Jestli se nepletu, tak tohle už je sedmá verze Míša řezů na mém blogu 🙂 Ale pořád to ještě není ta původní receptura, která se peče v našich domácnostech už desítky let. Nicméně minimálně vzhledem se jí tahle podobá asi nejvíce. Chuť už asi dost dobře porovnat nedokážu, protože ty klasické řezy jsem nejedla už spoustu let. V každém případě je kombinace tvarohu, kakaového piškotu a čokoládové polevy pořád stejně oblíbená.
A v čem jsou tyhle moje řezy jiné? V tvarohovém krému jsem zcela vynechala máslo a světe div se, ani jsem ho nenahradila mascarpone 🙂 Prostě jsem tam dala o jeden tvaroh víc. A jeho výběr je sakra důležitý. Zapomeňte na tvarohy ve vaničce či kelímku a sáhněte po tvarohu v kostce. Ale pozor, i tady se tvarohy celkem zásadně liší, nejen konzistencí, ale hlavně chutí. Některé jsou hrudkovité, kyselé, nedej bože nízkotučné. Tvaroh by měl chutnat sám o sobě. A můj favorit je dlouhodobě tučný jaroměřický v červeném obalu.
Druhou úpravou v mých řezech je samozřejmě čokoládová poleva. Nic proti polevě, která hezky ztuhne, při krájení praská a křupe. Já mám ale radši tzv. krájecí polevu nebo chcete-li ganache, tedy kombinaci čokolády a smetany. Tahle poleva sice nikdy úplně neztuhne, ale dobře se krájí, a když se zakousnete, krásně se prolne tvarohovým krémem. Úplně cítím tu chuť 🙂
Kakaový korpus je tentokrát s malým množstvím prášku do pečiva a samozřejmě s přírodním kakaem. To má sice světlejší barvu, ale mnohem intenzivnější chuť a vůni. Přírodní kakao neprochází na rozdíl od toho holandského procesem chemické alkalizace, takže si zachovává i velmi ceněné antioxidanty. Ve větším balení ho pořídíte na cukrářských eshopech, v běžném obchodě ho má v nabídce třeba Dr. Oetker.
MÍŠA ŘEZY
Kakaový piškot:
- 5 vajec, velikost „M“
- 160 g cukru krupice
- 80 g rostlinného oleje
- 100 ml vody
- 160 g hladké mouky
- 40 g Přírodního kakaa Dr. Oetker
- 2 lžičky Kypřícího prášku s vinným kamenem
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, pak pozvolna zašlehejte olej. Vmíchejte vodu a následně prosátou mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem. Z bílku ušlehejte sníh a po částech opatrně vmíchejte do těsta.
Menší plech o rozměru 35×25 cm vyložte papírem na pečení a těsto do něj nalijte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15-20 minut. Špejlí si ověřte propečenost. Nechte vychladnout, pak opatrně sloupněte papír.
Tvarohový krém:
- 750 g jemného tvarohu v kostce
- 100-120 g cukru krupice
- 100-150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce Vanilkové pasty Dr. Oetker
Tvaroh a cukr společně promíchejte do hladkého krému. Pak postupně přilévejte smetanu, tak abyste získali jemnou a krémovou konzistenci. Nakonec přidejte vanilkovou pastu a v případě potřeby krém přislaďte. Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus a dejte chladit do lednice.
Čokoládová poleva:
- 120 g hořké čokolády 50-55% (použila jsem Schokinag)
- 120 ml smetany ke šlehání 33%
Čokoládu nasypte nebo nalámejte do smetany a společně krátce zahřejte v mikrovlnné troubě. Promíchejte do rozpuštění a nechte polevu zchladnout a lehce zhoustnout. Pak ji nalijte na vychlazený tvarohový krém a rozetřete po celé ploše. Dejte vychladit.
Řezy krájejte ostrým hladkým nožem namočeným v horké vodě. Po každém řezu si nůž otřete. Nebo můžete vyzkoušet novinku od Tescoma – čtvercový kráječ moučníkových řezů 🙂
Žádné komentáře
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5