Menu
Dorty

Mrkvový dort s javorovým sirupem

Netušila jsem, kolik lidí v mém okolí nikdy neochutnalo mrkvový dort. Považovala jsem ho tak nějak za samozřejmost. Takže jsem byla docela překvapená, když se mě ptali „to je jako fakt z mrkve?“. Myslela jsem si, že mrkvový dort zná prostě každý. Nabízí ho většina kaváren i kávových řetězců, přestože se jeho chuť a kvalita někdy docela liší 🙂

Recepty jsou si většinou hodně podobné, tedy spousta strouhané mrkve, ořechy, někdy třeba i celozrnná mouka … Tento recept není výjimkou, ale přidává se do něj javorový sirup, který mu dodá zajímavou a velmi příjemnou chuť. Při pečení Vám provoní celou kuchyň. Korpus je díky mrkvi krásně vláčný a perfektně ladí se sýrovo-smetanovým krémem. Každý, kdo tak trochu váhal s ochutnáním, přeci jen mrkev není zrovna atraktivní surovina pro dorty, byl mile překvapen a dort moc chválil. 

Javorový sirup se dává do korpusu i do krému a určitě doporučuji v tomto případě ničím nenahrazovat. Jeho chuť je opravdu specifická a výjimečná. Dort peču obvykle v kulaté dortové formě o průměru 26 cm, ale klidně udělejte jen z poloviční dávky. Pak Vám bude stačit forma o velikosti 18 cm, stejnou velikost vidíte i na těchto fotografiích. 

Na korpus o velikosti 26 cm si připravte:

330 g polohrubé mouky

2 lžičky jedlé sody

2 lžičky prášku do pečiva

2 vrchovaté lžičky mleté skořice

špetka soli

4 větší vejce

220 g třtinového cukru

2 lžíce javorového sirupu

300 ml rostlinného oleje 

400 g oloupané a jemně nastrouhané mrkve

100 g hrubě mletých vlašských ořechů 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dortovou formu vyložte pečícím papírem. 

V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Dobře promíchejte a nechte stranou.

Ve velké míse vyšlehejte společně vejce s třtinovým cukrem a javorovým sirupem do pěny. Pomalu a po částech zašlehejte olej. Přisypte moučnou směs a prošlehejte do hladka. Nakonec přidejte strouhanou mrkev a ořechy. Bude se Vám zdát, že mrkve je hrozně moc, klidně přidejte do těsta po částech. Je lepší použít stěrku nebo vařečku, do těsta se tak lépe vmíchá. 

Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct na 50 – 60 minut. Peče se opravdu dlouho, ke konci vyzkoušejte špejlí ve středu formy, zda je hotový, případně pečení o pár minut prodlužte. 

Korpus nechte chvilku ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout. Je lepší upéct korpus den předem, protože stydne opravdu dlouho a je po upečení křehký. Zabalte do folie a dejte do lednice. 


Na krém si připravte:

250 g krémového sýra Philadelpia (dvě krabičky á 125 g)

400 ml smetany ke šlehání, nejlépe 40% tuku (dva kelímky á 200 ml)

2 – 3 lžíce krupicového cukru

3 – 4 lžíce javorového sirupu

pár kapek citronové šťávy nebo citronový olej

Vše dejte do mísy a dobře prošlehejte, nejdříve na nižší otáčky, až se vše spojí. Pak zvyšte rychlost a vyšlehejte do hustého, ale jemného krému. 

Vychladlý korpus vodorovně jednou nebo dvakrát prokrojte a naplňte krémem. Vršek dortu můžete ozdobit vlašskými ořechy glazovanými v cukru. 

Pokud budete péct korpus z poloviční dávky, udělejte i krému jen polovinu 🙂

Ořechy glazované v cukru:

100 g vlašských ořechů

60 g cukru krupice

20 g vody

Vodu s cukrem dejte do menšího kastrolu a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Přisypte ořechy a restujte, až jsou ořechy krásně obalené v cukru a nelepí se k sobě. Přesypte na talíř a lehce od sebe oddělte. Nechte vychladnout a skladujte v uzavřené dóze nebo sklenici. Moc dobré jsou i samotné.

