Menu
Odpalované těsto

Věnečky s lískooříškovým krémem (Paris Brest)

Někdo peče na Velikonoce věnec z kynutého těsta, já jsem si upekla věnečky z odpalovaného těsta. Tentokrát s lískooříškovým krémem, které jsou ve Francii známé pod názvem „Paris brest“. Naivně jsem si myslela, že existuje jen jedna varianta, ale jak jsem tak prohlížela recepty, možností je samozřejmě více 🙂

Základem je klasické odpalované těsto, které se před upečením potře rozšlehaným vajíčkem a posype mandlemi nebo oříšky. To dodá věnečkům trochu jiný vzhled i chuť. Nicméně hlavní roli v tomto zákusku hraje krém, respektive lískooříšková pasta, která se do něj přidává. Za mě jednoznačně luxusní záležitost 🙂

Lískooříškovou pastu (praline paste) si můžete připravit doma, jen z cukru a lískových oříšků (recept najdete na mém blogu) nebo koupit už hotovou. U nás se bohužel nedá tak běžně sehnat jako třeba v zahraničí a obvykle je dostupná jen ve větším balení. Já jsem samozřejmě neodolala a jedno takové balení koupila. A musím říct, že je to bomba. Chuť je naprosto dokonalá 🙂 nesrovnatelně lepší, než ta „domácí“. Mám se co držet, abych ji nesnědla jen tak a už se těším, až ji použiji do dalšího receptu. Tahle pasta skvěle ladí s čokoládou, používá se k výrobě nugátu, pralinek a spousty dalších dezertů.

Abych předešla případným dotazům, praline (lískooříškovou pastu) jsem koupila u firmy Monaco a vybrala jsem tu s 60% podílem oříšků. Nicméně vím, že ji nabízí také firma Callebaut, výrobce čokolády, a možná i nějaký menší výrobce. Jen pozor, nezaměňovat s ořechovým máslem nebo pomazánkami typu Nutella 🙂

Odpalované těsto (8 velkých věnečků):

63 ml vody

63 ml mléka (tučné, polotučné)

špetka soli

55 g másla

73 g hladké mouky

125 g vajec (2 – 3 vejce)

+ plátky mandlí na posypání

Vodu s mlékem dejte do menšího kastrolu a přiveďte k varu. Přidejte sůl a máslo a znovu přiveďte k varu. Vsypte prosátou mouku, snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Míchejte asi 2 – 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.

Těsto přendejte do mísy a zvolna míchejte do mírného zchladnutí (ca. 40 stupňů). Do vlažné hmoty postupně zašlehejte vejce, jedno po druhém. Třetí vajíčko už se pravděpodobně nevejde celé, ale nevadí, nechte si zbytek stranou na pomazání.

Těsto přendejte do sáčku s hladkou nebo zubatou trubičkou o průměru 15 mm a dejte na 30-40  minut takto v sáčku odpočinout do lednice.

Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. Pokud chcete mít věnečky stejně veliké, nakreslete si zespodu papíru kruhy o průměru ca. 6 cm.

Těsto nastříkejte na připravený plech, já jsem vytvořila 8 větších věnečků. Každý věneček lehce potřete rozšlehaným vajíčkem (tím, co vám zbylo) a posypte plátky mandlí.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 30-35 minut, troubu během pečení neotevírejte. Upečené věnečky sundejte z plechu a nechte chladnout na mřížce. Zcela vychladlé pak vroubkovaným nožem vodorovně rozkrojte a naplňte krémem.

Lískooříškový krém:

250 ml mléka (tučné, polotučné)

2 velké žloutky

35 g cukru krupice

12 g hladké mouky

15 g kukuřičného škrobu

85 g másla

100 g lískooříškové pasty (praline paste) – domácí nebo kupovaná

Mléko dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, pak přidejte mouku a škrob a dobře promíchejte. Za stálého šlehání nalijte po částech horké mléko na žloutkovou směs. Promíchejte, přelijte zpátky do kastrůlku a pár minut na mírném ohni povařte.

Ještě do teplého přidejte máslo a dobře zamíchejte, aby se směs hezky spojila. Dobře to jde balonovou metlou. Směs přelijte do mísy, zakryjte folii, kterou položte přímo na krém, a nechte vychladnout. Můžete připravit i den předem.

