Menu
Nepečené dezerty

Panna cotta s lesním ovocem

Neznám asi jednodušší dezert, než je panna cotta. Já sama jsem se jí docela dost dlouho vyhýbala, protože s želatinou moc zkušenosti nemám a hlavně panna cotta mi prostě připomíná puding a ten já děsně nerada 🙂 Nicméně jsem ji zkusila a měla obrovský úspěch. Musela jsem ji dělat hned třikrát za sebou, protože byla okamžitě pryč. Ani jsem ji nestačila vyfotit 🙂

Panna cotta znamená v překladu „vařená smetana“, což nezní právě zrovna lákavě. Je to ale lehký, jemný, smetanový krém, řečeno několika strávníky „luxusní záležitost“. Perfektně chutná s ovocnou omáčkou třeba z malin nebo lesního ovoce, ale může se podávat i se slaným karamelem nebo čokoládou. Způsobů servírováni je také mnoho, panna cottu můžete udělat do malých báboviček, vyklopit na talířek a přelít omáčkou. Já ji udělala do malých kelímků a servírovala i s ovocem přímo v nich.

Takže pokud neradi pečete a přesto chcete překvapit rodinu nějakou sladkou tečkou, panna cotta je přesně pro Vás 🙂 A dobrá zpráva pro celiaky, je přirozeně bezlepková.

Na 6 menších skleniček si připravte:

7 g práškové želatiny

60 ml studeného mléka

540 ml smetany min. 33%

60 g moučkového cukru

1/2 lžičky vanilkového extraktu

citronový olej (nemusí být)

Želatinu nasypte do misky a zalijte studeným mlékem, nechte 5 – 10 minut nabobtnat.

V hrnci zahřejte smetanu společně s cukrem a na mírném plameni přiveďte těsně pod  bod varu. Stáhněte z kamen, nechte malou chvilku zchladnout a pak část smetany nalijte na želatinu. Míchejte, až se želatina rozpustí. Přidejte zbytek smetany a dobře promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt (pozor, na vanilkové aroma) a pár kapek citronového oleje. Nalijte do připravených skleniček nebo misek. Pokud budete chtít dávat ovoce nahoru, nelijte skleničky úplně plné, ale kousek pod okraj.

Dejte ztuhnout do lednice, min. na 3 – 4 hodiny nebo přes noc.

Ovocná omáčka:

cca 150 – 200 g mraženého ovoce – maliny, borůvky, lesní směs

1 – 2 lžíce cukru krupice (případně více dle chuti)

1 lžíce vody

Ovoce, cukr i vodu dejte do kastrolu a chvíli povařte. Pokud chcete zachovat v omáčce kousky ovoce, stačí je krátce. Přendejte do misky a dejte vychladit. Nebo můžete vařit déle, ovoce změkne a začne se rozpadat. Ještě horké přepasírujte přes cedník. Vznikne krásně jemná a hustá omáčka. Dejte chladit do lednice.

Vychlazenou omáčku nalijte až na ztuhlou panna cottu. Stačí klidně i před servírováním. Myslím, že bude skvěle chutnat i s citronovým krémem lemon curd.

Pokud byste chtěli panna cottu méně kalorickou 🙂 můžete část smetany nahradit podmáslím. To ale nezahřívat, přidat až do horké smetany.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

47 Komentáře

  • Eva
    28. 11. 2014 v 19:39

    nádhera !!! Také se na ni chystám, tak snad taky brzy vyzkouším. Pěkný večer. Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2014 v 20:10

      Díky Evo :)) určitě stojí za vyzkoušení.

