Skvělá kombinace čokoládového dortíku, malin a lehce nakyslého citronového krému. Nečekejte ale žádné převratné novinky v receptech, držím se osvědčených a dobrých receptů 🙂 Na cupcakes je skvělé, že můžete vymyslete bezpočet různých kombinací těst, náplní a krémů. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak konečné zdobení, které dodá každému dortíku svou originalitu.
V tomto případě jsem sáhla po receptu s podmáslím, díky kterému jsou dortíky hezky vláčné. Do těsta jsem přidala pár malin, které s čokoládou hezky ladí a dortík příjemně doplní. A protože se kombinace čokoláda a citron osvědčila v dortu, nebyl důvod proč to nezkusit i na cupcakes 🙂
Kakaové cupcakes s podmáslím (12 ks):
1 hrnek + 2 lžíce mouky (mix hladké a polohrubé)
1/2 hrnku holandského kakaa
1/2 lžičky jedlé sody
1/8 lžičky soli
3/4 hrnku krupicového cukru
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 vejce
3/4 hrnku podmáslí
čerstvé či mražené maliny, pár kousků
(hrnek o objemu 240 ml nebo hrníčkové odměrky)
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech na muffinky vyložte papírovými košíčky.
V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl, odložte stranou.
Ve větší míse vyšlehejte společně krupicový cukr, olej a vejce do pěny.
Střídavě přimíchejte mouku s kakaem a podmáslí, mouku natřikrát, podmáslí nadvakrát, těsto dobře prošlehejte.
Část těsta rozdělte do připravených košíčků, do každého vmáčkněte pár kousků malin a zalijte zbylým těstem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 18 – 20 minut. Špejlí si ověřte, že je těsto propečené.
Po upečení nechte cupcakes pár minut vychladnout ve formě, pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Citronový krém (lemon curd):
2 žloutky
40 ml citronové šťávy
40 g cukru krupice
citronová kůra nebo citronový olej
30 g másla
Všechny suroviny kromě másla zahřívejte ve vodní lázni za občasného míchání do zhoustnutí. Krém má konzistenci asi jako krupicová kaše, teplota ideálně přes 70 stupňů. Sundejte z vodní lázně, nechte trochu zchladnout a pak zašlehejte máslo. Dejte vychladit do lednice, můžete připravit i pár dnů předem.
Dokončení:
200 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání 40%
2-3 lžíce cukru krupice
citronový krém – viz. výše
čerstvé maliny na ozdobu
Mascarpone prošlehejte s citronovým krémem, pak přidejte cukr a smetanu a promíchejte. Společně vyšlehejte do pevného krému. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na vychladlé dortíky. Ozdobte čerstvými malinami a kousky bílé čokolády.
inspirace na těsto z webu http://www.chocolatemoosey.com/
Vytisknout recept |
25 Komentáře
Unknown
14. 8. 2017 v 8:09Dobrý den, no tak ty vypadají úžasně. Můžu se zeptat, jakou zdobící špičku používáte? Máte je krásně nazdobené. 🙂
Víkendové pečení
14. 8. 2017 v 12:38Díky 🙂 používám nerezové profi špičky, bohužel nemají žádné označení. Je to řezaná, uzavřená špička, poměrně velká …
Unknown
15. 8. 2017 v 16:09Možete dať foto tej špičky?ďakujem
Víkendové pečení
17. 8. 2017 v 12:22Do komentáře bohužel foto nevložím, zkusím někdy příště u dalšího příspěvku 🙂
Unknown
21. 3. 2018 v 13:13Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli používáte šťávu vymačkanou z citrónů nebo se dá použít i citronka? Děkuji.
Víkendové pečení
21. 3. 2018 v 17:22Ano, používám výhradně jen čerstvě vymačkanou šťávu z citronů 🙂 citronek bych nedoporučovala.
Anonymní
22. 3. 2018 v 7:45Myslela jsem si to. Moc děkuji za odpověď. Máte skvělý blog a opravdu chutné recepty. Opravdu úžasné.
