Ano, je to tak, další citronový dezert. Možná bych měla zvážit název blogu a přejmenovat ho na „citronové pečení“. Tentokrát jsem v tom ale nevině, protože makronky byly jako dárek pro mou kamarádku k narozeninám, která má citronovou příchuť nejradši. A vlastně se jí ani nedivím, sladká mandlová pusinka v kombinaci s nakyslým citronovým krémem a smetanovým mascarpone, hmmm, prostě dobrota. Vaše chuťové buňky si budou slastně pobrukovat.
Také je na čase, abych Vám představila francouzskou techniku, o které už jsem se zmínila v příspěvku u pistáciových makronek. Základní suroviny se neliší, je to mandlová mouka, moučkový a krupicový cukr a bílky, které by měly být v tomto případě několik dní staré. Tedy alespoň tak se to píše ve všech receptech. Nevím, zda je to bezpodmínečně nutné, ale tohle pravidlo dodržuji.
Obvykle si střádám bílky v mrazáku a den před pečením je vyndám a nechám při pokojové teplotě. Zatím mi to vždycky vyšlo. Osobně si myslím, že důležitá je především ta pokojová teplota, při které se bílky lépe našlehají. A šlehání je u této francouzské techniky opravdu důležité. Troufám si říct, že ruční šlehač na to stačit nebude. Tedy alespoň ten můj by to nezvládl. Šlehá se poměrně dlouho a na vysoké otáčky, proto dávám přednost raději kuchyňskému robotu.
Na makronky si připravte:
138g mandlové mouky
125g cukru moučka
105g bílků
105g cukru krupice
žlutou barvu (gelovou nebo tekutou)
Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem promixujte a prosejte přes jemné síto.
Do mísy dejte bílky a krupicový cukr a začněte šlehat na nízké otáčky. Jakmile se cukr rozpustí, zvyšte otáčky na střední výkon a šlehejte do lesklé tekuté pěny. Pak začněte pomalu zvyšovat otáčky až na maximum a pokračujte, dokud Vám nevznikne pevný a na pohled suchý sníh. V kuchyňském robotu to trvá 9 – 10 minut, s ručním šlehačem možná o trochu déle. Přidejte barvu a zašlehejte do bílků na maximální výkon, asi minutu. Barvy stačí opravdu trochu, protože přidáním mandlí a pečením makronky ještě ztmavnou.
Další postup je úplně stejný jako u italské techniky. K bílkům přisypte mandlovou směs, míchejte a obracejte tak dlouho, dokud Vám těsto pomalu neztéká ze stěrky. Po vytažení stěrky z těsta by vytvořená špička měla pomalu klesat zpět, až se úplně ztratí. Tento krok je velmi důležitý, pokud bude těsto příliš husté, budou Vám na makronkách zůstávat špičky, pokud bude příliš řídké, makronky se Vám roztečou, případně mohou popraskat.
Hmotou naplňte cukrářský sáček a hladkou trubičkou o průměru cca 1 cm nastříkejte makronky na plech vyložený pečícím papírem. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka, případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír na pečení. Plechem rázně bouchněte o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin. Nechte 20 – 30 minut zaschnout, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu v místnosti. Můžete zkusit prstem, při doteku by se nemělo těsto lepit.
Mezitím si předehřejte troubu na 150 stupňů. Makronky pečte 15 – 18 minut po jednom plechu na střední příčce. Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Po vytažení z trouby ihned sundejte papír z plechu, aby se makronky nedopékaly. Až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.
Citronový krém(lemon curd) je lepší připravit předem a nechat v lednici ztuhnout. Recept je trochu jiný, než ten co jsem použila do tartaletek, je pouze ze žloutků a připravuje se ve vodní lázni.
Potřebovat budete:
2 žloutky
35 g třtinového nebo krupicového cukru
35 ml citronové šťávy
25 g másla
citronová kůra nebo citronový olej
Všechny ingredience dejte do mísy a za občasného míchání zahřívejte ve vodní lázni do zhoustnutí, konzistence podobná husté kaši. Nemusíte mít strach, že Vám krém bude z makronek vytékat, po zchladnutí v lednici krásně ztuhne.
