Tyhle polokoule jsou tak trochu „pařížský dort“ v malém provedení. Základ tvoří pařížská šlehačka, doplněná malým kouskem kakaového korpusu a čokoládovou polevou. Jako bonus jsem přidala křupavý sušenkový puk, na kterém je dortík posazen. Skvěle chutná a zároveň se tak s dortíkem lépe manipuluje 🙂
Na polití jsem použila klasickou čokoládovou ganache polevu, která možná není na pohled tak pěkná jako zrcadlovka, ale určitě je mnohem snazší na přípravu. A chutná mi víc, takže proč se trápit se zrcadlovkou 🙂
Z níže uvedeného receptu připravíte 6 malých dortíků.
Čokoládový krém:
250 ml smetany ke šlehání 33%
100 g hořké čokolády 55-60%
+ 2 lžíce mascarpone k našlehání
Čokoládu nasekejte na kousky, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka, aby se čokoláda zcela rozpustila. Nakonec promixujte tyčovým mixérem. Dejte vychladit do lednice alespoň na 8 hodin, ideálně přes noc.
Sestavení dortíků:
silikonová forma – polokoule průměr 6-7 cm
kolečka oblíbeného korpusu (ideálně čokoládový/kakaový) použila jsem tento recept
Čokoládový krém vyšlehejte společně s mascarpone do pevného krému. Pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku naplňte silikonovou formu. Doporučuji formu předem položit na tácek, bude se pak lépe přenášet. Do každého otvoru vmáčkněte kousek korpusu trochu menší velikosti než je otvor. Dortíky zahlaďte hezky do roviny a dejte zamrazit alespoň na 6-8 hodin.
Křupavé sušenkové puky:
100 g sušenek typu Bebe Rodinné
40 g mléčné čokolády
40 g lískooříškové pasty 100%
25 g másla
ráfky nebo kulaté formičky o průměru ca. 8 cm
Sušenky rozmixujte. Čokoládu rozpusťte a vmíchejte do ní oříškovou pastu a máslo. Smíchejte se sušenkami, lépe to jde v mixéru nebo food procesoru. Vznikne vám hmota podobná sušenkové krustě na cheesecake.
Na tácek si položte pečící papír a rozložte ráfky. Hmotu rozdělte do ráfků a umačkejte do hladka – viz. foto. Dejte do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí ráfky opatrně sundejte, není třeba ani ořezávat nože. Puky drží hezky tvar, mohou se jen po krajích lehce drolit.
Čokoládová poleva:
150 g hořké čokolády 55-60%
150 g smetany ke šlehání 33%
Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout, zároveň i lehce zhoustnout.
Zmražené dortíky po částech vyndejte z formy a položte na chladicí mřížku postavenou na tácu, kam bude stékat přebytečná poleva. Dortíky polijte, doporučuji polévat rychle a větším množstvím polevy najednou. Nechte okapat pak opatrně pomocí nože přeneste na připravené sušenkové puky. Zbylou polevu uchovejte v lednici pro pozdější použití.
Ozdobte dle fantazie, já jsem použila kousek bílé čokolády s transfer folií a oříšek v čokoládě.
Vytisknout recept |
38 Komentáře
Anonymní
21. 8. 2017 v 19:35Tak jsem se dočkala – krása, Míšo! To je přesně můj šálek kávy, jen je nebudu mít tak dokonalé, děkuji, Milena:-)
Víkendové pečení
21. 8. 2017 v 19:50Mileno, není zač 🙂 díky za trpělivost 🙂 urcite je budete mít také perfektní 🙂
Anonymní
22. 8. 2017 v 8:20Já jsem si před časem koupila u Paula takový řez s pařížskou šlehačkou a právě s něčím křupavým, asi krokantem, tenhle dortík by se na to krásně hodil. Jen pořád ještě neumím vychytat to křupavé:-)Hledám všude, zkouším, není to ono. Budou tam asi rozdrcené oplatky a oříšky, čokoláda…jak jsem viděla tyhle Vaše dortíky, hned jsem na to zase vzpomněla a musím zkusit další variantu:-)
Víkendové pečení
22. 8. 2017 v 9:01Asi vím, jaký typ dortíku máte na mysli, dost často se do směsi používají tzv. "feuilletine", křupavé lupínky, já bych je přirovnala k nadrceným zmrzlinovým trubičkám … Nevím, zda ty moje dortíky budou podobné, ale vyzkoušejte a uvidíte 🙂
Anonymní
22. 8. 2017 v 11:48Díky za radu, Míšo! Já tam zkusím nadrtit místo sušenek právě nějaké oplatky, něco křupavého, jinak to, myslím, bude ono – čokoláda, oříškové máslo…a mějte se hezky, M.:-)
Anonymní
22. 8. 2017 v 8:45Dobrý den Míšo, tak minulý víkend jsem zkoušela borůvkové řezy – jen se po nich zaprášilo a tento víkend prostě zase musím vyzkoušet Vás recept. Doufám, že se povede, jenom jsem se chtěla zeptat – drží polokoule na sušenkách? Nemusí se ještě přilepit třeba čokoládou? Máte je krásné. Děkuji za recept. Hezký den. Lenka S.