Recept na mrkvový dort mám z prodejny Sklizeno v Rudné u Prahy, kde se peče pravidelně a u zákazníků je velmi oblíbený. Věřím, že zachutná i Vám 🙂

A pokud nemáte doma javorový sirup a nechcete ho kupovat jen kvůli tomuhle dortu, upečte si mrkvový dort s ořechy.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

108 Komentáře

  • Madla
    21. 1. 2015 v 8:28

    Mrkvový dort je opravdová dobrota, ale s javovrovým sirupem jsem ho nikdy nezkoušela. A je pravda, že v takovýchto zeleninových dortících (ať už mkrvových, cuektových, řepných) většinou zeleninu nikdo neodhalí. Hned bych si dala!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 1. 2015 v 8:43

      Díky, receptů je fakt hrozně moc, ale ten sirup mu dodá úžasné aroma i chuť 🙂 a máš pravdu, zeleninu málo kdo odhalí 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 1. 2015 v 16:35

    Mmmm, vypadá výborně. Vím, že se spousta lidí právě kvůli té zelenině mrkvového dortu bojí.. Neví o co přichází! 😉 Koukněte na můj recept na -marakujovou buchtu- na mém blogu cukrovakralovna.wordpress.com 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 1. 2015 v 17:46

      Díky 🙂 exotické ovoce mě taky láká, ale passion fruit mě docela zklamal. Na Váš dezert ale určitě kouknu, inspirace není nikdy dost 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 1. 2015 v 6:23

    Dobry den,udelala jsem ho na plech a vykrajela kolecka a je to bomba! Vase recepty jsou moc dobre ,tesim se co bude priste….

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 1. 2015 v 6:57

      Děkuji 🙂 to zní jako dobrý nápad, jsem ráda, že dort chutnal 🙂 další recept už mám připravený, tak snad se bude líbit.

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 2. 2015 v 14:36

    Zdravím,
    opravdu skvělé provedení a úžasné fotky. Dnes ho chci vyzkoušet, určitě bude výborný.
    Mohu se zeptat, kde jste sehnala tak nádhernou podložku pod dort? A ty talířky jsou také úžasné, sháním takové jednoduché bílé a stylové nádobí, kde se dá něco takového pěkného pořídit???
    Vaše stránky jsem objevila náhodou, jsou velmi povedené… vždycky mě láká něco nového vyzkoušet.
    Těším se co bude příště….Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2015 v 15:55

      Katko, hezké odpoledne, moc děkuji za Váš komentář, věřím, že Vám dort bude chutnat 🙂 Podložka pod dort je plastová, vyrábí se v několika velikostech, jen nejsou moc pevné, ale stojí pár korun. Koupit je můžete třeba i Fialy v Praze na Zličíně nebo třeba na svetpeceni.cz. Talíř jestli se dobře pamatuji, mám od firmy Banquet z běžných domácích potřeb 🙂 Budu se těšit na Vaše další komentáře 🙂 dejte vědět jak dopadl mrkvák 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 2. 2015 v 21:17

    Zdravim, zaujal me Vas recept, jen bych k tomu mela malou otazecku. Daji se ty orechy necim vhodnym nahradit,jsem totiz alergik a vse s orechama je pro me tabu … Dekuji za odpoved, Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2015 v 5:54

      Ivano, dobré ráno, pokud máte alergii na ořechy, tak je vynechejte, bude to lepší, než je něčím nahrazovat. Nicméně pokud máte ráda třeba rozinky, můžete jich pár přidat 🙂 hlavním je tady ale stejně javorový sirup 🙂 hezký den a ať se dort povede.

