Menu
Rolády, řezy, záviny

Kakaová roláda s tvarohem a čokoládou

Tvarohové Míša řezy jsou u nás doma velmi oblíbené a tak je zkouším v různých provedeních. Na mém blogu tak najdete Cupcakes ala Míša řezy i Čokoládový dort s tvarohovým krémem. Tentokrát jsem je zkusila připravit v podobě rolády a opět s velkým úspěchem. Osvědčená kombinace tvarohu a čokolády prostě nezklame 🙂

Krém je kombinace tvarohu a zakysané smetany, žádné máslo ani smetana ke šlehání. Přesto je krásně jemný, hustý a příjemně tvarohový. Cukr si dejte podle chuti, ale pokud použijete tučnější tvaroh i smetanu, není ho potřeba příliš mnoho. Původně jsem chtěla roládu čokoládou polít, nakonec jsem ji ale použila přímo do rolády na tvarohový krém.

Roládový plát už z mého blogu znáte, je to typ rolády, která se stáčí za studena. Celá příprava je rychlá a jednoduchá, servírovat můžete již pár hodin po upečení. Jen je potřeba den předem nechat „vykapat“ tvaroh se smetanou na hustý krém.

Na roládový plát budete potřebovat: 

3 vejce (velikost L), bílky a žloutky zvlášť 

80 g krupicového cukru 

80 g hladké mouky 

20 g kakaa 

Troubu předehřejte na 200 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. 

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku s kakaem. 

Hmotu rozetřete na připravený plech vyložený pečicím papírem (cca 40 x 30 cm) a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8 minut. Roláda musí být na dotek pružná. Připravte si čistou utěrku, kterou lehce poprašte moukou nebo moučkovým cukrem. 

Ihned po upečení plát sejměte z plechu a otočte na utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Tvarohový krém: 

350 g tvarohu ve vaničce (tučný) 

300 g zakysané smetany min. 15% tuku 

cca 5 lžic moučkového cukru (případně více dle chuti) 

Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou a nechte několik hodin odkapat, ideálně přes noc. Nejlépe to jde v plátěném ubrousku nebo kapesníku, který zavěsíte jako raneček do vyšší mísy.

Odkapaný tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem, můžete i lehce prošlehat. 

Čokoládový krém:

50 g čokolády

50 g smetany

Nasekanou čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte krém zchladnout a zhoustnout. Pro urychlení můžete dát na chvilku do lednice. 

Dokončení rolády

Na vychladlý roládový plát rozetřete rovnoměrně tvarohový krém. Na něj pak natřete čokoládový krém. Roládu pomocí pečícího papíru srolujte a dejte do lednici alespoň na 2-3 hodiny vychladit. Pokud máte čokoládový krém příliš tekutý, nechte ho na roládě chvilku ztuhnout, než ji začnete rolovat. 

Před servírováním můžete roládu poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem. 

recept na roládový plát z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

23 Komentáře

  • Anonymní
    26. 10. 2016 v 16:46

    Dobrý den,
    opět vše luxusní….za chvilku jdu dělat věnečky a cupcakes pistáciové a citronové, syn má narozeniny a zítra přijdou kamarádi. Mám prosbu nemáte recept na medovník…..je jich hodně, ale od Vás vše chutná tak skvěle. Moc děkuji, pořád peču……Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 10. 2016 v 18:45

      Martino, zdravím a moc děkuji 🙂 pečete opravdu ve velkém a já jsem moc ráda, že se inspirujete na mém blogu 🙂 S medovníkem Vás asi zklamu, to je asi jediný dort, který kupuju 🙂 zkoušela jsem ho před lety, ale nic moc. Ale snad mu dám ještě někdy šanci 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 11. 2016 v 16:28

    Dobrý večer Míšo, nakukuji k Vám téměř každý den a pořád zkouším něco nového z Vašeho blogu. Zatím u nás vede dort z karamelizovaných banánů, ten jsem za poslední měsíc pekla snad 5x.:-) Ale i vše ostatní je úžasné, jste moc šikovná a umíte ostatní inspirovat. Kdyby jste někdy chtěla zase vyzkoušet medovník, tak zkuste tento, mám vyzkoušený mnohokrát a je k nerozeznání od kupovaného, spíš lepší:-) ekucharka.net/recept-na-medovnik . Ještě jednou děkuji za Vaše skvělé recepty. Nikol

