Menu
Kynuté těsto

Kynuté tvarohové buchtičky

Přestože recept na „nejlepší“ kynuté těsto už mám, občas neodolám a zkusím i nějaký další. Třeba jako na tyhle tvarohové buchtičky. Místo klasického tuku (olej či máslo) se do těsta přidává smetana ke šlehání a trochu majonézy. Bývá proto nazýváno „šlehačkové“. Těsto je chuťově moc dobré a vydrží krásně vláčné i další dny po upečení.

Při zpracování je těsto možná trochu mastnější, než běžné kynuté, ale pracuje se s ním velmi dobře. Jako náplň jsem zvolila tvaroh, ale klidně si buchtičky naplňte čímkoliv, co máte doma po ruce 🙂 Recept přináším jako obvykle na menší množství, takže pokud máte velkou rodinu, připravte si buchtičky z dvojité dávky.

Kynuté tvarohové buchtičky (15-16 ks):

250 g hladké mouky (používám bílou špaldovou)

špetka soli 

100 ml smetany ke šlehaní 30-33%

1,5 lžíce majonézy

1 žloutek

50 ml mléka

20 g čerstvého droždí

40 g cukru krupice

citronová kůra nebo citronový olej

Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravte kvásek.

Mouku prosejte do mísy, přidejte špetku soli, citronovou kůru a zbytek cukru. K vzešlému kvásku přidejte smetanu, majonézu a žloutek a promíchejte. Přidejte k mouce a vypracujte hladké a nelepivé těsto.  

Nechte asi hodinu na teplém místě vykynout, během kynutí doporučuji těsto jednou propracovat. 

Tvarohová náplň:

250 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)

1 menší vejce

2-3 lžíce cukru krupice (více či méně dle chuti)

1-2 lžičky kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu

citronová kůra nebo citronový olej

Všechny suroviny dejte do misky a promíchejte do hladka. 

Příprava koláčů

Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

Vykynuté těsto rozdělte asi na 15-16 kousků a nechte ještě chvilku na vále kynout. 

Každý kousek pak rozmáčkněte do placičky a lžičkou naplňte tvarohem. Kraje dobře spojte a přimáčkněte, položte spojem na plech. Nechte mezi nimi mezery, při pečení nabudou. Buchtičky jsem nepotírala vajíčkem, není to nutné.  

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až jsou hezky do zlatova. 

Ihned po vytažení z trouby potřete buchtičky směsí másla a rumu, po vychladnutí lehce pocukrujte. 

Směs na potření buchtiček:

20-30 g másla

rum dle chuti

Máslo rozpusťte a smíchejte s rumem. Touto směsí potřete buchtičky hned po vytažení z trouby. 

inspirace z webu www.toprecepty.cz

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

8 Komentáře

  • Nela Procházková
    27. 8. 2017 v 14:56

    A zase mám chutě! Mňam, jak já bych si jednu tvarohovou buchtičku dala 😀

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 8. 2017 v 18:08

      Mě honí mlsná pořád, proto taky pořád peču 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 9. 2017 v 7:23

    Ahoj,chci se zeptat zda mohu z tohoto těsta udělat švestkové buchty? Díky za radu a přeji krásný den.Marie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2017 v 16:59

      Marie, zdravím, myslím, ze i švestkové buchtičky budou skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    23. 2. 2020 v 16:28

    Buchty jsou naprosto dokonalé, řekla bych,že ještě lepší než klasika. Udělala jsem dvojtou dávku, tvarohové a povidlové. Jedním slovem luxus. Začalo mě bavit kynuté těsto a vaše recepty jsou dokonalé. Moc děkuju

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 2. 2020 v 18:36

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Kamila
    26. 2. 2023 v 14:02

    Dobrý den, teď akorát zkoušíme a povedly se . Jsou skvělý. Od Vás nejlepší recepty. Ještě jsme zkoušeli cheesecake s karamelem a božské . Hned se snědlo 🙂

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