Od té doby, co jsem dělala pistáciový krém do makronek, přemýšlela jsem nad jeho variantou do dortu. Kombinace bílé čokolády, smetany a pistáciové pasty mi doslova učarovala. Pudingový krém je sice fajn, ale tohle je prostě jiná třída. Navíc je oproti pudingovo-máslovému krému příprava mnohem jednodušší a rychlejší. Tak proč se patlat s pudingem, který nesnáším 🙂
Krém tohoto typu pro mě není žádná novinka. Poprvé jsem se s ním setkala před lety na kurzu v Ola Kala a od té doby ho celkem často v různých obměnách používám. Z kurzu jsem si odnesla recepty na tři různé příchuti, ale postupem času jsem vyzkoušela i pár vlastních obměn. No a jedna z nich je právě tahle pistáciová.
Základ krému je potřeba udělat alespoň den předem a před naplněním dortu jen našlehat se smetanou. Můžete si ho ale připravit i několik dní dopředu nebo zamrazit. Použijte kvalitní bílou čokoládu, která dodá krému nejen skvělou chuť, ale i správnou konzistenci. Nevhodné jsou tabulkové čokolády typu Milka nebo Orion běžně dostupné v obchodech. Dobré jsou belgické, italské nebo německé čokolády prodávané obvykle v peckách, absolutní špičkou je pak francouzská Valrhona. Čokolády jsou běžně dostupné na cukrářských e-shopech a vyplatí se do nich investovat. Koupíte třeba na www.monacoint.com, www.fialapraha.cz, www.cukrarske-pomucky.cz, ale samozřejmě i na spoustě dalších.
Krém dobře ladí s ořechovým, vanilkovým i kakaovým korpusem, takže volba je jen a jen na Vás. Já jsem tentokrát vybrala korpus ořechovo-kakaový, který je jen další obměnou mého oblíbenéhovanilkovéhood Pavlíny Berzsiové.
Protože se mi líbí menší a vyšší dorty, použila jsem dvě malé formy a dávku těsta do nich rozdělila. Ze dvou korpusů mi tak vznikly čtyři pláty, které po naplnění krémem dosáhly požadované velikosti. Bohužel Vám neukážu dort v řezu, protože jsem nebyla u jeho krájení. Ale mám pro Vás alespoň několik fotek, jak jsem dort sestavovala.
Ořechovo-kakaový korpus (průměr 2 x 17 cm nebo 1 x 23 cm):
6 vajec, odděleně
180 g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
60 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
40 g kakaa
100 g hladké mouky
30 g rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
+ rum, vaječný koňak nebo ořechový likér na prokapání korpusu
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy vyložte pečícím papírem. Korpus je vhodný pro formu o průměru 23 cm, pokud chcete dort vysoký jako mám já, použijte dvě formy o průměru 17 cm.
V míse smíchejte hladkou mouku s kakaem, nechte stranou. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. V jiné míse našlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, nejdříve vmíchejte mleté ořechy, pak prosátou mouku s kakaem, ve dvou až třech dávkách. Nakonec lehce vmíchejte olej.
Těsto naplňte do dortové formy (nebo rozdělte do dvou menších forem) a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 15-20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů, formu můžete otočit, a pečte dalších 10-15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte nejlépe pomocí špejle.
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a uložte do chladu.
Pistáciový krém:
300 ml smetany ke šlehání 33%
50 g medu
60-70 g pistáciové pasty (řiďte se pokyny výrobce)
300 g bílé čokolády (ne tabulková Milka, Figaro, Orion ….)
+ k našlehání 270 ml smetany 33%
300 ml smetany zahřejte, přidejte med a pistáciovou pastu, dobře promíchejte. Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě ve větší skleněné míse. Jednu třetinu horké smetany vlijte na rozpuštěnou čokoládu a míchejte, dokud se nevytvoří emulze. Pak přidejte druhou třetinu smetany, opět zamíchejte a postup opakujte i se třetí částí smetany. Nakonec vše dobře promixujte tyčovým mixérem. Nechte vychladnout, pak přikryjte folií a dejte minimálně na den do lednice.
Druhý den přilijte k dobře vychlazenému základu 270 ml smetany ke šlehání a dobře promíchejte stěrkou. Pak vyšlehejte při nízkých otáčkách do pevného krému. Šlehejte velmi opatrně, krém se snadno přešlehá.
Oba korpusy jednou vodorovně prokrojte, podle potřeby nahoře seřízněte do roviny. Vzniknou Vám tak čtyři pláty. První plát položte na podnos, pokapejte rumem nebo vaječným koňakem a dejte část krému. Přikryjte dalším plátem a postup opakujte. Nakonec celý dort obmažte krémem, tak aby byl krásně rovný a hladký. Trochu krému si nechte stranou na zdobení. Dort dejte ztuhnout do lednice.
Čokoládová poleva:
50 g hořké čokolády
50 g smetany ke šlehání min. 30%
Smetanu zahřejte, vsypte nasekanou čokoládu a vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout. Pak opatrně nalijte na vychlazený dort a nechte jen lehce stéct po stranách.
Jakmile poleva na dortu ztuhne, dejte zbytek krému do zdobícího sáčku a nastříkejte na vrch dortu. Můžete odzdobit sekanými pistáciemi a makronkami.
Vytisknout recept |
200 Komentáře
Anonymní
3. 9. 2015 v 22:54Opět jste mě překvapila a potěšila, Milo! Taková krásná, čistá práce a to spojení chutí….prostě nádhera! Milena:-)
Víkendové pečení
4. 9. 2015 v 6:59Mileno, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že Vás ještě dokážu něčím překvapit 🙂
tastylife
4. 9. 2015 v 12:07Naprosto dokonalé:-) Jak úžasné makronky, tak samotný dort! Krásná práce, jste moc šikovná 🙂
Víkendové pečení
4. 9. 2015 v 14:11Děkuji, děkuji 🙂 moc si Vašich slov vážím 🙂
Anonymní
4. 9. 2015 v 16:38Od té doby, co sleduji Váš blog Míšo, pokaždé odcházím od PC jako bernardýn, je neskutečné, jak si dovedete vyhrát a láskyplně stvořit takovou krásu!!! Tleskám, obdivuji, smekám!!! Přeji ať se daří a krásné babí léto :o), Katka
Víkendové pečení
4. 9. 2015 v 18:49Katko, musím říct, že s tím bernardýnem jste mě pobavila 🙂 ale zárověn moc a moc potěšila. Moc si vážím Vašich slov, dodávají mi chuť a nadšení do dalšího pečení. Mějte se krásně. Míša
Anonymní
22. 11. 2015 v 9:32Zdravím Míšo a přeji pěknou neděli, tak si říkám, jestli už Vám někdo udělil Řád zlaté vařečky?, pokud ne, tak ode mne ho máte l>-o, to je on ;o)),
ještě teď máme boule za ušima po tomto úžasném dortu, sklidil obrovský ohlas, je úúúúžasnýýý,
moc děkuji za tento recept, mějte se pěkně, ať se Vám daří, Katka :o) ♥
Víkendové pečení
22. 11. 2015 v 12:50Katko, dobrý den a moc děkuji za udělený řád 🙂 velmi si ho vážím, stejně jako Vašich slov. Jsem ráda, že dort měl takový úspěch 🙂 krásnou neděli 🙂
Anonymní
7. 1. 2016 v 10:47Zdravím. Chtěla bych udělat tento dort manželovi k narozeninám. Problem je že on miluje marcipan, proto dělám potahovane dort, tento mě ale opravdu nadchl. Myslíte že by se tento krem snesl s mléčných marcipanem? A myslíte že potom nezanikne pistaciova chuť? Dik Tereza
Víkendové pečení
7. 1. 2016 v 11:25Terezo, zdravím Vás. Krém můžete bez obav použít i do potahovaného dortu, s mléčným marcipánem zkušenosti nemám, ale k pravému mandlovému marcipánu chuťově ladí. Jen z venku bych celý dort raději obmazala máslovým krémem nebo čokoládovou ganache 🙂 Ať se podaří. Míša
Anonymní
24. 3. 2016 v 18:55Dobrý večer Milo,dort byl chuťově naprosto úžasný. Opravdu jsem zainvestovala do kvalitní čokolády i pistáciové pasty a výsledek byl super. Sice ještě neumím krém tak krásně uhladit jako vy, asi nemám ty správné pomůcky,ale výsledek byl super, jen se po něm zaprášilo.
Nicméně mám nějaké otázky. Psala jste, že tam patří smetana ke šlehání min 33%, tu jsme bohužel nesehnala, měli buď 31 nebo 40, takže jsem vzala 40%. Je možné, že proto jsem měla krém trošku tužší? A pak jsem musela ještě udělat chybu v polevě, ač jsem na deko dala přesně podle vašeho receptu, byla poleva tuhá, ale po dortu stekla. Škoda, že sem nejde vložit obrázek.