Vychlazený základ našlehejte, přidejte lískooříškovou pastu a vyšlehejte do krémova. Krém si přendejte do sáčku s řezanou trubičkou a nastříkejte na věnečky. Před servírováním lehce pocukrujte.

inspirace z webu http://www.homecookingadventure.com/ a https://www.bavette.es/

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

44 Komentáře

  • KaM Patchwork
    28. 3. 2018 v 17:30

    To je zase pokušení Mílo, mňam, stále sleduji a fandím, že bude větší volno, chystám se na makronky, tak uvidíme jak se dílo podaří ;o), přeji krásné jarní svátky,Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 3. 2018 v 19:37

      Katko, děkuji 🙂 hezké Velikonoce 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 4. 2018 v 12:04

    Paní Mílo, máte mě na svědomí �� místo kabelky si raději koupim pastu a už se moc těším, až dorazí. Děkuji Vám za úžasné recepty �� Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 4. 2018 v 14:16

      Katko, díky 🙂 tak to jste na tom stejně jako já 🙂 kabelka není potřeba, hlavně něco na pečení. Dejte vědět, jak pasta chutnala, je opravdu božská 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 4. 2018 v 20:04

    Dobry den Milo,
    To je ale mnamka! Dnes jsem delala pastu a pak pekla venecky. Jsou opravdu vytecne! Mam pocit,ze zitra budu pect znova 🙂
    Moc dekuji za dalsi skvely recept!
    Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 4. 2018 v 13:36

      Jano, moc děkuji 🙂 souhlasím s Vámi, je to mňamka 🙂 tak příště rovnou z dvojité dávky.

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 10. 2018 v 10:18

    Dobrý deň pani Mílo.
    tento recept na odpalované cesto je dokonalý. venčeky sú mimoriadne jemné a úplne sa rozplývajú na jazyku. doteraz som si myslela , že moj recept na odpalované cesto je naj
    , ale tento váš ho prekonal. ďakujem . krásnu nedeľu praje Miriam Královičová (Bratislava)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 10. 2018 v 19:43

      Miriam, děkuji, tak to mě velmi těší 🙂

      Odpovědět
  • Katka
    21. 11. 2020 v 10:25

    Zdravím Míšo, právě dopečeny, věnečky za 4 dávek a pořád je málo, lískooříšková pasta se dělala parádně, je výborná, no prostě jako vždy, vymazlený postup, který funguje, moc děkuji a přeji pohodové dny. Katka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 11. 2020 v 11:29

      Katko, moc děkuji, jsem ráda, že je spokojenost na všech frontách 🙂 pěkný víkend.

      Odpovědět
  • Aneta
    20. 2. 2021 v 7:16

    Dobrý den, lze si predpect venecky den dopředu a plnit další den? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • petra
    1. 3. 2021 v 22:35

    Pěkný večer, Míšo, jsem na mrtvici a prosím o radu, už několikrát jsem pekla věnečky dle Vašeho receptu výše,, s tím rozdílem, že jsem na ně dala to křehké těsto aby to mělo křupavou vrstvičku,, také dle Vašeho receptu. Vždy peču na 200 stupnů prvních 20 min. a pak na 160 stupnů dalších 20 minut. První dva pokusy byly fajn, ale teď už je to mé 3. pečení, kdy mi ty věnečky prostě spadnou po vytažené z trouby tak, že se mi ty spodky vypoulí nahoru, takže jsou z nich hotové placky a nejdou ani rozkrájet, dělám takové větší věnečky, na plech 8 ks,, dvakrát se mi stalo, že mi zůstalo těsto a bylo mi to líto, tak jsem dala péct poslední plech s jedním nebo dvěma kousky a ty vylezly úplně nejlépe! a pekla jsem úplně stejně,, prosím, nevíte kde dělám chybu? moc děkuji za jakoukoliv radu! Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 3. 2021 v 9:59

      Z mého pohledu je odpalované těsto jedno z nejtěžších 🙂 na vině může být víc věcí. Pokud Vám věnečky spadnou po vytažení z trouby, tak jsou obvykle málo upečené. Je potřeba je péct déle, až jsou na dotek pevné a tvrdé. Pokud se Vám vyboulí zespodu, může to být mastným plechem či podložkou nebo špatnou kvalitou mouky (není vhodná mouka s vysokým obsahem lepku). I když opravdu těžko radit takto na dálku 🙂

