Kynuté koláče jsou fajn, ale já je mám ráda většinou jen v den upečeni. Druhý den se mi zdají suché a dusivé 🙂 výjimkou jsou pouze malé svatební koláčky. Ale možná to bude i tím, že to s kynutým těstem prostě moc neumím.
Každopádně tenhle recept mi padl do oka, tak jsem ho vyzkoušela. Koláč je křehký a díky tvarohu krásně vláčný. Je dobré upéct ho alespoň den předem a přes noc uložit do chladu, aby se rozležel. Je to ten typ koláče, který čím je starší, tím je lepší.
Tvaroh použijte ten v kostce, je hustší, neobsahuje tolik vody. Já měla bohužel jen ten ve vaničce, náplň tak byla moc řídká a musela jsem trochu improvizovat. Nijak zásadně, prostě jsem jen proužky těsta navrch koláče dala až po pár minutách zapečení. Jinak by se totiž utopily v náplni :)) ale to jsou občas takové situace, kdy si prostě člověk musí umět poradit.
Recept je na formu u průměru 30 cm, ale protože tak velkou nemám, těsto jsem rozdělila do formy 24 cm a dvou malých tartaletek.
Na těsto budete potřebovat:
300 g hladké mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
100 g moučkového cukru
150 g másla nebo rostlinného tuku
1 vejce
Křehké těsto si můžete připravit klasickým způsobem, kdy vše najednou zpracujete do pevného těsta. Já jsem si teď oblíbila trochu jiný postup, kdy nejdříve změklé máslo vyšlehám s cukrem a vejcem, pak přidám prosátou mouku s práškem do pečiva. Lehce prošlehám na drobenku a pak rukou rychle zpracuji ve vláčné těsto. V obou případech těsto zabalte do folie a nechte asi hodinu odležet v lednici.
Na náplň si připravte:
500 g měkkého tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
2 vejce
2 lžíce vanilkového cukru
150 g krupicového cukru
citronová kůra nebo citronový olej
2 lžíce vanilkového pudinku
Tvaroh vyšlehejte se žloutky, oběma cukry, citronem a pudinkových práškem. Bílky vyšlehejte do tuha a vmíchejte do tvarohu.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Koláčovou formu vymažte a vysypte hrubou moukou. Pokud použijete formu s nepřilnavým povrchem, vymazávat nemusíte.
Dvě třetiny těsta rozválejte na kulatý plát a vyložte jím koláčovou formu. Upravte okraje a vlijte tvarohovou náplň. Ze zbývající třetiny těsta vyválejte slabé proužky a položte do mřížky na náplň. Dejte péct na 40-50 minut do vyhřáté trouby. Pokud Vám koláč začíná při pečení hodně hnědnout, snižte trochu teplotu, případně můžete povrch přikrýt pečícím papírem nebo alobalem.
Koláč nechce vychladnout ve formě a uložte na několik hodin do chladu, aby se rozležel. Před podáváním pocukrujte.
Inspirace: Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové
26 Komentáře
Anonymní
21. 9. 2014 v 13:37Ahoj 🙂
koláč som dnes upiekla a je veľmi fajný a zaraďujem ho medzi moje obľúbené 😀
Ďakujem
Víkendové pečení
21. 9. 2014 v 16:12Tak to jsem ráda, díky :))
Petra S
21. 10. 2014 v 15:12Nejlepší tvarohový koláč který jsem kdy pekla! Ještě jsem ke koláči udělala hruškovojablkový rozvar a je to bomba 🙂 Mňam… ovšem jednu nevýhodu ty vaše recepty mají, všechny jsou tak výborné, že budu mít brzo metrák 😀
Víkendové pečení
21. 10. 2014 v 15:55Petro, moc děkuji :)) Vašich komentářů si velmi vážím. Já vím, je to těžké odolat, když je tolik dobrých receptů, jsem na tom podobně jako Vy :))
Lucie Kadlecova
20. 9. 2015 v 18:50Moc dekuji za tenhle recept – kolac je opravdu uzasny. Delam ho jiz po nekolikate a pokazde hned zmizi. Pred dvema mesici se nam narodila holcicka, takze z duvodu nedostatku casu jsem potrebovala sahnout po nejake rychle tutovce a volba padla na tenhle kolac 😀
Delam trochu obmenu – dospod kolace dam tvarohovou napln podle receptu (jen pouziju jeden tvaroh) a navrh dam rozvar z jablek a je to uzasne vylepseni! (neee ze by jen s tvarohem byl spatny… to neee) 😀
Víkendové pečení
20. 9. 2015 v 21:53Lucko, zdravím Vás, zrovna jsem si říkala, že jste se dlouho neozvala a Vy máte takové příjemné starosti 🙂 tak to moc blahopřeju k miminku 🙂 a smekám, že máte ješťe čas a hlavně chuť na pečení, jablka jsou dobrý tip, někdy vyzkouším 🙂 mějte se fajn a ať malá hezky roste 🙂
Lucie Kadlecova
21. 9. 2015 v 19:36Dekuji vam Miso, prave ze casu je malo, tak chodim k vam na stranky pro "tutovky" 😀 😀
Anonymní
14. 1. 2016 v 6:39První recept, který jsem podle Vás zkusila, a hned ohromil celou rodinu. Byl výborný a s těstem se skvěle pracovalo, takže mě navíc potěšil i jeho estetický vzhled :-). Tak akorát sladký a vůbec ne mastný. Děkuji moc. Diana
Víkendové pečení
14. 1. 2016 v 8:07Diano, moc děkuji za Váš komentář 🙂 tak to jsem moc ráda, že hned první recept měl úspěch 🙂 věřím, že Vás zaujmou i další recepty. Hezký den. Míša
Anonymní
15. 7. 2016 v 11:13Milá paní Mílo, koláč se povedl, moc chutnal. Díky za skvělý recept. Myslíte, že by bylo možné mít toto těsto připravené "do zásoby" v mrazáku? Iva
Víkendové pečení
15. 7. 2016 v 16:23Ivo, moc děkuji 🙂 prima, že chutnal. Těsto můžete klidně zamrazit 🙂
Anonymní
14. 2. 2017 v 13:38Tento koláč je výborný:-)
Víkendové pečení
14. 2. 2017 v 14:22Děkuji 🙂
Anonymní
9. 4. 2017 v 18:43Krásnou neděli, Míšo,
moc děkuji za další ze skvělých receptů s tvarohem. Chuťově naprosto dokonalý.