Moc děkuji za odpověď, já jen abych se pro příště vyvarovala chyb. 🙂
Marcela
Víkendové pečení
25. 3. 2016 v 6:39Marcelo, dobré ráno, moc ráda slyším, když se něco podle mého receptu tak dobře povede 🙂 mám z toho radost, jste šikovná. Určitě je dobré koupit kvalitní suroviny, ve výsledku je to znát, z "hnusné" čokolády dobrý krém nikdy nebude :)) dort uhlazuji cukrářským nožem, ale chce to jen praxi, až budete dělat 20. dort, bude to dokonalé 🙂
Do krému je ta 33% smetana ideální, pokud použijete 40%, bude krém tužší, přesně jak píšete 🙂 klidně příště můžete namíchat 31 a 40% 🙂
Na polevu má vliv také tučnost smetany a hořkost čokolády 🙂 já používám smetanu 33% a čokoládu 55-60%, když se použije čokoláda třeba 70% a smetana 40%, tak je pak poleva hodně hustá 🙂 ale je dobré vychytat i ten spravný moment, kdy polevu na dort nalít 🙂
Jestli máte FB profil, můžete vložit fotku Vašeho dortu na mé stránky 🙂 budu moc ráda nebo klidně pošlete majlem 🙂
Hezké a klidné svátky. Mila
Anonymní
29. 4. 2016 v 14:57zdravim…mam v lednicce jiz pistaciovy polotovar. a navsteva neprijde:' -( jak dlouho vydrzi?nebo da se zmrazit?zatim jsem jeste nezaslehala se smetanou pred skladanim dortu.dekuji za pomoc.lenka
Víkendové pečení
29. 4. 2016 v 17:58Lenko, zdravím, pokud jste ještě nenašla se smetanou, bez obav můžete zamrazit 🙂 nebo nechat v lednici cca týden 🙂 Míša
Karolina
17. 11. 2020 v 20:22Dobry den,
Chtěla bych tento dort udelat pro manzela, ale je alergicky na med. Da se ten med necim nahradit nebo uplne vynechat?
Predem moc dekuii.
Karolina
Míša Landová
17. 11. 2020 v 22:44Ano, určitě. Buď vynechte nebo můžete nahradit glukozovým sirupem.
Anonymní
22. 5. 2016 v 12:59Přeji krásný den. Již od včerejška zkouším další Vaše recepty Míšo a jsem v sedmém nebi. Včera jsem si upekla piškotový korpus na pistáciový dort a též základ na krém. Další výrobek byl korpus z Vašeho čokol.dortu s tvarohem a tam jsem zároveň vyzkoušela doporučenou vychytávku s mokrým hadrem. Naprosto skvělé.!!!!Před chvílí jsem dokončila pistáciový dort. Ta chuť je neskutečná. Jen ho mám podstatně menší než je Váš.Ale to je moje chyba. Asi jsem měla jednu formu o krapínek menší a musela jsem to seříznout. Včera jsem ještě pekla pusinky(poprvé¨) na ozdobu.A dnes jsem si ještě připravila korpus na minidortíčky. Zbylo mi celkem dost krému tak,abych to spotřebovala. Jěště teď cítím tu úžasnou chuť kombinace čokolády,piškotu s ořechy a krému. Nic lepšího jsem nikdy nejedla.Díky moc za Vaše stránky a skvělé recepty Ilča
Víkendové pečení
22. 5. 2016 v 20:31Ilčo, hezký večer, moc děkuji za vyčerpávajíci komentář :)) jsem moc ráda, že se vše daří a chutná. Většinu minidortíků dělám tzv. ze zbytků, protože je mi líto cokoliv vyhodit 🙂 přeji hodně povedených dezertíků a děkuji za důvěru v mé recepty :)) Míša
Anonymní
17. 7. 2016 v 8:58Dobrý den recept vypadá skvěle a tak by me jen zajímalo jak dlouho vydrží krém hladký a chuťove výborný? Budu jej dělat ve středu jenže krájet se bude nejspíš az v sobotu…tak aby už nebyl špatný:-/ Děkuji za odpověď Pavlína
Víkendové pečení
17. 7. 2016 v 14:19Zdravím Pavlíno, krém v dortu několik dní vydrží, nemusíte mit strach 🙂 na chuti mu to neubere 🙂
Anonymní
26. 7. 2016 v 18:21Dobrý den Míšo,myslíte, že by se k pistáciovému krému hodil i mramorový dort? Děkuji Zdenka
Víkendové pečení
26. 7. 2016 v 19:00Zdenko, zdravím, určitě 🙂 pekla jsem tenhle dort už s vanilkovým, čokoládovým i ořechovým korpusem a všechny moc dobré, takže i mramorový půjde 🙂
aany
15. 9. 2016 v 15:51Dobrý den,
moc mě zaujal tenhle recept a vzhledem k tomu, že vím jak moc mi chutná pistáciová zmrzlina, tak mám takový pocit, že pistáciový dort bych snědla sama na jedno posezení 😀 V receptu je mi vše jasné, akorát bych měla jeden dotaz k té bílé čokoládě. Píšete tam, že NE Milka, Orion aspol. Asi si sedím na vedení, ale mohla byste mi prosím poradit, jakou teda bílou čokoládu mám vybrat? Myslela jste tím nějakou kvalitnější, např. Lindt? Děkuji předem za případnou odpověď, Anna
Víkendové pečení
15. 9. 2016 v 17:17Anno, zdravím Vás 🙂 s pistáciovou zmrzlinou jsem na tom podobně, takže věřím, že Vám dort bude chutnat 🙂 s čokoládou je to přesně jak píšete, je potřeba použít nějakou kvalitnější. Nemám nic proti Milce ani Orionu, ale na tenhle krém nejsou právě ideální 🙂 bohužel s bílou Lindt nemám zkušenosti, já používám čokoládu v peckách kupovanou v cukrářském eshopu, moc dobrá je např. Callebaut nebo Belcolade, ale výrobců je samozřejmě hodně. Pokud budete objednávat pistáciovou pastu, kterou stejně asi běžně neseženete, můžete koupit rovnou i čokoládu :))
Unknown
11. 10. 2016 v 16:50Dobrý den, čím můžu v korpusu nahradit kakao? Chtěla bych upéct čistě pistáciový bez kakaa. Děkuji.
Víkendové pečení
11. 10. 2016 v 18:19Zdravím, kakao nahraďte moukou (celkem tedy 140 g) a množství oleje navyšte na 50 g, získáte tak skvělý ořechový korpus.
Unknown
11. 10. 2016 v 19:17díky moc, o víkendu upeču!!!
Anonymní
21. 10. 2016 v 21:45Dobrý večer,
tento dort vypadá úžasně 🙂 Potřebovala bych radu, kde sehnat tu pistáciovou pastu prosím? Abych nekoupila nějakou náhražku 🙂 Díky moc, za pomoc a ať se stále takto peče s láskou a radostí, jde to poznat 🙂
Víkendové pečení
22. 10. 2016 v 8:26Dobrý den, děkuji 🙂 pistáciovou pastu koupíte na cukrářských eshopech, nahoře v receptu je odkaz (klikněte na slovo pistáciová pasta) na tu, kterou používám já, je z reálných pistácií a opravdu mohu doporučit 🙂 máte pravdu, opravdu peču s velkým nadšením, prostě mě to baví 🙂 mějte se fajn a budu ráda za Vaše návštěvy 🙂
Anonymní
5. 12. 2016 v 7:59Dobrý den, Váš pistáciový dort vypadá opravdu úžasně, i já se hlásím do klubu milovníků pistáciové zmrzliny. Ráda bych se Vás zeptala – chtěla bych použít pistáciový krém do cukroví, myslíte si, že by byl tento vhodný? Vydrží podobně jako máslový? Pokud ne, neměla byste tip na nějaký dobrý pistáciový krém, který by šel použít? Velice děkuji! Jana
Víkendové pečení
5. 12. 2016 v 11:16Jano, dobrý den, děkuji 🙂 nejsem si jistá tímto krémem do cukroví, zatím jsem nezkoušela. Nevím, zda cukroví příliš rychle nerozmáčí a jak to bude s trvanlivostí …. mám v plánu to ještě zkusit, jedno cukroví chystám, zatím bych doporučila Sněhový máslový krém s přidáním pictáciové pasty 🙂
Anonymní
6. 12. 2016 v 8:07Dobrý den, velice děkuji za odpověď. Také jsem si pak říkala, že by mohl být lepší ten sněhový máslový, ale objevila jsem ho až po napsání dotazu 🙂 Ještě jednou děkuji, máte krásný blog a určitě tu ještě budu čerpat inspiraci 🙂 Jana
Víkendové pečení
6. 12. 2016 v 18:19Tak vidíte Jano, máme stejné myšlenky 🙂 každopádně budu ráda, když i v budoucnu na můj blog zavítáte.
Anonymní
12. 5. 2017 v 12:03Dobrý den, prosím Vás o radu, jak napravit přešlehaný krém. Pekla jsem pistáciový dort a neuhlídala dobu šlehání krému a přešlehala jej. Díky za případnou radu a těším se na další skvělé recepty. Alena.