      Odpovědět
  • Petra S
    21. 5. 2015 v 15:17

    Dobrý den Míšo, jelikož vůbec nepoužívám želatinu, ráda bych poprosila o radu, se kterou máte dobrou zkušenost? Panna cotta vypadá úžasně, musím vyzkoušet 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 5. 2015 v 17:50

      Petro, hezký večer, také jsem se želatině dříve vyhýbala 🙂 používám práškovou želatinu z Lidlu, takový větší modrozelený sáček. Ale myslím, že můžete bez obav použít jakoukoliv práškovou. Panna cotta je úžasně jednoduchá a použití želatiny je tady bez problému 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Petra S
    26. 5. 2015 v 9:05

    Tak jsem vyzkoušela z poloviční dávky, byly jen 3 malé mističky a udělala jsem velkou chybu! Panna cotta je naprosto luxusní, mňam!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 5. 2015 v 9:24

      Petro, díky 🙂 tak to jsem moc ráda, že měla takový úspěch. No a není nic jednoduššího, než udělat další dávku 🙂

      Odpovědět
    • Petra S
      17. 6. 2015 v 22:09

      Panna cotta je tak úžasná, že jsem ji dnes dělala už po 3 během 14 dnů 🙂 Ještě jsem minulý víkend, kdy přijeli rodiče na návštěvu, udělala podle Vašich receptů minicheesecaky a košíčky se slaným karamelem a čokoládou a vše mělo velký úspěch. Vaše recepty jsou opravdu úžasné a s kamarádkami je velmi rády pečeme 🙂 Děkujeme!

      Odpovědět
      • Kristyna
        17. 6. 2023 v 3:50

        Dobrý den, nevím co jsem udělala za chybu. Dělala jsem jednou ještě větší dávku. Všeho přidala dvakrát. A ani tak mi panna cotta po 12 hodinách nestuhla. Měla jsem zelatinu agar. Děkuji

        Odpovědět
        • Míša Landová
          18. 6. 2023 v 20:49

          Agar není želatina, pracuje se s ním jinak a obvykle se i jinak dávkuje. Tento můj recept je postaven na klasické želatině.

          Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 6. 2015 v 7:57

      Petro, zdravím a moc děkuji za Váš komentář, který mě nejen velmi těší, ale moc si ho vážím. Dodává mi to sílu do dalšího tvoření 🙂 Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 9. 2016 v 16:31

    Dobrý den paní Mílo,
    jsem z vašich receptů unešená…i proto, že jsou popsané, tak jednoduše..prosím vás, kde můžu sehnat misky na panna cottu?
    Děkuji ..s pozdravem Věra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 9. 2016 v 18:58

      Věro, hezký večer, moc děkuji, jsem ráda, že se Vám blog líbí 🙂 já kupuji kelímky na panna cottu na cukrářském eshopu, ale asi je seženete i jinde, např. nějaký papírenský obchod …. Kelímky jsou ze slabého plastu o jsou určené k jednorázovému použití. Panna cottu si doma můžete udělat i do malých skleniček nebo mističek 🙂 Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      26. 9. 2016 v 14:55

      Děkuji za radu..:-) nakonec jsem využila skleničky na nožičce..nelila jsem jí dovnitř horkou…:-)
      Udělala jsem jí s kanadskýma borůvkama z mrazáku:-) výborné..a to jsem myslela, že to budou jíst jen děti:-)
      Ještě jednou díky:-)

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 9. 2016 v 17:19

      Tak to ráda slyším, že jste si "poradila" 🙂 ano, panna cotta je oblíbená u všech věkových kategorií 🙂 děkuji. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    30. 5. 2017 v 21:55

    Zdravím a moc děkuji za vaše recepty. Jako všichni zde, podle vás cukrařím a to s velkou chutí, protože se mi zatím vše dokonale povedlo a chutnalo skvěle. Používám agar místo želatiny, jaké množství prosím použít?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 5. 2017 v 7:43

