Léto máme konečně tady a s ním i lehké ovocné dezerty. Jedním z nich jsou i tyhle sněhové pusinky plné čerstvého ovoce, šlehačky a kapky citronového krému. Vypadají luxusně, chutnají skvěle a přitom jsou tak jednoduché. Stačí nastřádat jen pár bílků, nasbírat nebo nakoupit čerstvé ovoce a můžete se do toho pustit.
Pusinky si můžete upéct den předem a nazdobit až těsně před servírováním. Skvěle budou chutnat i se zmrzlinou nebo pokud chcete trochu dietnější verzi, nahraďte šlehačku bílým jogurtem. Ovoce vybírejte dle vlastní chuti, ideálně pokud máte svoje ze zahrádky. Skvěle se hodí jahody, maliny nebo borůvky, ale moc dobré je i kiwi nebo mango.
Tenhle dezert je ve světě známý pod názvem Pavlova a dělá se obvykle ve formě dortu, tedy spíše jedné velké pusinky obložené ovocem a šlehačkou, často i s několika vrstvami na sobě. V této podobě vypadá velmi famózně, ale věřte mi, že krájení už moc famózní není :)) Po jedné zkušenosti volím raději tyto malé mističky, kdy každý dostane svou porci pěkně na talířek a popere se s tím sám.
Na bezé mističky si připravte:
4 velké bílky pokojové teploty, cca 120 – 130 g
200 g krupicového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžička octa
1/2 lžíce kukuřičného škrobu
Troubu předehřejte na 120 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Bílky začněte šlehat na nižší otáčky, než se vytvoří lehká bílá pěna. Zvyšte otáčky na střední výkon a začněte po lžičkách přisypávat cukru, hezky pozvolna. Každou lžičku cukru nechte pořádně zašlehat. Dejte otáčky na maximum a vyšlehejte do pevného sněhu. Stěrkou vmíchejte vanilkový extrakt, ocet a kukuřičný škrob, dobře promíchejte.
Sněhové mističky můžete vytvořit jen lžící, já jsem jich z této dávky udělala šest větších. V každé z nich udělejte důlek, dostatečně velký pro ovoce a smetanu. Pokud chcete mít mističky pravidelné, můžete použít sáček a zdobící trubičku.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na hodinu, pak troubu vypněte a nechte v uzavřené troubě zcela vychladnout, klidně i přes noc. Pak mističky opatrně sloupněte z pečícího papíru.
Mističky naplňte až hodinu nebo dvě před servírováním, protože jinak by příliš změkly.
350 – 400 g smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového cukru
čerstvé ovoce dle vlastní chuti
Smetanu ušlehejte se lžičkou vanilkového cukru do tuha. Pusinky jsou dost sladké samy o sobě, takže není nutné dávat více. Pro zvýraznění chuti můžete každou pusinku nejdříve lehce pomazat citronovým krémem, pak naneste vrstvu šlehačky a kousky ovoce. Před servírováním nechte odležet v lednici.
Citronový krém není nezbytně nutný, mističky budou skvěle chutnat i bez něj, ale věřte mi, že stojí za to mít tuhle dobrotu v lednici. Skvěte se hodí třeba na cheesecake, do makronek nebo na palačinky.
Citronový krém si můžete připravit předem a nechat v lednici. Před použitím nechte chvilku při pokojové teplotě a pak jen lehce našlehejte.
Citronový krém (lemon curd):
2 žloutky
35 g třtinového nebo krupicového cukru
35 ml citronové šťávy
25 g másla
citronová kůra nebo citronový olej
Všechny ingredience dejte do mísy a za občasného míchání zahřívejte ve vodní lázni do zhoustnutí, konzistence podobná husté kaši. Přelijte do skleničky a skladujte v lednici, vydrží dva až tři týdny.
inspirace z webu http://kitchenette.cz/ a www.joyofbaking.com
Dobrou chuť a krásné léto všem :o))
27 Komentáře
Madla
18. 6. 2014 v 15:44Zbožňuju mini Pavlovy! A s lemond curdem musí být fantastické!Já k nim mám nejradši hustý řecký jogurt, kupodivu i víc než šlehačku 🙂
Anonymní
25. 2. 2017 v 20:46Měla jsem mini Pavlovy poprvé, a můžu konstatovat jen, že je to úchvatny dezert.Jste prostě úžasná, nasledovala jsem recept a dopadlo to super, nezbylo nic.Děkuji za krásné recepty, mám už od vás něco napečeno a těším se na další.
