Menu
Cupcaky a muffiny

Kakaové cupcakes s malinami a citronovým krémem

Skvělá kombinace čokoládového dortíku, malin a lehce nakyslého citronového krému. Nečekejte ale žádné převratné novinky v receptech, držím se osvědčených a dobrých receptů 🙂 Na cupcakes je skvělé, že můžete vymyslete bezpočet různých kombinací těst, náplní a krémů. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak konečné zdobení, které dodá každému dortíku svou originalitu.

V tomto případě jsem sáhla po receptu s podmáslím, díky kterému jsou dortíky hezky vláčné. Do těsta jsem přidala pár malin, které s čokoládou hezky ladí a dortík příjemně doplní. A protože se kombinace čokoláda a citron osvědčila v dortu, nebyl důvod proč to nezkusit i na cupcakes 🙂

Kakaové cupcakes s podmáslím (12 ks): 

1 hrnek + 2 lžíce mouky (mix hladké a polohrubé)

1/2 hrnku holandského kakaa 

1/2 lžičky jedlé sody 

1/8 lžičky soli 

3/4 hrnku krupicového cukru 

1/4 hrnku rostlinného oleje 

1 vejce 

3/4 hrnku podmáslí 

čerstvé či mražené maliny, pár kousků

(hrnek o objemu 240 ml nebo hrníčkové odměrky

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech na muffinky vyložte papírovými košíčky. 

V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl, odložte stranou. 

Ve větší míse vyšlehejte společně krupicový cukr, olej a vejce do pěny. 

Střídavě přimíchejte mouku s kakaem a podmáslí, mouku natřikrát, podmáslí nadvakrát, těsto dobře prošlehejte. 

Část těsta rozdělte do připravených košíčků, do každého vmáčkněte pár kousků malin a zalijte zbylým těstem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 18 – 20 minut. Špejlí si ověřte, že je těsto propečené.

Po upečení nechte cupcakes pár minut vychladnout ve formě, pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku. 

Citronový krém (lemon curd):

2 žloutky 

40 ml citronové šťávy 

40 g cukru krupice 

citronová kůra nebo citronový olej 

30 g másla 

Všechny suroviny kromě másla zahřívejte ve vodní lázni za občasného míchání do zhoustnutí. Krém má konzistenci asi jako krupicová kaše, teplota ideálně přes 70 stupňů. Sundejte z vodní lázně, nechte trochu zchladnout a pak zašlehejte máslo. Dejte vychladit do lednice, můžete připravit i pár dnů předem. 

Dokončení:

200 g mascarpone

200 g smetany ke šlehání 40%

2-3 lžíce cukru krupice

citronový krém – viz. výše

čerstvé maliny na ozdobu

Mascarpone prošlehejte s citronovým krémem, pak přidejte cukr a smetanu a promíchejte. Společně vyšlehejte do pevného krému. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na vychladlé dortíky. Ozdobte čerstvými malinami a kousky bílé čokolády.

inspirace na těsto z webu http://www.chocolatemoosey.com/

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

25 Komentáře

  • Unknown
    14. 8. 2017 v 8:09

    Dobrý den, no tak ty vypadají úžasně. Můžu se zeptat, jakou zdobící špičku používáte? Máte je krásně nazdobené. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 8. 2017 v 12:38

      Díky 🙂 používám nerezové profi špičky, bohužel nemají žádné označení. Je to řezaná, uzavřená špička, poměrně velká …

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 8. 2017 v 16:09

    Možete dať foto tej špičky?ďakujem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 8. 2017 v 12:22

      Do komentáře bohužel foto nevložím, zkusím někdy příště u dalšího příspěvku 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 3. 2018 v 13:13

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli používáte šťávu vymačkanou z citrónů nebo se dá použít i citronka? Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2018 v 17:22

      Ano, používám výhradně jen čerstvě vymačkanou šťávu z citronů 🙂 citronek bych nedoporučovala.

