Tyhle cookies jsou asi ta nejpodivnější věc, jakou jsem kdy pekla. Slaný karamel nebo slaná čokoláda už dnes asi nikoho nepřekvapí, ale dát do sladkých sušenek slaninu, to už rozhodilo trochu i mě 🙂 Nicméně jakmile jsem recept objevila, bylo mi jasné, že je prostě musím vyzkoušet.
A jak to dopadlo? Fantasticky, cookies jsou prostě … neuvěřitelné … neuvěřitelně dobré. Každý, kdo ochutnal, byl doslova ohromen. Přítomnost slaniny jsem raději prozradila až po ochutnávce, abych někoho neodradila předem. Ale mé obavy byly zbytečné, převládal spíše údiv, než odpor 🙂 Slaninu neodhalil nikdo, ale mnozí byli svým tipem na „škvarky“ hodně blízko.
Kromě slaniny jsou v sušenkách ještě slané bramborové lupínky, díky kterým jsou krásně křupavé a lehce slané. Nevěřila jsem, že se tam vejde celý pytlík, ale tím jak jsou rozdrobené, je to úplně v pohodě. Ostatní suroviny jako mouka, cukr, máslo, vejce … už jsou stejné jako na „obyčejné“ cookies. Oproti původnímu receptu jsem udělala jen jednu malou změnu, vynechala jsem marshmallow. Nemám tyhle sladké bonbony ráda a nějak mi k tomu všemu už nepasovaly 🙂
Tak co, najdete odvahu k této neobvyklé kombinaci a pustíte se do nich?
Na asi 20 sušenek si připravte:
110 g změklého másla
200 g cukru krupice
1 vejce
140 g hladké mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
100 g slaných bramborových lupínků, rozdrobených
100-110 g anglické slaniny (plátky)
50 g hořké čokolády (nasekané na kousky)
Jako první si připravte slaninu. Jednotlivé plátky opečte do křupava na suché pánvi, nechte vychladnout na papírové utěrce a pak rozlámejte na malé kousky. Použila jsem slaninu nakrájenou na tenké plátky, která se velmi rychle opékala. Pečlivě hlídat, aby se nespálila 🙂
Troubu předehřejte na 175 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
V misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou, odložte stranou.
Ve větší míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny, pak přidejte vejce a dobře prošlehejte.
Přisypte mouku, zamíchejte, pak přidejte nadrobené brambůrky, slaninu a nasekanou čokoládu. Vše dobře promíchejte. Jde to lépe vařečkou, než stěrkou.
Z těsta tvořte pomocí lžíce nebo rukama placičky, spíš vyšší, a klaďte na plech. Vyšlo mi to přesně na 21 sušenek. Nedávejte je těsně vedle sebe, při pečení se trochu rozjedou.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 12-15 minut (v závislosti na velikosti cookies), až jsou do zlatova upečené.
Nechte sušenky trochu vychladnout, pak přendejte na tácek nebo do misky.
Chutnají skvěle hned po upečení, ale řekla bych, že jsou možná ještě lepší další dny. Díky bramborovým chipsům nezměknou a vydrží krásně křupavé. Uchovávejte v uzavřené dóze.
inspirace z webu www.pastry-workshop.com
Vytisknout recept |
4 Komentáře
Unknown
29. 8. 2015 v 14:30Když jsem četla název článku, tak jsem si myslela, že špatně vidím 😀 Ale pak jsem si vzpomněla, že jsem ráno jedla jogurtovou tyčinku s brokolicí a hráškem (jako vážně – maj ji v dm drogerii) a přestala jsem se divit 😀 .. Cookies bych určitě ochutnala, ale zda mám odvahu je sama vyzkoušet, to nevím 😀 Skills of Art
Víkendové pečení
29. 8. 2015 v 16:04Svět se zbláznil 🙂 ale proč ne, když některé kombinace, i když jsou sebevíc neobvyklé, chutnají skvěle. Mimochodem, jaká byla tyčinka s hráškem? :))
Unknown
1. 9. 2015 v 9:44Já jsem sice mockrát cookies nejedla ale tyhle jsou fakt moc dobrý 🙂
Víkendové pečení
1. 9. 2015 v 13:26Dáši, díky 🙂 to s těmi cookies budu muset napravit 🙂 až se uvidíme příště, nějaké Ti upeču 🙂