      Odpovědět
      • petra
        2. 3. 2021 v 15:34

        Míšo, jste zlatá, děkuji moc za zprávu. Četla jsem plno receptů na netu a všude se píše něco jiného, neli pravý opak,,, třeba i to, že je právě nutná mouka právě s vysokým obsahem lepku:-)…někdo na horkovzduch, někdo na horní a spodní ohřev, někdo kropí, někdo ne, někdo peče na 200 někdo na 180.., je to na palici:-)
        Každopádně peču podle Vašich stránek a on-line kurzů hodně často a vše je perfektní, tak jsem si říkala, že to není možné, že zůstanu u svého osvědčeného zdroje :-). Dneska jsem pekla znova, udělala jsem si jen 3tou dávku a troubu nahřála asi 35 min. před pečením a pekla asi 23 min. na 200 stupnů a pak dalších 10 min. na 160 a vyšly, sice nejsou úplně vyběhlé, ale jsou určitě lepší než poslední 2 pokusy, Máte pravdu i s tím mastným plechem, jednu várku jsem dala minule na stejný pečící papír kde byla várka předchozí,, nevím co mne to napadlo a průšvih byl na světě. Hold v pečení a cukrařině se zkrátka nesmí kvaltovat 🙂 Jinak Vám chci moc poděkovat za Vaše stránky Víkendové pečení a on -line kurzy na Sladkém mámení! Vaše stránky jsou bezkonkurenční, úžasně popsaný popis, odkazy na koupit potřebných věcí, vše máte nápadité, moc chutné…MOC VÁM DĚKUJI, ŽE SE S NÁMI DĚLÍTE O VAŠE ZKUŠENOSTI, RADY A RECEPTY! Jste jednička! PS: ta Vaše kuchařka už je na skladě? 🙂

        Odpovědět
        • Míša Landová
          2. 3. 2021 v 17:51

          Máte pravdu, u tohoto těsta se recepty hodně rozcházejí, nejen v poměru surovin, ale také v teplotě pečení. Zase na druhou stranu, chybami se člověk učí 🙂 Každopádně jsem moc ráda, že se Vám moje práce líbí. Kuchařka by měla dorazit koncem tohoto týdne 🙂

          Odpovědět
  • Aneta
    4. 3. 2021 v 16:50

    Dobrý den, možná hloupý dotaz, ale já vážně nevím. Mám buď špičky 10mm nebo 18mm. Bude lepší udělat těmi menšími nebo větší?moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 3. 2021 v 18:15

      Je to asi jedno, záleží, jak velké věnečky chcete 🙂 Já bych volila asi tu menší.

      Odpovědět
      • Aneta
        4. 3. 2021 v 18:35

        Budu péct cca těch 6 cm jako vy :). Moc děkuji, já radši použiji tu malou. Přeci jen se to ještě nafoukne v troubě. Hezký večer.

        Odpovědět
  • petra
    24. 3. 2021 v 8:59

    Pěkný den, Míšo, chtěla jsem se zeptat, strašně ráda dělám podle Vás ten lískooříškový krém, je tak úžasný, že ho dělám i třeba ve 4násobné várce:-). Každopádně se mi teď 2x po sobě stalo (právě když jsem dělala ze 4 dávek dohromady), že ten krém byl dost řídky..:-( když jsem přidala lískooříškovou pastu, tak ta to teda nějakým zázrakem zhustila, ale i tak, byl řidší než jindy a to jsem ho už dělala mockrát, vůbec netuším kde dělám chybu, myslíte, že když se dělá několik várek najednou tak ubrat třeba trochu mléka? Mockrát Vám děkuji a přeji krásný den! Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 3. 2021 v 11:09

      Je jedno, jestli děláte várku jednu nebo několik najednou. Množství surovin a výsledek by měl být pokaždé stejný. Nepoužila jste jiné suroviny než obvykle? Máte krém dostatečně provařený?

      Odpovědět
      • petra
        25. 3. 2021 v 9:19

        suroviny používám stejné, možná byla chyba v tom provaření, jak toho bylo v hrnci moc, tak se to asi neprovařilo tak, jak když dělám třeba ze dvou dávek najednou, to bude asi tím, děkuji moc za radu, dám si na to pozor:-) krásný den!

        Odpovědět
  • Alžběta
    11. 6. 2021 v 13:14

    Dobrý den, mohla bych poprosit o radu, jak péct věnečky a větrníčky na horkovzduch? Na jakou teplotu, případně jestli kropit před pečením? Při prvním pokusu to dopadlo docela dobře, ale trochu se potrhaly. Vím, že se horkovzduch na odpalované těsto obecně nedoporučuje, ale na chatě máme jen malou troubu, která klasický horní-spodní ohřev nemá. Děkuji za odpověď, Alžběta

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 6. 2021 v 6:56

      Ano, odpalované těsto nemá rádo výkyvy teplot, proto horkovzduch není ideální. Já na něj nepeču, takže zkušenost s tím nemám. Zkusila bych buď péct po celou dobu na nižší teplotu ca. 160-170 stupňů nebo naopak rozpálit troubu před pečením na 230-240 stupňů a když dáte plech do trouby, tak ji stáhnout na 170 stupňů. Nicméně tady hodně záleží, jak a kdy se Vám spouští ventilátor 🙂

      Odpovědět
  • Zuzka
    11. 10. 2021 v 9:11

    Dobrý den,
    Je tento krém vhodný i do dortu? Děkuji

    Odpovědět
  • Míla Strnadová
    9. 2. 2022 v 10:40

    dobrý den,
    jak vypadjí prosím věnečky po upečení , když je rozříznete, já je mám uvnitř mokré, vypadá to jako nedopečené, pečete je horkovzduchem, nebo klasickým způsobem?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 2. 2022 v 22:03

      Horkovzduch není vhodný, odpalované těsto nemá rádo výkyvy teplot. Uvnitř jsou vláčné, nikoli vysušené.