Víkendové pečení
12. 5. 2017 v 12:10Aleno, zdravím, tak to mě moc mrzí, že se krém nepovedl. Obávám se, že s přešlehaným krémem už moc nesvedete 🙁 chuťově to zlé nebude, ale je zřejmě takový sražený a nebude držet tvar …, napadá mě jedině použít želatinu, přidat trochu ušlehané smetany a použít třeba do mini dortíků …
Anonymní
15. 5. 2017 v 7:38Dobrý den Míšo, zdravím Vás a zároveň mám jeden dotaz. Je možné nahradit pistaciovou pastu jemně mletymi pistaciemi? Např ve footprocesoru? Dort je nádherný, přes veškeré obavy z neúspěchu touha vyzkoušet ho zatím převažuje :o)) Moc děkuji, Petra
Víkendové pečení
15. 5. 2017 v 8:13Petro, zdravím Vás, obávám se, že pastu nelze plnohodnotně ničím nahradit. Její chuť je hodně intenzivní a dodá krému tu správnou chuť 🙂 jemně mleté pistácie můžete použít ale třeba do korpusu místo vlašských ořechů 🙂
Anonymní
2. 7. 2017 v 20:37Dobry den, rada bych vedela zda se tento krem hodi i do tartaletek nebo jen do dortu?
dekuji
Víkendové pečení
3. 7. 2017 v 8:29Ano, krém můžete použit i do tartaletek 🙂
Anonymní
26. 8. 2017 v 13:28Dobrý den, chystám se dělat potahovaný dort a paní by si přála pistáciový krém-váš mě zaujal, protože pistáciový krém do makronek je úžasný 🙂 dort bude mít 21cm a chci se zeptat, jestli množství krému bude stačit? bude dvakrát prokrojený a čím obmazat, abych mohla dát potahovou hmotu? díky Eliška
Víkendové pečení
26. 8. 2017 v 20:03Eliško, zdravím, krem je skvělý, mohu doporučit 🙂 množství by Vám mohlo stačit i menší, cca 2/3 výše uvedené dávky. Na obmazání pod potah doporuci něco masloveho, já mam skvele zkušenosti se sněhovým máslovým krémem 🙂 recept je na blogu 🙂
Anonymní
3. 11. 2017 v 13:31Zdravím. V první řadě musím pochválit Vaše recepty, už jsem Vám i psala několikrát o rady… teď jsem chtěla zkusit tento pistáciový dort… ale. Pistáciová pasta mě děsí svým složením. Vyhybám se palmovému tuku, ty barviva mě tam taky netěší, neznáte nějakou pastu, která by byla ,,zdravější"? Nebo si ji nějak vyrobit? Ten krém mě velmi láká… Děkuji.
Víkendové pečení
3. 11. 2017 v 13:51Dobrý den, děkuji, to mě moc těší, že se recepty líbí 🙂 ano, palmového tuku je všude hodně, člověk se mu těžko vyhýbá. Používám teď pastu, která, alespoň podle složení na krabičce, obsahuje jen arašídový olej, o palmovém tu není zmínka 🙂 – cukrarske-pomucky.cz/pistaciova-pasta-de-luxe-200-g-1406/
Našla jsem Vám i jednu pastu 100% přírodní, nicméně je to znát i na ceně. Navíc se prodává pouze v kilovém balení – monacoint.com/eshop/produkt/dul202
Domácí výrobu moc nedoporučuji, chuť nebude tak intenzivní, jako u té kupované 🙂
Adéla
13. 11. 2024 v 11:09Dobrý den Míšo, chci dort poprvé upéct, ale omylem jsem koupila smetanu 31%. Lze prosím použít? Moc děkuji ☺️
Míša Landová
14. 11. 2024 v 20:48Jestli je to obyčejná z obchodu, tak mám obavu, že to nebude držet …
Anonymní
4. 11. 2017 v 17:06Moc děkuji za Vasi odpověď. Škoda ze ten prirodni je v tak velkem baleni… zkusim vyrobit. A pokud bude nijaká,tak koupim tu pastu,co ted pouzivate. Zrovna bych tam objednala i tu bilou cokoladu,kdyz v obchode jsou o nicem �� i bila od Lindt?
Víkendové pečení
5. 11. 2017 v 14:35Vyzkoušejte a uvidíte 🙂 s bílou čokoládou Lindt zkušenost nemám, kupuji čokolády v kilovém balení, mám velkou spotřebu. Navíc cena vychází v přepočtu na 100 g mnohem příznivěji než v běžném obchodě 🙂
Unknown
1. 12. 2017 v 13:39Dobrý den, musím pochválit tento recept, dortík naprosto úžasný, už jsem ho pekla 4x a vždy moc chutnal, takže díky za super receptík, chtěla jsem se vás zeptat, jestli by bylo možné nahradit pistáciovou pastu pro změnu jinou pastou, třeba malinovou nebo mandarinkovou, jestli třeba nemáte zkušenost, jak to chutná, ladí…sice nepočítám, že to bude taková bomba jak s pistácií, ale třeba by to chutnalo taky 😀 díky moc za radu či tip 🙂 Katka
Víkendové pečení
2. 12. 2017 v 21:28Katko, zdravím Vás a děkuji za komentář, jsem moc ráda, že jste si tento dort tak oblíbila, i já jsem velký milovník pistáciové příchuti 🙂 vyzkoušela jsem několik ochucovacích past, ale zůstala jsem jen u této 🙂 většina past se dá nahradit skutečnou potravinou nebo kořením a přijde mi zbytečné je kupovat 🙂 tento krém dělám obdobně ještě ve varintě kávové, ořechové a kokosové, chuťově také dobře ladí se skořicí. Malinová pasta by mohla být chuťově asi vhodná, u mandarinkové si nejsem moc jistá 🙂 ale já osobně nemám ráda ovocné krémy 🙂 takže asi nejsem moc objektivní to posoudit 🙂 ale klidně zkuste 🙂
Unknown
6. 12. 2017 v 20:11Díky za postřehy a rady 😉 tu kávovou, ořechovou a kokosovou variantu děláte z past, nebo jinak? Já mám právě ovocné krémy moc ráda, něco vyzkouším a pak napíšu, jak chutnalo 😉 jen se obávám, že na pistáciový dort prostě nebude nic z toho mít ani z půlky 😀
Víkendové pečení
7. 12. 2017 v 16:29Pistácie je nepřekonatelná 🙂 té bude těžko něco konkurovat 🙂 nicméně určitě budu ráda za zprávu, co chutnalo Vám, předem díky.
Ty ostatní příchuti dělám bez past, jak jsem zmínila, kupuji jedině tu pistáciovou 🙂 kávovou variantu najdete buď u Kávových dortíků nebo u Bezé rolády s kávovým krémem, ostatní recepty třeba také časem přidám 🙂
Anonymní
16. 1. 2018 v 12:10Dobrý den, mám dotaz k pistáciovému krému – lze vytvořit podle stejného postupu jiný krém za použití jiné ochucovací pasty? Bude stejně fungovat i tmavá čokoláda místo bílé? Děkuji, Petra
Víkendové pečení
16. 1. 2018 v 14:17Petro, zdravím Vás, ano, lze použít i jinou pastu, mrkněte na komentář výše 🙂 chuťově s bílou čokoládou dobře ladí skořice, kokos, káva … s hořkou čokoládou to stejně fungovat nebude, tam je potřeba jiný poměr smetany, jinak by to bylo moc husté 🙂
Lenulka233
28. 1. 2018 v 12:11Dobrý den, máte můj obdiv. Jste opravdu velmi šikovná. Chtěla bych se zeptat, jestli bych u tohoto dortu místo prokapání korpusu rumem, mohla korpus promazat višňovou marmeládou. Nevím, jestli by to k sobě šlo nebo ne. Děkuji za radu 🙂 Lenka
Víkendové pečení
28. 1. 2018 v 17:00Lenko, velké díky za Váš obdiv 🙂 prokapání rumem můžete vynechat, marmeládě já osobně nejsem moc nakloněna, v dortu mi nechutná 🙂 takže já bych ji tam určitě nedávala 🙂 na druhou stranu pistácie se dost často kombinuje např. s malinami nebo jahodami, takže to nechám spíš na Vašem posouzení 🙂
Lenulka233
31. 1. 2018 v 10:53Tento komentář byl odstraněn autorem.
Lenulka233
31. 1. 2018 v 12:01Dobrý den, ještě bych měla dotaz. Koupila jsem tu pistáciovou pastu,ale bohužel tam jsou kousky pistácií. Mohu to použít i tak? Poradíte mi prosím, co s tím? 🙁 Děkuji
Víkendové pečení
31. 1. 2018 v 14:24Lenko, vůbec nevadí, klidně použijte i tu pastu s kousky. Jediné, kde by to mohlo trochu zlobit, je při zdobení špičkou nahoře na dortu, špička by se mohla ucpávat 🙂
Lenulka233
3. 2. 2018 v 19:17Moc děkuji za odpověď 🙂 ještě bych měla jeden dotaz. Poradila byste mi prosím, jak upravit recept na korpus v případě, že bych vynechala ořechy..děkuji moc 🙂
Víkendové pečení
4. 2. 2018 v 10:12Pokud nechcete dávat ořechy, nahraďte moukou. Vhodná obměna jsou také mleté mandle, díky nimž je koprus nadýchanější než jen s moukou 🙂
Anonymní
2. 3. 2018 v 21:36Dobrý večer, zaujal mě tento dortík a při shánění pasty na internetu jsem narazila na to, jak vlastně má pasta z pistácií chutnat. Protože nemám žádnou zkušenost, chtěla bych vědět, zda chutná třeba jako pistáciová zmrzlina, kterou u nás dostanete, nebo jestli oříškově, jak někde píší, tedy po pistáciích? Děkuji Jana
Víkendové pečení
3. 3. 2018 v 9:31Jano, pistáciová pasta je koncentrovaná a měla by samozřejmě chutnat po pistáciích (dalo by se přirovnat k té zmrzlině, ale hodně kvalitní). Liší se samozřejmě kvalitou, některé obsahují pistácií méně jiné zase více, a tím je ovlivněna i výsledná chuť. Určitě doporučuji koupit na nějakém cukrářském eshopu. Já mám oblíbenou pastu de luxe, kupuji tady, 100% přírodní pak koupíte např. na monacoint.cz
Anonymní
5. 3. 2018 v 11:41Děkuji, tam jsem se na ni dívala. Jana
Anonymní
9. 3. 2018 v 16:01Dobrý den, tak mi přišla pasta de luxe a je tam uvedeno 30 g na litr krému. Doporučujete 60-70 g, platí to i u této pasty? A ještě dotaz, dort o průměru 23 cm se asi dělí na 3 pláty, že? Jen pro ujištění, děkuji. Jana
Víkendové pečení
10. 3. 2018 v 8:09Jano, tento příspěvěk je více jak dva roky starý, té době jsem používala jinou pastu. Doporučuji řídit se pokyny výrobce, ale i vlastní chutí. Já dávám obvykle pasty trochu více, mám radši intenzivní chuť 🙂 ano, pokud dort upečete jen do jedné formy 23 cm, tak stačí prokrojit dvakrát, tj. budete mít tři pláty.
