Rychlovka na léto
Tak tohle je za mě hit letošního léta. Omeletky jsou rychlé a jednoduché na přípravu, vypadají velmi lákavě, doslova k nakousnutí, naplnit si je můžete libovolným krémem i ovocem, a ještě se skvěle servírují i jedí. Oslníte s nimi nejen doma, ale určitě i na nějaké oslavě či zahradní párty.
Omeletky jsou z piškotového těsta, které se nastříká pomocí sáčku na plech. Upečené jsou raz dva, uchovat je můžete pár dnů při pokojové teplotě nebo na delší dobu zamrazit, a mít je tak připravené pro nečekanou návštěvu. K naplnění jsem použila krém z francouzské zakysané smetany Creme fraiche, která je na rozdíl od české klasiky hodně hustá, má vysoký obsah tuku a krásně se našlehá. Má kyselkavou chut, takže je svěží a dobře ladí s ovocem.
Omeletky se dají servírovat krátce po naplnění, ale vydrží bez problému i do dalšího dne. Hodit se do nich bude i samotná či ochucená šlehačka, tvarohové nebo žloutkové krémy. Prostě si je naplňte tím, co máte rádi nebo co máte aktuálně doma v lednici. Volnou ruku máte i ve výběru ovoce, ideálně čerstvé, které právě dozrálo. Ozdobit můžete bylinkami nebo jedlými květy.


Tipy na přípravu
- smetanu Creme fraiche koupíte v Bille, Globusu, Delmartu, Ternu, na Rohlíku či Košíku, také v Makru nebo přímo v prodejně Bohemilk Opočno
- pokud byste chtěli použít klasickou zakysanku, je potřeba ji nejdříve nechat odkapat, aby se zbavila vody, a poté do ní opatrně stěrkou vmíchat už vyšlehanou šlehačku (tady najdeš jak na to)
- omeletky se pečou velmi krátce, jen pár minut, pozor, ať nepřepečete, budou se pak lámat
- plech si potřete nějakým tukem, aby papír dobře přilnul
- na spodní stranu papíru si nakreslete kolečka, ať máte omelety stejně velké
- omeletky můžete pár dnů uchovat zabalené nebo na další dobu zamrazit
- bylinky a jedlé květy doporučuji dávat až těsně před servírováním, aby neuvadly
- dobře se servírují v nějaké misce či pekáčku, můžete je také samostatně vložit do papírových košíčků na cupcakes
VIDEO postup k přípravě najdete na mém INSTAGRAMU.


RECEPT na Piškotové omeletky s ovocem (9-10 ks)
Piškotové těsto
- 2 vejce „M“ + 1 žloutek
- 60 g cukru krupice
- 35 g hladké mouky
- 20 g kukuřičného škrobu
- 20 g rostlinného oleje
- vanilková pasta, citronová kůra
Bílky vyšlehejte se třemi čtvrtinami cukru do pevného sněhu, žloutky vyšlehejte se zbývající čtvrtinou cukru do pěny. Přidejte citronovou kůru a vanilku. Obě hmoty stěrkou zlehka spojte a vmíchejte prosátou mouku a škrob. Nakonec vmíchejte olej.
Těsto si přendejte do sáčku s hladkou špičkou 8-9 mm a na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte omeletky o průměru 12 cm. Pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 8 minut. Pozor, ať nejsou přepečené.
Ihned po upečení stáhněte papír s omeletkami z horkého plechu a překlopte na lehce pomoučněný arch pečícího papíru. Zakryjte vlhkou utěrkou a nechte vychladnout. Následně pak papír opatrně sloupněte.



Smetanový krém
- 200 g Creme fraiche 36%
- 200-250 g smetany ke šlehání 33%
- 1-2 lžíce cukru krupice
- ovoce
Všechny suroviny kromě ovoce dejte do misky a společně vyšlehejte. Pomocí sáčku s řezanou špičkou omeletky naplňte, přidejte kousky ovoce a ozdobte. Uchovávejte v lednici, servírovat můžete krátce po přípravě, ale i další den.


Inspiraci na omeletky jsem našla v knize Velká klasická kuchařka Moučníky a dorty.
TISK receptu
1 komentář
Dana
24. 6. 2025 v 17:15Dobrý den Míšo, omeletky vypadají luxusně, ostatně jako všechno od Vás. Jak dlouho před podáváním se mají plnit? Den předem nevadí nebo raději těsně před? Děkuji