      Odpovědět
  • Unknown
    1. 3. 2015 v 20:03

    Dneska jsem vyzkousela bezlaktozovy a bezlepkovy mrkvovo jablecny dort podle vaseho receptu a byl vynikajici. Moc diky za napad, delam obvykle podle Apetit Edice mrkvickovy dort, ale byla jsem rada za zmenu. Krasny vecer, DZ Recept prikladam:) bezlepková, bezlaktozová verze:
    Na korpus o velikosti 18 cm:
    smíchat: 170 g rýžové mouky
    1 lžička jedlé sody
    1 lžička prášku do pečiva
    1,5 vrchovaté lžičky mleté skořice
    špetka soli
    v misce vyšlehat: 2 větší vejce
    110 g tmavého cukru (ten úplně tmavý)
    2 lžíce javorového sirupu
    150 ml olivového oleje
    Smíchat sypké a tekuté dohromady a přídat: 300 g oloupané a jemně nastrouhané mrkve (použila jsem zbytky z odšťavňování – 200g mrkve a 100 jablek)
    60 g hrubě mletých vlašských nebo lískových ořechů
    formu vymazat bezlaktózovým máslem a vysypat moukou, aby se to nepřípeklo kousek
    Na krém jsem bohužel neměla bezlaktózový tvaroh, tak jsem smíchala bezlakt.zakysanku s cukrem moučkou, citronem a vychladlým bezlakt.máslem. Příště třeba tvaroh, poleva dost tekla. Dort jsem po vychladnutí rozkrojila, dala polevu, znovu rozkrojila, polevu a vrchní část. A šup s tím do lednice. Dobrou chuť!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2015 v 20:13

      Danielo, moc děkuji za Váš příspěvek, určitě se bude někomu hodit i tahle varianta bez lepku a laktózy. Je skvělé vědět, že se dá takhle jedoduše upravit běžný recept. Díky 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      10. 12. 2017 v 10:49

      Myslíte, že by šla část rýžové mouky nahradit mandlovou? Chystám se na něj tento týden pro betlepkáře, tak to musím nějak vychytat 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 12. 2017 v 11:07

      Vyzkoušeno nemám, ale mandlovou moukou občas nahrazuji i tu běžnou, takže u rýžové by to neměl být problém 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      11. 12. 2017 v 9:17

      Paní Míšo, omlouvám se za další dotaz. Tak myslíte, že bych mohla klasickou mouku v tomhle receptu celou nahradit mandlovou? Já to taky nějak uplácám a dám vědět, jak to dopadlo ��

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 12. 2017 v 18:12

      Neomlouvejte se 🙂 myslím, že by to taky šlo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 4. 2015 v 13:00

    Včera jsem pekla a je absolutně vynikající !!!!
    Maruš

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 4. 2015 v 16:34

      Maruš, děkuji 🙂 dávám Ti za pravdu, je fakt dobrý 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 3. 2016 v 10:06

    Dnes jsem je upekla jako muffiny a jsou opravdu výborné.Iva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 3. 2016 v 11:15

      Ivo, děkuji 🙂 pořád jsem to chtěla jako muffiny taky vyzkoušet 🙂 a už nemusím 🙂 těsto je fakt skvělé. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 12. 2016 v 15:49

    Dort jsem upekla na narozeninovou oslavu a musím říct, že byl naprosto úžasný! Fakt neměl chybu, všichni si ho pochvalovali. Navíc příprava není zase tak náročná, když jsem to zvládla i já 🙂 Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 12. 2016 v 18:26

      Martino, tak to jsem moc ráda, že jste dort zvládla a navíc s takovým úspěchem 🙂 jsem ráda, že Vám chutnalo a nebojte se pustit i do dalších, na první pohled možná složitých, receptů. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 12. 2016 v 12:15

    Zdravím Mílo, hm vidím, že javorový sirup je asi dost podstatný 🙂 Ale musím se zeptat, myslíte, že by se dal tento dort udělat s datlovým sirupem? Díky Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 12. 2016 v 12:37

      Petro, zdravím, tak určitě by se dal javorový nahradit datlovým, jen ta chuť bude trochu jiná 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    2. 2. 2017 v 17:28

    Dobrý večer, Míšo. Nemohu se zdržet komentáře. Tento dort je absolutně BOŽSKÝ! Právě jsme si doma odbyli premiéru na svátek dcerky a všichni jsme doslova hltali, vč. 2 leté princezny a ta na dortiky moc není ;). Místo ořechů jsem nahoru použila jahody a byla to mana pro oko i chuť. Opětovné díky za Váš čas s tímto blogem i Vaši lásku k pečení a chuť se dělit o zkušenosti. Hezký večer, Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2017 v 7:51

      Jano, hezký den, moc děkuji za krásný komentář 🙂 jsem ráda, že celé rodině dort chutnal, je opravdu skvělý 🙂 Těší mě Vaše přízeň mému blogu 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Věra Šebková
    10. 3. 2017 v 18:02