      Hanko, zdravím Vás, jsem moc ráda, že s úspěchem pečete a že se recepty libí 🙂 děkuji. S agarem bohužel nemám žádné zkušenosti, takže v tomto Vám asi moc neporadím. Vím, že je mnohem silnější, než želatina, na netu jsem našla přepočet, kdy 1 lžička agaru = 8 lžiček práškové želatiny, ale určitě bych doporučila nejdříve na malém množství vyzkoušet 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 10. 2017 v 13:26

    Tak dnes jsem manželovi udělala opravdu radost..tento dezertik je rychlý a chuťově skvely😉 Dekuji za Vaše recepty, vše sedí do posledního gramu. Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 10. 2017 v 13:31

      Lenko, díky 🙂 ano, panna cotta je skvělá a fakt jednoduchá, jsem ráda, že má dalšího příznivce. mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Marie
    27. 2. 2018 v 12:27

    Mílo dnes jsem dělala poprvé vaši panna cottu a musím říct, že jsem se toho vždycky moc bála ,byla jsem překvapená jak to šlo pěkně vše udělat ,vaše recepty jsou opravdu dokonalé popsané a v sobotu jsem pekla vaše nekynuté svatební koláčky ,no ten úspěch jste měla vidět jen se po nich zaprášilo ,moc děkují a budu zkoušet další receptíky a kynout,milují sladké paa Marie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 2. 2018 v 19:47

      Marie, vidíte, stačí se jen nebát a zkusit 🙂 panna cotta je opravdu jednoduchá a navzdory tomu hrozně dobrá 🙂 jsem ráda, že i další recepty mají úspěch, děkuji za důvěru.

      Odpovědět
  • Unknown
    31. 1. 2019 v 6:31

    Dobrý den,byla by jste tak hodná a napsala mi jaký je obsah skleniček?Moc děkuji,chci si je udělat na oslavu,tak abych věděla,co koupit.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2019 v 16:43

      Moniko, je mi líto, ale už si přesně nepamatuji, jak byly tyhle kelímky veliké 🙂 nicméně jsou lepší raději menší, ca 80-100 ml 🙂

      Odpovědět
  • Jitu
    13. 8. 2019 v 9:48

    Ahoj Mílo, už jsem panna cottu dělala několikrát, dnes jsem použila smetanu z papírové krabičky, byla uvnitř už velmi tuhá 33 % a 40% smetanu a doplnila množství 90 ml mléka.Postup jsem dodržela, je to luxusní záležitost, ale vždy se mi nahoře udělá asi 6 mm žlutý proužek a škraloup.Na chuti to nevadí, ale vzhledově strašné.Nevíte, prosím, kde dělám chybu? Děkuji moc. Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 8. 2019 v 19:57

      Nevaříte smetanu? Na vině můžete být tučnější smetana, ten žlutý proužek je oddělený tuk, tedy máslo. Zkuste jedině promixovat tyčákem, mohlo by to pomoct.

      Odpovědět
    • Jitu
      15. 8. 2019 v 7:06

      Zkusím.

      Odpovědět
  • Nicol_bakery
    4. 9. 2019 v 8:37

    Moc vás prosím, kolik ml měly mističky prosím? Dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 9. 2019 v 18:42

      Asi 100-110 ml 🙂

      Odpovědět
  • Kristina
    16. 8. 2021 v 13:40

    Paní Míšo, o víkendu jsem vyzkoušela recept na panna cottu. Sbírala jsem na to dlouho odvahu a až jsem se pak sama sobě musela smát, jak moc jednoduché to vlastně bylo. Díky vašemu skvělému popisu vše vyšlo nádherně a skvěle to chutnalo. Nahoru jsem udělala rozvařené mango a bylo to super. Děkuji moc za inspirace, které nám vždy prozáří víkend.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 8. 2021 v 22:32

      Ano, panna cotta je asi nejjednodušší dezert co znám 🙂 jsem ráda, že se povedlo.

      Odpovědět
  • Nikol
    19. 5. 2022 v 15:32

    Chci se zeptat na kolik to vyjde asi misticek mám stejné jako na první fotce
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 5. 2022 v 19:29

      Záleží na velikosti (objemu) kelímků. Tato dávka by měla stačit na 7-8 skleniček o objemu 120 ml.