Anonymní
10. 3. 2018 v 10:15Přesně jak píšete, intebnzivnější je lepší. Poradíte mi tedy, zda 50 g této pasty de lixw bude o.k. nebo raději ještě více? S používáním pas nemám žádnou zkušenost, děkuji za radu. Jana
Víkendové pečení
10. 3. 2018 v 10:22Jano, myslím, že můžete dát těch 50 g pasty. Až to budete druhý den šlehat, tak můžete případně ještě trochu přidat, pokud by se Vám to zdálo málo pistáciové 🙂
Anonymní
20. 3. 2018 v 13:23Dort o víkendu vyzkoušen. No, prostě mi nejde upéct vysoký korpus. Už jsem zkoušela Váš druhý dort a korpus je u mě o nervy. Kombinace krému úžasná, obešel by se určitě i bez medu, je dost sladký. Pasty jsem dala nakonec asi 70 g, bála jsem se, že hotový krém bude moc světlý, ale stačilo by těch 50 g pasty. Chtělo by to asi kurz na pečení korpusů ;-), jinak super. Jana
Víkendové pečení
20. 3. 2018 v 16:11Jano, díky za zpětnou vazbu 🙂 ona i pasta je slazená a záleží na typu čokolády, některé bílé jsou hodně sladké. Příště můžete ubrat nebo zkusit můj "druhý" pistáciový, kde už med není 🙂
S korpusy to chce trochu cviku, postup je hodně důležitý. Základem jsou dobře vyšlehané bílky. Těsto se musí míchat velmi opatrně, jemně, jen stěrkou nebo vařečkou, aby korpus krásně vyběhl 🙂 zkuste klasický vanilkový, ten jde trochu lépe, než kakaový.
Renata Vávrová
4. 4. 2018 v 9:17Dobrý den Milo, můžu se zeptat ohledně bílé čokolády, stačí 29%?
Mám vyhlídnutou tuto: cukrarske-pomucky.cz/belgicka-cokolada-arabesque-bila-29-1000-g-3963/. Nerada bych dort zkazila čokoládo…
Víkendové pečení
4. 4. 2018 v 16:14Renato, ano, tato čokoláda je dobra, také ji někdy kupuji 🙂
Renata Vávrová
5. 4. 2018 v 9:28Děkuji moc za odpověď, a můžu ještě jeden dotaz? Slibuji, že pak už nebudu otravovat 🙂
když budu připravit dort ve dvou 17-ti cm formách, můžu péct najednou nebo musím upéct nejdřív jeden a pak druhý? nevím jak dlouho vydrží těsto kvůli bílkům
Víkendové pečení
6. 4. 2018 v 14:14Renato, klidně se ptejte 🙂 ráda odpovím.
Péct určitě oba najednou, těsto nesmí dlouho zůstat stát ve formě 🙂 pokud nemáte dvě malé, můžete upéct dort do jedné větší ca. 22-23 cm a jen dvakrát prokrojit 🙂
Anonymní
10. 6. 2018 v 13:04Dobrý den, šel by z bílé čokolády vyrobit i citronový krém přidáním citronové pasty? Děkuji, Eva
Víkendové pečení
11. 6. 2018 v 8:53Evo, ano, myslím, že by to šlo. Zkušenost sice nemám, ale pasty budou zřejmě na podobném principu 🙂 nebo mrkněte na blogu na recept na citronový dort 🙂 tam je použitý reálný citron do krému 🙂
Renata Vávrová
14. 8. 2018 v 10:45Krásný den Milo, chtěla jsem se zeptat jestli je možné korpus upéct jako bezlepkový, že bych hladkou mouku nahradila mandlovou…ale zase když už jsou v receptu mleté oříšky, tak se bojím co to udělá…
Víkendové pečení
14. 8. 2018 v 11:45Zdravím, klidně udělejte bezlepkový korpus, na blogu mám dva bezlepkové recepty, klidně použijte jeden z nich 🙂
Anonymní
3. 10. 2018 v 17:33Zdravím, myslíte, že by se dal krém použít i na cupcaky? Mám doma pistáciovou pastu a nutkání něco z ní vytvořit :). Budu dělat pohoštění pro kolegy do práce a ráda bych právě cupcaky. Kombinovala bych asi s těstem z tohoto receptu vikendovepeceni.cz/2015/06/cokoladove-cupcakes-se-smetanovym-kremem.html . Děkuji, Vaše mlsná obdivovatelka Terka
Víkendové pečení
3. 10. 2018 v 18:21Terko, zdravím, ano, krém můžete použít i na cupcakes 🙂 možná bych doporučila přidat trochu mascarpone, podobně jako je to u druhého pistáciového dortu, který mám na blogu 🙂 k čokoládovým cupcakes se skvěle hodí 🙂
Káťa
26. 11. 2022 v 6:10Dobré ráno,
Ani nevím, kolikrát jsem se k tomuto receptu už vrátila. Tohle je asi dort, co v oblíbenosti trhá u mých známých rekordy. 😀
Tak jsem přemýšlela, že bych taky udělala cupcakes verzi. Ještě mě napadlo doprostřed dát malinové pyré. Mám kombinaci čokolady, pistácií a malin hrozně ráda. Ale to bych nebyla já, abych se neujistila, že je to dobrý nápad, i když jsem si vědoma, že na webu i v kuchařce maliny k pistáciím také dáváte. Stejne se zeptám, co by Vaše chuťové buňky řekli na maliny v kakaových cupcakes s tímto krémem?? Radu s mascarpone využiji určitě. Moc Vám děkuji za odpověď a přeji poklidné vánoční pečení. :)))
Míša Landová
26. 11. 2022 v 21:32Děkuji, také mám pistáciové věci moc ráda 🙂 kombinace s malinami nebo višněmi je velmi povedená, trochu to rozbije tu sladkou chuť bílé čokolády. Přestože mám kakaové korpusy moc ráda, tady bych asi volila raději ořechové nebo vanilkové, ale to neznamená, že to ke kakau nepůjde 🙂
Anonymní
3. 10. 2018 v 18:27Děkuji za radu, určitě vyzkouším :). A nemáte ještě představu jaké množství krému by tak byla potřeba na jednu dávku cupcaku?
Víkendové pečení
3. 10. 2018 v 18:34Těžko odhadnout, jestli bude stačit 1/2 nebo raději 2/3 krému. Hodně záleží, jakou použijete zdobící špičku a kolik krému budete dávat 🙂
Anonymní
3. 10. 2018 v 18:37Vyzkoušíme, uvidíme :). Ještě jednou moc děkuji a přeji pěkný zbytek večera
Anonymní
16. 12. 2018 v 20:38Dobrý den , dělala jsem váš dort a byl velice vyborný . jen mám jednu otázku … kdyz jsem dělal krém tak jsem ho měla málo .. nevím zda smetanu která se pridava druhy den do pistacioveho zakladu se musi zvlast vyslehat pak vmychat a pak lehce zaslehat nebo ne … ja jsem ji do zakladu nalila a pak slehala.