    Krásný večer, ani já si nechci nechat komentář pro sebe.. dort jsem vyzkoušela a musím říct, že je to naprostá bomba. I když jsem všeho sladkého trochu z receptu odebrala, tak vůně a chuť naprosto perfektní a korpus krásně měkoučký jako peříčko.. děkuji, že se s námi dělíte nejen o recepty (těch je všude plno), ale hlavně o cenné rady. O vydání knížky stále neuvažujete? Věra.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 3. 2017 v 18:24

      Věro, hezký večer, moc děkuji za komentář 🙂 musím říct, že mrkvák zatím nikdy nezklamal 🙂 jsem ráda, že chutnal i Vám 🙂 máte pravdu, receptů koluje poslední dobou čím dál víc a víc, proto si moc vážím každého věrného čtenáře 🙂 a knížka? Zatím o ní opravdu neuvažuji, ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy 🙂 měte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 2. 2018 v 14:07

    ….jedním slovem vynikající….Dnes odzkoušeno. Vaše stránka je velmi inspirativní. Je to jeden z několika receptů, které jsem již vyzkoušela a zase na výbornou. Těším se na každý další… Přeji mnoho úspěchů a spoustu dalších spokojených obdivovatelů, jako jsem já. Zuzka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2018 v 13:12

      Zuzko, moc díky za komentář i důvěru v mé recepty 🙂 pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Karla
    25. 2. 2018 v 14:04

    Dobrý den, vím, že to je zřejmě častá otázka, ale chtěla bych se zeptat, jakou alternativou byste nahradila sýr Philadelpia? Chápu, že z něj je to asi nejlepší, ale přece jenom by mě zajímalo, jestli je nějaká levnější varianta, kterou lze sehnat v každé sámošce, aniž bych dort nějak zásadně zkazila. Případně, jestli se do mrkváče hodí jiný typ krému? Děkuji za odpověď. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2018 v 15:50

      Karlo, zdravím Vás, já také Philadelphii používám jen výjimečně, je zbytečně drahá 🙂 osobně mám nejradši sýr podobného typu z Lidlu – Cream cheese classic Goldessa, nově teď v šedo-stříbrné krabičce 200 g. Nicméně podobný se dá určitě koupit i v jiných obchodech 🙂 vhodná je třeba i Lučina, Palouček ….. Jinak vhodný krém je třeba i z odkapané zakysané smetany a šlehačky, najdete u receptu na banánový dort 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 3. 2018 v 15:27

    LUXUSNÍ!!! Děkuji moc, nejen za tento recept, sklidil obrovský úspěch. 🙂 Děkuji za tip na Goldesu, zkusím ji někde sehnat (u nás v Lidlu jsem ji nikdy neviděla). Mně Philadelphia nechutná, konzistencí i chutí mi připomíná nejvíc tavený sýr….. jdu si vybrat recept na nadcházející víkend. Mějte se krásně a díky.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 3. 2018 v 18:36

      Děkuji :))) ano, tento mrkvový je zvlášť povedený. Goldessa změnila obal, teď už není modrá, ale šedo-stříbrná a určitě ji mají v každém Lidlu 🙂 mějte se fajn a přeju šťastnou ruku při výběru receptu na víkend 🙂

      Odpovědět
  • Káťa
    2. 9. 2018 v 16:23

    Dobrý den,
    všechny recepty, co jsem od Vás zkusila, byly naprosto úžasné a sklidily úspěch, že bych si na nich nic nedovolila měnit. Příště bych ráda zkusila tento, avšak u mrkvového dortu jsem zvyklá na špaldovou mouku. Myslíte, že pokud bych tentokrát složení trochu pozměnila a použila jí, byla by chuť výrazně odlišná?
    Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den :).