      Odpovědět
  • Andrea
    14. 6. 2022 v 23:57

    Dobrý deň, Míša,

    ak by som chcela spraviť panna cottu čokoládovú, mala by som ubrať zo želatíny? Tento Váš recept nám veľmi chutí a žiaden iný ma neoslovil, tak by som si chcela prispôsobiť tento 🙂 ďakujem veľmi pekne za radu!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 6. 2022 v 7:39

      Nikdy jsem nedělala, muselo by vyzkoušet, protože čokoláda sama o sobě smetanu zpevní a chuťově už to bude spíše pěna 🙂

      Odpovědět
  • Michaela
    14. 8. 2022 v 14:59

    Dobrý den,
    je možné použít želatinu platkovou a kolik cca množství???
    Děkuji za zprávu.
    Michaela

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 8. 2022 v 8:19

      Ano, můžete použít i plátkovou. Tady hodně záleží na výrobci, resp. síle želatin. Pokud použijete Dr. Oetker, můžete klidně stejné množství jako té práškové.

      Odpovědět
  • Hana
    28. 9. 2023 v 13:33

    Dobrý den,

    mohu se prosím zeptat jak dlouho vydrží panna cotta v lednici? Budu dělat na svatbu která je v sobotu. Vydrží to od středy v lednici?

    Děkuji předem za odpověď

    Odpovědět
  • Petr
    22. 4. 2024 v 15:15

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli musí být v základu pannacotty moučkový cukr nebo lze použít i krupici či krystal?
    Předem děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 4. 2024 v 8:25

      Asi půjde i krupice či krystal 🙂

      Odpovědět
      • Petr
        23. 4. 2024 v 9:37

        Děkuji a ještě se zeptám musí být smetana 33% jelikož se prodávají i méně procentní smetany ke šlehání (30% a 31%), samozřejmě živočišné 🙂

        Odpovědět
        • Míša Landová
          23. 4. 2024 v 15:41

          Cukráři používají min. 33%, nicméně tady by ta nižší asi nevadila 🙂

          Odpovědět
  • Veronika
    16. 7. 2024 v 18:59

    Dobrý den, použila jste klasickou práškovou želatinu Dr. Qetker? Protože když se koukám na návod na želatině, tak tam píšou, že to balení 20 g vystačí pouze na 500-600 ml hmoty. Což nesedí na to množství smetany

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 7. 2024 v 19:11

      Ano, použila jsem Dr. Oetker. Doporučuji drzet se receptu, nikoli návodu na obalu 🙂

      Odpovědět
  • Ivet
    19. 7. 2024 v 15:15

    Dobrý den, mohla bych použít také želatinu v plátcích? Kdyby ano, v jakém prosím poměru? Děkuji.

    Odpovědět
  • Soňa
    26. 9. 2024 v 19:13

    Dobrý den,

    Již podruhé jsem dělala Váš recept na panna cottu. Dělala jsem z dvojité dávky a ani jednou mi neztuhl. Držela jsem se přesně Vašeho receptu. Nevíte, kde by mohla být chyba? Použila jsem zelatinu na nepecene dorty od vitany. Rovnez u druheho pokusu jsem pouzila zelatinu platkovou. Opet se stejnym vysledkem. Jsem z toho hrozne zklamana. Pecu celkem casto a vetsinou se mi Vase recepty dari uplne na jednicku. Budu rada za jakekoli rady. Dekuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 9. 2024 v 19:48

      Tak to mě mrzí, myslim, že problém bude buď ve špatném výrobku (ztuzovač místo želatiny) nebo v postupu. Na mém instagramu najdete video recept na panna cottu a pak také video jak používat zelatinu. Zkuste se podívat, mohlo by to pomoct 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