Víkendové pečení
22. 8. 2017 v 9:03Lenko S., zdravím Vás a děkuji za přízeň mým receptům 🙂 Polokoule drží dobře, čokoládová poleva na bocích dortíků se trochu "připlácne" k sušenkovému puku. Nicméně klidně můžete dát trochu čokolády i na puk a polokoule přilepit 🙂 Mějte se fajn. Míša
Anonymní
22. 8. 2017 v 14:56No,paráda!Už se těším,že to udělám,jenom nemám formu na koule,ale na srdíčka.Děkuji a přeji krásný zbytek léta.Iva
Víkendové pečení
23. 8. 2017 v 7:44Ivo, zdravím, klidně udělejte dortíky do srdíček 🙂
Nela Procházková
22. 8. 2017 v 16:11Wow, ty vypadají úúžasně! 🙂
Nela z blogu Růžová rtěnka
Víkendové pečení
23. 8. 2017 v 7:44Díky :o)
Anonymní
22. 8. 2017 v 22:00Dobrý večer Míšo, krásné, precizní a ještě s fotonávodem – každý může vyzkoušet, aniž by musel tápat ve výrobním postupu 🙂 – úžasné, velké díky. Pro mě je výzva i ta ozdůbka z čokolády, to vypadá asi jako když jsem si řekla, že vytapetovat 2 zdi v ložnici nemůže být nic těžkého. Manžel si zlomil ruku, byl v nemocnici a já tapetovala podle internetu, kde to měli za 20min. hotové, ale já si na 2 zdi musela vzít den dovolené. Tak to vidím s tou ozdůbkou. Folii mám doma už dost dlouho, studuji návody na netu, ale nějak si netroufám :-). Tak to prosím berte jako prosbu o návod jak na to. Popisujete totiž krásně srozumitelně :-). Dík Sylva
Víkendové pečení
23. 8. 2017 v 8:27Sylvo, zdravím a děkuji za komentář 🙂 jojo, to znám, také se mi občas něco nedaří, tak jak jsem si představovala, nejen v pečení 🙂 Transfer folie na čokoládu není složitá, jen je potřeba mít kvalitní čokoládu a vytemperovat ji na správnou teplotu. Pro začátek to doporučuji zkusit s hořkou čokoládou. Z potřebného množství si odeberu cca třetinu, a zbytek opatrně rozpustím v mikrovlnce. Jakmile je hezky rozpuštěná, přidám odloženou třetinu čokolády a míchám do rozpuštění. Pak celou čokoládu přendán do jiné misky, nejlépe skleněné. Tím se čokoláda částečně ochladí, no a pak už jsem míchám, až má tu správnou teplotu, tj. ca 28 stupňů. Transfer folii si nastříhám obvykle na proužky, rozložím na pečící papír a pak pomocí nože nebo stěrky rozetřu silnější vrstvu čokolády. Nechám ztuhnout a použiji. Pokud je čokoláda dobře vychlazená, tak ztuhne při pokojové teplotě, pokud ne, tak si musíte pomoci lednicí 🙂 snad Vám to alespoň trochu pomůže 🙂 našla jsem ještě jeden hezký článek, kde je to sice anglicky, ale s fotografiemi – thespruce.com/how-to-use-chocolate-transfer-sheets-521287
Anonymní
23. 8. 2017 v 22:05Ještě jednou děkuji za návod 🙂
rêve de vivre
23. 8. 2017 v 6:32Doslova umelecké dielo. Nádhera. Andrea
Víkendové pečení
23. 8. 2017 v 7:47Andreo, děkuji 🙂
Unknown
23. 8. 2017 v 16:34tortičky krásne ale chcem sa opýtať AKO roztápate použitu ganách polevu lebo mne sa po použití z chladničky nepodarila ostala ako zrazená ďakujem za odpoveď
Víkendové pečení
24. 8. 2017 v 19:43Rouzpouštím velmi opatrně na malý výkon v mikrovlnné troubě, po krátkých intervalech nebo ve vodní lázni. Pokud se to dá na vysokou teplotu, čokoláda se spálí 🙂
Anonymní
28. 8. 2017 v 9:53Krásný.Jste šikovná. Chtěla bych udělat na narozeninovou oslavu, ale nemám formu na polokoule. Šlo by to i do mufinove formy. Děkuji
Víkendové pečení
28. 8. 2017 v 18:20Děkuji 🙂 klidně udělejte dortíky i v jiném tvaru, forma na muffiny je dobrá volba, pokud máte silikonovou. No a pokud plechovou, tak jedině s pouźitím papírových košíčků 🙂 protože jinak by to asi nešlo vyklopit 🙂
Anonymní
8. 9. 2017 v 14:47Zalila jsem čokoládu smetanou a mam to vodnate.asi to tak být nemá. Myslim, že smatana nebyla uplně vařící. Co s tim mohu udelat? Děkuji za odpověď
Víkendové pečení
8. 9. 2017 v 20:20Čokoláda se musí ve smetaně zcela rozpustit, vodnaté to urcite není. Můžete opatrně znovu celé zahřát, pak míchat do úplného rozpuštění čokolády. Nechat zcela vychladnout a trochu zhoustnout, pak polévat 🙂
Catherine Black
7. 10. 2017 v 10:32To je úplně jako z cukrárny! 😀 Taky bych se někdy ráda vypracovala k tomu, aby to, co připravím, vypadalo tak nádherně a chutně.