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 11. 2016 v 8:20

      Nikol, zdravím Vás a moc děkuji za krásný komentář 🙂 jsem ráda, že Vás moje recepty tak inspirují a moc si toho vážím. Děkuji také za tip na medovník, recept vypadá moc dobře, takže třeba ho někdy zkusím 🙂 mějte se moc fajn a krásný advent. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 12. 2016 v 18:09

    Rolada nestihla ani vychladnout . Je lehoucka a moc dobra . Take Vam dekuji za inspiraci . Je to radost, kdyz vysledek je jisty a okoli to oceni.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 12. 2016 v 9:08

      Děkuji :)) tak to mě moc těší 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 2. 2017 v 22:14

    Vyzkoušeno a dopadlo to katastroficky-už nikdy víckrát,nic horšího jsem snad nikdy nedělala.!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 2. 2017 v 9:38

      To mě samozřejmě mrzí, otázkou zůstává, kde se stala chyba …. recept je mnohonásobně vyzkoušený 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 4. 2017 v 21:11

    neumim moc pect, nahodou jsem narazila na roladu a rekla jsem si ta by se mohla povest snad (pred tim mi rolady nesli srolovat), a skutecne se povedla, nemela jsem problem srolovat,recept jednoduchy a chut vynikajici.JSEM STASTNA ze se mi konecne povedla rolada, moc Vam dekuji . 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 4. 2017 v 7:00

      Tak to jsem moc ráda, že se roláda povedla 🙂 Někdy stačí mít jen dobrý recept 🙂 na blogu mám vice receptů na rolády a všechny se stáčeji za studena, můžete některou z nich vyzkoušet 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 4. 2017 v 10:17

    KOUKNU A URCITE UPECU , MOOOOOC DEKUJI !!!!!

    Odpovědět
  • verunka.tanecnice
    7. 11. 2017 v 21:10

    Dobry den, ten tvaroh jak okape uz tak nechate nebo dalsi vodu jeste potom vymackate co nejvic? Prijde mi ze jak to vymackam jeste tak moc nezbyde ale vynikajici to je 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 11. 2017 v 11:01

      Veroniko, zdravím, když nechám tvaroh vykapat přes noc, tak je tak hustý, že už není třeba vymačkávat 🙂 Je pravda, že je ho pak méně, ale tak strašné to není. Nutno ovšem zmínit, že používám výhradně plnotučný 🙂 u nízkotučného by to mohlo být horší.

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 11. 2017 v 19:52

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kolik kousků je asi roláda potřebuji pro více lidí jestli mám rovnou dělat dvojitou dávku děkuji. Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2017 v 21:27

      Katko, odhaduji tak cca 12 kousků, ale hodně záleží, jak velké porce budete krájet 🙂

      Odpovědět
  • Renata Vávrová
    13. 5. 2021 v 16:34

    Dobrý den Míšo, omylem jsem koupila tvaroh v kostce (spletla jsem si to s jiným receptem) myslíte že ho můžu do rolády použít nebo je na to moc hutný? Přeji pěkný zbytek dne

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 5. 2021 v 17:33

      Tady hodně záleží na výrobci, každý má tvaroh jinak jemný a chutný. Použít se ale samozřejmě dá 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    20. 10. 2022 v 20:04

    Dobrý den, každý víkend dělám něco sladkého z vašeho blogu. Děkuji za recepty,které zveřejňujete. Moc bych se chtěla pustit i do některé z rolád,které vypadají úžasně. Ale bojím se toho,jak se bude točit plát těsta s tvarohem nebo šlehačkou, jestli mi to z toho nepůjde ven. Je třeba na to nějaká zručnost? Nebo fígl ? 🙂 Zdravím vás. Monika

    Odpovědět
  • Jíťa
    23. 8. 2023 v 9:48

    Máte vejce na váhu?? Mám vejce vel S, tak mám dát dvojité množství??

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 8. 2023 v 9:53

      Vejce „L“ mají obvykle 60-70 g, takže dvojité množství bude podle mě moc. Dala bych max. o 1-2 vejce více.

      Odpovědět
  • Květka Mihajlová
    3. 3. 2024 v 13:57

    Dobrý den, vaše roláda byla výborná. Jen jsem zvyklá stáčet za tepla. Postupovala jsem podle vašeho receptu a stáčela za studena, ale roláda na některých místech popraskala. Dovnitř jsem dávala maliny. Že by to bylo tím?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 3. 2024 v 15:38

      Tento recept opravdu není nutné stáčet za tepla. Ale nesmí být roláda moc silná nebo naopak moc tenká a přepečená, pak samozřejmě bude praskat.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