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 9. 2018 v 18:22

      Zdravím Káťo, jsem moc ráda, že máte s recepty takový úspěch. Někdy malá změna není na škodu 🙂 špaldovou mouku používám doma dost často, u některých receptů to ani neuvádím 🙂 Pokud tedy seženete špaldovou polohrubou, klidně ji použijte 🙂 případně můžete použít mix hladké a celozrnné. Každopádně tento mrkvák vřele doporučuji, doma ho dělám dost často 🙂

      Odpovědět
    • Káťa
      3. 9. 2018 v 5:19

      Určitě se na něj ještě tento týden vrhnu a s moukou se nějak poperu :). Jen jsem nechtěla nějak výrazně změnit chuť, neboť vím, že Vašemu výběru se dá plně důvěřovat. 🙂 Děkuji moc za rychlou odpověď a mějte se krásně :).

      Odpovědět
    • Káťa
      6. 9. 2018 v 3:53

      Tak vyzkoušeno! 🙂
      Polohrubou špaldovou mouku se mi sehnat podařilo, sice stála stovku, ale řekla bych, že to byla dobrá investice, dort se moc povedl. 🙂 Opět Váš recept nezklamal. Korpus i krém jsou výborné. Ještě jsem nechtěně učinila malou změnu a místo normální mrkve jsem použila baby carrotku (nebylo to původně v plánu, ale mrkev, co tam byla, mi přišla ošklivá na to, abych jí koupila). Trochu jsem se bála zda to pak nebude moc slaďounké, přece jen má trochu více sladší chuť než normální mrkev, ale myslím, že to vůbec nebylo na škodu! 🙂 Dortík je jemňoučký a šťavnatý.
      Budu Váš recept vřele doporučovat a brzy vyberu něco dalšího z Vašich stránek. 🙂 Zatím se mějte krásně 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 9. 2018 v 15:59

      Tak to jsem moc ráda, ze se dort povedl a hlavně že chutnal 🙂 děkuji a přeji šťastnou ruku při výběru dalšího receptu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 11. 2018 v 10:00

    Dobrý den, dort budu dělat na objednávku… chci se zeptat, jestli je lepší naplnit den předem, aby proležel nebo spíš až v den odevzdávání? Nebo může být i déle naplněný? Děkuji moc za odpověď :-). Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 11. 2018 v 19:11

      Martino, zdravím, ano, naplňte den předem, to je ideální 🙂

      Odpovědět
  • Jitka Boumová
    19. 3. 2019 v 13:30

    Dobrý den, vyzkoušela jsem recept na tento úžasný mrkvový dort s javorovým sirupem. Musím říct, že to byla neskutečná lahůdka. Všem chutnal, krásně ho provoněl javorový sirup a ořechy, vláčnost dodala mrkvička. Na krém jsem použila mascarpone, ricottu a palouček. Moc se k tomuto korpusu hodí. Jedním slovem velký úspěch. Míšo měla byste vydat pečící kuchařku, budu první co si ji koupí. Vaše recepty jsou všechny skvělé.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2019 v 8:07

      Děkuji 🙂 tento dort také patří k mým oblíbeným 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 5. 2019 v 19:02

    Dobrý den! Měla bych dotaz. Jednou jsem dělala právě cuketový korpus a ačkoliv netuším, čím to bylo, korpus byl sice vláčný a mokrý, ale byl dost "těžký". Mám čekat něco podobného nebo z mrkve to bude nadýchaný spíš lehký dort? Moc děkuji za radu! Klára

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 5. 2019 v 8:52

      Kláro, cuketa obsahuje na rozdíl od mrkve hodně vody, nicméně efekt je asi podobný. Korpus je krásně vláčný, měkký, ale určitě není nadýchaný jako třeba piškotový. Nicméně chuťově je určitě skvělý, vyzkoušejte 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 1. 2020 v 15:37

    Moc dekuji za recept, dort se velmi povedl. V práci se po něm jen zaprasilo.😁

    Odpovědět
  • Eva
    25. 4. 2020 v 22:21

    Výborný, výborný, výborný. Nestihla jsem ozdobit a snědli jsme jen samotný korpus k čaji a kávě. Moc děkuju, zaručeně vyšachoval "můj oblíbený recept"

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 4. 2020 v 18:57

      Ano, je skvělý i bez krému 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 5. 2020 v 12:12

    Zdravím Vás Míšo.Dortík úžasný, skvělý, famózní, lahodný..nevím jakými přívlastky bych ještě lépe vyjádřila jeho jedinečnost.Chválil i manžel, který měl k němu zpočátku nedůvěru, když jsem řekla,že je mrkvový.Stejně tak ocenil i Váš dortíl z dýně se slaným karamelem a vyslovil přání, abych ho upekla znovu.Jeho chuť je opravdu vyjímečná.
    Děkuji Míšo,Drahomíra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 5. 2020 v 7:27

