Menu
Rolády, řezy, záviny

Čokoládové BAILEYS řezy

Když se spojí pravá belgická čokoláda, farmářská smetana a jemná irská whisky vznikne nejen sametově čokoládové BAILEYS, ale i tyhle luxusní řezy. Nadýchaný kakaový korpus, ganache z belgické čokolády a pořádná dávka čokoládového likéru BAILEYS Chocolate. To vše zjemněné ušlehanou smetanou. Tenhle dezert aktivuje všechny vaše smysly bohatou chutí čokolády a jemného likéru BAILEYS. Zkuste odolat 🙂

Příprava není složitá, dokonce se dá zvládnout i v rámci jednoho dne. Doporučuji začít korpusem, a než vám vychladne, stihnete si připravit ganache. Není třeba ji nechat stabilizovat jako se to dělá u šlehané ganache, stačí ji jen nechat zchladnout a tekutou použít.

Na sestavení je ideální ráfek vyložený páskovou fólií, ale půjde to třeba i do formy na pečení podobné velikosti. Teoreticky by to šlo i do kulaté dortové formy či ráfku, jen si budete muset pláty sestavit z více kusů.

Čokoládové BAILEYS řezy (10 ks)

Kakaový plát:

Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny, pak postupně přidejte celá vejce. Šlehejte při střední rychlosti do husté pěny.

Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru a invertním cukrem (medem) do sněhu.

Obě hmoty stěrkou zlehka spojte a vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kakaem. Těsto rozetřete na plech vyložený papírem na pečení do obdélníku ca. 38×30 cm.

Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C (horní/dolní ohřev) asi 6-7 minut. Po upečení otočte plát i s papírem na lehce pomoučněný čistý arch pečícího papíru a nechte vychladnout. Teprve po vychladnutí papír z plátu velmi opatrně sloupněte.

Čokoládová ganache s Baileys:

  • 190 g smetany ke šlehání 33%
  • 230 g hořké čokolády 55% (používám Belcolade)
  • 20 g invertního cukru nebo medu
  • 40 g másla
  • 30 g čokoládového likéru Baileys Chocolate

Smetanu s invertním cukrem (medem) přiveďte k varu a pozvolna nalijte na čokoládu. Od středu vymíchejte do hladkého krému, přilijte likér Baileys a promixujte tyčovým mixérem. Následně zamixujte i máslo pokojové teploty.

Krém nechte zchladnout na teplotu zhruba 30-32 stupňů a použijte na sestavení řezů.

Sestavení řezů

Z vychladlého kakaového plátu vykrojte pomocí ráfku tři čtverce o velikosti 18×18 cm. Dva budou z jednoho kusu, třetí poskládejte ze dvou částí. Ráfek položte na rovnou podložku pokrytou papírem na pečení, vnitřní strany ráfku můžete vyložit páskovou fólií.

Do ráfku vložte čtverec poskládaný ze dvou částí (pozor, musí to dobře těsnit) pokapejte likérem Baileys a zalijte polovinou připraveného krému. Dejte zhruba na 5 minut lehce ztuhnout do mrazáku. Následně na krém položte druhý čtverec, lehce přimáčkněte, pokapejte likérem a nalijte zbytek čokoládového krému. Opět dejte chvilku zamrazit a zakryjte posledním čtvercem kakaového plátu. Dejte do lednice ztuhnout, ideálně přes noc.

Dokončení řezů

  • 150-200 g smetany ke šlehání 35-40% (případně kombinace 33% a mascarpone)
  • čokoládový likér Baileys Chocolate + pipetky

Po řádném vychlazení opatrně sejmeme z řezů ráfek a odstraňte páskové fólie. Celý řez dejte krátce zamrazit, pak ostrým nožem rozkrájejte na stejně velké kousky.

Smetanu pozvolna vyšlehejte a pomocí sáčku s řezanou špičkou (použila jsem Wilton 1M) nastříkejte na jednotlivé kousky. Do pipetky natáhněte likér a vpíchněte ji do zákusku.

Před servírováním nechte řezy ideálně chvilku povolit při pokojové teplotě. Ganache lehce povolí a chuť bude intenzivnější.

MŮJ TIP – dortové ráfky, páskové fólie, ale také čokoládu, invertní cukr nebo zdobicí špičku koupíte na cukrářských eshopech, třeba na LKstore.

Video postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

4 Komentáře

  • Žaneta
    30. 10. 2024 v 11:22

    Krasny den, da se prosím nahradit ten invertni cuke normálním cukrem? Dekuji za odpověď

    Odpovědět
  • Žaneta
    1. 11. 2024 v 19:56

    Mohu se zeptat, zda lze použít místo ráfku (který nemám) kulatou dortovou formu?

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