Já ho dělám obvykle víc a pak chodím jen tak ulizovat ze skleničky. Výborný je třeba na cheesecake, palačinky nebo do ovocného dortu. V lednici vydrží dva až tři týdny.
Polovinu makronek namažte citronovým krémem a polovinu mascarpone. Já ho jen trochu našlehám a rovnou mažu, případně můžete dle chuti trochu přisladit. Já cukr nepřidávám, makronky jsou dost sladké samy o sobě. Pokud si chcete práci urychlit, použijte cukrářský sáček a citronový krém i mascarpone na makronky nastříkejte. Spojte a nechte v lednici rozležet.
Tato náplň je úžasná, jen pár hodin po naplnění jsou makronky krásně vláčné a křehké. Doporučovala bych skladovat maximálně dva dny, což je ale dobrý důvod, proč je sníst všechny hned. Snad Vám budou chutnat stejně jako mé kamarádce. Dáši, ještě jednou všechno nejlepší 🙂
inspirace na www.kitchenette.cz a www.chezlucie.cz
190 Komentáře
Stepanka_Corculum
29. 3. 2014 v 17:59Ty vypadají naprosto nádherně O:) už dlouho váhám nad tím je zkusit, ale teprve teď jsi mě přesvědčila! 🙂 Krásně se ti povedly :)…!
Víkendové pečení
29. 3. 2014 v 19:31Díky :o)) makronky určitě stojí za vyzkoušení, nejen tyhle citronové :o)) držím palce, ať se povedou.
Unknown
5. 6. 2014 v 7:24Ještě že mám fajn kamarádku, která mi je jednou za čas upeče, netroufla bych si na ně sama 🙂
Víkendové pečení
5. 6. 2014 v 7:34Co by člověk neudělal pro kamarádku :o)))
Anonymní
17. 12. 2014 v 15:31Tak dneska jste mě konečně zlomila a jdu na to!!! Trochu se toho bojím, ale kdo se bojí nesmí do lesa:-)))
Majka K
14. 4. 2015 v 15:16Míšo, v tom citronovým krému, se mi zdá ten poměr nějak divný, nemá tam u té gramáže být ještě nula? Másla je fakt 35 gramů? díky Majka, pošilhávám po nich totiž 🙂
Víkendové pečení
14. 4. 2015 v 17:45Majko, je to správně, másla je tam opravdu jen 25 gramů 🙂 Není to máslový krém, spíš něco jako pomazánka nebo džem, konzistenci podobné jako puding 🙂
Unknown
22. 4. 2015 v 7:17Dobry deň, uz som makronky robila a to cokoladove a podarili sa mi. Ale aj tak sa chcem opytat. Ake mnozstvo citronovej kory alebo oleja je potrebne dat do kremu? Syn bude mat narodeniny a chcel by aj ovocne makronky. Nemate recept aj na jahodove? Dakujem Miriam
Víkendové pečení
23. 4. 2015 v 10:44Miriam, dobrý den, citronového oleje stačí 1-2 kapky, citronové kůry bych dala tak z jednoho citronu …. recept na jahodové makronky bohužel nemám, mě osobně přijdou moc sladké 🙂 zkuste třeba malinové nebo lesní směs, recept na mém blogu vikendovepeceni.cz/2015/04/makronky-naplne-z-bile-cokolady.html
Hezký den. Míša
Anonymní
22. 6. 2015 v 16:19Dobrý den Míšo, moc se mi líbí Vaše stránky a díky za ně. Jsou první adresou, na kterou se jdu podívat po zapnutí počítače a těším se na nové dobroty. S úspěchem jsem upekla několik Vašich receptů a dnes jsem se popasovala i s makronkami. Byl to můj několikátý pokus a asi čtvrtý zkoušený recept. Makronky se vlastně povedly až na to, že u většiny se vytvořila patka pouze po polovině obvodu. Jsou svezlé k jedné straně a z celé várky na 2 plechy jsem našla vždy jen 2 makronky na každém plechu, které byly pěkně pravidelně naskočené (jako ty Vaše na fotkách :-)). Na chuť to vliv nemá, ale když už se s tím člověk mazlí, tak ať to také vypadá. Asi jsem náročná, ale Vaše fotky jsou důkazem, že to musí jít a to mi nedá spát. Nemáte pro mě prosím radu, v čem by mohl být problém? Postupuji přesně podle Vašeho receptu, včetně teploty a doby pečení a používám klasický pečící papír (žádné speciální podložky nemám). Italská technika s rozvarem se mi nedaří vůbec, tam mi pro změnu většina makronek popraská.
