Menu
Rolády, řezy, záviny

Kakaová roláda s oříškovým krémem

Asi se budu opakovat, ale roláda je podle mého názoru nedoceněný dezert 🙂 Lidé se jí vyhýbají z mnoha důvodů, ať už je to strach z pečení či stáčení rolády nebo vzpomínka na její kdysi ne příliš lákavou chuť. Z mého pohledu je roláda nejen rychlá a jednoduchá na přípravu, ale dá se připravit i velmi chutně a efektně. Jak sami uvidíte v tomto receptu 🙂

Základem je kakaový piškotový plát, jehož příprava vám zabere ve srovnání s dortovým korpusem mnohem méně času. Peče se jen pár minut, ve velmi krátké době zchladne a je připravena k naplnění. Já tentokrát zvolila šlehanou ganache z mléčné čokolády a lískooříškové pasty. Je to mňamka 🙂

Piškotový plát je díky krátké době pečení na vysokou teplotu krásně měkký a nadýchaný a společně s ořískovo-čokoládovým krémem tvoří skvělou kombinaci. Do pečení jsem si už před časem oblíbila přírodní (nealkalizované) kakao, které nemá sice tak tmavou barvu, za to má mnohem intenzivnější kakaovou chuť i vůni. V běžném obchodě ho najdete např. pod značkou Dr. Oetker, mě se podařilo konečně objevit i velké balení na LKStore.

Lískooříškovou pastu jsem tentokrát použila prémiové kvality z pražených lískových oříšků od firmy Agrimontana (koupíte na Monaco Int.). Samozřejmě 100%, jen čistě rozmixované ořísky 🙂

A pokud patříte mezi ty méně odvážné, mrkněte na můj Instagram, kde je k receptu natočen celý video postup 🙂

Kakaová roláda s oříškovým krémem (8-10 porcí)

Kakaový piškotový plát

  • 160 g vajec (ca. 3 vejce M)
  • 100 g cukru krupice
  • 95 g hladké mouky
  • 15 g přírodního kakaa
  • 1 lžíce studené vody

Vejce a cukr společně nahřejte ve vodní lázni na 45 stupňů. Následně přelijte do mísy od robota a vyšlehejte do husté pěny. Ke konci šlehání přidejte studenou vodu.

Mouku a kakao dobře promíchejte a přes sítko vmíchejte po částech do vaječné hmoty. Zlehka promíchejte a rozetřete na plech (ca. 40×30 cm) vyložený papírem na pečení.

Pečte v troubě vyhřáté na 220-230 stupňů asi 7-8 minut (horní/dolní ohřev). Ihned po upečení stáhněte plát i s papírem z horkého plechu a překlopte na čistý arch papíru, který předem lehce poprašte moukou. Podložte chladící mřížkou a nechte takto zcela vychladnout (nestáčí se horká, ale až za studena). Teprve pak opatrně sloupněte papír.

Lískoořískový krém

  • 300 g smetany ke šlehání 33%
  • 15 g glukózového sirupu
  • 100 g mléčné čokolády Belcolade Lait Selection 36,5%
  • 65 g lískooříškové pasty 100%

Polovinu smetany a glukózu zahřejte a nalijte na rozpuštěnou čokoládu. Vymíchejte do hladka, přidejte oříškovou pastu a promixujte tyčovým mixérem. Přilijte druhou polovinu studené smetany a opět promixujte. Zakryjte kontaktně fólií (přímo na tekutinu) a dejte do lednice na 10-12 hodin vychladit.

Dokončení

Vychlazený krém pozvolna vyšlehejte do pevné konzistence a rozetřete ho rovnoměrně na roládový plát (na stranu, ze které jste sloupli papír). Pomocí papíru roládu zatočte a utáhněte, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Zabalenou v papíru (spojem dolů) nechte několik hodin vychladit, ideálně přes noc.

Roládu krájejte vroubkovaným nožem, po každém řezu nůž otřete. Můžete lehce poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem.

Video postup k receptu naleznete na mém IG profilu.
Nevíte si rady, jak rozpustit čokoládu na krém? Mrkněte na moje tipy Jak rozpouštět čokoládu 🙂 nebo se inspirujte dalšími recepty na rolády 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

8 Komentáře

  • Lenka
    27. 8. 2022 v 22:54

    Dobrý den, Míšo. Mám moc ráda vaše recepty. Ale popravdě, pokud je v receptu ingredience, kterou nemám běžne doma a musela bych objednávat na eshopu, to me odradí. Jiné řešení než oriskova pasta? Dekuji a fandím Vam.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 8. 2022 v 17:15

      Samozřejmě chápu, nicméně bez oříškové pasty už to nebude oříškový krém. Ořechové krémy (pasty) koupíte i v prodejnách zdravé výživy a některých supermarketech. Je možné vyrobit i doma, rozmixováním opražených oříšků do pasty, ale musíte mít výkonný mixér …

      Odpovědět
  • Jana
    26. 9. 2022 v 22:29

    Míšo, ten glukozový sirup v krému je nutný, nebo jde něčím nahradit? Děkuji

    Odpovědět
  • Tereza
    26. 4. 2023 v 22:20

    Dobrý den,
    Chtěla bych se zeptat na to poprášení moukou. Nebude tam pak cítit?
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 4. 2023 v 8:11

      Je to opravdu jen poprašek, který se pak „omete“ 🙂 můžete použít i moučkový cukr, ale to bude více lepit.

      Odpovědět
  • Martina
    1. 3. 2025 v 15:49

    Dobrý den Míšo, dělala jsem krém, ale jakmile jsem ho dala do robota (eta gratus) na rychlost 1-2, během pár sekund se mi idělaly krupičky a krém nebyl hladký, je to normální? Je hodně pevný, ale nelíbí se mi vzhled. |Napadá Vás, co mohlo být špatně? Mockrát děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 3. 2025 v 12:12

      Ganache se určitě šlehá déle než pár sekund. Měla jste ji dostatečně dlouho odleženou? Vychlazenou? Použila jste suroviny přesně podle receptu? Nemůže být na vině hrubší pasta? Tučnější smetana?

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