Tak jsem zase váhala, jak jinak když jsem narozena ve znamení Vah, jestli upéct tvarohový nebo makový koláč. Znáte to? 🙂 Ale taky je pravda, že už mě dlouho lákalo spojit tyhle dvě náplně a posadit je na sebe. Tak jsem to zkusila a ono to vyšlo, a dokonce moc dobře. Příště tam zkusím ještě nějak vpašovat švestková povidla a bude to dokonalé 🙂
Základem koláče je křehké těsto, které jsem tentokrát z nedostatku času hodila do robota a umixovala vše za studena. Korpus jsem zatížený fazolemi předpekla a následně teprve přidala náplně. Nicméně vše jde poměrně rychle, není třeba se předpékání bát. Koláč si můžeme upéct klidně 1-2 dny předem, bude mít tak prostor krásně zvláčnět.
Přípravu doporučuji začít makovou náplní, aby stihla dostatečně zchladnout. Pak si můžete připravit těsto a v době pečení už snadno zamícháte tvarohovou náplň. Tak směle do toho 🙂
Tvarohovo-makový koláč (průměr ca. 23 cm)
Křehké těsto:
180 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
špetka soli
90 g studeného másla
2-3 žloutky
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje
Troubu předehřejte na 180 stupňů, zapněte horký vzduch.
Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm, použila jsem keramickou, kterou není třeba vymazávat. Koupíte například na chefshop.cz nebo bonami.cz. Potřebovat budete ještě kousek pečícího papíru a luštěniny na slepé pečení.
Prosátou mouku promíchejte s cukrem, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujte na drobenku. Pak přidejte žloutky a pokračujte ve zpracování. Mělo by Vám vzniknout hladké a kompaktní těsto.
Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat.
Těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše nebo mezi dvěma foliemi do kruhu o velikosti trochu větší, než je forma. Těsto přeneste do formy, dobře vmáčkněte a upravte okraje. Přikryjte pečícím papírem, nasypte luštěniny a dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až je hezky do zlatova.
Vyndejte z trouby, opatrně sundejte papír i luštěniny. Troubu nechte zapnutou na 180 stupňů, jen vypněte horký vzduch.
Maková náplň (připravte si předem):
100 g mletého máku
200 ml mléka (polotučné, tučné)
1-2 lžíce cukru krupice
piškotové drobečky ca. 40 g
rum dle chuti
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje
Mléko dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte z kamen. Přidejte rum a citronovou kůru a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, případně dle chuti přislaďte nebo přidejte rum.
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v kostce (tučný, polotučný)
50 ml smetany ke šlehání
50 g cukru krupice
1 vejce + 1 žloutek
1 lžička hladké mouky
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje
Všechno společně v misce promíchejte, podle chuti případně přislaďte.
Dokončení
Na předpečený korpus (rovnou na teplý) rozetřete rovnoměrně nejdříve makovou náplň a na ni pak tvarohovou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 15 minut, pak teplotu snižte na 120 stupňů a dalších 15-20 minut dopékejte.
Koláč nechte zcela vychladnout ve formě, doporučuji servírovat až následující den, když těsto zvláční a chutě se propojí.
Vytisknout recept |
19 Komentáře
Anonymní
22. 3. 2019 v 19:57Dobrý večer Míšo, ja jsem taky ve znamení Vah, ale nikdy neváhám vyzkoušet recept od vás :-)), jelikož je to pokaždé bez chyby;-)… Tako kombinace je super a s povidly bude taky pecka, jako vaše maková roláda s povidly- z té je každý, kdo ji ochutnal, úplně nadšený..moc díky za dalši dobrotu. Hezký večer. Hanka
Víkendové pečení
26. 3. 2019 v 12:38Hanko, díky 🙂
Anonymní
22. 3. 2019 v 20:25Tohle musím zítra zkusit 🙂 Jako dítě jsem cokoliv makového nesnášela a v dospělosti, jak když obrátí list a mák je moje nejoblíbenější náplň.
Víkendové pečení
26. 3. 2019 v 12:39Já to mám takto s povidly 🙂
Miru
28. 3. 2019 v 12:35Souhlasím s Hankou, roláda je výborná. A co není! 🙂 Míšo, vše je TUTOVKA ! Krásný den…. Miru
Víkendové pečení
29. 3. 2019 v 13:01Díky, holky 🙂
Anonymní
1. 4. 2019 v 13:52Díky za další skvělý recept. Neměla jsem mák, dala hrušková povidla a byla to tedy ňamka! PS: děti si k narozeninám už jiný než Váš schwarzwaldský dort nepřejí 🙂 Eva
Víkendové pečení
2. 4. 2019 v 16:15Evo, hrušková povidla miluju a zvláště domácí 🙂 to teda musela být dobrota 🙂
Verouch
2. 4. 2019 v 15:38Dobrý den Míšo, minulý týden jsem na svých cukrožroutech 🙂 tento recept vyzkoušela a všichni měli boule až za ušima! Takže děkuji za další skvělý recept 😉
Víkendové pečení
2. 4. 2019 v 16:15Tak to je fajn, že jsem prošla :))) děkuji
Anonymní
20. 6. 2019 v 15:38Výborné!!!!Těsto jsem potřela povidlím a bylo to bezva!!!Eva
Víkendové pečení
22. 6. 2019 v 7:09skvělé díky 🙂
KATKA
28. 9. 2019 v 19:13Dobrý večer,chystám se na tento koláč na zítra…jen tedy když polemizujete o povidlech tak naše babička vždy dávala do makove náplně lžíci až 2 povidel a já to tak taky,dělám,takže tento koláč bude vlastně zítra se vším ;-).Děkuji za skvělé recepty!
Víkendové pečení
7. 10. 2019 v 8:33To zní dobře, klidně tak udělejte 🙂
Míša
28. 8. 2023 v 13:37Vynikající :-p
Iva
17. 10. 2023 v 12:08Dobrý den, prosím, proč se musí koláč předpékat? Nemohla bych upéct vše najednou? Děkuju.
Míša Landová
19. 10. 2023 v 10:06Je to kvůli propečenosti těsta. Zkusit nejednou samozřejmě můžete.
Markéta
5. 1. 2024 v 15:39Skvělé! Koláč je v troubě, s těstem se dobře pracovalo 🙂 Už se těším na výsledek 🙂
Míša Landová
6. 1. 2024 v 15:11Děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5