Máte rádi rychlé a jednoduché moučníky? Které navíc vypadají fešácky a lákají k nakousnutí? Tak přesně takové jsou tyhle cupcakes. Vláčný čokoládový dortík, lehký smetanový krém a jako třešnička na dortu voňavá jahůdka. A teď už dokonce i naše česká jahůdka. Ale nebojte, až budou zrát třešně, určitě přijdu i s nějakým třešňovým dortíkem.
Recept na cupcakes jsem si „vypůjčila“ zestaršího příspěvku, kde jsou dortíky zdobené marcipánem a možná díky tomu tak trochu opomíjené. Je to ale škoda, protože těsto je díky podmáslí krásně vláčné a vydrží i několik dní. Někdo možná bude namítat, že v receptu není čokoláda, ale jen kakao. Tak proč tedy čokoládové? Protože chutnají čokoládově, právě díky vysokému obsahu kakaa. A čokoláda je přeci taky z kakaa 🙂
Krém jsem vybrala nadýchaný smetanový, aby dobře ladil s čokoládou a tak trochu ji odlehčil. Základem je má oblíbená „vykapaná“ zakysaná smetana spojená s ušlehanou šlehačkou. Pokud chcete, aby Vám krém dobře držel, je lepší volit smetany s vyšším podílem tuku. Už si ani neumím představit, že bych na šlehání použila jinou šlehačku, než tu 40%. Tak jsem si na ni zvykla, že když občas šlehám jen tu „obyčejnou 33“, nechápu, jak jsem ji dříve mohla používat 🙂 Jen škoda, že tu 40% nevyrábí více firem a ve větším balení.
Na 12 ks čokoládových dortíků si připravte:
1 hrnek + 2 lžíce hladké mouky
1/2 hrnku holandského kakaa
1/2 lžičky jedlé sody
1/8 lžičky soli
3/4 hrnku krupicového cukru
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
3/4 hrnku podmáslí
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech na muffinky vyložte papírovými košíčky.
V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl, odložte stranou. Ve větší míse vyšlehejte společně krupicový cukr, olej a vejce do pěny. Přidejte vanilkový extrakt. Střídavě přimíchejte mouku s kakaem a podmáslí, mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát, těsto dobře prošlehejte. Rozdělte do připravených 12 košíčků a dejte péct na 18 – 20 minut. Těsto obvykle vyběhne do výšky a udělá na dortíku kopeček.
Po upečení nechte cupcakes pár minut vychladnout ve formě, pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Smetanový krém:
400 g zakysané smetany min. 16% tuku
200 g smetany ke šlehání 40%
asi 4 lžíce cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu (nikoliv aroma)
Zakysanou smetanu nechte pár hodin předem vykapat v plátěné utěrce. Můžete klidně i přes noc v lednici. Smetana se tak zbaví přebytečné vody a bude krásně hustá.
Šlehačku ušlehejte společně s cukrem a vanilkovým extraktem do tuha. Vykapanou zakysanou smetanu lehce našlehejte a opatrně po částech vmíchejte ušlehanou šlehačku. Vznikne Vám krásně nadýchaný, přesto docela pevný krém. Podle chuti můžete přisladit.
Krém přendejte do zdobicího sáčku a nastříkejte na vychladlé dortíky. Ozdobte čerstvými jahodami.
Aby se Vám jahody krásně leskly, můžete je potřít meruňkovou glazurou. Lžíci meruňkové marmelády ohřejte v mikrovlnné troubě se lžičkou vody. Promíchejte a ještě teplé štětcem naneste na jahody.
Vytisknout recept |
27 Komentáře
Eva Marková
22. 9. 2015 v 13:10Dobrý den,
cupcakes mě právě začínají bavit, těsto i krém parádní.
Díky za nápad 🙂
Víkendové pečení
22. 9. 2015 v 16:18Evo, souhlasím s Vámi, cupcakes jsou prima 🙂 a dají se udělat v tolika obměnách 🙂
Markéta
6. 1. 2016 v 18:22Můžu se prosím zeptat na objem hrnku 250ml? Dělala jsem už Vaše cupcakes na zbůsom Míšových řezů a jsou vynikající.
Pěkný Nový rok Markéta
Víkendové pečení
6. 1. 2016 v 18:58Markéto, hezký večer, obvykle používám hrnkové odměrky 240 ml, ale klidně použijte i klasiku 250 ml, rozdíl je nepatrný 🙂 mějte se fajn. Míša
Anonymní
21. 8. 2016 v 18:51Hezký den, dnes jsem pekla cupcakes přesně podle receptu, ale místo podmáslí jsem dala kefírové mléko (podmáslí neměli, tak jsem si řekla, že zkusím).. Cupcakes nejprve vytekly do stran a pak se všechny propadly dovnitř. Je to jen tím, že jsem nedala přímo podmáslí nebo ještě něčím jiným?? Děkuji.