Děkuji za odpověď a hlavně za skvělé recepty. Štěpánka
Víkendové pečení
22. 6. 2015 v 16:59Štěpánko, hezký podvečer, ani nevíte, jak moc mě Vaše slova těší a mám z nich radost 🙂 Makronky jsou takové malé potvůrky, které občas potrápí. Jestli chápu dobře, makronky Vám vybíhají k jedné straně. Může to být způsobené troubou, některé pečou z jedné strany více. Nebo jsou makronky málo vysušené před pečením. Zkuste je nechat "sušit" déle, až jsou i na dotek hodně pevné, skoro jako suché, mohlo by to pomoct. Někdy suším i skoro dvě hodiny, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu v místnosti. Ze stejného důvodu makronky obvykle i praskají 🙂 zkuste, jestli to pomůže, příčin může být několik, to jsou prostě makronky :))
Na pečení používám klasickou pečící folii, žádnou silikonovou na makronky, protože na téch to nejde vůbec 🙂 s papírem jsem měla trochu problém, makronky se mi na něm roztékaly 🙁
Tak držím palce, ať se další pokus povede. Mějte se fajn. Míša
Anonymní
23. 6. 2015 v 18:46Děkuji za rady, příště určitě vyzkouším. Mám ještě jeden (poslední) dotaz :-). Když pečete čokoládové makronky, kolik dáváte kakaa a ubíráte mandle nebo cukr ze základního receptu?
Díky za ochotu, pěkný večer. Štěpánka
Víkendové pečení
24. 6. 2015 v 5:14Štěpánko, hezký den, kakao dávám obvykle od oka 🙂 1 – 2 vrchovaté lžičky, podle toho, jak chci makronky tmavé a o stejné množství ponížím moučkový cukr. Mějte se fajn a když budete cokoliv dalšího potřebovat, klidně napište 🙂 Míša
Anonymní
21. 8. 2015 v 16:41Dobrý den. Musím Vám moc pochválit jak recepty tak fotky a celý styl Vašich stránek. Je to prostě úžasné. Chtěla jsem se zeptat, když stříkáte makronky na pečící papír jak vysoké je máte? Neměla by jste třeba fotečku?? Za odpověď předem moc děkuji
Víkendové pečení
22. 8. 2015 v 6:08Dobrý den, moc děkuji za Váš komentář, velmi si Vašeho názoru vážím 🙂 výšku makronek před pečením Vám neřeknu, musela bych změřit 🙂 fotku myslím nějakou najdu. Na jaký e-mail ji mohu případně poslat? Díky. Míša
Anonymní
17. 12. 2015 v 12:20Dobrý den, ráda bych se zeptala kolik kousků makronek vyjde z uvedeného množství? A pečete je na silikonové podložce? Mám podložku přímo na makronky, ale ještě jsem jí nezkoušela. Děkuji Jindřiška
Víkendové pečení
17. 12. 2015 v 12:30Jindřiško, dobrý den, z uvedené dávky počítejte cca 40 ks makronek v závislosti na jejich velikosti. Makronky peču na pečící folii, se silikonovou podložkou mám velmi špatné zkušenosti 🙂 mám doma tři různé podložky a ani na jedné to nejde 🙂 ale zkuste, třeba ta Vaše bude lepší. Míša
Anonymní
17. 12. 2015 v 15:01Tak to dám určitě na Vás. Po zkušenostech vím, že Vaše rady jsou zaručené a podle Vašich postupů se vždycky všechno podaří 🙂 Ještě se chci ujistit, jedná se o 40ks celých makronek nebo skořápek?