Víkendové pečení
26. 2. 2017 v 14:50Děkuji, tak to mě moc těší, že Vás takhle oslovily 🙂 jsem ráda, že se recepty líbí.
Unknown
23. 7. 2017 v 18:58Zdravím Míšo,experimentovala jsem a použila třtinový cukr Panela, já jsem bílý cukr vyřadila úplně,ale bohužel se mi bílky neušlehali.Začlo se šlehat,ale do tuhého sněhu to mělo daleko.Myslite, že to může být tím cukrem? Jinak vaše recepty si upravuji trochu podle sebe, používám více špaldovou mouku a zatím vše v pohodě.Dekuji za odpověď, pěkný večer.Hanka
Víkendové pečení
23. 7. 2017 v 20:37Hanko, zdravím 🙂 bezé jsem s třtinovým cukrem zatím nezkousela, ale třeba do dortoveho korpusu ano a sníh se mi vyslehal dobře. Možná to bude druhem cukru? Nebo třeba bílky? Mastna miska nebo kousek zloutku? Těžko říct, musela bych vidět 🙂 jinak také používám hodně třtinový cukr a výhradně špaldovou mouku, nicméně do některých receptu to záměrně neuvádim. Pro spoustu lidi je špaldova mouka drahá a možná by je to zbytečně od receptu odradilo 🙂 recepty si upravte podle potřeby, jak Vám to vyhovuje. Pěkný večer. Misa
Unknown
2. 8. 2017 v 12:25můžu si pusinky připravit pár dnů předem? vydrží? předem děkuji za odpověď. tento dezert miluji. Nevím, jestli je to ve mě, nebo mojí troubě, ale se sušením mám většinou problémy, uvidíme, co tento recept, těším se 🙂
Víkendové pečení
2. 8. 2017 v 13:12Klasické pusinky mi bez problému vydrží i několik dní, uzavírám do krabice a nechávám při pokojové teplotě. Myslím, že stejně to půjde i s těmito mističkami 🙂 jen nedávejte do lednice 🙂 Pusinky je potřeba sušit dlouho a na nízkou teplotu, každá trouba peče trochu jinak. Pokud pusinky rychle hnědnou, klidně teplotu ještě snižte.
Anonymní
10. 10. 2017 v 11:08Dobrý den Míšo, prosím o radu…chtěla bych udělat tyto mističky na víkend…mám dvě otázky…jaké ovoce použít teď v tomto období a druhá otázka…ten důlek do mističek děláte kdy? Ještě než jdou do trouby?
Moc díky Zdenka
Víkendové pečení
10. 10. 2017 v 11:23Zdenko, zdravím, důlek do mističek určitě udělat před pečením 🙂 pak už byste pusinku rozlámala. Jako ovoce by se určitě dal použít nějaký dobrý kompot (bez šťávy), pak bych asi vynechala ten citronovým krém. Z čerstvého ovoce třeba kiwi, banány, mango, hroznové víno či hodně zralé hrušky … 🙂
Anonymní
10. 10. 2017 v 16:15Dobrý den Míšo, moc děkuji za odpověď a ještě bych se zeptala, ta smetana ke šlehání je lepší 40% nebo stačí 33%?
Děkuji Zdenka
Víkendové pečení
10. 10. 2017 v 18:34Já jsem si zvykla na tu 40%, ale není to nutné 🙂 nebo stačí přidat trochu mascarpone a hezky se ušlehá i ta 33% 🙂
Anonymní
17. 6. 2018 v 15:50Dobrý den,Míšo,myslíte,že Minipavlovy můžu péct stejně jako pusinky na horkovzduch 80st,2hodiny?Mám je krásně bílé,upečené,tak at mi nezhnědnou.Děkuji,moc zdravím.Iva Ž.
Víkendové pečení
18. 6. 2018 v 6:09Ivo, zdravím, ano, myslím, že nižší teplotou a delším pečením určitě nic nezkazíte 🙂
Unknown
16. 7. 2018 v 18:49Zdravím Míšo, tak jsem se do nich pustila znovu s třinovym cukrem a v pohodě, takže to bylo tou Panelou. Jsou luxusní, manžel chválou nešetřil a těší se na další. Mějte pěkné léto.
