Na první pohled možná nevypadá moc přitažlivě, ale chuťově je naprosto dokonalá. Musím říct, že u mě zatím jednoznačně nejlepší bábovka, jakou jsem kdy ochutnala. Je krásně vláčná a měkoučká, s výraznou chutí máku. Řekla bych, že je to taková luxusní verze klasického makovce 🙂
Bábovka se připravuje bez mouky, pouze z mletého máku a ořechů, takže je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Příprava je obdobná jako u klasické bábovky. Máslo vyšleháte s cukrem a žloutky, přidáte mletý mák s ořechy a sníh z bílků. Skvělá je hned po upečení, ale další dny je snad ještě lepší.
Bábovku jsem připravila z menší dávky, než uvádí původní recept, mám totiž docela malou bábovkovou formu. A byl to tak trochu i záměr, protože nový recept radši zkouším z menšího množství, pro případ, že by se nepovedl. V tomto případě ale byla obava zcela zbytečná a přestože jen velmi zřídka peču něco opakovaně, tuhle bábovku jsem rozhodně poprvé a naposledy nepekla 🙂
Bábovku jsem pekla v malé formě o průměru cca 20 cm a výšce cca 9 cm. Pokud použijte větší formu, připravte těsto z 1,5 nebo dvojité dávky.
Makovo-ořechová bábovka (forma 20 cm x 9 cm):
100 g změklého másla
30 g moučkového cukru
4 vejce „L“, odděleně
80 g cukru krupice
150 g mletého máku
75 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
špetka soli
špetka mleté skořice
Troubu předehřejte na 170 stupňů, malou bábovkou formu (cca průměr 20 cm x výška 9 cm) vymažte a vysypte. Pokud chcete zachovat bezlepkovou variantu, použijte na vysypání bezlepkovou mouku. Já používám na vymazání směs mouky, oleje a tuku, bližší info u receptu na bábovku ze zakysané smetany.
Máslo vyšlehejte společně s moučkovým cukrem do pěny, pak po jednom zašlehejte žloutky.
Zvlášť si vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem do pevného sněhu. Mletý mák a ořechy smíchejte společně se špetkou soli a skořicí.
Do žloutkové směsi střídavě přidávejte směs máku s ořechy a ušlehané bílky. Promíchejte do hladka a těstem naplňte bábovkovou formu. Dejte péct do vyhřáté trouby na 35 – 40 minut, ke konci můžete teplotu snížit. Špejlí ověřte, zda je bábovka dostatečně upečená.
Po upečení nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním pocukrujte.
Bábovka vydrží krásně vláčná několik dní, čím je starší, tím je lepší 🙂
inspirace z webu http://www.dulce-de-leche.eu/
Vytisknout recept |
43 Komentáře
Marie
31. 5. 2016 v 11:03Míšo, co to, ty takový nebábovkový typ �� a za krátkou dobu už 2 recept, vypadá skvěle, určitě vyzkouším, protože mám doma nejednoho babovkáře ��
Pa Maru
Víkendové pečení
31. 5. 2016 v 11:36Jojo, překvapivé u mě co :)) Asi to chtělo tu správnou formu na bábovku 🙂 papa míša
Anonymní
6. 6. 2016 v 12:28Míšo bábovka je opět skvělá. Super recept. Jen se po ní zaprášilo.
Marcela
Víkendové pečení
6. 6. 2016 v 12:52Marcelo, moc děkuji 🙂 Vy jste moje stálice, zkoušíte toho opravdu hodně, děkuji 🙂 Míša
Anonymní
8. 6. 2016 v 11:49Míša, bábovka výborná, druhý deň šťavnatejšia.