      Odpovědět
    • Anonymní
      22. 3. 2018 v 7:45

      Myslela jsem si to. Moc děkuji za odpověď. Máte skvělý blog a opravdu chutné recepty. Opravdu úžasné.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 3. 2018 v 18:38

      Děkuji :o))

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 5. 2018 v 19:25

    Dobrý den, chápu to správně, že dáváte půl hrnku hladké a půl hrnku polohrubé mouky a k tomu jednu a jednu lžíci navíc?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2018 v 19:35

      Zdravím, ano, chápete dobře 🙂 nicméně když to nebude úplně přesně napůl, vůbec nevadí.

      Odpovědět
    • Anonymní
      3. 5. 2018 v 19:48

      díky moc… a ještě jedna otázka… jak to, že upečené těsto máte vždy takové hezky upečené, nahoře, do hladka? Mě to jakoby popraská a udělá se kopeček nahoru…. a navíc red velvet těsto se v košíčku po vychladnutí lehce smrskne. Trochu si z toho zoufám…. Zuzka

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2018 v 20:19

      Mě také někdy vyběhnou do kopečku 🙂 nepečete s horkých vzduchem? nešleháte těsto příliš dlouho? Ano, red velvet po upečení trochu spadne, to je v pořádku.

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 1. 2020 v 6:07

    Dobry den, Miso,
    vcera jsem je pekla a jsou vytecne. Take se mi stalo, ze mi popraskaly, tak nevim jestli jsem je treba nepekla moc rychle. Tedy jako na moc stupnu?
    Jeste mam dotaz na citronovy krem. Delala jsem s citronovou kurou, je opravdu fantasticky a to citronove moc nemusim. Jen mi tam jakoby prekazela prave ta nastrouhana kura. Kdyz nemam ten olej, mohla bych ji priste uplne vynechat? Pujde to?
    Dekuji a uz se tesim na novy recept. 🙂
    Svetlana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 1. 2020 v 9:31

      Tak to mě těší, že chutnaly 🙂 citronovou kůru můžete samozřejmě vynechat, ale bude tam ta citronová vůně trochu chybět, případně můžete krém před přidáním másla propasírovat přes sítko a kůru tak odstranit 🙂

      Odpovědět
      • Lenka
        9. 4. 2021 v 14:25

        Na krém šlehačku vyslehat a pak primichat? Dekuji

        Odpovědět
    • Lenka
      9. 4. 2021 v 16:10

      Ten citronový krém mám docela řídký a mám strach že to bude nakonec celé moc řídké a nebude se dát zdobit dá se to ještě nějak zachránit? 🤷‍♀️

      Odpovědět
      • Míša Landová
        10. 4. 2021 v 8:05

        Máte ho dostatečně vychlazený? Měla jste ho dost provařený? Má konzistenci zhruba jako marmeláda.

        Odpovědět
  • Veronika
    3. 3. 2021 v 9:05

    Dobry den, dnes vyzkouseno. Krem chutove dobry, ale strasne ridky. Cim to? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 3. 2021 v 10:59

      Krém mohl být málo vyšlehaný nebo nebyly vhodné suroviny. Použila jste smetanu 40%? Měla jste citronový krém hustý?

      Odpovědět
  • Veronika
    3. 3. 2021 v 13:28

    Dekuji za odpoved ☺️ Vse bylo vychlzene, smetana 40% a lemon curd dobry. Uz js ho nekolikrat delala, ale vzdy do dortu pod krem na promazani 🤷‍♀️ Skoda, chutove je vyborny. Bohuzel to uz nezachranil ani stuzovac, opravdu hodne zridnul.

    Odpovědět
  • Klára
    30. 6. 2021 v 21:10

    Milá Míšo,
    věděla byste, prosím, kolik váží jedna dávka připraveného lemon curd? Ptám se pro případ, že bych chtěla použít kupovaný. Dá se to vůbec?
    Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 7. 2021 v 7:05

      Záleží na velikosti vajec, pak stačí jen suroviny sečíst 🙂 Ano, pokud vím, citronový krém se dá koupit i hotový.

      Odpovědět
  • Viki
    26. 4. 2024 v 14:18

    Dobrý den, úžasný recept, pouze mi zbyl krém, myslíte že by bylo možné jej zamrazit?

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