Menu
Mini dortíky

Čokoládové polokoule se sušenkovým pukem

Tyhle polokoule jsou tak trochu „pařížský dort“ v malém provedení. Základ tvoří pařížská šlehačka, doplněná malým kouskem kakaového korpusu a čokoládovou polevou. Jako bonus jsem přidala křupavý sušenkový puk, na kterém je dortík posazen. Skvěle chutná a zároveň se tak s dortíkem lépe manipuluje 🙂

Na polití jsem použila klasickou čokoládovou ganache polevu, která možná není na pohled tak pěkná jako zrcadlovka, ale určitě je mnohem snazší na přípravu. A chutná mi víc, takže proč se trápit se zrcadlovkou 🙂

Z níže uvedeného receptu připravíte 6 malých dortíků.

Čokoládový krém:

250 ml smetany ke šlehání 33%

100 g hořké čokolády 55-60%

+ 2 lžíce mascarpone k našlehání

Čokoládu nasekejte na kousky, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka, aby se čokoláda zcela rozpustila. Nakonec promixujte tyčovým mixérem. Dejte vychladit do lednice alespoň na 8 hodin, ideálně přes noc.

Sestavení dortíků:

silikonová forma – polokoule průměr 6-7 cm

kolečka oblíbeného korpusu (ideálně čokoládový/kakaový) použila jsem tento recept

Čokoládový krém vyšlehejte společně s mascarpone do pevného krému. Pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku naplňte silikonovou formu. Doporučuji formu předem položit na tácek, bude se pak lépe přenášet. Do každého otvoru vmáčkněte kousek korpusu trochu menší velikosti než je otvor. Dortíky zahlaďte hezky do roviny a dejte zamrazit alespoň na 6-8 hodin.

Křupavé sušenkové puky:

100 g sušenek typu Bebe Rodinné

40 g mléčné čokolády

40 g lískooříškové pasty 100%

25 g másla

ráfky nebo kulaté formičky o průměru ca. 8 cm

Sušenky rozmixujte. Čokoládu rozpusťte a vmíchejte do ní oříškovou pastu a máslo. Smíchejte se sušenkami, lépe to jde v mixéru nebo food procesoru. Vznikne vám hmota podobná sušenkové krustě na cheesecake.

Na tácek si položte pečící papír a rozložte ráfky. Hmotu rozdělte do ráfků a umačkejte do hladka – viz. foto. Dejte do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí ráfky opatrně sundejte, není třeba ani ořezávat nože. Puky drží hezky tvar, mohou se jen po krajích lehce drolit.

Čokoládová poleva:

150 g hořké čokolády 55-60%

150 g smetany ke šlehání 33%

Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout, zároveň i lehce zhoustnout.

Zmražené dortíky po částech vyndejte z formy a položte na chladicí mřížku postavenou na tácu, kam bude stékat přebytečná poleva. Dortíky polijte, doporučuji polévat rychle a větším množstvím polevy najednou. Nechte okapat pak opatrně pomocí nože přeneste na připravené sušenkové puky. Zbylou polevu uchovejte v lednici pro pozdější použití.

Ozdobte dle fantazie, já jsem použila kousek bílé čokolády s transfer folií a oříšek v čokoládě.

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

38 Komentáře

  • Anonymní
    21. 8. 2017 v 19:35

    Tak jsem se dočkala – krása, Míšo! To je přesně můj šálek kávy, jen je nebudu mít tak dokonalé, děkuji, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 8. 2017 v 19:50

      Mileno, není zač 🙂 díky za trpělivost 🙂 urcite je budete mít také perfektní 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 8. 2017 v 8:20

    Já jsem si před časem koupila u Paula takový řez s pařížskou šlehačkou a právě s něčím křupavým, asi krokantem, tenhle dortík by se na to krásně hodil. Jen pořád ještě neumím vychytat to křupavé:-)Hledám všude, zkouším, není to ono. Budou tam asi rozdrcené oplatky a oříšky, čokoláda…jak jsem viděla tyhle Vaše dortíky, hned jsem na to zase vzpomněla a musím zkusit další variantu:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 8. 2017 v 9:01

      Asi vím, jaký typ dortíku máte na mysli, dost často se do směsi používají tzv. "feuilletine", křupavé lupínky, já bych je přirovnala k nadrceným zmrzlinovým trubičkám … Nevím, zda ty moje dortíky budou podobné, ale vyzkoušejte a uvidíte 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      22. 8. 2017 v 11:48

      Díky za radu, Míšo! Já tam zkusím nadrtit místo sušenek právě nějaké oplatky, něco křupavého, jinak to, myslím, bude ono – čokoláda, oříškové máslo…a mějte se hezky, M.:-)

