Menu
Cupcaky a muffiny

Dýňové cupcakes

Jsem moc ráda, že dýně už není nic mimořádného v našich kuchyních. Je to úžasná surovina, která se dá využít na mnoho způsobů. Pořád si sice nejsem jistá, jestli ji řadit mezi ovoce nebo zeleninu, ale v podstatě je to jedno 🙂 Chutná totiž skvěle na slano i na sladko. No a protože se blíží Halloween a pro něj typické dobroty z dýní, mám pro Vás dnes tyhle dýňové cupcakes se skořicovým krémem.

Do těsta se přidává dýňové pyré, díky kterému jsou cupcakes krásně vláčné a získají zajímavou chuť. Všechno krásně doplňuje voňavého koření … skořice, zázvor, nové koření a muškátový oříšek. No a skořicový krém je už jen taková třešnička na dortu. 

Na dýňové pyré můžete použít jakýkoliv typ dýně, já zvolila svou oblíbenou dýni Hokaido. Kromě chuti oceňuji také fakt, že ji není nutné loupat. V zahraničí se dá pyré běžně koupit hotové v konzervě, ale proč kupovat polotovary, když výroba je tak snadná 🙂 Já jsem dýni uvařila v páře a pak rozmixovala. Nicméně pokud použijete dýni, kterou je potřeba loupat, lepší bude dýni upéct, slupka se pak lehce sloupne. Tento postup naleznete také ve většině zahraničních receptů.

Na 12 ks cupcakes si připravte:

1 hrnek mouky (hladká a polohrubá 1:1)

1 lžička prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

špetka soli

1 lžička skořice

1/2 lžičky mletého zázvoru 

1/2 lžičky mletého nového koření

1/4 lžičky muškátového oříšku

1 hrnek dýňového pyré 

1 hrnek cukru

1/2 hrnku rostlinného oleje

2 vejce

1 lžička vanilkového extraktu

1/2 hrnku jemně sekaných vlašských ořechů (klidně můžete vynechat)


Jako první bude potřeba připravit dýňové pyré, můžete i den předem. Očištěnou a nakrájenou dýni uvařte v páře do měkka, pak rozmixujte na pyré. Nechte vychladnout.



Formu na muffinky vyložte papírovými košíčky, troubu předehřejte na 170 stupňů.

V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Dejte stranou.

Ve větší míse smíchejte dýňové pyré, cukr, olej, vejce a vanilku. Dobře prošlehejte. Přidejte prosátou mouku s kořením a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec přisypte ořechy. 

Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct na 22 – 25 minut. Po upečení nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. 

Než cupcakes vychladnou, připravte si krém. Kdo viděl můj recept na banánový dort, krém mu bude určitě povědomý. Je totiž úplně stejný, jen v menším množství. Na základ krému můžete použít smetanový jogurt, zakysanou smetanu nebo kombinace obou. Důležité je aby vše bylo s vyšším obsahem tuku, protože jogurt se nechá vykapat a pokud by obsahoval hodně vody, po vykapání ho moc nezbude. Po zkušenostech některých z Vás vynechte v tomto případě jinak moc dobrý selský jogurt Hollandia a jemu podobné. 




Skořicový krém:

400 g smetanového jogurtu nebo zakysané smetany (min. 10% tuku)

230 g smetany ke šlehání nim. 33% (ideálně 40%)

3 lžíce cukru krupice

1/2 lžičky skořice



Jogurt nebo zakysanou smetanu nechte vykapat v plátnu nebo v kávovém filtru. Můžete nechat přes noc v lednici, ale stačit bude i pár hodin. Po odkapání by mělo zbýt cca 220 g. Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a skořicí do tuha. Nejlepší zkušenosti mám se 40% smetanou od Kunína. Díky vyššímu obsahu tuku je hustá, po našlehání je krásně pevná a drží tvar. 

Vyšlehanou smetanu opatrně vmíchejte do jogurtu. Krém pomocí zdobícího sáčku naneste na cupcakes. Můžete ozdobit ořechy nebo třeba malými dýněmi z marcipánu, když už bude ten Halloween 🙂

inspirace z webu http://www.glorioustreats.com/

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

45 Komentáře

  • Unknown
    3. 11. 2014 v 7:02

    Tenhle recept můžu vřele doporučit, pekla jsem je pro velký úspěch už dvakrát, prvně jsem neměla pekanové ořechy, nahradila jsem je mandlemi a lískovými ořechy, dýni vařím normálně ne v páře a taky to jde :), podle mého syna chutnají i bez krému :), za tenhle recept Míšo ještě jednou díky 🙂

    Odpovědět
  • Víkendové pečení
    3. 11. 2014 v 8:39

    Díky Dáši, jsou fakt moc dobrý i bez krému 🙂 a klidně se mohou vynechat i ty ořechy, také už jsem pekla několikrát 🙂