Víkendové pečení
17. 12. 2015 v 17:08Tak to mě moc těší, že jsou mé rady k něčemu dobré :)) ano, 40 makronek je celých slepených 🙂
Anonymní
19. 12. 2015 v 17:15Ještě bych měla malou prosbičku..neměla byste tip na kokosový krém do makronek? 🙂
Víkendové pečení
19. 12. 2015 v 18:14Do makronek dávám kokosový krém ze smetany a bílé čokolády 🙂 buď čokoládu a smetanu 1:1 a pak vyšlehat nebo čokoládu a smetanu v poměru 2:1 a už nešlehat. V obou případech přidat kokosové aroma, promixovat tyčákem a na noc do lednice. Postup je stejný, jako mám tady vikendovepeceni.cz/2015/04/makronky-naplne-z-bile-cokolady.html
Anonymní
19. 12. 2015 v 18:40Moc děkuju.. 🙂
Anonymní
20. 12. 2015 v 16:39Dobrý večer, ještě jednou bych Vám ráda poděkovala za recept a za cenné rady. Makronky se povedly na jedničku..jen byly po upečení trochu křupavější než jsem čekala, ale spoléhám na to, že po naplnění a vychlazení změknou.
Víkendové pečení
20. 12. 2015 v 18:12Dobrý večer, tak to jsem moc ráda, že se povedly 🙂 někdy totiž dokáží pěkně potrápit 🙂 francouzskou technikou jsou makronky možná trochu křupavější, ale pokud dáte mascarpone a lemon curd, určitě změknou 🙂
Anonymní
14. 1. 2016 v 9:31Dobrý den,
makronky vypadají úžasně, pokud je to Vaše foto : )).. Chtěla jsem se zeptat, zda makronky nejsou moc sladké a na kolik skořápek je toto množství? Nemám ráda přeslazené makronky, kdy si mohu dát jen jednu a dost : )).. Předem děkuji za odpověď.
Víkendové pečení
14. 1. 2016 v 9:50Dobrý den, děkuji, všechny fotografie na tomto blogu jsou moje 🙂 a samozřejmě se jedná i moje "výtvory" :))
Z uvedené dávky připravíte cca 80 skořápek (v závislosti na velikosti), tedy asi 40 celých slepených makronek. Makronky obecně jsou sladší, ale zrovna tahle příchuť je díky citronovému krému krásně vyvážená. Určitě zkuste 🙂 Hezký den. Mila
Unknown
14. 1. 2016 v 11:15Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní
14. 1. 2016 v 11:15Ano vím, že makronky jsou sladší, už jsem jich měla několik a některé byly, až moc sladké.. tak proto se ptám : ))..
Jinak veliká poklona za Vaše tvoření ! : )
Anonymní
28. 1. 2016 v 22:27Dobrý den, velmi krasne makronky robíte a urcite musia aj dobre chutit,chcela by som Vás poprosit, ci by ste mi neporadili z cokoladovou naplnou do makroniek, dakujem Marcela
Víkendové pečení
29. 1. 2016 v 9:39Marcelo, děkuji 🙂 čokoládovou obvykle dělám velmi jednoduše, v poměru 1:1 smíchám horkou smetanu s hořkou čokoládou (min. 50%), vymíchám do hladké emulze a nechám za občasného míchání ztuhnout. Pak už jen do sáčku a může se plnit 🙂 pro urychlení je možné dát chladit do lednice, ale hlídat, aby ganache neztuhla příliš 🙂
Anonymní
3. 2. 2016 v 21:37Dakujem velmi pekne za odpoved, pekný vecer!
Anonymní
17. 2. 2016 v 11:06Moc děkuji za krásný a přehledný recept :-). Zkoušela jsem poprvé, né že by se všechny hned na 100% povedly, ale zmizely ze stolu během chvilky (takže ani nevím jaké jsou když se rozleží). Dělala jsem je na silikonovou podložku, ale asi jsem tam toho dala moc, tak se mi roztékaly (příště zkusím dát jen malinko těsta) tak jsem část odebrala a pak to bylo ok, a možná příště nechat déle oschnout.