Víkendové pečení
17. 7. 2018 v 10:47Hanko, díky za zprávu, je tedy fajn, že to jde i třtinovým cukrem 🙂 mějte se fajnově 🙂
Anonymní
20. 7. 2018 v 19:54Míšo,tak musím říct,že jsem už vyzkoušela několik receptů,ale Vaše Minipavlova je nej!Už jsem ji pekla několikrát a pořád je málo.Chutnají skvěle a přitom jsou tak jednoduché.Dekuji a mějte se krásně.Iva Ž.
Víkendové pečení
21. 7. 2018 v 7:25Ivo, moc děkuji 🙂 ano, v jednoduchosti je obvykle krása a v tomto případě i chuť 🙂
Anonymní
23. 7. 2018 v 17:03Moc děkuji za skvělý recept. Vyzkoušela jsem i s lemon curd a chuťově dokonalé. Ukládám jej mezi oblíbené a tleskám 🙂
Víkendové pečení
24. 7. 2018 v 7:29Tak to je skvělá zpráva 🙂 teď na léto ideální dezert, děkuji 🙂
Unknown
30. 8. 2018 v 19:17Dobry vecer miso,
Minipavlovy jsem delala uz mockrat,akorat se mi deje to,ze cim dele je delam, tim mam bilkovou hmotu tekutejsi. Jsem zvykla delat ty dortiky zdobici tryskou,aby pak pekne vypadaly,ale pri kazdem dalsim a dalsim pokusu mi cim dal tim mene drzi tvar te trysky. Nevite cim to muze byt? Myslite,ze to muze byt pokojovou teplotou? Nebo muzu tu hmotu preslehat? Nevite jak to pripadne vypada, kdyz se hmota presleha? Mam totiz trosku pocit,ze to sleham cim dal tim dele 🙂 a taky naposledy se mi vubec nerozslehal ten cukr krystal.Takze ve hmote zustaly cukrove hrudky. Nemate radu i na tento problem?
Dekuji magda
Víkendové pečení
1. 9. 2018 v 7:05Magdo, zdravím Vás, sníh se obvykle šlehá dost dlouho a nikdy se mi nestalo, že by se přešlehal … ale těžko říct, možné je všechno 🙂 myslím, že se snáze se přešlehají samotné bílky. Přidáváte cukr po částech? Hezky pomalu, každou dobře zašlehat … Jinak já na pečení používám raději cukr krupici, než krystal, je jemnější 🙂 na vině může být i kvalita cukru …
Unknown
2. 10. 2018 v 14:12Míšo chci se zeptat, jestli je normální, že spodní část není tak nadýchaná jako okraje? Dělám vnitřek slabší a proti bočním stěnám se hůře odkrajuje. Co myslíte, že dělám špatně? Děkuji za odpověď. Hanka
Víkendové pečení
2. 10. 2018 v 19:23Hanko, možná to bude tím, že máte dno slabší a tak je více upečené … ale je to jen odhad 🙂
Unknown
7. 10. 2018 v 14:45Máte pravdu, příště to nebudu dělat tak slabé a dám vědět. Děkuji za odpověď, přeji pěkný den.
Unknown
9. 1. 2020 v 18:19Milulý týden jsem je dělala, ne podle Vašeho receptu, moc se mi nepovedly, ale já to nevzdám 😉 příště je vyzkouším podle Vás 😉 máte je náááhdherné !!!
Bára Adámková
25. 6. 2022 v 17:21Dobrý den,zkoušela jsem bezé poprvé, takže se vůbec nedivím, že se výsledek nezdařil 🙂 ale chtěla bych se zeptat, čím to, že jsou pusinky jako žvýkačka? Snažila jsem se kompletně dodržet váš recept, jen jsem použila třtinový cukr krupice. Nechala jsem je chladnout v uzavřené troubě přes noc, jak píšete. Měla byste pro mě prosím radu, jak „žvýkavý“ prpblém vyřešit? 🙂 děkuji moc
Míša Landová
27. 6. 2022 v 7:34Pokud použijete jiné suroviny, nemůžete očekávat stejný výsledek … Cukr musí být velmi dobře zašlehaný, pozvolna, a sníh musí být pevný. V každém případě použijte klasický bílý cukr.