Menu
Mini dortíky

Čokoládové kostky

Tyhle dortíky jsem si pekla sobecky tak trochu pro sebe. Už delší dobu jsem měla chuť na něco s čokoládou, ale hlavně jsem chtěla vyzkoušet silikonovou formu na roládu (plát). Pořídila jsem si ji už před pár týdny a pořád na ni nebyla ta správná chvíle. A tak jsem spojila příjemné s užitečným 🙂

Než se mě začnete ptát, tak musím říct, že mě silikonový plát velmi příjemně překvapil. Byla to asi moje první dobrá zkušenost se silikonem. Obecně ho nemám moc ráda a silikonové formy používám jen na mražené dezerty. Těsto se na silikonu upeklo dobře, plát šel bez problému „vyklopit“, ale co je na něm nejlepší, ten jeho rantlík. Díky němu se těsto snadno rozetře ve stejné výšce po celé ploše a plát je pěkně rovný. Malou nevýhodou je pouze jeho formát, protože je to čtverec 🙂

Silikonový plát je od firmy Silikomart a koupíte ho na cukrářských eshopech. Nicméně pro tyhle čokoládové kostky není úplně nezbytný a vystačíte i s pečícím papírem. Já ho doposud používala také 🙂

A co se vlastně uvnitř kostek skrývá? Je tam mandlový plát proložený krémem z hořké a bílé čokolády zalitý čokoládou polevou. Chuť je příjemně vyvážená, lehce zvýrazněná kávou či oblíbeným likérem. Je to takový malý dortík s křupavou polevou na povrchu 🙂

Než se pustíte do pečení, pečlivě si přečtěte celý postup nejen na krémy, ale i celkové sestavení 🙂

Čokoládové kostky (16 ks)

Mandlový plát:

  • 170 g bílků
  • 130 g cukru krupice
  • 80 g mandlové mouky
  • 60 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 40 g rostlinného oleje
  • citronová kůra

Troubu předehřejte na 220 stupňů (horní/spodní ohřev), plech vyložte pečícím papírem. Pokud použijete silikonový plát, lehce ho vymažte olejem.

Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do pevného sněhu. Zpočátku šlehejte při nižších otáčkách, teprve ke konci můžete přidat na rychlosti. Pozor, nepřešlehat.

Stěrkou vmíchejte prosátou mouku se škrobem, následně mleté mandle. Nakonec přidejte olej a citronovou kůru. Dobře, ale s citem promíchejte. Těsto rozetřete v síle asi 1 cm na připravený plech (ca. 28×36 cm) a dejte péct do vyhřáté trouby na 9-10 minut, až je plát lehce do zlatova.

Ihned po upečení stáhněte plát i s papírem z plechu a nechte vychladnout. Po úplném vychladnutí opatrně papír sloupněte.

Krém z hořké čokolády:

Žloutky prošlehejte s cukrem, mléko se smetanou zahřejte pod varu a vlijte na žloutky. Vraťte zpět do rendlíku a za stálého míchání při nízké teplotě vařte na 82 stupňů. Nalijte na čokoládu, nechte chvilku působit, pak promíchejte do hladka. Přidejte máslo a emulzujte tyčovým mixérem.

Krém si připravte až těsně před sestavováním dezertu a rovnou nalijte do ráfku na plát (viz. níže).

Krém z bílé čokolády:

  • 130 g smetany ke šlehání 33%
  • 50 g mléka (tučné, polotučné)
  • 2 žloutky
  • 20 g cukru krupice (nebo vanilkový cukr)
  • 100 g bílé čokolády Callebaut Velvet
  • 2,5 g plátkové želatiny Dr. Oetker

Želatinu namočte do misky se studenou vodou a nechte ca. 10 minut nabobtnat.

Žloutky prošlehejte s cukrem, mléko se smetanou zahřejte pod bod varu a vlijte na žloutky. Vraťte zpět do rendlíku a za stálého míchání při nízké teplotě vařte na 82 stupňů. Stáhněte z kamen, přidejte vymačkanou nabobtnalou želatinu a promíchejte. Směs nalijte na čokoládu, nechte chvilku působit, pak promíchejte a emulzujte tyčovým mixérem.

Krém si připravte až v okamžiku, kdy je krém z hořké čokolády nalitý v ráfku a lehce zatuhlý.

Sestavení dezertu

  • ráfek 18×18 cm, min. výška 4 cm
  • pásková fólie (lze vynechat)
  • káva nebo likér na prokapání

Ráfek položte na tácek nebo pevnou podložku s pečícím papírem a vnitřní strany vyložte páskovou fólií. Díky fólií půjde celý řez snadno z ráfku vytáhnout, ale lze to provést i bez ní 🙂

Z vychladlého plátu vykrojte dva čtverce o velikosti 18×18 cm a jeden z nich vložte do připraveného ráfku. Plát lehce prokapejte kávou nebo oblíbeným likérem a nalijte krém z hořké čokolády. Uhlaďte do roviny a dejte do mrazáku či lednice lehce zatuhnout.

