Menu
Rolády, řezy, záviny

Bezé roláda se šlehačkou

Už jsem skoro zapomněla, jak je tahle roláda úžasná. Lehká a nadýchaná, plná šlehačky a oříšků. Dříve zákusek, který jste koupili v každé cukrárně, dnes pro některé velká neznámá. A tak Vám ji trochu připomenu, protože kromě skvělé chuti, je i velice jednoduchá na přípravu.

Roláda se připravuje pouze z bílků, takže pokud se Vám jich doma několik nastřádalo, tímto způsobem je perfektně zužitkujete. Náplň je jen do tuha ušlehaná smetana s malým množstvím cukru. Doporučuji použít smetanu s vyšším obsahem tuku, která dobře drží i další den. Šlehačkové dezerty je totiž dobré spotřebovat do 24 hodin, kdy jsou nejlepší. 

Oříškové bezé:

125 g bílků

80 g cukru krupice

30 g mletých lískových oříšků

40 g hladké mouky

Troubu předehřejte na 200 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.

Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, nejdříve šlehejte při nižších otáčkách samotné bílky, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.

Stěrkou vmíchejte mleté oříšky a mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír, není nutné po celé ploše, aby vrstva těsta nebyla příliš tenká. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 12 minut, až je těsto lehce do růžova.

Po upečení plát sejměte z plechu, lehce posypte moučkovým cukrem a překlopte na čistý kus pečícího papíru. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte.

Šlehačková náplň:

250-300 ml smetany ke šlehání (použila jsem 35%)

1-2 lžíce krupicového cukru (podle chuti)

Smetanu ušlehejte společně s cukrem do tuha, rozetřete na vychladlý plát a pomocí pečícího papíru zatočte. Zabalenou roládu dejte do lednice vychladit.

Před servírováním posypte moučkovým cukrem, krájejte zoubkovaným nožem. 

Pokud chcete roládu ještě vylepšit, můžete do ušlehané šlehačky vmíchat 50 g nastrouhané hořké čokolády nebo lžičku čerstvě mleté kávy. Já ji mám ale nejradši jen tak 🙂

inspirace z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové


Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

54 Komentáře

  • Anonymní
    13. 4. 2016 v 14:26

    Wov, na bezé chodím k nám do vesnické cukrárny a je báječné. Určitě zkusím i to vaše. Jen místo lískáčů namelu ořechy vlašské, neměl by to být asi problém, co myslíte? Zdraví Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 4. 2016 v 19:14

      Ivano, tak to máte štěstí, protože bezé roládu už dneska skoro nikde nekoupíte 🙂 klidně použijte místo lískových vlašské ořechy 🙂 Mila

      Odpovědět
      • Hanka
        26. 10. 2023 v 18:38

        To byla prostě dobrota! Půlku jsme s manželem snědli hned u linky na stojáka. Noo drželi jsme se, aby nám zbyl aspoň kousek na druhý den. Jednoduché, rychlé a vynikající🙂

        Odpovědět
      • Veronika
        28. 10. 2023 v 7:39

        Roláda vypadá luxusně 😊 mohu poprosit jaké máte rozměry plechu? Děkuji

        Odpovědět
        • Míša Landová
          28. 10. 2023 v 14:21

          Klasický plech k troubě, rozměr ca. 40×30 cm. Nicméně není vhodné roztírat na celou plochu, aby těsto nebylo příliš tenké.

          Odpovědět
    • Anonymní
      22. 4. 2016 v 12:54

      Jdu se do ní právě teď pustit. Jen mi není jasné, kam chodíte na 35% šlehačku :). Víc než 33% nemůžu sehnat, ale snad to nebude nijak katastrofický rozdíl.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 4. 2016 v 13:57

      Zkuste 🙂 smetanu 35% mají v Makru a i na některých cukrářských e-shopech. Nebo můžeme koupit 40% od Kunína a namíchat s klasickou 33% 🙂 ale do rolády myslím i ta 33% bude stačit. Ať se podaří. Mila

      Odpovědět
  • Cara C.
    13. 4. 2016 v 16:32

    Vypadá nádherně 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 4. 2016 v 19:13

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 4. 2016 v 22:19

    Tak teď na mě padla nostalgie – bezé roládu pamatuji jako holka, když mi ji nosila moje milá teta. Sehnala recept od cukráře a upekla ji, byla úžasná a od té doby tenhle recept peču řadu let, vždy se povede a vždy přijde k chuti. Navíc je to bleskovka. Děkuji za roládu i nostalgii:-) Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 4. 2016 v 19:00

      Mileno, tahle roláda mi taky připomíná dětství a občas je to fajn si zavzpomínat 🙂 a zvlášt nad něčím dobrým 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 4. 2016 v 18:15