      Tak to je skvělé, že chutná 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 5. 2020 v 12:14

    Nesu dnes vzorek sestře a rodičům k odpolední kávě a Vám Míšo pošlu do e-mailu foto.Drahomíra

    Odpovědět
  • Jana G.
    27. 3. 2021 v 22:19

    Krásný den Míšo, moc se těším, až budu příští víkend dělat dceři tento dort k narozeninám. Chci se jen zeptat, dort budu potahovat potahovací hmotou a tvořit Mickey mouse, mám dort potřít po obvodu a vršek krémem nebo ne? Moc děkuji za odpověď Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 3. 2021 v 10:00

      Pokud chcete dort potáhnout, doporučuji celý z venku máznout něčím máslovým, jinak se Vám potahovka rozpustí 🙂

      Odpovědět
  • Aneta
    22. 9. 2021 v 15:14

    Dobrý den. Lze tento korpus péct v ráfku? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Aneta
    1. 10. 2021 v 20:46

    Dobrý večer. Zapomněla jsem dat do těsta jedou sodu. Bude to mit nějaký zásadní vliv na výsledek? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Vlaďka Lejsková
    7. 11. 2021 v 11:51

    Pekla jsem ho včera na oslavu narozenin. Ozdobila jsem ho karamelizovanými nadrcenými ořechy. Měl obrovský úspěch. Byl opravdu vynikající. A navíc hrozně jednoduchý. Děkuji za recept.

    Odpovědět
  • Soňa
    3. 2. 2022 v 12:15

    Dobrý den,
    chtěla bych upéct tento dort, ale nemám PHILADELPHIU. Můžu místo ní použít MASCARPONE ? Nebo raději ne ?
    Děkuji za info.
    Soňa

    Odpovědět
  • Věra
    9. 2. 2022 v 19:37

    Dobrý den, pokud budu chtít dort krémem obmazat celý, myslíte, že mám dávku zdvojnásobit? Bude to stačit?
    Děkuji za radu 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 2. 2022 v 22:11

      Záleží jak silnou vrstvu chcete dát 🙂 dvojitá bude mozna až moc. A mozna bych doporucila dat více sýra a mene smetany, aby byl krem pevnější 🙂

      Odpovědět
  • Simona
    16. 6. 2022 v 10:15

    Dobry den, drzi krem dobre prosim? Chtela bych udelat jako cupcakes. Dekuji.

    Odpovědět
  • Monika
    28. 8. 2022 v 15:44

    Lepší mrkváč jsem nejedla. Určitě nepeču naposled.

    Odpovědět
  • Lucie
    2. 11. 2022 v 20:43

    Dobrý den, poradila byste mi prosím jaké množství použít na formu 28 cm? Z 5 vajec? Děkuji 🙂

    Odpovědět
  • Renča
    10. 11. 2022 v 15:45

    Děkuji za super recept! Mouku jsem nahradila ze 2/3 mandlovou moukou a z 1/3 hladkou špaldovkou a vyšlo to bezvadně😉 Udělala jsem to ale do velké zapékací mísy jako buchtu. Nahoru na krém jsem udělala jemný posyp z namletých oříšků. Příště vyzkouším variantu s jemně karamelovým krémem. Mňam🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 11. 2022 v 11:39

      Díky 🙂

      Odpovědět
    • VL
      15. 11. 2022 v 19:41

      Dobrý den, je možné nakombinovat tento krém např. s čokoládovým korpusem? Chtěla bych upéct dceři narozeninový dort z tohoto krému, ale nejsem si úplně jistá, zda půjde nakombinovat právě s klasickým korpusem, na obmaz atd.