Víkendové pečení
8. 10. 2017 v 7:50Děkuji 🙂 to chce jen praxi a chuť do pečení 🙂 pak už to jde skoro samo 🙂
Anonymní
12. 11. 2017 v 18:39Dobrý den, Vaše recepty jsou naprosto úžasné. Právě velikou rychlostí zmizela pařížská roláda a už vymýšlím, co bál. Mám dotaz: zbyla mi už jen 72% čokoláda. Musím v tomto případě nějak upravovat poměr čokolády a smetany? Děkuji za odpověď. Hanka
Víkendové pečení
12. 11. 2017 v 18:47Hanko, zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 ráda slyším, že se recepty líbí a s úspěchem zkoušíte 🙂 pokud máte 72% čokoládu, ubrala bych trochu jak do krému, stačit by mělo ca. 80g a i do polevy, tam bych to viděla ca. 120-130g, aby to nebylo moc husté 🙂
Anonymní
24. 4. 2019 v 20:16Dobrý den, Vaše recepty jsou úžasné. Peču už jen podle Vás a vždy všem chutná. Chtěla jsem se zeptat, kolik je potřeba těsta na korpusky? Stačí pětina? Děkuji za odpověď, Gabriela
Víkendové pečení
25. 4. 2019 v 18:42Těsta stačí opravdu málo, pětina by mohla stačit, já obvykle střádám v mrazáku "zbytky" a ty pak použiju 🙂
Unknown
3. 5. 2019 v 9:07Dobrý den,Paní Míšo,vaše dortíky jsou naprosto užasné a ráda podle vás peču.Chtěla jsem se vás zeptat kde bych sehnala 55-60 proroc. čokoládu?normálně v obchodě a nebo na nákém internetovém e-shopu poradila by jste mi,ráda bych upekla tyto užasné polokoule.Děkuji a přeji pěkný den Lenka
Víkendové pečení
4. 5. 2019 v 6:58Lenko, zdravím, já kupuji čokolády v peckách na cukrářských eshopech. Nicméně hořkou 50-60% seženete bez problému i v běžném obchodě, např. Lidl 🙂
Unknown
5. 5. 2019 v 19:50Moc Vám děkuji ,jste hodná že jste mi poradila:-)
Marcela
21. 9. 2020 v 8:46Dobrý den Míšo, nejdříve vám musím pochválit vaše stránky, jsou nejlepší, krásně se podle vašich receptů peče a můžu říct i zdokonaluje.☺️.
Mám prosbičku,mám péct dort s pařížskou šlehačkou a měl by být politý bílou čokoládou,zatím jsem dělala jen s hořkou. Dá se bílá použít stejně nebo je lepší udělat zrcadlovou polevu z bílé čokolády?
Moc děkuji za odpověď.
Míša Landová
21. 9. 2020 v 9:49Marcelo, děkuji, jsem ráda, že se blog líbí 🙂 Bílou čokoládu jsem jako polevu nikdy nedělala, je potřeba tam upravit poměr. Obvykle se dává 2 díly čokolády a 1 díl smetany. Nicméně hodně záleží na kvalitě použité čokolády.
Marcela
21. 9. 2020 v 11:59Moc děkuji,asi raději zkusím první pro rodinu.☺️
Sona
11. 5. 2022 v 15:28Ahoj, chci zkusit čokoládové polokoule,ráda zkouším nové věci a toto vypadá úžasně. Jen potřebuji poradit,jak nejlépe nechat polokoule povolit,když jsou zmrazené.dekuji 😊
Míša Landová
11. 5. 2022 v 18:09Pozvolna v lednici 🙂
Jana
30. 9. 2022 v 9:40Dobry den, dá se na cokolšadovou polévku použit Ruby čokoláda namísto klasické? Pracuje se s ni stejně?
Míša Landová
2. 10. 2022 v 21:33Ano, dá, ale musíte dát jiný poměr, ruby má nižší obsah tuku, ideálně 2:1 🙂