    Také peču. Roláda je výborná. Jindra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 4. 2016 v 15:27

      Jindro, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 4. 2016 v 7:37

    Dobré ráno, tak jdu na ní…..připomněla jste mi babičku jak jí pekla. Jako děti jsme chodily do kravína pro mléko a babička sbírala smetanu a pak jí vyšlehala..mnaaaam. Děkuji Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 4. 2016 v 15:26

      Martino, tak to mě moc těší, že roláda vyvolala takové příjemné vzpomínky 🙂 snad bude i jako z dětství chutnat 🙂 Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 4. 2016 v 8:50

    Dobrý den, je možné si roládu upéct den předem a pak ji naplnit druhý den? Nezeschne těsto? Mockrát děkuji za Váš úžasný blog! Miluji Vaše recepty a lásku s jakou pečete. Jste úžasná. A děkuji za odpověď! Veronika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 4. 2016 v 13:45

      Veroniko, pěkný den, moc díky za Vaše vřelá slova 🙂 já roládu vždy hned po upečení plním a dávám odležet to lednice. Pokud ji zabalíte, tak by oschnout neměla, ale vyzkoušené to nemám. Nevím, z jakého důvodu chcete péct den předem, ale tahle roláda je opravdu hotová za chvilku 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 4. 2016 v 15:16

    Dobrý den,
    chutná…použila jsem 40% šlehačku,žijeme jen jednou. Syn se do ní zamiloval a pekla jsem, už 3x. Ted jdu na ten tvarohovo-borůvkový koláč.Hezký víkend Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 4. 2016 v 19:51

      Martino, zdravím Vás a moc ráda slyším, že chutná 🙂 snad bude i Vašemu synovi jednou tahle chuť připomínat dětství 🙂 krásný večer. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 4. 2016 v 16:23

    Nevíte někdo, proč se jmenuje "bezé"? H.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 4. 2016 v 20:02

      Bezé je bílková nebo sněhová hmota, je to těsto jen z bílků 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 6. 2016 v 12:36

    Moc ráda bych tuto skvostnou roládu upekla, ale prosím na jak velký plech?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 6. 2016 v 7:04

      Peču na velké plechu, který bývá obvykle v základní výbavě každé trouby, rozměr je cca 43×33 cm, ale není nutně roztírat po celé ploše 🙂 aby nebylo těsto moc slabé. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 6. 2016 v 11:13

    Děkuji za odpověď. A přeji krásný víkend.

    Odpovědět
  • Anonymní
    20. 11. 2017 v 17:29

    Děkuji za váš recept. Roláda se mi povedla, rychlé, jednoduché, váš návod je super. Roláda den předem nevadí – musela jsem ji upéci den předem z časových důvodů a byla druhý den perfektní, nebyla oschlá, naprosto bez problémů. Příště bych chtěla méně cukru do těsta – na naši rodinu moc sladké. Nevadí co se týká gramáže? Nebo cukr nahradit oříšky? Prosím o radu. Děkuji. Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 11. 2017 v 14:30

      Jitko, zdravím, díky, jsem ráda, že roláda chutnala. V podobných receptech obvykle množství cukru dodržuji, trochu asi ubrat můžete, větší množství by už mělo vliv na kvalitu těsta. Osobně bych ničím cukr nenahrazovala. Mě přijde sladká tak akorát, vzhledem k tomu, že do šlehačky se cukr téměř nedává, tak to hezky ladí 🙂 nicméně udělejte si to dle Vaší chuti 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 3. 2018 v 8:16

    Dobrý den,
    prosím, kolik je to asi bílků. Já vím, že záleží na velikosti vejce, ale z kolika vajec je přibližně uvedená gramáž. Vetšinou peču od oka a jen s pomocí hrnků, váhu nevlastním.
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 3. 2018 v 10:45

      Průměrná váha bílku je obvykle ca. 30 g, takže počítejte 4-5 vajec podle velikosti. Některé recepty se dají zvládnout od oka, u některých to bohužel bez váhy nejde 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      14. 3. 2018 v 9:25

      Moc děkuji za rychlou odpověď.
      Když se dívám na Vaše stránky, tak nevím, kterýu z receptů vyzkoušet dřív. Všechny dobrůtky ve Vašem vypadají tak lákavě a krásně.
      Michaela

      Odpovědět
  • marci
    18. 3. 2019 v 8:08

    Dobrý den,
    tento víkend jsem tuto roládu upekla. Na to jak rychle jsem tento zákusek udělala byl výsledek skvostný. Návštěva si pochutnala natolik, že nic nezbylo. Příště musím udělat dvě 🙂
    Moc děkuji za tento blog.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2019 v 9:25

      Děkuji 🙂 příště zkuste i variantu s kávovým krémem, ta je také luxusní – recept je na blogu 🙂 mějte se fajn.