moc děkuji za krásné recepty
eva
Víkendové pečení
17. 2. 2016 v 13:26Evo, děkuji, jsem moc ráda, že se makronky povedly hned napoprvé 🙂 S každou další várkou budou určitě lepší a lepší 🙂 mě osobně se nejvíce osvědčila na pečení folie, silikonové podložky mám tři, ale ani na jedné mi to nejde 🙂 Mějte se fajn. Míša
Anonymní
25. 2. 2016 v 11:58Dobrý den, Vaše makronky jsou prostě úžasné. Sama ji již tak rok piluji, je to prima relaxace, pochvaly za vynikající makronky také potěší, ale ty Vaše jsou opravdu bezkonkurenční, i Vaše další recepty. Dnes jsem Vás objevila, jsem teprve na začátku, ale neuvěřitelně nadšená. Jste první, na koho reaguji a moc se těším na všechny Vaše recepty. Jste ÚŽASNÁ !!!
Jarka
Víkendové pečení
25. 2. 2016 v 18:52Jarko, zdravím Vás a moc děkuji za Vaše slova 🙂 ani nevíte, jak moc to potěší 🙂 doufám, že Vás některé recepty osloví a vyzkoušíte. Makronky jsou úžasné, i když občas dovedou pěkně potrápit. Mějte se fajn a budu se těšit 🙂 Míša
Lucka
19. 3. 2016 v 7:57Dobrý den mohu se prosím zeptat co je pečící folie ? Není to ani papír na pečení ani silikonová folie tak co tedy ? Nikde jsem to nenašla. Děkuji.
Víkendové pečení
19. 3. 2016 v 9:18Lucko, zdravím Vás, pečící folie je obvykle teflonová, dělá se buď v černé nebo světle hnědé barvě. Je to něco mezi papírem a silikonem 🙂 používá se opakovaně a mě osobně na makronky vyhovuje nejlépe. Použít se dá samozřejmě na cokoliv 🙂 černou má v nabídce myslím Tescoma, hnědou např. Orion, ale dá se koupit i bežně v obchodech s domácími potřebami. Míša
radushka
17. 5. 2016 v 9:57Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o radu, jak na to, aby se mi makronky jakoby "nepřipalovaly" a neměnily tak svoji barvu( netmavly od okraje). peču na 140, tak nevím, jestli je to pořád moc?
Víkendové pečení
17. 5. 2016 v 10:50Radushko, zdravím, vím přesně, co máte na mysli, občas se barva tak trochu "vypeče", zvlášť u světlých odstínů je to někdy více patrné. Obvykle je to vysokou teplotou v troubě, ale na vině může být druh použité barvy. Pečete na horký vzduch nebo bez?
radushka
17. 5. 2016 v 12:00Tak asi tam mám horký vzduch :), to bude tím. Peču tak všechno, zkusím bez horkého tedy? Barvy mám, myslím, kvalitní. Používám Wilton gelové stejně jako na potahovku..Nebo máte špatnou zkušenost? A druhá věc je, že se někdy stane, že uprostřed mají takové drobné prasklinky (nebo jak bych to řekla?), myslím, že asi nemíchám dostatečně..:). Potřebovala bych je ještě více lesklé a hladší. Na chuť jsou výborné, nohu mají:), ale teď už spíš zase řeším ten vrchní vzhled 🙂
radushka
17. 5. 2016 v 12:06Teď jsem se dívala na ikonku a peču na horní ohřev a ventilátor (je uvedeno pro pečení dortů a zákusků), teď koukám, že na pusinky (což by mohlo platit i pro makronky) doporučují spíš na tradiční (mají uvedeno pro kynuté, listové těsto, pusinky):). No vidíte, nakonec to možná opravdu bude moje "technická" chyba 🙂
Víkendové pečení
17. 5. 2016 v 12:14Ten horký vzduch může být jedna z možností 🙂 určitě zkuste 🙂 já s tím mívám také občas problém, hlavně u čistě přírodních a to peču bez horkovzduchu. Makronky jsou tak specifické, že jakákoliv odchylka může být způsobena čímkoliv 🙂 ty prasklinky třeba nedostatečným mícháním, ale také přemícháním. Nebo jsou mandle hruběji namleté …
radushka