      Odpovědět
      • Míla Strnadová
        14. 2. 2022 v 5:15

        Míšo, děkuji za odpověď, spíše ten můj dotaz měl býti pod žloutkovými věnečky, s odpalovaným těstem jsem celý život nebyla kamarád, tak jsem to zkusila znovu po letech, a právě z horkovzdušné trouby to nebyly věnečky, ale děs, běs, letělo vše do koše. Tak jsem dle vaší rady zkusila upéci klasicky a ejhle, věnečky se upekly tak, jak to má býti. Jen mne tedy zaráží, že některé „cukrářky“, hlavně ve fb skupině Pečeme dorty, píší, že odpalované těsto má rádo horkovzduch, tak moje věnečky tedy mají rádi klasické pečení. Můžete mi jěště doporučit prosím sáček na zdobení, který vám se osvědčil ? a ty profesionální zdobící kovové špičky, jste si koupila kde ? Děkuji.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          14. 2. 2022 v 8:30

          Tak to jsem ráda, že se povedlo 🙂 některé rady na diskusních fórech je potřeba brát s rezervou 🙂 já používám sáčky silikonové nebo jednorázové, kupuji stejně jako nerezové profi špičky na eshopu Monaco Int. 🙂

          Odpovědět
  • Andrea
    7. 4. 2022 v 18:16

    Míšo, nevím co jsem udělala tentokrát špatně, ale krém je řidký 🙁 mám tu variantu s van.pudinkem. děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 4. 2022 v 16:33

      Nevařila jste puding příliš dlouho?

      Odpovědět
      • Andrea
        9. 4. 2022 v 13:26

        teď když to píšete asi ano, ono to nehoustlo,tak jsem vařila a vařila

        Odpovědět
  • Andrea
    10. 4. 2022 v 11:23

    je možná nějaká záchrana, když se toto stane?

    Odpovědět
  • Hanka
    29. 3. 2023 v 20:19

    Dobrý večer Míšo,
    je možné věnečky upéct, dát do uzavíratelné nádoby a naplnit je krémem až 2. nebo 3. den? Přeji Vám pěkné jarní dny a moc díky za Váš blog.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 3. 2023 v 10:06

      Odpalované těsto je nejlepší v den upečení. Pokud chcete péct s předstihem doporučuji zamrazit a následně rozpéct.

      Odpovědět
  • Hanka
    2. 4. 2023 v 14:25

    Dobrý den, dnes jsem věnečky pekla a musím říct, že jsou naprosto úžasné. Pastu jsem si vyrobila doma a je výborná. Díky za vaše recepty, které opravdu fungují, s tímhle receptem budu na návštěvě za hvězdu.

    Odpovědět
  • Marcela
    24. 4. 2024 v 14:09

    Dobrý den Míšo,moc děkuji za váš blog,je úžasný,stejně jako vaše kurzy,na kterých jsem byla. Ale mám prosbu,mám upéct dort s krémem jako s nuttelou,tak bych chtěla asi lískooříškový krém,ale nevím jestli čokoládovou ganache a přidat pastu nebo krém ze žloutků jako v tomto receptu? Moc děkuji Marcela

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 4. 2024 v 14:00

      Blíže k nutele bude podle mě šlehaná čokoládová ganache s přídavkem lískooříškové pasty 🙂

      Odpovědět
      • Marcela
        25. 4. 2024 v 14:59

        Moc děkuji 😊

        Odpovědět
  • Petra
    14. 7. 2024 v 19:19

    Dobrý večer,
    Mám dotaz – syn si přeje k narozeninám dort s liskooriskovym kremem a zaujal me tento krem z venecku. Je mozne pouzit s nejakym dortovym korpusem? Co byste doporucila na provlhceni korpusu?
    Moc děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 7. 2024 v 15:12

      Tento krém není příliš pevný, v dortu nebude moc držet… případně dát více másla nebo zvolit jiný krém. Na vlhčení korpusu používám rum, likér, kávu …

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