    Odpovědět
  • Anonymní
    11. 2. 2015 v 12:30

    Nádherně nastříkaný krém. Můžete mi prozradit, co je to za druh zdobící trubičky? Děkuji Ivka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 2. 2015 v 7:51

      Ivko, děkuji 🙂 jen jsem musela chvilku trénovat, než to vypadalo takhle pěkně 🙂 používám nerezovou profi špičku řezanou průměr 16 mm, je to taková s malými zoubky 🙂 kupovala jsem v kamenném obchodě, ale našla jsem i odkaz na netu – cukrarskepotreby.cz/cz/produkt/cukrarska-spicka-rezana-16.html

      Odpovědět
    • Anonymní
      18. 2. 2015 v 12:21

      Díky za radu. Koupím si ji a také budu trénovat

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 4. 2015 v 21:08

    Dobrý den,
    prosím kolik ml má hrnek (250ml)?
    Díky Ilona

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 4. 2015 v 21:24

      Ilono, hezký večer, ano, používám hrnek o objemu 250 ml 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 6. 2015 v 12:01

    Ja by som ich strasne rada vyskusala. Nikdy som cupcake nepiekla. Ake budu na druhy den? Daju sa spravit vecer? A jest na druhy den? Ten krem vydrzi? Dakujem za radu!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 6. 2015 v 13:33

      Zdravím, tyhle dýňové vydrží krásně vláčné i několik dní 🙂 krém do druhého dne vydrží bez problému, i další dny, jen skladovat v lednici a nejlépe uzavřené 🙂 jsou opravdu moc dobré, určitě vyzkoušejte. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 9. 2015 v 15:21

    Z jaké dýně je dýňové pyré?? děkuji!:)

    Odpovědět
  • Víkendové pečení
    2. 9. 2015 v 15:31

    Já dělám pyré z Hokaidy, ale můžete použit jakoukoliv dýni 🙂 mimochodem, píšu to v příspěvku 🙂

    Odpovědět
  • Anonymní
    1. 11. 2015 v 20:28

    Pekla jsem dnes, opět luxusní!!! Sklidily úspěch u všech. Děkuji Vám. A přeji pěkný večer, Anna

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 11. 2015 v 12:40

      Anno, moc děkuji za zpětnou vazbu :)) jsem ráda, že opět chutnalo 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      5. 11. 2015 v 6:47

      Moc a všem, kteří se k cupcakes dostali. 🙂 Dýně je ještě dost, o víkendu zkusím tu roládu. 🙂 Děkuji Vám za super recepty! Anna

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 11. 2015 v 7:38

      Anno, jestli máte dýně dost a recepty chutnají, doporučuji pyré zamrazit 🙂 v zimě se bude hodit 🙂 Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 11. 2016 v 19:00

    Míšo, děkuji za další skvělý recept 🙂 po cupcakes se jenom zaprášilo a za sebe můžu říct, že tohle je muj nový (pod)zimní favorit 🙂 ubrala jsem trošinku cukru a jsou dokonalé. Zuzana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 11. 2016 v 8:22

      Zuzko, děkuji 🙂 ano, tyhle cupcakes jsou skvělé, cukr si dejte podle chuti, výborně chutná i třtinový 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 3. 2018 v 19:21

    Dobrý večer,chtěla bych se zeptat jak děláte ty obalované oříšky?Opražíte je a pak je dáte do cukru?Děkuji za radu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 3. 2018 v 9:45

      Recept na ořechy glazované v cukru najdete u receptu na Mrkvový dort s javorovým sirupem 🙂 vikendovepeceni.cz/2015/01/mrkvovy-dort-s-javorovym-sirupem.html

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 3. 2018 v 15:31

    jsou vynikající….moc děkuji, za Vaše dokonalé a úžasné recepty 🙂 🙂 Jste skvělá!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 3. 2018 v 19:00

      děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Jana Valchářová
    22. 9. 2020 v 21:57

    Upekla jsem dnes dýňové muffiny, nikoliv cupcakes….Použila jsem kypřící prášek do perníku, ale hlavně jsem zkusila bezlepkovou verzi. Mouku nedávám jednodruhovou, ale vždy namíchám (čirokovou, pohankovou, ovesnou, apod.) Hodně jsem směs s vejci, olejem, atd, před přisypáním mouky, prošlehala. Tak jak jste, Míšo, radila. Výsledek byl skvělý! Moc děkuju za inspiraci pro bezlepkové pečení. Jana

    Odpovědět
  • Hanka
    24. 9. 2020 v 11:48

    Dobrý den, recept mě láká – jen bych se chtěla zeptat, dal by se z tohoto těsta upéct chlebíček nebo bábovka? Díky za odpověď a krásné recepty!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 9. 2020 v 20:12

      Hanko, ano, lze udělat jako bábovku i chlebíček, chutná skvěle i bez krému.