Víkendové pečení
17. 12. 2018 v 7:10Dobrý den, pokud jste měla krému málo, tak jste zřejmě dávala hodně vysokou vrstvu mezi jednotlivé pláty nebo jste měla větší korpus? Ale nevadí, příště si klidně udělejte krému více 🙂
Postup jste měla správný, šlehačka se nalije to základu tekutá a pak se šlehá vše společně 🙂
Unknown
6. 2. 2019 v 18:50Dobrý den, Mílo, chtěla bych se zeptat ohledně čokolády, chystám se na víkend (tedy začnu už zítra) péct Váš pistáciový dort, bohužel nestihnu už ne e-shopech sehnat bílou čokoládu, kterou máte vyzkoušenou, nicméně můžu se aspoň orientovat dle toho, kolik má čokoláda % kakaové sušiny? Všimla jsem si, že ta BELGICKÁ ČOKOLÁDA ARABESQUE má 34%, tam kde nakupuji mají bio čokoládu Chocolates from heaven, má 32% kakaové sušiny a je také belgická. Myslíte, že to půjde? Složení je plus minus stejné. V
Víkendové pečení
7. 2. 2019 v 7:12Zdravím, myslím, že čokoláda v bio kvalitě bude fajn 🙂 zkušenosti sice nemám, ale troufám si říct, že bude chuťově i složením mnohem lepší, než klasické tabulkové z obchodu 🙂
Lenulka233
12. 4. 2019 v 14:39Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní
7. 6. 2019 v 20:28Zdravím Míšo, tento dort dělám už poněkolikáté. Vždy super. Jen na zdobení se mi zdá vždycky trochu řidší. Tentokrát jsem zkusila do zbytku krému přimixovat máslo, aby se při zdobení neroztékal, ale bohužel se mi krém zdrcl. Asi bylo máslo studenější, tak to bylo nejspíš tím. Můžete mi prosím poradit pro příště, čím krém zahustit, aby se s ním lépe zdobilo? Mám na mysli např.růžičky zdobičkou 1M, to mně s tím vážně udělat nejde 🙁 moc děkuji za odpověď 🙂 Lenka
Víkendové pečení
9. 6. 2019 v 10:04Lenko, to jsem ráda, že je dort tak oblíbený 🙂 krém by měl být dostatečněe pevný i na zdobení, pokud není, tak je něco špatně 🙂 jakou používáte čokoládu a smetanu? Máslo není vhodné do tohoto typu krému, na zahuštění můzete přidat mascarpone, resp. část smetany, která se přidává k našlehaní, nahraďte mascarpone 🙂
Anonymní
10. 6. 2019 v 9:51Bilou belgickou cokoladu z cukrarske-pomucky.cz a smetanu 33%. Kdyz pak dam dort do lednicky, tak krem ztuhne hezky, ale nez dam do zdobiciho sacku, tak se s tim za chvili moc zdobit neda a zacne se roztekat. Priste mozna zkusim na obmazani a zdobeni ten snehovy maslovy.
Anonymní
27. 6. 2019 v 15:34Chystám se na poslední chvíli péct dort a tento mě moc zaujal. Jen si nejsem jistá, jestli takhle narychlo ještě někde seženu pistáciovou pastu. Dal by se krém případně udělat bez ní? Já vím, pistáciový dort bez pistácie…ale i jen s bílou čokoládou by mohl být výborný.
Víkendové pečení
27. 6. 2019 v 17:00Pistáciovou pastu koupíte na cukrářských eshopech, běžně v obchodech bohužel asi ne. Když ji vynecháte, budete mít krém z bílé čokolády, který je sám o sobě také dobrý. Můžete ho případně ochutit kávou nebo skořicí 🙂
Unknown
12. 7. 2019 v 10:27Tak dort se nakonec povedl i bez pistáciové pasty, byl vynikající a brzy jej musím udělat zase, protože se po něm jen zaprášilo 🙂 Jen mám dvě poznámky k návodu – bílá čokoláda se mnohem rychleji než v mikrovlnce rozpustí na vodní lázni a pak v receptu na korpus postrádám kypřidlo. Držela jsem se návodu a korpus mi při pečení vůbec nenaběhl, zůstal nízký 🙁 Na druhý pokus jsem přidala lžičku prášku do pečiva a už bylo vše správně, krásně vyběhl a dal se překrojit.
Víkendové pečení
12. 7. 2019 v 10:59Tak to je fajn, že se dort povedl 🙂 ohledně rozpouštení čokolády hodně záleží na mikrovlnce a hlavně kvalitě čokolády 🙂 ale každému vyhovuje něco jiného.
Do korpusu žádné kypřidlo nepatří, korpus vyběhne do výšky díky dobře ušlehaným bílkům. Těsto se musí michat jen ručně a velmi opatrně 🙂 nicméně přidáním prášku do pečiva asi nic nezkazíte 🙂
Anonymní
15. 11. 2019 v 14:00Dobrý den, prosím můžete mi poradit. Jsem ve fázi, kdy jsem k vychlazenému základu přilila smetanu a krém nejde vyšlehat. Šlehám na nízke otáčky a je stále řidký. Co teď s tím? Držela jsem se postupu a nejsem si vědoma žádné chyby. Přál si ho syn k zítřejším narozeninám. Děkuji moc za radu
Víkendové pečení
15. 11. 2019 v 14:19Musíte šlehat dostatečně dlouho, až zhoustne. Pokud ne, na vině může být kvalita čokolády, smetana nebo i pasta. Váš postup jsem neviďela, takže nemohu takto na dalku hodnotit 🙂
Unknown
2. 7. 2020 v 6:40Dobrý den Míšo, v první řadě Vám chci poděkovat za úžasné recepty, které pro nás vytváříte a dělíte se o ně. Od té doby, co jsem objevila Vaše stránky, už jsem jinde nehledala a peču jen podle Vás. Už jsem toho zkusila poměrně dost a vše mělo obrovský úspěch 🙂 Chtěla bych se zeptat, jestli jde dělat stékaná čokoládová poleva i z bílé čokolády? Nebude moc řídká? Potřebovala bych ji totiž pro oslavenkyni obarvit na modro a to s hořkou neudělám… Děkuji za radu!
Víkendové pečení
3. 7. 2020 v 8:36Ano, stékaná poleva jde udělat i z bílé čokolády, je ale potřeba upravit poměr. Obvykle se dává 2:1 čokoláda/smetana, nicméně hodně to závisí na kvalitě použité čokolády 🙂
Petra
5. 11. 2020 v 12:44Dobrý den Míšo. Miluju váš blog a neustále zkouším něco nového. Pro dnešek je to právě tenhle dort pro manžela k narozeninám. Potrebovala bych radu, zda bych místo rumu mohla použít rozvar z malin na promazání pod krém? Pekla jsem vanilkový korpus. Děkuji moc za odpověď a mějte krásný den Petra
Míša Landová
5. 11. 2020 v 14:04Petro, klidně použijte malinový rozvar, s pistáciemi dobře ladí 🙂
Petra
5. 11. 2020 v 23:11Moc děkuji za odpověď, jste zlatá 😊
Petra
5. 11. 2020 v 23:11Moc děkuji za odpověď, jste zlatá 😊
Karolina
20. 11. 2020 v 16:28Dobry den,
Chtěla bych tento dort udelat pro manzela, ale je alergicky na med. Da se ten med necim nahradit nebo uplne vynechat?
Predem moc dekuii.
Karolina
Míša Landová
20. 11. 2020 v 19:52Med můžete vynechat nebo nahradit glukozovým sirupem.
Blanka
31. 1. 2021 v 20:23Dobrý večer paní Míšo,
Jsem vaše věrná fanynka, obdivuji Váš blog a upekla jsem podle vašich receptů už spoustu dobrot, které se mi z 99% díky Vám povedly😊 Tento týden jsem pekla tento úžasný pistácivý dort a Red Velvet, oba chuťově úplně famózní. Samozřejmě to neumím vzhledově tak krásně vyladit, dohladka rozetřít polevu, ale snad časem získám trochu cviku…😉 Chci Vám moc poděkovat za všechny skvělé recepty, se kterými se s námi dělíte. Přeji Vám, ať se Vám daří a ještě spoustu inspirace pro nás, Vaše věrné fanynky. Blanka
Míša Landová
1. 2. 2021 v 8:17Milá Blanko, moc děkuji za Vaše slova, jsem ráda, že se pečení daří, tak jak má 🙂 moc si Vašich slov vážím, utvrzuje mě to v tom, že má tahle práce smysl 🙂
Alena K.
27. 2. 2021 v 10:46Dobrý den, jak prosím poznám podle složení kvalitní bílou čokoládu? Kolik % kak. másla by měla nejméně mít? Natural Jihlava pecky máte vyzkoušené? Moc děkuji za radu! Alena
Míša Landová
27. 2. 2021 v 11:08Obecně platí, že běžně dostupné tabulkové čokolády nejsou na další zpracování, ať už do krémů či polev, vhodné. Doporučuji pořídit čokoládu na nějakém cukrářském eshopu, min. podíl 30%. Tyto čokolády jsou obvykle i mnohem méně sladké. Natural Jihlavu jsem nezkoušela, ale podle složení vypadá moc dobře, navíc je vhodná i pro výrobu pralinek, takže s tou určitě neuděláte chybu.
Alena K.
27. 2. 2021 v 11:23Děkuji moc za odpověď. Ještě bych Vás ráda poprosila, jak se liší pistáciový krém z tohoto dortu od toho druhého pistáciového krému (na blogu pod názvem Pistáciový dort s makronkami), chci dělat, tak jaký recept si mám raději vybrat. Moc děkuji a přeji hezký víkend!
Míša Landová
27. 2. 2021 v 13:08Recepty jsou si hodně podobné, základem je vždy smetana, bílá čokoláda a pistáciová pasta. Jak peču už dlouho, tak zkouším různé varianty s menším množství čokolády nebo jinou pastou. Asi nejlepší je podle mě krém, který najdete u příspěvku Křupavé větrníčky s višněmi a pistáciovým krémem. Naučila jsem se používat 100% ořechové pasty na rozdíl od těch ochucovacích a zjistila, že stačí do krému i méně čokolády 🙂 každopádně ať vybere jakýkoliv, všechny budou dobré 🙂
Aneta
17. 3. 2021 v 19:16Dobrý den, chystam se vytvorit tento dort, ale nejsem si jista, zda mohu misto bile cokolady do kremu pouzit “bilou polevu Ciocao v peckach” ? Mockrat dekuji za odpoved! Hezky den:-)
Míša Landová
17. 3. 2021 v 20:03Poleva určitě není vhodná, stejně jako nejsou moc vhodné tabulkové čokolády běžně dostupné v obchodě 🙂
Nikola Filla
20. 3. 2021 v 21:40Dobrý den,
Ráda bych vyzkoušela recept, ale koupila jsem si pistáciovou pastu s kousky pistácií, ta je vhodná? Řekla bych, že v krému na plnění dortu asi vadit, ale na ten obmaz už asi ano, že?
