Dobrý den, Míšo, především Vás zdravím a chválím krásný web, recepty a rady. Mám moc ráda různé "čízkejky", jak pečené, tak nepečené. Nepečené jsem již zkoušela, nyní mám zrovna v lednici mini nepečené se sušenkou dole (inspirace u Vás), ráda bych ale zkusila i ty pečené. Jen nevím, jak s postupem pečení – teplotou, abych vystihla ten správný moment upečení a nepřepečení. Je na to obecně nějaká zásada? Třeba péci zvolna, napřed více, poté méně….Pak by mne také zajímal Vás názor na to, že se má dort péci ve vodní lázni. U Vás jsem to nikde neviděla, ale jinde na internetu celkem často, že to je prý z důvodu, aby se dort nevysušil. Trochu se ale bojím, aby mi voda nenatekla do formy. Je ta voda nutná? Případně – šlo by dát vodu jen dospodu trouby v pekáči – tedy pod rošt, kde leží cheesecake? A jak správně pak dort vychladit? Moc děkuji za tipy. Mirka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 6. 2020 v 19:56

      Mirko, zdravím Vás, já jsem příznivcem spíše těch pečených, prostě mi nějak chutnají více 🙂 Doba pečení a teplota je závislá především na velikosti. Tyhle malé se pečou krátce a na vyšší teplotu, pokud pečete klasický velký cheesecake, tak se peče obvykle min. hodinu a na nízkou teplotu. U každého z mých receptů jsou teplota i čas uvedeny. Co určitě není dobré, péct na horký vzduch, ale pouze horní a spodní ohřev. Tím, že se cheesecake peče třeba i hodinu a půl a při nízké teplotě, nikdy není vysušený a je krásně vláčný. Z mého pohledu tak vodní lázeň není potřeba. Základem úspěchu sýrovou náplň příliš nešlehat, mít všechny suroviny při stejné pokojové teplotě a použít sýr, nikoliv tvaroh 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 6. 2020 v 19:57

      Ještě jsem zapomněla na chlazení, je dobré dostatečně dlouho vychladit v lednici, ten velký bude potřebovat určitě přes noc.

      Odpovědět
    • Miri
      1. 7. 2020 v 19:58

      Moc vám děkuji za rady a doporučení, Míšo! No máte pravdu, že pečené cheesecaky jsou takové lepší jako na kousnutí :-), taky je mám ráda, ale v létě si pochutnám i na těch nepečených, které jsou zas možná více svěží. Pečený určitě vyzkouším. Minulý víkend jsem dělala pro rodinu nepečené mini cheesecaky a měly úspěch, i když vzhledově nebyly úplně dokonalé, ale zlepšuji se 🙂 Jak přejdou vedra, vrhnu se na nějaký pečený. Krásné léto!

      Odpovědět
  • Šárka
    20. 9. 2020 v 12:38

    Dobrý den, pokud nemam čerstvé švestky, v jaké formě mohu použít? Děkuji moc

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