      Odpovědět
  • Simona
    6. 1. 2023 v 17:39

    Dobrý den, ráda bych váš mrkvový dort upekla jako narozeninový pro dceru na dvě patra, 24cm a 16cm korpus. Do krému bych radši zvolila mascarpone, půl na půl se šlehačkou. Myslíte, že se bude hodit chutově a i na obmazání (bojím se okorání)? Píšete, že korpus je křehký, tak snad ty dvě patra zvládne. Moc děkuji za cenné rady.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 1. 2023 v 20:49

      Můžete dát klidně i sýr a šlehačku v poměru 1:1, bude také skvělý a pevnější a chuťově možná ke korpusu vhodnější. V případě patrového dortu bych určitě doporučila výztuhy, korpus je hutnější a tím těžší. Mascarpone na obmaz je potřeba aplikovat na dvakrát s několika hodinovým odstupem, pak neokorá.

      Odpovědět
  • Lenka
    14. 2. 2023 v 9:42

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda by bylo možné na krém použít kombinaci mascarpone, tvaroh a smetana? potřebovala bych pevnější krém na obmazání. A zda je možné udělat dort ve čtvrtek, když oslava je až v sobotu, zda bude dobrý? Předem děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 2. 2023 v 11:09

      Záleží na druhu tvarohu a poměru jednotlivých surovin. Tvaroh obsahuje obvykle poměrně dost vody a krém je pak řídký … Osobně bych naplnila krémem raději až den před oslavou, ale pokud bude zakrytý, měl by to zvládnout i dva dny předem.

      Odpovědět
  • Kamila
    26. 3. 2023 v 16:13

    Dobrý den, můžu se zeptat, zda jste z tohoto množství ingrediencí na korpus udělala 3 pláty? Jestli jste měla formu o průměru 26cm jak uvadíte v receptu? Ja bych chtela určitě 3 pěkné pláty ve formě 24cm a nevím, zda přidat ingredience děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 3. 2023 v 15:44

      Pokud použijete formu 24 cm měla byste ho bez problémů prokrojit dvakrát na tři pláty 🙂

      Odpovědět
  • Radka
    8. 4. 2023 v 17:51

    Dnes jsem pekla jako cupcakes, zítra budu ozdobit.
    Těsto naprosto perfektní, nadýchané, lehké, vláčné no úžasné.
    Když potřebuju recept jdu sem, je to sázka na jistotu, jste skvělá.
    Jen sněhový máslový krém se mi nepovedl, ale nejspíš bylo na vině právě máslo….

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 4. 2023 v 21:01

      Mrkváč je vždy sázka na jistotu 🙂 na máslový krém mrkněte ke mě na IG, mám tam video postup a máslo za to obvykle nemůže 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    19. 5. 2023 v 12:23

    Perfektní recept, peču ho často a vždy má obrovský úspěch 👌🌷 👏

    Odpovědět
  • Tina
    22. 5. 2023 v 17:35

    Mnam, dortik je naprosto vynikajici, vsichni jsme si pochutnali, skvely recept, uz si ho ukladam a moc dekuji. V budoucnu budu zkouset i dalsi vase recepty.

    Odpovědět
  • Renča
    5. 9. 2023 v 21:20

    Tak tento recept je můj oblíbený❤️ Dělala jsem ze surovin cupcaky a krémem se daly krásně nazdobit přes pytlík s francouzskou špičkou. Na závěr jsem zdobila čoko hvězdičkami nebo křupinkami a měly úspěch🥰 Mrkvový korpus je díky javorovému sirupu lehce do medovo karamelova. Jednou jsem použila jen polovinu mouky a přidala jsem jako druhou polovinu mandlovou mouku a taky byl výborný🙌 Sýr v receptu se dá nahradit např. smetanovým sýrem z Lidlu.
    Doporučuji❤️👏

    Odpovědět
  • Monika T.
    13. 7. 2024 v 13:53

    Dobrý den, peču už po několikáté a vždy je výborný a sklidí úspěch. Moc děkuji za inspirace a tipy na pečení. Dnes jsem pekla ve dvoupatrové verzi – navrch dort mandlovo-jahodový.

    Odpovědět
  • Olga
    9. 8. 2024 v 14:18

    Dobrý den,
    prosím o rady. Z důvodu alergie dcery musím vynechat přidání ořechů do těsta. Musím dané množství něčím nahradit nebo stačí vynechat? A protože moc nepeču, musí mít suroviny (sýr, smetana) na přípravu krému pokojovou teplotu? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 8. 2024 v 14:53

      Ořechy můžete klidně vynechat, suroviny na krém musí být vychlazené z lednice.