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 8. 2017 v 8:45

    Dobrý den Míšo, tak minulý víkend jsem zkoušela borůvkové řezy – jen se po nich zaprášilo a tento víkend prostě zase musím vyzkoušet Vás recept. Doufám, že se povede, jenom jsem se chtěla zeptat – drží polokoule na sušenkách? Nemusí se ještě přilepit třeba čokoládou? Máte je krásné. Děkuji za recept. Hezký den. Lenka S.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 8. 2017 v 9:03

      Lenko S., zdravím Vás a děkuji za přízeň mým receptům 🙂 Polokoule drží dobře, čokoládová poleva na bocích dortíků se trochu "připlácne" k sušenkovému puku. Nicméně klidně můžete dát trochu čokolády i na puk a polokoule přilepit 🙂 Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 8. 2017 v 14:56

    No,paráda!Už se těším,že to udělám,jenom nemám formu na koule,ale na srdíčka.Děkuji a přeji krásný zbytek léta.Iva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 8. 2017 v 7:44

      Ivo, zdravím, klidně udělejte dortíky do srdíček 🙂

      Odpovědět
  • Nela Procházková
    22. 8. 2017 v 16:11

    Wow, ty vypadají úúžasně! 🙂

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 8. 2017 v 7:44

      Díky :o)

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 8. 2017 v 22:00

    Dobrý večer Míšo, krásné, precizní a ještě s fotonávodem – každý může vyzkoušet, aniž by musel tápat ve výrobním postupu 🙂 – úžasné, velké díky. Pro mě je výzva i ta ozdůbka z čokolády, to vypadá asi jako když jsem si řekla, že vytapetovat 2 zdi v ložnici nemůže být nic těžkého. Manžel si zlomil ruku, byl v nemocnici a já tapetovala podle internetu, kde to měli za 20min. hotové, ale já si na 2 zdi musela vzít den dovolené. Tak to vidím s tou ozdůbkou. Folii mám doma už dost dlouho, studuji návody na netu, ale nějak si netroufám :-). Tak to prosím berte jako prosbu o návod jak na to. Popisujete totiž krásně srozumitelně :-). Dík Sylva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 8. 2017 v 8:27

      Sylvo, zdravím a děkuji za komentář 🙂 jojo, to znám, také se mi občas něco nedaří, tak jak jsem si představovala, nejen v pečení 🙂 Transfer folie na čokoládu není složitá, jen je potřeba mít kvalitní čokoládu a vytemperovat ji na správnou teplotu. Pro začátek to doporučuji zkusit s hořkou čokoládou. Z potřebného množství si odeberu cca třetinu, a zbytek opatrně rozpustím v mikrovlnce. Jakmile je hezky rozpuštěná, přidám odloženou třetinu čokolády a míchám do rozpuštění. Pak celou čokoládu přendán do jiné misky, nejlépe skleněné. Tím se čokoláda částečně ochladí, no a pak už jsem míchám, až má tu správnou teplotu, tj. ca 28 stupňů. Transfer folii si nastříhám obvykle na proužky, rozložím na pečící papír a pak pomocí nože nebo stěrky rozetřu silnější vrstvu čokolády. Nechám ztuhnout a použiji. Pokud je čokoláda dobře vychlazená, tak ztuhne při pokojové teplotě, pokud ne, tak si musíte pomoci lednicí 🙂 snad Vám to alespoň trochu pomůže 🙂 našla jsem ještě jeden hezký článek, kde je to sice anglicky, ale s fotografiemi – thespruce.com/how-to-use-chocolate-transfer-sheets-521287

      Odpovědět
    • Anonymní
      23. 8. 2017 v 22:05

      Ještě jednou děkuji za návod 🙂

      Odpovědět
  • rêve de vivre
    23. 8. 2017 v 6:32

    Doslova umelecké dielo. Nádhera. Andrea

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 8. 2017 v 7:47

      Andreo, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 8. 2017 v 16:34

    tortičky krásne ale chcem sa opýtať AKO roztápate použitu ganách polevu lebo mne sa po použití z chladničky nepodarila ostala ako zrazená ďakujem za odpoveď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 8. 2017 v 19:43

      Rouzpouštím velmi opatrně na malý výkon v mikrovlnné troubě, po krátkých intervalech nebo ve vodní lázni. Pokud se to dá na vysokou teplotu, čokoláda se spálí 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 8. 2017 v 9:53

    Krásný.Jste šikovná. Chtěla bych udělat na narozeninovou oslavu, ale nemám formu na polokoule. Šlo by to i do mufinove formy. Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 8. 2017 v 18:20