Dekuji
Nikola
Míša Landová
21. 3. 2021 v 9:26Ano, přesně jak píšete. Chuťově to problém vůbec není, ale na obmazání to bude horší 🙂
M
21. 3. 2021 v 11:49Dobrý den,
komentář s problémy kousků pistácií jsem přečetla manželovi. Nepeče, ale občas mi dobře poradí. Prý by protlačil přes sítko. Bude to asi „piplačka“, ale mohlo by to pomoci. Nevím, v jaké přesně konzistenci máte pastu. Možná trochu nahřát nebo protlačit až krém na obmazání.
Maruška
Katka
8. 4. 2021 v 13:38Dobrý den, chtěla bych se Vás pozeptat na výšku Vašeho dortu při 17cm formě? Chtěla bych tento dort upéct jako dvoupatrový. Mám formy o rozměrech 23 a 17cm. Nevím však, zda horní korpus pak nebude o dost vyšší oproti spodnímu. Za odpověď předem děkuji.
Míša Landová
8. 4. 2021 v 13:54Obávám se, že výšku dortu už si nepamatuji 🙂 ale podle počtu plátů odhaduji ca. 11-12 cm. Když uděláte horní patro z menší dávky, nebude tak vysoký.
Svatka
9. 4. 2021 v 12:25Dobrý den Míšo,
mohu před plněním do krému přidat zároveň se smetanou 270ml i jedno balení mascarpone?
I když jsem vynechala med, krém je na nás hodně sladký. Proto bych ho ráda zjemnila. Jen nevím, jestli nejprve vyšlehat se smetanou a pak ke konci přidat mascarpone, nebo dát rovnou??? Moc děkuji za opověď. Pak dám v neděli vědět, jak dort chutnal. Ten váš vypadá skvěle.
Míša Landová
9. 4. 2021 v 12:26Ano, klidně přidejte a šlehejte vše současně. Tady hodně záleží, jaký druh čokolády jste použila, bohužel některé běžně dostupné jsou přeslazené.
svatka
9. 4. 2021 v 13:18Moc děkuji za rychlou odpověď. Tak teď jen nepřešlehat DDD
Čokoládu jsem koupila dle vašeho doporučení, ale my jsme celkově nesladiči, ubírám pravidelně půlku cukru než je v receptech D
svatka
10. 4. 2021 v 9:03A ještě taková otázečka. Pečete korpusy na horkovzduch nebo klasika spodní a dolní ohřev?
Míša Landová
10. 4. 2021 v 12:17Až na pár výjimek peču vše sladké jen na horní a spodní ohřev, tedy i korpusy 🙂
svatka
10. 4. 2021 v 17:19Děkuji za radu, asi to vyzkouším.
Nicméně, dnes jsem dozdobila malé dort. Korpusy jsem tedy dělala dle svých ověřených, jeden kakaový, druhý ořechový, každý ve formě 24cm, takže mám tři prořezy a ten krém je teda pecka. Nastavila jsem ho celým mascarpone a ještě smetanou, což bylo dobře, protože by mi nevyšel, když jsem dělala ze dvou dávek. Zbytek krému jsem obarvila zeleným barvivem a ve spod udělala jiný odstín, nahoře taky.
Fotku tu nejde vložit, ale rozhodně u tohoto krému zůstanu. Děkuji moc za recept a vaše rady. Zítra se dort nakrojí a doufám, že bude chutnat i ostatním 🙂
Míša Landová
11. 4. 2021 v 9:31Věřím, že bude chutnat 🙂
svatka
12. 4. 2021 v 12:05ano, dort měl velký ohlas. A přiznám se, že jsem se díky tomu krému posunula zase někam výš. Děkuji D
Lucie
1. 5. 2021 v 20:59Milá Míšo,
chtěla bych Vám velmi poděkovat za Vaše úžasné recepty a ochotu a trpělivost, s jakou zodpovídáte všechny dotazy. Je vidět, že pečení děláte s láskou a snažíte se pomáhat ostatním pekařinkám v jejich začátcích. Je obdivuhodné, že to, co jste se roky učila, zkoušela a vylepšovala, nyní dáváte k dispozici ostatním. Vaše recepty jsou detailní a krásně srozumitelné, peče se podle nich jedna radost. Já jsem amatér, peču jen pro rodinu párkrát do roka, ale díky Vašim receptům jsem to letos rozjela, že všichni koukají….:-) Zkoušela jsem cupcaky s citronovým, karamelovým, malinovým a pistáciovým krémem, tartaletky s vanilkovým krémem, minicheesecaky s citronovým krémem a naposledy synovi k narozeninám pistáciový dort a pistáciové makronky. Musím řict, že vše se mi podařilo a bylo chuťově výborné. Pouze makronky mi daly zabrat, zkoušela jsem je 5x podle italské i francouzské metody a nedařily se, zkoušela jsem různé fígle, jak na ně, ale nakonec mi pomohla teflonová podložka. To byla radost, když jsem je vytáhla z trouby a vypadaly, jak mají…:-) Na oslavě všichni koukali, mlaskali, fotili a já jsem byla na sebe pyšná….-) Děkuji Vám a přeji mnoho úspěchů a ať stále máte z pečení radost….:-)
Lucka
Míša Landová
2. 5. 2021 v 8:10Lucko, moc Vám děkuji za krásný komentář, strašně si Vašich slov vážím a jsem ráda, že se Vám moje práce líbí 🙂 Je úžasné slyšet, jak se recepty daří a fungují. Věřím, že i nadále budete mít při výběru receptů šťastnou ruku 🙂 mějte se hezky a ať Vás pečení i nadále baví.
Hana Heřmánková
24. 5. 2021 v 21:06Milá Míšo, tak jsem již po několikáté pekla tento oblíbený dort. Zatím vždy samá chvála, ale dostal mne malý synovec, který prohlásil, že to je nejlepší dort který jedl a a že je fakt přehnanej 😁. Takže chvála patří i Vám. Hanka
Míša Landová
25. 5. 2021 v 14:29Hanko, moc děkuji 🙂
Terez
27. 5. 2021 v 16:28Zdravím,
bude velký problém, pokud základ na krém nechám dejme tomu v lednici „jen“ 12hodin? Další den pak přileju smetanu dobře vychlazenou, je to tak? 🙂
Děkuji a těším se na výsledek 🙂
Míša Landová
27. 5. 2021 v 20:30Ano, bohatě to bude stačit, klidně jen přes noc 🙂
Terez
27. 5. 2021 v 23:42Moc dekuju a omlouvam se, dotaz mi zmizel, tak jsem ho odeslala 2x 🙂 moc chvalim za krasny blog a skvostne recepty! 🤌🏻🤍
Tereza
27. 5. 2021 v 17:40Dobrý den, Míšo,
bude stačit pokud nechám základ na krém vychladit „jen“ 10-12 hodin? Další den pak smetanu přidáváme dobře vychlazenou, že?
Děkuji a už se těším na výsledek 🙂
Míša Landová
27. 5. 2021 v 20:30Ano, vychlazenou.
Terez
29. 5. 2021 v 9:12MÍŠO!
Krém luxusní! Doplněno světlým korpusem a uvnitř na oživeni malinovÿ rozvar 🤍🤌🏻
Skvělé!
Míša Landová
29. 5. 2021 v 9:14Děkuji 🙂
Valerie
25. 8. 2021 v 20:15Dobrý večer paní Míšo. Hledala jsem nějaký pistáciový dort k narozeninám pro našeho vnoučka a zaujal mě ten Váš. Chtěla jsem se zeptat jestli vydrží dort na nedělní oslavu ,když ho naplním už tři dny předem .Nemám zkušenost se šlehačkovým krémem, není potřeba zašlehat do krému ztužovač? Korpus i zaklad na krém už mám hotový. Vypadá moc dobře. Pekla jsem ve formě 28 cm z 10 vajec. Předem děkuji za radu .S pozdravem Valerie
Míša Landová
26. 8. 2021 v 8:05Pokud bude dort nenakrojený, tak bez problému vydrží. Není to typicky šlehačkový krém, ale šlehaná ganache. Ztužovač v žádném případě nedávejte, jednak není potřeba, stabilitu zajistí kvalitní čokoláda, a hlavně by to pokazilo chuť i konzistenci krému.
Valerie
1. 9. 2021 v 12:59Dobrý den Míšo, moc děkuji za inspiraci a radu. Za dortík jsem sklidila od všech velkou pochvalu. Byl výborný.Ja sama jsem nadšená z korpusu i krému.Jste moc šikovná a já šťastná, že jsem objevila vaše recepty. Určitě vyzkouším další. V lednu mám v plánu jej udělat růžový pro vnučku. Když chci světlý korpus, stačí nahradit kakao moukou a vlašské ořechy mletým mandlemi? A do krému bych použila malinovou dochucovaci pastu. Ještě jednou moc děkuji a těším se až zase něco vyzkouším. Mějte se moc hezky.
