Ostružiny … jestli mě paměť neklame, tak z ostružin jsem ještě nikdy nic nepekla. Občas jsem je dávala na ovocný dort jako dekoraci, ale to bude asi tak všechno. Takže když jsem dostala mísu nádherných ostružin přímo ze zahrádky, musela jsem trochu popřemýšlet co s nimi. Byla by asi velká škoda hodit je jen tak na koláč a posypat drobenkou.
Naštěstí jsem ve své databázi oblíbených receptů objevila tenhle cheesecake. Původně byl sice s malinami, ale ostružiny mu sedly perfektně. Cheesecake má klasickou sušenkovou krustu, sýrovou náplň a nahoře drobenku z křehkého těsta. Vzhledem tak trochu připomíná drobenkový koláč 🙂
Přestože cheesecake peču vždy jen se sýra, tady jsem ho zkusila částečně nahradit tučným tvarohem. A dopadlo to skvěle, tvaroh chuť sýra nepřebil. Náplň je krásně jemná a vláčná, není suchá ani dusivá, jak to občas u tvarohu bývá. Drobenka je pak příjemné zpestření, i když chutí i konzistencí připomíná spíše linecké těsto.
Koláč jsem pekla ve čtvercové formě 20 x 20 cm, tak jak bylo uvedeno v receptu. Nicméně příště bych možná volila formu o něco málo větší. Sušenkový základ se v tomto případě nepředpéká, peče se vše najedou. Předem doporučuji vyndat všechny suroviny z lednice, tak aby měly pokojovou teplotu.
Sušenkový základ:
180 g sušenek
90 g másla
Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno formy vyložte pečícím papírem. Já použila jen dortový ráfek 20 x 20 cm. Sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vsypte do připravené formy a vytvarujte dno, dobře přitlačte. Odložte stranou, než si připravíte náplň.
Sýrová vrstva:
300 g krémového sýra
250 g tučného tvarohu ve vaničce
100 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového cukru nebo extraktu
2 vejce
čerstvé ostružiny (maliny)
Sýr, tvaroh a cukr dejte do mísy a společně prošlehejte do hladka. Přidejte vanilku a zašlehejte vejce, jedno po druhém. Nalijte na připravený sušenkový základ a rozetřete. Poklaďte ostružinami po celé ploše a lehce vmáčkněte do krému. Nechte stranou a připravte drobenku.
Drobenka:
70 g změklého másla
40 g moučkového cukru
1 vejce
160 g hladké mouky
špetka soli
1/2 lžičky prášky do pečiva
citronová kůra nebo olej
Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do krémova. Přidejte vejce s citronovou kůrou (olejem) a dobře zašlehejte.
Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva a vmíchejte do máslové směsi. Dobře promíchejte, vznikne Vám takové mazlavější těsto. Nepřidávejte mouku, není to klasická drobenka, více se to podobá křehkému těstu. Rukama oddělujte malé kousky těsta a rozložte na sýrovou vrstvu.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů asi na 35 – 40 minut, až je vrchní vrstva lehce do zlatova. Po upečení nechte zcela vychladnout ve formě.
Koláč můžete nechat přes noc vychladit v lednici, servírujte ale při pokojové teplotě. Krásně vláčný a dobrý vydrží několik dní.
A pokud už neseženete ostružiny nebo maliny, upečte si podobný cheesecake s jablky 🙂
inspirace z webu http://pastry-workshop.com
Vytisknout recept |
27 Komentáře
Nela Procházková
17. 9. 2015 v 19:49Mňam.. Ten vypadá krásně 🙂
Nela z Beauty Charm
Víkendové pečení
18. 9. 2015 v 8:00Nelo, díky 🙂
Unknown
18. 9. 2015 v 17:10Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, mohu jako krémový sýr použít místo Philadelphie ricottu nebo mascarpone? Mimochodem máte vážně úžasný blog s úžasnými recepty! 🙂
Děkuji
Víkendové pečení
18. 9. 2015 v 18:44Markéto, hezký večer, moc děkuji :)) bohužel s ricottou ani mascarpone do pečeného cheesecaku nemám zkušenosti. Když bych si měla vybrat, asi spíš ricottu 🙂 pokud jde o sýr, nemusí to být Phila, je spousta jiných a dobrých sýrů … Já používám obvykle Cream cheese classic z Lidlu 🙂
Unknown
8. 4. 2016 v 22:05Dobrý den, máte zkušenost nahradit čerstvé ostružiny,mraženým ovocem(např. maliny, nebo jiné ovoce) ?