Ale zaujímalo by ma, ak by som zmenila pomer maku a orechov, čiže 150 g orechy a 75 g maku, či by takáto bábovka "držala formu". A mak by mohol byť aj biely…
Martina
Víkendové pečení
8. 6. 2016 v 16:44Martino, děkuji 🙂 ano, čím je bábovka starší, tím je lepší :))
Zaměnit poměr máku a ořechů? Jedině to vyzkoušet 🙂 ale mohlo by to fungovat. S bílým mákem nemám zkušenosti, ale četla jsem v různých komentářích, že se může 🙂
Marie
13. 6. 2016 v 19:15Vynikající bábovka!😀
Víkendové pečení
13. 6. 2016 v 20:18Děkuji 😉
Anonymní
30. 6. 2016 v 18:14Babovka byla vynikající , ale má to jeden háček manžel nemá rád mák , tak chci poprosit o radu zda by nešel mák nahradit kokosem, ten totiž miluje.Moc díky za radu Marie
Víkendové pečení
30. 6. 2016 v 18:43Marie, děkuji, to jsem moc ráda, že bábovka chutnala 🙂 máte pravdu, spousta lidí nemá mák ráno. S tím kokosem upřímně moc nevím, já s ním nemám moc dobré zkušenosti, např. dortový korpus je s ním takový vysušený 🙂 ale tady by to možná vadit nemuselo 🙂 jediné, co mohu poradit, je vyzkoušet to 🙂 mějte se fajn. Míša
Anonymní
5. 7. 2016 v 6:16Výborná! Mák miluju!Patří mezi nejzdravější potraviny světa. Věděli jste, že má dokonce 12x více vápníku než mléko? A supr zdroj bílkovin! Díky Míšo mnohokrát! Prostě Báječná Bábovka!
Víkendové pečení
6. 7. 2016 v 7:02Děkuji 🙂 tak to jsem ráda, že jsem z ní nebyla unešená jen já :)) o skvělých vlastnostech máku vím, bohužel ne každému chutná a je to i poměrně časty alergen. Naštěstí u mě ani jedno nehrozí 🙂 díky. Míša
Anonymní
1. 9. 2016 v 8:28Úžasná to záležitost! Já jsem hned zvýšila dávku a vůbec jsem neprohloupila ;-). Okouzlila nás hned po upečení, ale druhý den se ještě trumfla. Chutě se krásně prolnuly a doplnily. Příští týden dáme repete. Děkuji moc :-).
Víkendové pečení
1. 9. 2016 v 11:58Děkuji 🙂 jsem ráda, že má takhle bábovka další fanoušky, repete si rozhodně zaslouží 🙂
Anonymní
4. 11. 2016 v 12:00Fantasticka pani Milo!! Musela jsem ted vysadit mlecne vyrobky (kojim) kvuli synovo opruzeninkam a toto je vytecna alternativa, jak doplnit vapnik. Testo je vytecne a vlacne. Dekuji za recept 🙂
Jana'
Víkendové pečení
4. 11. 2016 v 18:56Jano, moc děkuji 🙂 tak to je skvělé, že bábovka nejen chutná, ale je i vhodným zdrojem vápníku 🙂
Anonymní
31. 8. 2017 v 9:50Na kolik stupňů se peče tato bábovka?
Víkendové pečení
1. 9. 2017 v 19:59Peče se na 170 stupňů, je to uvedeno nahoře v receptu 🙂
Anonymní
27. 9. 2017 v 21:51Dobrý den, je možné v receptu nahradit máslo olejem, aby byla bábovka bez laktózy? Předem děkuji za odpověď.
Víkendové pečení
28. 9. 2017 v 18:58Ano, myslím, že by šel použít i olej 🙂
Unknown
23. 3. 2018 v 13:50Pekla jsem vcera, vyslehala jsem zloutky s mouck.cukrem a pak pridala rozpustene maslo a zbytek dle receptu. Babovka se povedla a chutna!Silvie
Víkendové pečení
23. 3. 2018 v 14:01Díky, Silvie, jsem ráda, že chutnalo 🙂
Anonymní
13. 10. 2019 v 8:18Paní Mílo, já nevím, jak vy to děláte, ale všechny recepty (a že jich už bylo!), které jsem podle vás pekla, se vydařily skvěle! I tato bábovka je vynikající. Už peču výhradně jen podle vás a podle receptů mojí maminky. Moc děkuju, že se s námi o takové skvosty dělíte! Vaše pravidelná čtenářka Bára
Víkendové pečení
14. 10. 2019 v 18:21Báro, moc díky za komentář 🙂
Zuzana Levi
4. 3. 2020 v 17:32Před chvílí vytažena z trouby, nevydržela jsem a zakrojila ještě teplou a je VÝBORNÁ! Musím přiznat, že jsem nečekala takový výsledek, opravdu moc dobrá !
