Burákové máslo mám moc ráda, tak není divu, že mě lákají i recepty z něj. I když nejradši ho mám asi jen tak samotné lžičkou ze skleničky 🙂 Občas mívám období, kdy si ho mažu na opečený toast společně s marmeládou. Mnozí z Vás teď jistě nechápavě kroutí hlavou, ale někdy to zkuste, je to dobrota, stejně jako tyhle sušenky.
Klasické burákové cookies jsem zkoušela péct už před časem, ale musím říct, že mě moc nenadchly. Pak jsem objevila tyhle banánové a to je úplně jiná písnička. Jsou krásně žvýkavé, díky banánu vláčné a chuť burákového másla je v nich cítit přesně tak akorát. Řekla bych, že jsou naprosto dokonalé 🙂
Proti původnímu receptu jsem trochu ubrala cukr, aby nebyly tak sladké, vše ostatní jsem zachovala. Banán se dává do těsta jen jeden, ale je to přesně to správné množství. Chuť je krásně vyvážená. Recept je jednoduchý na přípravu a seznam surovin je docela krátký. Kromě banánu a burákového másla potřebujete jen třtinový cukr, mouku, jedlou sodu a kousek másla. Do těsta se nedává ani vajíčko.
Burákové máslo vybírejte s vysokým obsahem arašídů, min. 90%. Moje oblíbené je z Lidlu, jakmile mají americký týden, nakupuji do zásoby 🙂 Pokud tedy nemáte alergii na buráky a doma na Vás z misky pokukuje jeden už hodně zralý banán, určitě sušenky vyzkoušejte.
Na asi 20 středních sušenek budete potřebovat:
120 g burákového másla
55 g změklého másla
3/4 hrnku třtinového cukru
1 střední banán, hodně zralý až přezrálý
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
krupicový cukr na obalení
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
V misce promíchejte mouku se solí a jedlou sodou, nechte stranou. Banán rozmačkejte.
V míse vyšlehejte společně burákové máslo, změklé máslo a cukr, pak přidejte rozmačkaný banán. Nakonec vsypte mouku a dobře promíchejte, až vznikne tvárné těsto.
Z těsta vyválejte menší kuličky, které obalte v krupicovém cukru a dejte na plech. Mě jich vyšlo přesně 20. Každou kuličku zmáčkněte cik cak vidličkou a dejte péct do vyhřáté trouby na 9-10 minut.
Po upečení nechte chvilku vychladnout na plechu, pozor jsou křehké, pak opatrně přendejte na talíř. Chutnají skvěle hned po upečení, ale i další dny. Uchovávejte v uzavřené dóze.
inspirace z webu www.yammiesnoshery.com
8 Komentáře
Anonymní
24. 4. 2016 v 13:29Dobry den, susenky jsem za kratky cas upekla uz trikrat. Ukazalo se to i jako hezka rodinna zabava, mym malym detem susenky nejen moc chutnaji, ale i rady pomahaji s pecenim. Pri druhem peceni jsem polovinu mouky nahradila rozemletymi ovesnymi vlockami a susenky byly stejne vyborne. Dekuji Vam za recept i krasnou inspiraci!
Víkendové pečení
24. 4. 2016 v 18:12Děkuji 🙂 to mě moc těší 🙂 přidání ovesných vloček je dobrý nápad 🙂 sušenky typu cookies peču také moc ráda, i když děti už mám velké 🙂 pěkný den.
M
27. 1. 2021 v 9:03Dobrý den,
burákové máslo už mám díky vám trvale přes 2 roky doma a tyto vynikající sušenky peču často, téměř vždy, když jsou u nás v obchodě hodně zralé banány. Také jsem zkusila máslo nahradit sádlem a pš. mouku napůl žitnou a pohankovou a vznikla téměř stejná dobrota, kterou může i náš vnouček, silný alergik na kravské mléko, vejce, pšenici,…. Moc děkuji za vaši práci a bezvajíčkovou inspiraci.
Maruška
Míša Landová
27. 1. 2021 v 12:17Maruško, moc děkuji za Váš komentář. Je skvělé, jak si dokáže dělat různé obměny sušenek 🙂
Šárka
16. 8. 2023 v 10:20Dobrý den, myslíte, že by šlo namísto burákového másla použít lískooříškovou pastu? Určitě ale množství bude jinak, poradíte? Děkuji
Míša Landová
17. 8. 2023 v 7:14Ano, můžete nahradit a ve stejném množství, pokud máte 100% pastu, jde o stejný výrobek jen z jiných ořechů.
Lucie
4. 11. 2024 v 7:58Sušenky jsou bezva, krásné křupavé, voňavé ! Kombinace banánu a arašídového másla je super ! Jen bych příště už neobalovala v cukru (jsou sladké i tak dost díky zralým banánům), možná zkusím drcené oříšky / sezam / kokos 🙂 Díky za krásný recept 🙂
Míša Landová
5. 11. 2024 v 17:04Díky za tip 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5