Víkendové pečení
21. 8. 2016 v 18:59Dobrý večer, tak to mě mrzí, že se cupcakes nepovedly. Pokud jste použila klasický kefír bez příchuti, mělo by to být stejné jako podmáslí, takže tím to myslím nebylo. Je to zvláštní, protože je peču docela často a vždy vyběhnou spíš hodně do výšky, někdy lehce popraskají. Nenapadá mě, čím by to mohlo být … musela bych vidět Váš postup…
Anonymní
21. 8. 2016 v 22:36Děkuji za odpověď! no asi jsem přišla na chybu, nejspíš jsem se překoukla a dala jsem málo mouky… zkusím tomu dát druhou šanci a upeču druhou várku a doufám, že to už vyjde :))) Hezký večer:)
Víkendové pečení
22. 8. 2016 v 7:17Chápu, také se mi občas stane, že si špatně přečtu recept 🙂 zkuste druhý pokus, věřím, že to bude v pořádku 🙂
Katy
18. 9. 2016 v 19:20Dobrý den, prosím, jak dlouho krém vydrží než spadne? Potřebovala bych aspoň 24h. Děkuji 🙂
Víkendové pečení
18. 9. 2016 v 19:48Pokud použijete smetanu 40% a zakysanka bude dobře vykapaná, tak 1-2 dny vydrží úplně bez problému 🙂
Katy
18. 9. 2016 v 20:33Paráda. Díky za rychlou odpověď 🙂
Káťa
31. 10. 2021 v 8:57Dobrý den, chtěla jsem poděkovat za úžasný recept. Primárně tedy za recept na krém, jelikož potřebuji nějaký, co udělám v sobotu večer a vydrží do neděle do dopoledne (mimo převoz, v lednici samozřejmě) a nespadne … Strašně jsem se bála nějaký recept dělat, protože jak se mi něco nepodaří tak to třeba na několik let vzdávám 😅 přes noc to krásně ztuhlo. Ozdobila jsem krém třemi malými masrhmelounky a vypadá to úžasně. Těším se, co mi na ně kamarádi řeknou 🙂
Ještě jednou moc díky a odpoledne se pouštím do druhé várky pro kolegy do práce 😉
Mějte se fajn, díky!!!!
Míša Landová
31. 10. 2021 v 18:03Tak to mě moc těší, že to hned napoprvé vyšlo 🙂
Eli
14. 12. 2016 v 12:10Dobrý den, pokud bych použila zakysanku 20%, šlehačku 40% a ztužovač, bude krém držet? Chtěla bych upéct dnes pro návštěvu, ale nestihnu nechat zakysanku vykapat.
Víkendové pečení
14. 12. 2016 v 12:22Eliško, nejsem si jistá, zda krém nebude příliš řídký … nemám vyzkoušeno, nechávám vždy odkapat, někdy stačí i pár hodin. Pokud spěcháte doporučuji našlehat mascarpone se smetanou 🙂 to bude držet určitě.
Eli
14. 12. 2016 v 13:02Děkuji 🙂
Káťa
31. 10. 2021 v 9:01Zdravím 🙂 já jsem tu zakysanku víceméně vyždímala… Dala jsem do utěrky a ždímala, hodně toho vyteklo a v lednici to mohlo být max 2,5 hoďky, pak jsem ještě trochu ždímala a stačilo 🙂
Veber
26. 4. 2019 v 18:49Dobrý den, myslíte, že by držela zakysaná smetana (24%, taky okapat) a smetana ke šlehání 33 %?
Víkendové pečení
27. 4. 2019 v 7:48Můžete tu 33% šlehačku zkusit, já mám ale problém ji vyšlehat do tuha 🙁 proto používám raději tu 40% nebo přidám ke 33% trochu mascarpone.
Klára
9. 11. 2022 v 21:40Dobrý den, je možné tímto krémem naplnit dort? Jde mi o to, zda nebude moc řídký. Děkuji
Míša Landová
12. 11. 2022 v 14:22Ano, je celkem pevný.
Zuzka Pfeiferová
30. 6. 2023 v 16:13Skvely krem, lehky a moc chutny. Dala jsem ho na Vase brownie cupcaky a taky to bylo vynikajici. Jen se chci zeptat na pomery. Mela jsem 12 kousku, kremu jsem na kazdy davala dost a stejne mi zbyl. Stacilo by udelat pomer jedna slehacka na jednu zakysanku? Bude to taky tak hezky drzet? Dekuji moc
Míša Landová
1. 7. 2023 v 9:45Krém si klidně udělejte z menší dávky. Můžete samozřejmě ubrat i zakysanou smetanu, ale výsledná chuť pak bude více šlehačková 🙂
Eva
10. 4. 2024 v 15:34Dobrý den,
šlo by použít zakysanku 15%? Nebo nebude výsledný krem tak pevný? Potřebuji nazdobit večer a druhy den teprve konzumace. Děkuji.
Míša Landová
10. 4. 2024 v 16:11Ano, jen možná odkape více vody … 🙂
Eva
16. 4. 2024 v 19:26Dobry den, jsou upecene muffiny hutné? Postupovala jsem podle receptu a mám je hodně hutne a takové hodně pevne. Když dělám ne-čokoládové muffiny, tak jsou vždy takové nadychane a pekne pruží. Tak jestli dělám někde chybu, nebo mají mít takovou konzistenci. Děkuji.
Míša Landová
17. 4. 2024 v 18:19Tohle nejsou muffiny, ale cupcakes a těsta se mohou lišit. Hutné ale určitě nejsou …