Víkendové pečení
5. 3. 2020 v 6:17A další dny, tedy pokud vydrží, bude ještě lepší 🙂
Martina Kucerova
16. 4. 2021 v 18:14Dekuji za recept! Nejlepsi babovka. Jen navic pridavam jeste citronovou kuru.
Martina
Míša Landová
17. 4. 2021 v 8:55Díky 🙂 citronu není nikdy dost 🙂
Jana
16. 12. 2021 v 18:51Tak zrovna jsem bábovku nakrojila a je vynikající. Jen příště dám méně cukru. A neměla jsem dost ořechů, tak jsem pomlela kešu oříšky a moc dobrá. Je vláčná a není vůbec suchá.
Míša Landová
16. 12. 2021 v 20:02🙂 🙂 🙂
Jana
2. 1. 2022 v 12:07Zdravím, bábovku jsem teď vyndala, výborná, rychlá. Chci zkusit makovo-ořechovou bábovku. Děkuji za recepty.
Šárka
30. 3. 2022 v 23:46Moc mě zaujal váš recept, že je vláčný, ale potřebuji upéct bezlepkové muffiny, myslíte, že bych to mohla místo bábovky? Děkuji
Míša Landová
31. 3. 2022 v 10:20Zkuste 🙂 zkušenost bohužel nemám.
Šárka
2. 4. 2022 v 20:07Tak jsem zkusila a udělala jsem z tohoto těsta cupcakes s limetkovým krémem co máte u cupcakes Red Velvet a velká dobrota👍. Děkuji za výborné recepty.
Míša Landová
4. 4. 2022 v 8:47Skvělé, děkuji 🙂
Zdenka
30. 7. 2022 v 14:43Tak toto? Vynikající! Říkala jsem si: nooo dobrý, takový makovec,….ale kde že, je to spíše jako makový dort!. Sice mi dost spadla, ale chuť je opravdu skvělá.. díky za bezlepkový recept 🙂
Míša Landová
1. 8. 2022 v 8:36Ano, i obyčejná bábovka může chutnat skvěle 🙂
Lenka
9. 9. 2022 v 16:25Dobry den Miso,
rada bych vyzkousela vasi makovou babovku protoze miluju mak! Jen cilene hodne omezujeme cukr, poradite co by to udelalo pokud bych jako sladidlo pouzila med? Upozornuji ze nejsem zkusena pekarka, rada varim ale s pecenim jsem v zacatcich. Dekuji Lenka
Míša Landová
11. 9. 2022 v 17:30Zkušenost nemám, med používám do pečení jen velmi okrajově 🙂 Nicméně mi přijde škoda, ho do těsta použít, tepelnou úpravou ztrácí své cenné vlastnosti …
Kateřina P
6. 10. 2022 v 16:09Milá Míšo,
jako „makožrouti“ peču bábovku už asi po 150x ! Nemá chybu.
Starší dcerka není na sladké, dokud nechoutnala tuto bábovku ❤️ Díky! Teď ji péct musím 😀
Jste moji inspirací, změnila jste nám „život“ 😀
Peču furt a jen podle Vás. Narozeniny a jiné oslavy jen dorty od Vás.
Přeji si už dlouho Váš kurz v Brně, ale ne a ne ho stihnout zabookovat, je vždy fuč, vyprodáno 😁
Vřelé díky za inspiraci…❤️
Míša Landová
6. 10. 2022 v 20:21Milá Katko, moc děkuji, velmi mě to těší 🙂
Lenka
19. 4. 2024 v 17:09Dobrý den,
Chci moc poděkovat za výborný recept 🍀. Přítel má rád mák a sám by snědl celou bábovku na posezení 😅.
Chtěla jsem se zeptat, vaše bábovka vypadá větší po upečení a mě prostě zůstane po upečení stejné velikosti…dělám něco špatně? Děkuji ❤️ ( moc nepeču, tak se předem omlouvám za nevhodný dotaz 🙏).
Míša Landová
20. 4. 2024 v 10:09Nenechte se zmást velikostí, mám velmi malou formu … 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5