Menu
Mini dortíky

Piškotové omeletky s ovocem

Rychlovka na léto

Tak tohle je za mě hit letošního léta. Omeletky jsou rychlé a jednoduché na přípravu, vypadají velmi lákavě, doslova k nakousnutí, naplnit si je můžete libovolným krémem i ovocem, a ještě se skvěle servírují i jedí. Oslníte s nimi nejen doma, ale určitě i na nějaké oslavě či zahradní párty.

Omeletky jsou z piškotového těsta, které se nastříká pomocí sáčku na plech. Upečené jsou raz dva, uchovat je můžete pár dnů při pokojové teplotě nebo na delší dobu zamrazit, a mít je tak připravené pro nečekanou návštěvu. K naplnění jsem použila krém z francouzské zakysané smetany Creme fraiche, která je na rozdíl od české klasiky hodně hustá, má vysoký obsah tuku a krásně se našlehá. Má kyselkavou chut, takže je svěží a dobře ladí s ovocem.

Omeletky se dají servírovat krátce po naplnění, ale vydrží bez problému i do dalšího dne. Hodit se do nich bude i samotná či ochucená šlehačka, tvarohové nebo žloutkové krémy. Prostě si je naplňte tím, co máte rádi nebo co máte aktuálně doma v lednici. Volnou ruku máte i ve výběru ovoce, ideálně čerstvé, které právě dozrálo. Ozdobit můžete bylinkami nebo jedlými květy.

Tipy na přípravu

  • smetanu Creme fraiche koupíte v Bille, Globusu, Delmartu, Ternu, na Rohlíku či Košíku, také v Makru nebo přímo v prodejně Bohemilk Opočno
  • pokud byste chtěli použít klasickou zakysanku, je potřeba ji nejdříve nechat odkapat, aby se zbavila vody, a poté do ní opatrně stěrkou vmíchat už vyšlehanou šlehačku (tady najdeš jak na to)
  • omeletky se pečou velmi krátce, jen pár minut, pozor, ať nepřepečete, budou se pak lámat
  • plech si potřete nějakým tukem, aby papír dobře přilnul
  • na spodní stranu papíru si nakreslete kolečka, ať máte omelety stejně velké
  • omeletky můžete pár dnů uchovat zabalené nebo na další dobu zamrazit
  • bylinky a jedlé květy doporučuji dávat až těsně před servírováním, aby neuvadly
  • dobře se servírují v nějaké misce či pekáčku, můžete je také samostatně vložit do papírových košíčků na cupcakes

VIDEO postup k přípravě najdete na mém INSTAGRAMU.

RECEPT na Piškotové omeletky s ovocem (9-10 ks)

Piškotové těsto

  • 2 vejce „M“ + 1 žloutek
  • 60 g cukru krupice
  • 35 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 20 g rostlinného oleje
  • vanilková pasta, citronová kůra

Bílky vyšlehejte se třemi čtvrtinami cukru do pevného sněhu, žloutky vyšlehejte se zbývající čtvrtinou cukru do pěny. Přidejte citronovou kůru a vanilku. Obě hmoty stěrkou zlehka spojte a vmíchejte prosátou mouku a škrob. Nakonec vmíchejte olej.

Těsto si přendejte do sáčku s hladkou špičkou 8-9 mm a na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte omeletky o průměru 12 cm. Pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 8 minut. Pozor, ať nejsou přepečené.

Ihned po upečení stáhněte papír s omeletkami z horkého plechu a překlopte na lehce pomoučněný arch pečícího papíru. Zakryjte vlhkou utěrkou a nechte vychladnout. Následně pak papír opatrně sloupněte.

Smetanový krém

  • 200 g Creme fraiche 36%
  • 200-250 g smetany ke šlehání 33%
  • 1-2 lžíce cukru krupice
  • ovoce

Všechny suroviny kromě ovoce dejte do misky a společně vyšlehejte. Pomocí sáčku s řezanou špičkou omeletky naplňte, přidejte kousky ovoce a ozdobte. Uchovávejte v lednici, servírovat můžete krátce po přípravě, ale i další den.

Inspiraci na omeletky jsem našla v knize Velká klasická kuchařka Moučníky a dorty.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

1 komentář

  • Dana
    24. 6. 2025 v 17:15

    Dobrý den Míšo, omeletky vypadají luxusně, ostatně jako všechno od Vás. Jak dlouho před podáváním se mají plnit? Den předem nevadí nebo raději těsně před? Děkuji

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