Doufám, že mi prominete, že Vás v těchto vedrech „odbývám“ jen nepečenými sladkostmi, ale stát u trouby je opravdu za trest. Přestože pečení miluju a mám připravenou celou řadu receptů na vyzkoušení, horko nade mnou stále vítězí. A podle předpovědi ještě pár dnů asi bude 🙂 Naštěstí je spousta dobrých a rychlých receptů, u kterých se nestihnete ani zapotit. Jako třeba tahle smetanová zmrzlina.
Potřebovat budete jen dvě suroviny, misku a šlehací metlu. Žádné žloutky, žádný zmrzlinovač. A to jsem si před časem myslela, že jednodušší recept než na panna cottu už není 🙂 A co je tedy základem této úžasné zmrzliny? Velký kelímek zakysané smetany a plechovka slazeného kondenzovaného mléka. Jak prosté a jak dobré 🙂
Skvěle chutná samotná, ale můžete ji doplnit třeba ovocným pyré nebo oblíbenou polevou. Je pravda, že v dnešním vedru rychle roztékala, ale to snad asi každá zmrzlina. Pokud ji budete servírovat v „přiměřené“ teplotě, zůstane hezky pevná.
Smetanová zmrzlina (cca 800 g):
400 g zakysané smetany (použila jsem 18%)
1 plechovka (cca 400 g) zahuštěného slazeného mléka
Smetanu i mléko dejte do mísy a metlou dobře promíchejte, tak aby nezůstaly kousky smetany. Nalijte do vhodné nádoby a dejte minimálně na 6 hodin do mrazáku. Já nechala v mrazáku několik dní. Zmrzlinu vyndejte chvilku před servírováním, aby lehce povolila a dobře se nandavala.
inspirace z webu www.ladyandpups.com
Myslím, že k tomuto receptu není ani potřeba verze pro tisk, dvě suroviny si lehce každý zapamatuje.
4 Komentáře
Anonymní
20. 7. 2015 v 9:21Paráda! Co myslíte, dá se nějak ochutit? Stane se něco strašlivého, když do ní zkusím zamíchat vanilková semínka? Nebo když třeba se smetanou rozmixuju jahody? 😀
Víkendové pečení
20. 7. 2015 v 12:05Zdravím, vanilková semínka úplně v pohodě nebo i vanilkový extrakt. Myslím, že jakékoliv další vylepšení nebude na škodu 🙂 fantazii se meze nekladou. Dejte vědět, jak chutnalo 🙂
Anonymní
27. 6. 2016 v 19:19Dobrý den, musím říct, že ač mám vaše recepty ráda, tak tento recept se moc nepovedl. Zmrzlina se velmi rychle rozpouští i při "normální" teplotě a na můj vkus byla strašně sladká.
Víkendové pečení
27. 6. 2016 v 20:50Tak to mě mrzí, všechno nemůže přirozeně chutnat všem. Naštěstí ani já, ani moje recepty nejsme dokonalí 🙂 Mila