      Odpovědět
  • Eva
    15. 1. 2021 v 14:47

    Chtěla jsem se zeptat, když nebudu dávat oříšky (dcera je nemůže), mám zvýšit gramáž jiné suroviny? Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 1. 2021 v 16:29

      Oříšky jsou u bezé rolády celkem základ, případně můžete nahradit mletými mandlemi.

      Odpovědět
      • Tereza
        18. 10. 2023 v 21:34

        Dobrý den, mohu použít i mandlovou mouku? Nebo to je moc na jemno?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          19. 10. 2023 v 10:09

          Ano, můžete, mandlová mouka je to stejné jako mleté mandle jen bez slupky. Jen roláda nebude tak výrazná jako s oříšky.

          Odpovědět
          • Tereza
            19. 10. 2023 v 12:56

            Děkuji za bleskovou odpověď. Možná to ještě přehodnotim a zabehnu do obchodu pro jiné oříšky. 😄

          • Tereza
            19. 10. 2023 v 14:15

            Tak vzhledem k tomu, že lenost je silnější a potřebuji využít čas kdy dítko spí, udělám to s pekanovymi oříšky 🙈 ještě tu mám kešu, ale pekany budou asi lepší. Snad se to povede. 🤩

          • Míša Landová
            19. 10. 2023 v 17:06

            Pekany budou určitě chuťově zajímavější, jen pozor, nemixovat, ale rozemlít nebo nastrouhat 🙂

  • Eva Gebauerová
    26. 3. 2021 v 19:18

    všem pamětníkům vzkazuji: jděte do Libeřských lahůdek!! Nejlepší roláda::

    Odpovědět
  • Petra
    10. 9. 2022 v 15:46

    Dobrý den. Beze roládu jsem dnes upekla manželovi k našemu výročí. Celé roky mu jí pekla jen babička, protože nikdo jiný si na ní netroufnul. Místo ořechů jsem kvůli jeho alergii dala kokos, který miluje a myslím, že se povedla. Měl ohromnou radost 😊 ❤️. Moc děkuji za recept a hned si ho ukládám 🍀

    Odpovědět
  • Jitka
    2. 4. 2023 v 18:03

    Udělala jsem roládu v bezlepkové podobě, takže jsem mouku nahradila bezlepkovou moukou schaer, do šlehačky dala pro jistotu ztužovač. Roláda je vynikající. Než mě zjistili celiakii, tak to bezé byla jedna z mých nejoblíbenějších dobrot, a teď po 12 letech ji můžu mít znovu. moc děkuji za recept.

    Odpovědět
  • Hana Hrad
    6. 9. 2023 v 10:50

    Dobrý den paní Míšo,
    nejsem žádný teeneger ani zručná pekařka, ale Váš jednoduchý a výborný recept na roládu je opravdu bezvadný.
    Záleželo mi na tom, aby se povedla, nikdy před tím jsem ji nedělala a neměla žádné zkušenosti ani čas, pouhé 2 hodiny na vše. Podle Vašeho receptu byla jednoduchá, rychlá a výborná. A stihla jsem!
    Díky !
    Hodně úspěchů v další práci.
    S pozdravem
    Hana H.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 9. 2023 v 10:57

      Hanko, moc děkuji a jsem ráda, že můj záměr, aby podle mě dokázal upéct opravdu každý, se daří 🙂 mějte se fajn.

      Odpovědět
  • Tereza
    11. 12. 2023 v 22:26

    Pekla jsem již dvakrát a paráda. Je to rychlovka co sklidí veliký úspěch. Kamarádky mi nevěřily, že to byla má první roláda. Na druhou roládu jsem potřebovala spotřebovat zbytky, takže krém s troškou mascarpone a s pyré z „lesního“ ovoce. Dobrota. Za málo úsilí hodně muziky.
    Díky za sdílení vašich receptů. Je to radost podle nich péct.

    Odpovědět
  • Jana
    19. 2. 2024 v 15:24

    Dobrý den,

    pekla jsem o víkendu. Byla vynikající, určitě jsem ji nepekla naposledy.

    Děkuji za Vaše stránky 🙂

    Odpovědět
  • HANÝSKA
    22. 5. 2024 v 10:24

    Zdravím, všechny cukrářky, musím Vám napsat, že u nás Bezé, slehačkovou roládu v cukrárně mají. Je to můj nejoblíbenější zákusek. Až zde na webu jsem, našla vaše komentáře, že ji umíte upéct doma. Musím ji také zkusit. Uvítám každou radu, aby se mi také povedla. Moc děkuji předem za radu jak na to.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 6 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