      Odpovědět
  • Olga Jirsová
    10. 8. 2024 v 21:10

    Dobrý den,
    Ráda bych se zeptala, zda musí mít smetana se sýrem pokojovou teplotu nebo se šlehá za studena?
    A taky bych ráda věděla, zda nahradit ořechy něčím jiným (myšleno tak, zda ta gramáž ořechů nebude v těstu chybět.)?
    Děkuji a přeji pěkný den!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 8. 2024 v 14:55

      Ano, suroviny na krém musí být dobře vychlazené. Ořechy nenahrazujte, pouze vynechejte.

      Odpovědět
  • Monika
    11. 9. 2024 v 10:31

    Úžasný- vyměňuji za recept který jsem do teď pekla😊

    Odpovědět
  • Pavlína
    12. 9. 2024 v 11:14

    Úžasný recept. Jako člověk, co nemá moc zkušeností a peče dorty jednou za rok opravdu oceňuji přesné množství ingrediencí, které naprosto sedělo, skvělý výsledek po všech stránkách. Moc vám děkuji!!!

    Odpovědět
  • Zdeňka
    16. 9. 2024 v 14:09

    Peču jako bábovku a místo javorového sirupu přidávám k mrkvi kůru a šťávu z 1 pomeranče. Pro nás absolutně nejlepší bábovka. Mrkev ji dodá vláčnost a pomeranč úžesné aroma.

    Odpovědět
  • Lucie
    18. 9. 2024 v 6:52

    Dobrý den, Míšo. Váš mrkváč peču velmi často a vždy má obrovský úspěch, je skvělý🌷Tentokrát jsem ho zkoušela ve formě 22 cm, ale nechala jsem stejné množství surovin, aby byl vyšší. Pekla jsem na horkovzduch cca 70 minut, špejle byla suchá. Nicméně po vychlazení a rozkrojení se mi zdál korpus dost mokrý…spodní pláty byly „mokřejší“, horší sušší…Je to v pořádku? Už se mi totiž povedl i suchý, ale vláčný 😂těžko se to popisuje 😁🙏takže nevím, co je správně…chutná tak i tak…jen si říkám, jestli to mohlo být délkou pečení nebo něčím jiným…nebo třeba rozdělit do dvou forem, snížit množství surovin…? Děkuji za odpověď,

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 9. 2024 v 14:35

      Tento typ těsta je poměrně hutný a pokud je ve vyšší výšce, potřebuje delší dobu pečení. Osobně bych asi pekla raději ve dvou formách 🙂

      Odpovědět
      • Lucie
        18. 9. 2024 v 17:00

        Děkuji, příště zkusím ty dvě formy 🙂a dá se tento korpus i přepéct? 🫣Nemyslím spálit, ale spíš vysušit…abych ho nepekla zase příliš dlouho 😁Zkoušela jsem ještě druhou várku, pekla jsem o 10 minut déle, bylo to lepší, ale stále nebyl úplně nadýchaný 🫣myslíte, že o 4 cm menší průměr formy by pečení o tolik prodloužil?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          19. 9. 2024 v 18:46

          Přepéct se dá asi všechno, ale to by se muselo asi hodně dlouho a na vyšší teplotu 🙂 čtyři centimetry v průměru jsou dost ..

          Odpovědět
  • Blanka
    1. 11. 2024 v 17:18

    Dobrý den. Není v receptu chyba? Opravdu 300 ml oleje? Korpus je strasne, ale strasne mastny. Po tehle zkusenosti bych rekla, ze staci i polovina. Neni moc prijemne, kdyz chytnete na korpus a ruce mate, jako byste si je namocili primo do oleje.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 11. 2024 v 19:29

      Recept i množství surovin, včetně oleje je v pořádku. Mastný v žádném případě není, stačí si přečíst pár komentářů …

      Odpovědět
  • Lucie
    10. 11. 2024 v 18:10

    Pekla jsem jako řezy, krém dala jen navrch – nemá to chybu – vláčné a moc dobré! Ten javorový sirup tomu dodává takový zajímavý „šmáček“, jak řekl manžel 😁 opět díky za prima recept.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 9 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