Na čokoládový krém pak opatrně položte druhý plát, lehce přimáčkněte, pokapejte kávou či likérem a nalijte krém z bílé čokolády. Ten si připravte až v okamžiku, kdy se chladí první vrstva. Uhlaďte do roviny a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.

Vychlazený nebo krátce zamražený dezert opatrně vyjměte z ráfku a rozkrájejte ostrým nožem na 16 kousků. Po každém řezu nůž otřete. Takto nakrájené kousky dejte do mrazáku zhruba na 30 minut, budou se lépe máčet v polevě.

Čokoládová poleva

Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Přilijte olej a nechte polevu za občasného míchání zcela vychladnout. Jednotlivé kousky máčejte v polevě a nechte okapat na pečícím papíru. Můžete si pomoct špičatým nožem, na který každý kousek napíchnete a namočíte v čokoládě.

Zbytkem čokolády můžete udělat na každém kousku ještě „cákance“. Uchovávejte v lednici.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

18 Komentáře

  • M
    17. 5. 2021 v 11:31

    Dobrý den,
    paní Míšo, včera dokončeno i snězeno, vynikají, ikdyž jsem neměla tak rovné jako na fofografiích v postupu. Stále se mi nedaří úplně kolmý řez, stáčí se mi lehce doleva.
    Maruška

    Odpovědět
  • Jana
    17. 5. 2021 v 12:44

    Hezký den paní Míšo, dá se prosím něčím nahradit dortovy ráfek? Příp. využiji ho v této velikosti i na jiné vaše dezerty? Většinou se dělají od velikosti 20 cm a výše. Na jednom e-shopu jsem našla 18x18cm, ale nevím zda dostatečně využiji. Cena výrobku + poštovné… 🤔

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 5. 2021 v 18:41

      Já tento ráfek používám obvykle jen na sestavení dezertu, nikoliv na pečení. Můžete klidně udělat třeba i do větší formy, případně do jiného tvaru, obdélník či kulatá forma. Pak by bylo asi lepší polít celý dezert najednou a teprve pak krájet 🙂

      Odpovědět
  • Lucka
    28. 9. 2021 v 13:43

    Dobrý den, bylo by možné žloutky v krému vynechat nebo něčím nahradit?? Děkuju

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 9. 2021 v 7:57

      Bohužel, základem anglického krému jsou právě žloutky, nahradit ani vynechat nelze.

      Odpovědět
  • Jana
    30. 10. 2021 v 12:22

    Dobrý den Míšo, tento recept už mě dlouho lákal. Včera jsem začala a dnes dokončila. Musím říct, že je opravdu vynikající. Mockrát děkuji za Vaše skvělé nápady… a také jsem konečně použila svou novou silikonovou formu na roládu(také s rantlem) od firmy Tchibo. Je obdélníková a na takovéto pečení úplně skvělá 🙂

    Odpovědět
  • Dusana
    24. 11. 2021 v 8:36

    Mila Miso, jakou ma dezert trvanlivost prosim? Dekuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 11. 2021 v 12:17

      Je to v podstatě dortík, takže asi jako všechny ostatní zákusky jen pár dní.

      Odpovědět
  • Ilona
    15. 4. 2022 v 12:48

    Dobrý den Míšo, došla mě bohužel mandlová mouka, mohu ji nahradit nějakou jinou, nebo použít obyčejné piškotové těsto? Díky Ilona

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 4. 2022 v 11:09

      Můžete použít mleté mandle i se slupkou, případně i jiné ořechy. Piškotové těsto je také varianta, ale už to bude trochu rozdíl 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    1. 10. 2022 v 17:43

    Je to super zakusek, syn ohodnotil 10 z 10. Bohuzel je neumim nakrajet aby byli vsechny stejne, ale na prvni pokus super

    Odpovědět
  • Ruzena
    22. 2. 2023 v 23:14

    Dobrý den také jsem už upekla a je to opravdu výborný;)
    Chtěla bych se vás zeptat ,lze celí dortík ještě nepolitý polevou zamrazit na delší dobu??třeba 14 dní??

    Odpovědět
  • Marketa
    13. 8. 2023 v 13:18

    Milá paní Míšo, ráda bych se zeptala, zdali by šel plát upéct zcela z mandlové mouky.
    Velice dekuji za odpoved a preji Vam krasny den.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