Což nebylo zcela zadarmo, protože jsem měla velké problémy těsto vyválet, dostat do formy. Válečky na mřížku nešly vůbec, dokud jsem nezaimprovizovala a nepřidala žloutek. Ale výsledek stál za to. Po přečtení komentářů přemýšlím, kde mohla nastat chyba a říkám si, jestli jsem třeba nepřešlehala příliš máslo se žloutky a cukrem. Byl to opravdu nadýchaný krém 🙂
V každém případě jsem koláč nedělala naposled.
Mějte krásný, předvelikonoční čas. Alena
Víkendové pečení
9. 4. 2017 v 18:50Aleno, hezký večer, jsem moc ráda, že se koláč i přes drobné komplikace povedl a chutnal 🙂 ano, mohlo by to být tím šleháním. Ono stačí jen lehce prošlehat, aby se máslo, cukr a vejce spojily, mouku jen lehce promíchat a pak rychle dopracovat rukama. Příště klidně zkuste tu běžnou variantu přípravy těsta se studeným máslem a uvidíte, zda to bude lepší 🙂
Hezký večer. Míša
Anonymní
10. 4. 2017 v 11:06Míšo, moc děkuji za radu, určitě to příště zkusím bez šlehání. Stejně mám "podezření", že se mi tyhle drobné zádrhely s těsty dějí právě od doby, kdy se v mé kuchyni uhnízdil výkonnější robot 😀
Včera upečený koláč už zmizel, aniž bych mohla vyzkoušet, jestli je odležený skutečně lepší, takže další pokus bude velmi brzy.
Mějte se moc hezky. Alena
Anonymní
20. 5. 2017 v 18:33Dobrý den Míšo, musím Vám sdělit tento koláč opravdu špičková záležitost, křehoučký, šťavnatý jednoduše super. Povedl se a byla i pochvala. Děkujeme za skvělý recept. Ilča a Kačka
Víkendové pečení
21. 5. 2017 v 7:24Děvčata, moc děkuji :)) mám radost za Vás 🙂
Unknown
3. 2. 2019 v 16:48Dobrý den ,hotový koláč je výborný, ale měla jsem problém s těstem. Nehorázně se trhalo, a vyvalene mi nešlo přendat do formy, takže jsem ho ve formě ,,vymackavala''. Tak se chci zeptat kde jsem udělala chybu?
Víkendové pečení
4. 2. 2019 v 9:40Zdravím, neměla jste těsto málo vychlazené? Lépe se pracuje, když je pořádně ztuhlé 🙂 možná jste měla příliš velké vejce?? zkuste příště přidat trochu mouky .. případně válet na folii či papíře a přenést pomocí toho 🙂
Dita
26. 4. 2022 v 9:07Dobrý den Míšo, chci zkusit Vás recept a ráda bych se zeptala, zda mohu dovnitř dát okapane meruňky nebo jiné drobné ovoce. Nepromáčí se mi dno koláče? Co myslíte? Děkuji předem za radu. Dita
Míša Landová
26. 4. 2022 v 21:13Pokud dáte ovoce na tvaroh, mělo by to být ok 🙂
Eva J.
21. 7. 2022 v 16:21Dobrý den Míšo ,
ve středu jsem s dcerou pekla tento křehký tvarohový koláč. Dopadl skvěle a byl vynikající. Opravdu druhý dne je krásně vláčný. Ráda bych se zeptala, jestli se může do náplně přidat čerstvé nebo kompotové ovoce.
Zatím jsem pekla Váš druhý recept a opět dopadl dobře . Jsem moc ráda , že jsem nedávno narazila na Vaše stránky .
Míša Landová
22. 7. 2022 v 20:58Tak to mě těší, věřím, že budete mít štěstí i s ostatními recepty 🙂 do koláče klidně ovoce přidejte, ideálně nějaké drobnější, které nepouští moc vody.
Eva J.
22. 7. 2022 v 22:06Dobrý večer Míšo , ráda bych se zeptala jestli do některý Vašich receptů lze použít cuketu. Cuketu dávám do muffinek nebo perníku , ale ráda bych vyzkoušela nový recept. Děkuji
Míša Landová
23. 7. 2022 v 11:58Na blogu je několik receptů s cuketou – výběr tady – nicméně budou mezi nimi i slané 🙂