Víkendové pečení
22. 3. 2018 v 18:38Děkuji :o))
Anonymní
3. 5. 2018 v 19:25Dobrý den, chápu to správně, že dáváte půl hrnku hladké a půl hrnku polohrubé mouky a k tomu jednu a jednu lžíci navíc?
Víkendové pečení
3. 5. 2018 v 19:35Zdravím, ano, chápete dobře 🙂 nicméně když to nebude úplně přesně napůl, vůbec nevadí.
Anonymní
3. 5. 2018 v 19:48díky moc… a ještě jedna otázka… jak to, že upečené těsto máte vždy takové hezky upečené, nahoře, do hladka? Mě to jakoby popraská a udělá se kopeček nahoru…. a navíc red velvet těsto se v košíčku po vychladnutí lehce smrskne. Trochu si z toho zoufám…. Zuzka
Víkendové pečení
3. 5. 2018 v 20:19Mě také někdy vyběhnou do kopečku 🙂 nepečete s horkých vzduchem? nešleháte těsto příliš dlouho? Ano, red velvet po upečení trochu spadne, to je v pořádku.
Anonymní
27. 1. 2020 v 6:07Dobry den, Miso,
vcera jsem je pekla a jsou vytecne. Take se mi stalo, ze mi popraskaly, tak nevim jestli jsem je treba nepekla moc rychle. Tedy jako na moc stupnu?
Jeste mam dotaz na citronovy krem. Delala jsem s citronovou kurou, je opravdu fantasticky a to citronove moc nemusim. Jen mi tam jakoby prekazela prave ta nastrouhana kura. Kdyz nemam ten olej, mohla bych ji priste uplne vynechat? Pujde to?
Dekuji a uz se tesim na novy recept. 🙂
Svetlana
Víkendové pečení
27. 1. 2020 v 9:31Tak to mě těší, že chutnaly 🙂 citronovou kůru můžete samozřejmě vynechat, ale bude tam ta citronová vůně trochu chybět, případně můžete krém před přidáním másla propasírovat přes sítko a kůru tak odstranit 🙂
Lenka
9. 4. 2021 v 14:25Na krém šlehačku vyslehat a pak primichat? Dekuji
Míša Landová
10. 4. 2021 v 8:02Vše se šlehá společně, jak je uvedeno v receptu 🙂
Lenka
9. 4. 2021 v 16:10Ten citronový krém mám docela řídký a mám strach že to bude nakonec celé moc řídké a nebude se dát zdobit dá se to ještě nějak zachránit? 🤷♀️
Míša Landová
10. 4. 2021 v 8:05Máte ho dostatečně vychlazený? Měla jste ho dost provařený? Má konzistenci zhruba jako marmeláda.
Veronika
3. 3. 2021 v 9:05Dobry den, dnes vyzkouseno. Krem chutove dobry, ale strasne ridky. Cim to? Dekuji
Míša Landová
3. 3. 2021 v 10:59Krém mohl být málo vyšlehaný nebo nebyly vhodné suroviny. Použila jste smetanu 40%? Měla jste citronový krém hustý?
Veronika
3. 3. 2021 v 13:28Dekuji za odpoved ☺️ Vse bylo vychlzene, smetana 40% a lemon curd dobry. Uz js ho nekolikrat delala, ale vzdy do dortu pod krem na promazani 🤷♀️ Skoda, chutove je vyborny. Bohuzel to uz nezachranil ani stuzovac, opravdu hodne zridnul.
Klára
30. 6. 2021 v 21:10Milá Míšo,
věděla byste, prosím, kolik váží jedna dávka připraveného lemon curd? Ptám se pro případ, že bych chtěla použít kupovaný. Dá se to vůbec?
Děkuji.
Míša Landová
1. 7. 2021 v 7:05Záleží na velikosti vajec, pak stačí jen suroviny sečíst 🙂 Ano, pokud vím, citronový krém se dá koupit i hotový.
Viki
26. 4. 2024 v 14:18Dobrý den, úžasný recept, pouze mi zbyl krém, myslíte že by bylo možné jej zamrazit?
Míša Landová
28. 4. 2024 v 17:45Který myslíte? Nicméně ani jeden není vhodný na mražení…