Míša Landová
1. 9. 2021 v 14:25Tak to jsem moc ráda, že se vše povedlo 🙂 ano, kakao nahraďte moukou a ořechy mandlemi 🙂
Adela
6. 10. 2021 v 18:38Dobrý den, chtela jsem se zeptat, právě dělám přesně dle Vašeho receptu tento dortik, ale mám obavu, jestli nebude málo kremu – na tuto velikost dortu běžně dělám jednou tolik krému. Myslíte, ze pokud bych do krému následně zaslehala jeste 2 mascarpone (200+200g) bude to moc ‚zredene‘? Nebo mám pomerove navýšit množství pistaciove pasty? Ráda bych, kdyby ty pistacie tam byly dost citit, ale ted si trošku nevím rady. Ale zároveň jsem si rekla ze chci jednou zkusit udělat opravdu striktně dle receptu a nic neupravovat, ale nejspis se mi to opet nepovede 🙂 🙂 moc dekuju za pomoc. Zdravím, Adela
Míša Landová
7. 10. 2021 v 8:01Krému je určitě dostačující množství, nezapomeňte, že se přidává ještě samotná smetana a krém se musí našlehat, čímž získá objem. Nicméně klidně si udělejte větší dávku. Mascarpone přidat můžete, ale naředí Vám chuť, pistácie už asi moc cítit nebude, já osobně bych nedávala. U pasty hodně záleží, jaký druh použijete, tento recept je hodně starý, v současné době používám pasty 100% a dávám podle chuti větší množství.
Eliška
17. 11. 2021 v 21:22Dobrý den,
dort je naprosto vynikající. Nevím, zda jsem kdy měla lepší. Moc děkuji za recept. Chci se jen zeptat – jak teď skladovat otevřenou pistáciovou pastu? Můžu ji nechat i mimo lednici? Jak dlouho zhruba vydrží? Případně zkoušla jste ji zmrazit?
Použila jsem tu, kterou jste zmiňovala v komentářích:
cukrarske-pomucky.cz/pistaciova-pasta-de-luxe-200-g-1406/ (link nahoře na původní doporučenou není funkční).
Hezký den,
Eliška
Míša Landová
18. 11. 2021 v 9:57Tak to mě těší, děkuji 🙂 na pastě by mělo být uvedeno skladování a doba použitelnosti. Já aktuálně používám už jen 100% pasty, které běžně uchovávám v lednici i několik týdnů.
Marie
21. 11. 2021 v 8:04Dobrý den, kdyby jsem chtěla dělat do 26 centimetrové formy, kolikrát by jsem to musela znásobit? Nebo by bylo lepší to znásobit do 30 centimetrové formy? Budu dělat na větší oslavu. Předem děkuji za odpověď Marie
Míša Landová
21. 11. 2021 v 15:07Pro formu 26 cm by mělo stačit vše vynásobit 1,5krát.
Marie
26. 11. 2021 v 7:53Dort už je v lednici ale mám problém s krémem. Když jsem obmazávala korpus jakoby se srazil. Uvnitř dortu je dobrý ale na obmazaní je celý sražený. Přitom to chuťově jde jenom slabě poznat. Nevíte kde jsem mohla udělat chybu ? Nepřešlehala jsem ho na to jsem si dala bacha. Krém byl moc dobrý ale málem jsme ho ulízali🙂. Jen příště nebudu dávat med. Měla jsem 28% callebaut a bylo to lehce sladší. Mimo to dort jsem prolévala malinovým pýrem z Diana company. Nevíte jak mi vydrží co nejdéle? Mám ho zamrazit do krabiček? Děkuji mockrát za odpovědi Marie
Míša Landová
26. 11. 2021 v 8:34Přešlehaný asi nebude, ale i tak zkuste příště šlehat trochu méně. Zvláště na odmazání je lepší krém volnější. Pokud je ušlehaný moc, může to dělat Vámi uvedené problémy. Také je potřeba vzít v úvahu, že je to smetanový krém, který není příliš stabilní. Příště zkuste použít Callebuat Velvet, má vyšší podíl tuku a méně cukru 🙂 Malinové pyré si můžete bez obav zamrazit, klidně do krabiček.
Veronika
14. 12. 2021 v 15:02Dobry den, jakou doporucujete pistaciovou pastu? Diky
Míša Landová
14. 12. 2021 v 19:00Používám 100% pistáciovou pastu x-fine od Diana svět ořísků 🙂
Veronika
14. 12. 2021 v 20:49Diky objednala jsem. Myslíte, ze bude dobra varianta krému slehacka, mascarpone, bílá čokoláda a pasta? Čím by bylo dobre navlhcit korpus? Diky moc.
Míša Landová
15. 12. 2021 v 8:01Záleží na poměrech jednotlivých surovin a hlavně postupu 🙂
Markéta
22. 1. 2022 v 22:27Dobrý den. Chtěla bych zkusit kombinaci tohoto pistáciového dortu s malinami. Myslíte, že když dám na krém například malinové pyré, bude kombinace fungovat? Děkuji za odpověď, Markéta
Míša Landová
23. 1. 2022 v 13:33Ano, maliny či jahody se často kombinují s pistáciemi 🙂 Malinové pyré samo o sobě je příliš tekuté, to je vhodné třeba na prokapání korpusu. Do dortu bych volila buď maliny jako ovoce nebo si udělat z pyré ovocný vklad či želé.
Irena
22. 3. 2022 v 12:29Dobrý den, je možné použít pistáciovou pastu, 100 % krém? 🙂 je bez cukru, výrobce Diana 🙂 dekuji za odpověď.
Irena
22. 3. 2022 v 12:31Edit: pasta z pistáciových jader 100%
Míša Landová
22. 3. 2022 v 12:51Ano, určitě, množství podle chuti 🙂
Andrea
5. 4. 2022 v 15:36Dobrý den,chci se zeptat zda můžu smetanu s bílou čokoládou udělat i 2 dny dopředu na pistáciový dort a dpšlehat az za 2 dny?
Děkuji za odpověď
Míša Landová
6. 4. 2022 v 9:22Ano, základ si můžete připravit i několik dní předem.
Kateřina
30. 7. 2022 v 12:57Dobrý den Míšo,
už jsem jednou dort pekla a byl povedený, vynikající! Budu péct podruhé. Je to objednávka na svatbu a dort bude s velkou pravděpodobností stát déle na stole v pokojové teplotě a čekat na své strávníky během svatebního odpoledne. Proto se ptám, zda mi vysoký dort vydrží a nezačne se sesouvat? Nebude lepší na obmaz použít třeba swiss meringue buttercream s přidáním pistáciové pasty? Chtěla bych dělat vysoký, možná i 5-6 korpusů, na svatbu mi přijde jeho vzhled velmi slavnostní. Mnohokrát děkuji za odpověď. Zdravím, Kateřina
Míša Landová
1. 8. 2022 v 8:36Žádný dort nevydrží příliš dlouho v horkém letním počasí, nicméně když bude dobře vychlazený a nebude přímo na slunci, měl by to zvládnout. Pokud chcete použít bílkový máslový, tak je vhodné udělat i mantinely, které případně podrží jednotlivé korpusy, obmaz v tomhle nemá žádný význam.
Šárka
17. 10. 2022 v 22:32Opět veliké poděkování za perfektně popsaný a skvělý recept, jste zlatá, že se takto dělíte o své zkušenosti.
Pistáciová pasta mě nadchla, takže už se těším, až vyzkouším větrníčky🙂
Nejsem milovník bílé čokolády, ale vyzkoušet jsem prostě musela a i když všem moc chutnalo,na mne to bylo příliš sladké. Myslíte, že bude fungovat (myslím poměr) i s hořkou čokoládou?
Děkuji!
Míša Landová
18. 10. 2022 v 18:38Díky 🙂 jakou jste použila bílou čokoládu? Doporučuji Belcolade Blanc 34% nebo Carmu 36%, obě mají vysoký podíl tuku a jsou málo sladké … hořká čokoláda se dle mého názoru k pistácii nehodí a určitě ji není možné nahradit ve stejném poměru 🙂
Šárka
20. 10. 2022 v 12:51Použila jsem jen bílou čokoládou na vaření z Lidlu. S tou hořkou mám dobrou zkušenost, stejně jako s jinými výrobky na pečení, tak jsem zkusila a nebylo to prostě tentokrát ono.
Stejně zkusím krém s hořkou čokoládu. Nezdá se mi to šílené. Hořké čokolády s pistáciemi se vyrábějí 🙂
A třeba využiji pistáciový krém i v některém receptu z Vaší knihy, už jsou na cestě 🙂
Míša Landová
20. 10. 2022 v 15:03Tak to není divu, že byl krém sladký … bílá čokoláda z Lidlu má tuším jen 26% tuku, zatímco např. Callebaut Velvet 32% 🙂 Čím více tuku, tím je pak méně sladká … Nicméně klidně to s hořkou zkuste, jen si musíte upravit poměr.
Markéta
11. 2. 2023 v 12:04Dobrý den Míšo,
chtěla jsem se vás zeptat, je možné nahradit ořechy pistáciovou moukou?
Děkuji, Markéta
Míša Landová
13. 2. 2023 v 9:32Ano, můžete.
Petra
7. 5. 2023 v 22:10Dobrý den, můžu použít tento krém pod jedlý papír? Dekuji
Míša Landová
9. 5. 2023 v 17:41Pod jedlý papír je ideální něco máslového.