      Odpovědět
  • Petra
    11. 11. 2020 v 14:43

    Krásný den! Nikdy mě nenapadlo nechat odkapat zakysanou smetanu, ale ten krém z ní je naprosto fantastickej a hlavně asi první krém, u kterého si budu jistá, že drží tvar… Moc, moc děkuji za tip 😉 A jinak recept je skvělý. Trošku mě zarazilo velké množství oleje, i košíčky byly po upečení zespodu dost mastné, ale chutná to skvěle. Ještě jsem si dovolila pod krém máznout trochu pomazánky z lotus sušenek.. a rozhodně to nebylo na škodu 😉

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 11. 2020 v 14:45

      Petro, ano, tento krém je skvělý, stejným způsobem ho můžete připravit i z vaničkového tvarohu 🙂 myslím, že lotus sušenky k dýni pasují dobře, za mě dobrá volba.

      Odpovědět
    • Hanka
      24. 10. 2022 v 7:35

      Dobrý den, hledala jsem inspiraci na dýňový dezert a objevila tento recept. Včera jsem cupcakes upekla a musím říct, že jsou naprosto úžasné. Těším se, až vyzkouším další z vašich receptů ☺️

      Odpovědět
  • Romana
    15. 11. 2020 v 17:00

    Dnes jsem upekla a jsou luxusní 🙂 jen krém jsem udělala jinej z mascarpone, philadelphie a šlehačky a neměli chybu. Opravdu by se mohly jíst i bez krému, určitě nepeču naposled. Děkuji za recept a přeji krásný den.

    Odpovědět
  • Veronika
    2. 6. 2021 v 15:12

    Právě jsem je dodělala a jsou luxusní, krásně vláčné a chutově výborné. Krém jsem dělala z creme fraiche a 33% smetany, tak snad byl výsledek podobný. Zkoušela jsem už i Váš dýňový cheesecake a ten byl taky výborný. Recepty s dýní začínají být u nás ty nejoblíbenější 🙂

    Odpovědět
  • Míla Strnadová
    19. 11. 2022 v 11:49

    Krásné cupcakes, jenom dotaz mám , abych to nezkazila, 1 hrnek mouky /poměr 1:1/, znamená půl hrnku mouky hladké+půl hrnku polohrubé ?/ , není toho krému , jak uvádíte v receptu z daného množství na 12 kousků málo???
    děkuji moc za odpověď.
    Míla

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 11. 2022 v 17:23

      Ano, přesně jak píšete. Ale klidně můžete dát i celou polohrubou 🙂 Krému by mělo být dostatečné množství, nicméně hodně záleží, jak moc zdobíte do výšky.

      Odpovědět
  • Tereza
    4. 11. 2023 v 19:29

    Naprosto luxusni cupcakes ❤️. Chutove vyvazene, nadychane a vlacne. Vsem moc chutnaly 😊 a kazdemu jsem musela dat recept 😊. Dekuju za skvely podzimni recept.

    Odpovědět
  • Jitka
    13. 4. 2024 v 11:12

    Dobrý den, Míšo, pekla jsem již 2x, jsou luxusní i krém. Jen v obou pokusech mi spadly. V troubou mají krásnou čepičku, jsou nadýchané, po vytažení, nechávám ještě chvilku ve formě. I tak jsou po chvilce rovné. Čím to je?
    Děkuji za radu.

    Odpovědět
  • Petra
    22. 8. 2024 v 7:30

    Jsou výborné, a to i bez ořechů….. Petra

    Odpovědět
  • Michaela
    23. 9. 2024 v 23:03

    Úžasně vláčné, to koření, ořechy.. skvělé!
    Dala jsem jen méně cukru s udělala jiný krém, který jsem dozdobila ořechy.
    Děkuji moc za recept!

    Odpovědět
  • Hana
    11. 10. 2024 v 16:38

    Chuťově skvělé na mě trochu moc sladké. Příště zkusím ubrat trochu cukru. Mírná pálivost koření v syrovém těstě se pečením prakticky vytratí. Cupcakes jsem pekla poprvé a nikdy dříve jsem je nezkoušela. Neprozřetelně jsem je proto pekla v silikonové formě na muffiny bez papírových košíčků (byla to cvičná verze pro mě bez krému). Nikdo to nezkoušejte. Hotové cupcakes šly z formy až po vychladnutí a stejně to šlo špatně. Za tepla to nešlo vůbec, strašně se lepily ke stěně a zkončily s odtrženým vrškem

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 10. 2024 v 17:18

      V tomto receptu si cukr klidně upravte. Ono je skvělé je jako kontrast doplnit nějakým kyselejším nebo méně sladkým krémem. Ano, ze silionou obvykle až po úplném vychladnutí.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