      Děkuji 🙂 klidně udělejte dortíky i v jiném tvaru, forma na muffiny je dobrá volba, pokud máte silikonovou. No a pokud plechovou, tak jedině s pouźitím papírových košíčků 🙂 protože jinak by to asi nešlo vyklopit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 9. 2017 v 14:47

    Zalila jsem čokoládu smetanou a mam to vodnate.asi to tak být nemá. Myslim, že smatana nebyla uplně vařící. Co s tim mohu udelat? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 9. 2017 v 20:20

      Čokoláda se musí ve smetaně zcela rozpustit, vodnaté to urcite není. Můžete opatrně znovu celé zahřát, pak míchat do úplného rozpuštění čokolády. Nechat zcela vychladnout a trochu zhoustnout, pak polévat 🙂

      Odpovědět
  • Catherine Black
    7. 10. 2017 v 10:32

    To je úplně jako z cukrárny! 😀 Taky bych se někdy ráda vypracovala k tomu, aby to, co připravím, vypadalo tak nádherně a chutně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2017 v 7:50

      Děkuji 🙂 to chce jen praxi a chuť do pečení 🙂 pak už to jde skoro samo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 11. 2017 v 18:39

    Dobrý den, Vaše recepty jsou naprosto úžasné. Právě velikou rychlostí zmizela pařížská roláda a už vymýšlím, co bál. Mám dotaz: zbyla mi už jen 72% čokoláda. Musím v tomto případě nějak upravovat poměr čokolády a smetany? Děkuji za odpověď. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 11. 2017 v 18:47

      Hanko, zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 ráda slyším, že se recepty líbí a s úspěchem zkoušíte 🙂 pokud máte 72% čokoládu, ubrala bych trochu jak do krému, stačit by mělo ca. 80g a i do polevy, tam bych to viděla ca. 120-130g, aby to nebylo moc husté 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 4. 2019 v 20:16

    Dobrý den, Vaše recepty jsou úžasné. Peču už jen podle Vás a vždy všem chutná. Chtěla jsem se zeptat, kolik je potřeba těsta na korpusky? Stačí pětina? Děkuji za odpověď, Gabriela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2019 v 18:42

      Těsta stačí opravdu málo, pětina by mohla stačit, já obvykle střádám v mrazáku "zbytky" a ty pak použiju 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 5. 2019 v 9:07

    Dobrý den,Paní Míšo,vaše dortíky jsou naprosto užasné a ráda podle vás peču.Chtěla jsem se vás zeptat kde bych sehnala 55-60 proroc. čokoládu?normálně v obchodě a nebo na nákém internetovém e-shopu poradila by jste mi,ráda bych upekla tyto užasné polokoule.Děkuji a přeji pěkný den Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2019 v 6:58

      Lenko, zdravím, já kupuji čokolády v peckách na cukrářských eshopech. Nicméně hořkou 50-60% seženete bez problému i v běžném obchodě, např. Lidl 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      5. 5. 2019 v 19:50

      Moc Vám děkuji ,jste hodná že jste mi poradila:-)

      Odpovědět
  • Marcela
    21. 9. 2020 v 8:46

    Dobrý den Míšo, nejdříve vám musím pochválit vaše stránky, jsou nejlepší, krásně se podle vašich receptů peče a můžu říct i zdokonaluje.☺️.
    Mám prosbičku,mám péct dort s pařížskou šlehačkou a měl by být politý bílou čokoládou,zatím jsem dělala jen s hořkou. Dá se bílá použít stejně nebo je lepší udělat zrcadlovou polevu z bílé čokolády?
    Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 9. 2020 v 9:49

      Marcelo, děkuji, jsem ráda, že se blog líbí 🙂 Bílou čokoládu jsem jako polevu nikdy nedělala, je potřeba tam upravit poměr. Obvykle se dává 2 díly čokolády a 1 díl smetany. Nicméně hodně záleží na kvalitě použité čokolády.

      Odpovědět
  • Marcela
    21. 9. 2020 v 11:59

    Moc děkuji,asi raději zkusím první pro rodinu.☺️

    Odpovědět
  • Sona
    11. 5. 2022 v 15:28

    Ahoj, chci zkusit čokoládové polokoule,ráda zkouším nové věci a toto vypadá úžasně. Jen potřebuji poradit,jak nejlépe nechat polokoule povolit,když jsou zmrazené.dekuji 😊

    Odpovědět
  • Jana
    30. 9. 2022 v 9:40

    Dobry den, dá se na cokolšadovou polévku použit Ruby čokoláda namísto klasické? Pracuje se s ni stejně?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 10. 2022 v 21:33

      Ano, dá, ale musíte dát jiný poměr, ruby má nižší obsah tuku, ideálně 2:1 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