Tereza
10. 5. 2023 v 17:57Dobrý den, Míšo – minulý rok jsem dělala tento dort – luxusní! Letos bych chtěla dělat kokosovou variantu – když nahradím pistáciovou pastu pastou kokosovou – bude to fungovat? 🙂 Děkuji
Míša Landová
13. 5. 2023 v 11:59Teoreticky ano, jen kokosová pasta je mnohem tučnější/pevnější a na chuť méně intenzivní než pistáciová 🙂
Simona
20. 6. 2023 v 21:26Dobrý den, paní Míšo,
snažila jsem se pročíst všchny komentáře, ale odpověď jsem nenašla, chtěla bych tedy poprosit o radu… Chci péct tento dort tatínkovi k narozeninám (má rád pistácie), ale o něco vyšší + potahovaný – nakonec by to mělo vypadat jako soudek piva (to je zase výmysl mojí maminky :D). Myslíte, že tento korpus + krém udrží o něco větší výšku? Průměr bude cca kolem těch 20 cm plus mínus a počet plátů korpusu asi 5, max. 6. – myslíte, že spodní část dortu váhu udrží? Napadlo mě případně na nejnižší vrstvu krému udělat máslovo-bílkový s pistáciovou pastou, že by to líp drželo…
Děkuji za odpověď, máte toho tady TOLIK, co bych chtěla vyzkoušet… Máte můj obdiv za všechnu tu krásu.
Míša Landová
21. 6. 2023 v 15:31Když je krém dobře vyšlehaný, je dostatečně pevný a bez problému větší výšku zvládne. Po promazání pak doporučuji nechat alespoň do druhého dne vychladit, než budete potahovat 🙂
Simona
21. 6. 2023 v 18:24Moc děkuji a odpověď a přeji hezký den😊
Lucie
29. 7. 2023 v 16:52Právě mám došlehany krém a nemám slov! To je taková lahoda, luxus, moc děkuji za úžasný receptík.
Míša Landová
30. 7. 2023 v 8:08Rádo se stalo 🙂
iva
9. 8. 2023 v 17:44Dobry den,zaklad na krem mam udelany,ale chtěla bych se zeptat jestli mohu vymenit posledni slehacku na mascarpone.Bojim se ze bude moc slehackovy.A mam hned pridat mascarpone a slehat se zakladem?Dekuji
Míša Landová
10. 8. 2023 v 9:36Klidně můžete, jen bude hodně hutný a bude mít mnohem menší objem než se šlehačkou. Ano, šlehejte současně.
Petra
9. 11. 2023 v 19:03Dobrý den,chci jen že dort je úžasný už jsem ho pekla několikrát a vždy měl velký úspěch. Pekla jsem ho i dceři jako svatební. Jen bych se chtěla zeptat jestli se dá upéct i jako bezlepkový. Požit třeba mandlovou mouku. Děkuji za odpověď
Míša Landová
10. 11. 2023 v 9:12Tak to mě těší, děkuji 🙂 Nelze nahradit celou mouku mandlovou, ideálně použít mix mandlové, bezlepkové a kukuřičného škrobu.
Alena
9. 12. 2023 v 19:33Dobrý večer Míšo, prvně bych Vám chtěla poděkovat ze skvělý blog. Peču dle Vás již třetí dort (v životě 😉) polevy a krémy vždy super a povedou se, ale nevím kde dělám chybu v korpusech, nikdy nejsou tak vysoké jako ty Vaše, spíše těžší konzistence jako brownies, vždy se tedy po nich i tak zapráší, ale ráda bych měla někdy “vyšší” dort. Co můžu dělat špatně? Přitom bábovky a jiné lité věci mám hezky nadýchané 😔.
Míša Landová
10. 12. 2023 v 10:29Základem piškotového těsta je dobře vyšlehaný sníh, je to jediné kypřidlo. Sníh nesmí být přešlehaný ani nedošlehaný, tak aby ustál vmíchání mouky, které se dělá už jen stěrkou. Je to trochu jiné, než u bábovky 🙂
Markéta Šťastná
8. 2. 2024 v 14:31Dobrý den, ráda si z vašich stránek beru inspiraci na pečení dortů a jiných dobrot. Ráda bych na oslavu udělala tento pistáciový dort a chtěla jsem se zeptat, jestli jde zbytek krému obarvit gelovými barvami a dozdobit s ním dort? Konkrétně chci barvit na fialovo a trochu tmavší zelenou, udělala bych zdobicím sáčkem s malinkou dírkou levandule. Jde kém barvit? A bude držet když s budu s krémem „malovat“? Velice Vám děkuji a už se těším na výsledek mého víkendového pečení z vašeho víkendového pečení 🙂
Míša Landová
9. 2. 2024 v 9:22Šlehaná ganache není vhodná na barvení, nedoporučovala bych. Je lepší dort obmazat sněhovým máslovým krémem, který se lépe barví a je i fajn na zdobení špičkou.
Alice
16. 2. 2024 v 7:46Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli by k tomuto krému seděl korpus z vašeho receptu na dort Red Velvet? (samozřejmě bez červeného barviva) tento týden jsem ho pekla a sklidil velký úspěch. Předem moc děkuji za odpověď a za Vaše recepty 😊
Míša Landová
16. 2. 2024 v 9:34Ano, šlehanou ganache dát můžete, jen bude dort sladší. Já mám k red velvetu nejradši krémy na bázi sýra či tvarohu 🙂
VIKI
7. 3. 2024 v 21:11Dobrý den, mám dotaz, napadlo mě do dortu přidat meruňkový vklad, bylo by možné použít tento z Vašeho receptu na kokosové polokoule? A myslíte, že je to. vhodná kombinace? (https://vikendovepeceni.cz/2024/01/kokosove-polokoule-s-ovocnym-vkladem/)
Předem děkuji za odpověď a zároveň za to, co děláte, Vaše recepty jsou úžasné,!
Míša Landová
8. 3. 2024 v 9:33Ano, klidně použijte ovocný vklad, bude to příjemné zpestření. Meruňky jsou kyselejší, takže budou hezky ladit.
VIKI
7. 3. 2024 v 21:19* pardon, ještě jsem zapomněla doplňující otázku, jaké množství pyré mam použít, abych vytvořila dva vklady do kulaté formy 23cm? Děkuji moc.
Míša Landová
8. 3. 2024 v 9:33Zkuste si přepočítat, já jsem zatím nedělala 🙂
Lucie
13. 3. 2024 v 23:28Dobry den, velni me zaujal tento recept na dort a budu ho pect sestre 🙂 Mam dotaz ohledne formy, mam jen jednu 17 cm. Je nozbe upect pulku (druhou dat do lednice) a po vytazeni hned dat druhou pulku upect? Nebo si musim radeji koupit druhou stejnou a pect soucasne?
Obavam se, aby mi korpus nejak nespadl nebo se nepokazil.
Dekuji
Lucie
Míša Landová
14. 3. 2024 v 9:20Pokud nemáte hodně vysoký ráfek, doporučuji péct na dvakrát. Ale připravit si vždy čerstvé těsto (poloviční dávka), nemůže totiž čekat v lednici…
Iluška
16. 8. 2024 v 18:38Dobrý den,když bych chtěla jen ořechový korpus co dát místo kakaa?
Míša Landová
17. 8. 2024 v 8:06Recept na ořechový korpus najdete třeba u receptu na Ořechovo-karamelový dort s hruškami.
Eva
3. 10. 2024 v 19:25Moc Vás zdravím, Míšo,
děkuji za všechny Vaše recepty. Jsou dokonalé!!! Nejen, že chutnají, ale jsou názorné. Myslíte na nás všechny, kdo to neumíme jako vy. To je opravdu hodně cenné. A také si moc vážím toho, že Vaše recepty nejsou přeslazené. Na každý nový recept se těším a pokaždé, když něco potřebuji péct jdu neprve na Váš web a většinou už dál hledat nemusím. Nicméně tento recept pravděpodobně nikdy neochutnám. Může za to recept na pistáciový dort ve Vaší knížce. Ten je prostě geniální!!!! Dělala jsem ho už mockrát na všechny možné příležitosti a chutná naprosto všem. Ale fakt. Žádný tomu chutná to a tomu zase tohle. Tenhle dort totiž ohromí fakt všechny. Neznám nic jiného takhle univerzálního. Strašně moc Vám za něj děkuji. A mě nezbývá než na tento webový pistáciový dort jen koukat a představovat si, jak chutná s kakaovým korpusem, protože jakmile zmíním, že bude pistáciový dort, tak mi není dovoleno dělat jiný než ten geniální z knížky :)). Díky moc za všechno a těším se na další recepty. PS: v druhé knížce mám také favorita: ovocný věnec- mňam mňam 😉
Míša Landová
3. 10. 2024 v 20:08Milá Evo, moc děkuji za krásnou recenzi, velmi si toho vážím 🙂 jsem ráda, že blog s recepty plní svůj účel a moje práce mi tak dává smysl. Myslím, že nemusíte být smutná, že tento nikdy nezkusíte, já osobně mám k pistácii raději ořechový či pistáciový korpus a ten s malinami je za mě také TOP 🙂
Liba
15. 11. 2024 v 10:46Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat jestli se dá nějak zachránit přešlehaný krém. Asi jsem déle šlehala smetanu .
Děkuji
Míša Landová
15. 11. 2024 v 16:15Pokud to není už úplně sražené, tak dá. Stačí přilít ke krému trochu tekuté studené smetany a ručně šlehací metličkou prošlehnout.
Průměrné hodnocení z 7 recenzí:
5