Děkuji
Víkendové pečení
9. 4. 2016 v 7:26Dášo, dobrý den, v tomto koláči jsem zatím mražené ovoce nezkoušela, ale nebála bych se toho. Určitě bych ale volila menší plody jako maliny nebo ostružiny, které neobsahují tolik vody 🙂
Unknown
9. 4. 2016 v 13:20:)ano zkusím. Jinak MiLo vaše recepty jsou pro mě moc zajímavé.Minulý víkend jsem pekla tvarohový koláč "Sernik" a moc nám chutnal.Manžel miluje tvarohové recepty, tak jsem ráda za inspiraci. Já osobně tvaroh moc nemusím,ale v téhle formě(doslova 🙂 mi chutnal.
Anonymní
15. 10. 2016 v 12:28Dnes jsem pekla a koláč je luxusní, opravdu moc dobrý. Použila jsem mražené ostružiny. K vychlazení koláče přes noc asi nedojde… Děkuji za všechny inspirace. Irena
Víkendové pečení
15. 10. 2016 v 15:26Ireno, děkuji, tak to jsem moc ráda, že koláč chutnal 🙂 hezký víkend. Míša
Anonymní
7. 4. 2017 v 15:53dobrý den,když nemám sušenky,mohu použít dětské piškoty?děkuji
Víkendové pečení
8. 4. 2017 v 8:52Ano, myslím, že můžete použít i piškoty 🙂
Anonymní
29. 4. 2017 v 19:19Nebe v hubě! Moc děkujeme za výborný recept 🙂
Víkendové pečení
29. 4. 2017 v 20:12Děkuji :))
Anonymní
28. 8. 2017 v 11:50Právě jsem ochutnala první kousek a určitě u toho jednoho nezůstane. Je vynikajicí.Díky za recept (za všechny recepty!) Lucka
Víkendové pečení
28. 8. 2017 v 18:17Lucko, moc děkuji 😉
Anonymní
15. 2. 2018 v 7:46Dobrý den Míšo, chtěla jsem se zeptat, které sušenky jste použila. Měla jsem doma pouze BEBE sušenky. Bylo to dobré jen více mokré :), moc toho do sebe nenasály. Jinak ostružiny mám moc ráda, ale do buchet jsem je nikdy nepoužila a tento recept je moooooooooooooooc dobrý. Monča
Víkendové pečení
16. 2. 2018 v 9:53Mončo, zdravím, já používám do cheesecaku obvykle Bebe rodinné nebo sušenky podobného typu od jiného výrobce. Neměla jste příliš "vodnatý" tvaroh? Nepoužila jste mražené ovoce?
verunka.tanecnice
13. 8. 2019 v 20:44Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mají v Lidlu stále Cream cheese pod tímto názvem? Nemůžu ho tam za žádnou cenu najít. Diky
Víkendové pečení
15. 8. 2019 v 19:17Zdravím, ano, mají ho stále, jen změnil obal. Krabička je teď stříbro-šedá, najdete mezi sýry.
Sabina
24. 4. 2022 v 19:29Dobrý den, můžu se zeptat kolik kostek z toho množství bylo?
Míša Landová
25. 4. 2022 v 8:32To záleží na tom, jak velké kostky budete krájet 🙂
Jana Ščotková
30. 7. 2022 v 9:06Dobrý den,
Úžasný, rychlý moc dobrý 😃. Dělali jsme s borůvkami a z tvarohu, nic jiného nebylo doma 😃.
Děkuji za recept. Zůstane nás oblíbený.
Míša Landová
1. 8. 2022 v 8:33Díky .)
Simona
26. 9. 2022 v 19:49Míšo, úžasný recept, dnes jsem pekla už podruhé. Tentokrát jsem použila maliny. Udělala jsem dvojnásobnou dávku do dortové formy s průměrem 24 cm. Díky moc za recept.
Míša Landová
29. 9. 2022 v 7:59Skvělé, díky 🙂
Jana Ščotková
22. 7. 2023 v 11:02Dobrý den, je to náš oblíbený dezert. Dnes ho peču s rybízem a malinami, co zahrada dala. Ale je skvělý i s jahodami, borůvkami, broskvemi….
Díky za super recept.
Míša Landová
26. 7. 2023 v 12:20Jano, díky za recenzi 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5