Menu
Koláče

Tvarohovo-makový koláč

Tak jsem zase váhala, jak jinak když jsem narozena ve znamení Vah, jestli upéct tvarohový nebo makový koláč. Znáte to? 🙂 Ale taky je pravda, že už mě dlouho lákalo spojit tyhle dvě náplně a posadit je na sebe. Tak jsem to zkusila a ono to vyšlo, a dokonce moc dobře. Příště tam zkusím ještě nějak vpašovat švestková povidla a bude to dokonalé 🙂

Základem koláče je křehké těsto, které jsem tentokrát z nedostatku času hodila do robota a umixovala vše za studena. Korpus jsem zatížený fazolemi předpekla a následně teprve přidala náplně. Nicméně vše jde poměrně rychle, není třeba se předpékání bát. Koláč si můžeme upéct klidně 1-2 dny předem, bude mít tak prostor krásně zvláčnět. 

Přípravu doporučuji začít makovou náplní, aby stihla dostatečně zchladnout. Pak si můžete připravit těsto a v době pečení už snadno zamícháte tvarohovou náplň. Tak směle do toho 🙂 

Tvarohovo-makový koláč (průměr ca. 23 cm)

Křehké těsto:

180 g hladké mouky

40 g moučkového cukru

špetka soli

90 g studeného másla

2-3 žloutky

citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje

Troubu předehřejte na 180 stupňů, zapněte horký vzduch. 

Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm, použila jsem keramickou, kterou není třeba vymazávat. Koupíte například na chefshop.cz nebo bonami.cz. Potřebovat budete ještě kousek pečícího papíru a luštěniny na slepé pečení. 

Prosátou mouku promíchejte s cukrem, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujte na drobenku. Pak přidejte žloutky a pokračujte ve zpracování. Mělo by Vám vzniknout hladké a kompaktní těsto. 

Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat. 

Těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše nebo mezi dvěma foliemi do kruhu o velikosti trochu větší, než je forma. Těsto přeneste do formy, dobře vmáčkněte a upravte okraje. Přikryjte pečícím papírem, nasypte luštěniny a dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až je hezky do zlatova.

Vyndejte z trouby, opatrně sundejte papír i luštěniny. Troubu nechte zapnutou na 180 stupňů, jen vypněte horký vzduch. 

Maková náplň (připravte si předem):

100 g mletého máku

200 ml mléka (polotučné, tučné)

1-2 lžíce cukru krupice

piškotové drobečky ca. 40 g

rum dle chuti

citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje

Mléko dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte z kamen. Přidejte rum a citronovou kůru a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, případně dle chuti přislaďte nebo přidejte rum.

Tvarohová náplň:

250 g tvarohu v kostce (tučný, polotučný)

50 ml smetany ke šlehání 

50 g cukru krupice

1 vejce + 1 žloutek

1 lžička hladké mouky

citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje

Všechno společně v misce promíchejte, podle chuti případně přislaďte. 

Dokončení 

Na předpečený korpus (rovnou na teplý) rozetřete rovnoměrně nejdříve makovou náplň a na ni pak tvarohovou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 15 minut, pak teplotu snižte na 120 stupňů a dalších 15-20 minut dopékejte. 

Koláč nechte zcela vychladnout ve formě, doporučuji servírovat až následující den, když těsto zvláční a chutě se propojí. 

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

19 Komentáře

  • Anonymní
    22. 3. 2019 v 19:57

    Dobrý večer Míšo, ja jsem taky ve znamení Vah, ale nikdy neváhám vyzkoušet recept od vás :-)), jelikož je to pokaždé bez chyby;-)… Tako kombinace je super a s povidly bude taky pecka, jako vaše maková roláda s povidly- z té je každý, kdo ji ochutnal, úplně nadšený..moc díky za dalši dobrotu. Hezký večer. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2019 v 12:38

      Hanko, díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 3. 2019 v 20:25

    Tohle musím zítra zkusit 🙂 Jako dítě jsem cokoliv makového nesnášela a v dospělosti, jak když obrátí list a mák je moje nejoblíbenější náplň.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2019 v 12:39

      Já to mám takto s povidly 🙂

      Odpovědět
  • Miru
    28. 3. 2019 v 12:35

    Souhlasím s Hankou, roláda je výborná. A co není! 🙂 Míšo, vše je TUTOVKA ! Krásný den…. Miru

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 3. 2019 v 13:01

      Díky, holky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 4. 2019 v 13:52

    Díky za další skvělý recept. Neměla jsem mák, dala hrušková povidla a byla to tedy ňamka! PS: děti si k narozeninám už jiný než Váš schwarzwaldský dort nepřejí 🙂 Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2019 v 16:15

      Evo, hrušková povidla miluju a zvláště domácí 🙂 to teda musela být dobrota 🙂

      Odpovědět
  • Verouch
    2. 4. 2019 v 15:38

    Dobrý den Míšo, minulý týden jsem na svých cukrožroutech 🙂 tento recept vyzkoušela a všichni měli boule až za ušima! Takže děkuji za další skvělý recept 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2019 v 16:15

      Tak to je fajn, že jsem prošla :))) děkuji

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 6. 2019 v 15:38

    Výborné!!!!Těsto jsem potřela povidlím a bylo to bezva!!!Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 6. 2019 v 7:09

      skvělé díky 🙂

      Odpovědět
  • KATKA
    28. 9. 2019 v 19:13

    Dobrý večer,chystám se na tento koláč na zítra…jen tedy když polemizujete o povidlech tak naše babička vždy dávala do makove náplně lžíci až 2 povidel a já to tak taky,dělám,takže tento koláč bude vlastně zítra se vším ;-).Děkuji za skvělé recepty!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2019 v 8:33

      To zní dobře, klidně tak udělejte 🙂

      Odpovědět
  • Míša
    28. 8. 2023 v 13:37

    Vynikající :-p

    Odpovědět
  • Iva
    17. 10. 2023 v 12:08

    Dobrý den, prosím, proč se musí koláč předpékat? Nemohla bych upéct vše najednou? Děkuju.

    Odpovědět
  • Markéta
    5. 1. 2024 v 15:39

    Skvělé! Koláč je v troubě, s těstem se dobře pracovalo 🙂 Už se těším na výsledek 🙂

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