17. 5. 2016 v 14:04Je to alchymie:). Mandle mi přijdou docela v pohodě, spíš bych řekla míchání..přijde mi to dobré a ono asi není:). Ale pak to zas může být přemíchané..no uf, člověk by řekl, jaká je to blbůstka, ale je tam tolik faktorů, že už se začínám bát, jestli mi někdy vyjdou dle představ :). Vy je máte krásné. No nic, zítra zkusím znovu :)) Naštěstí se doma sní hned s radostí i ty ošklivější 🙂
Anonymní
21. 6. 2016 v 23:12Dobrý večer, musím pochválit úžasnou náplň do makronek, která mě naprosto uchvátila a budu zkoušet do dalších dezertů 😉 už asi rok a kus jsem makronkami posedlá a dlouho jsem se bála do nich pustit, odrazovaly mě negativní komentáře všeho druhu, objevila jsem super blog – nuselská kuchta (snad nevadí že uveřejňuji)a díky ní jsem se do toho pustila, napoprvé s obrovským respektem a dílo se povedlo na jedničku, od té doby katastrofa až včera při pečení citronových po delší odmlce vyšla konečně krabička, která půjde na oslavu, sice nožka nic moc nevyskočila, ale i tak a zbytek nepovedených samozřejmě už zkonzumován a ódy na krém se pěly všude okolo 😉 moc děkuji za Vaše stránky a super recepty! PS: citronový olej od Justu se osvědčil už do spousty dobrot 😉 Renča z Pardubic
Víkendové pečení
22. 6. 2016 v 7:39Renčo, zdravím Vás, děkuji 🙂 tahle citronová je opravdu povedená. Plně chápu Vaši posedlost, před lety jsem na tom byla podobně 🙂 jakmile se Vám makronky dostanou pod kůži, nemáte klid dokud se nepodaří 🙂
Děkuji za slova chvály a jsem ráda, že i citronový olej našel uplatnění 🙂 mějte se fajn. Míša
Unknown
21. 9. 2016 v 20:19Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní
21. 9. 2016 v 20:24Dobry den Milo, moc dekuji za recept na makronky. Trvalo mi docela dlouho, nez jsem konecne vychytala a vyzkousela snad vsechny chyby, ktere jsou mozne 🙂 prosim, prosypavate mandlovou mouku a odstranujete kousky? Prosim, posdilela byste dalsi recepty na naplne? Citronova je luxusni, pistaciova a karamelova jsou take fain 🙂 moc dekuji. Sarka
Víkendové pečení
21. 9. 2016 v 21:18Šárko, hezký večer, děkuji 🙂 jsem ráda, že už jste vše vychytala, makronky jsou někdy záludné 🙂
Mouku jsem dříve prosívala, ale není to nutné, stačí promixovat do jemna společně s moučkovým cukrem …
Na blogu mám ještě recept na malinovou a skořicovo-zázvorovou náplň, už jste zkoušela? vikendovepeceni.cz/2015/04/makronky-naplne-z-bile-cokolady.html
Něco nového ještě připravuji, tak se můžete těšit 🙂
Anonymní
14. 10. 2016 v 19:59Dobry den, opravdu uzasne stranky, radost pohledet. Ovocny cheesecake uz se chladi v lednicce na zitrejsi oslavu a vypada paradne…ale makronky..dve davky jsem dnes vyzkousela a spatne..mozna moukou..na jednu jsem pouzila mandlovou ale s amarantem 10% a do druhe davky mlete mandle na hrubsi mouku.. Prvni varka byla chutove ne moc dobra ale pekne vyskocila..druha nizoucke placky. Muzu se zeptat jakou presne mandlovou mouku pouzivate? Dekuji Katka
Víkendové pečení
15. 10. 2016 v 6:23Katko, zdravím Vás a moc děkuji 🙂 cheesecake je fajn, věřím, že bude chutnat. Mandlovou mouku s amarantem jsem nikdy nezkoušela, ale nemyslím, že by to mělo takový vliv na výsledek, možná ta chuť, jak píšete. Každopádně mandlová mouka musí být velmi jemná, stačí ji pořádně promixovat … Já kupuji obvykle mandlovou mouku u Fialy v Praze na Zličíně ( fialapraha.cz), ale koupíte ji i ve většině cukrářských eshopů. Některá je pravda trochu hrubší, ale jak už jsem psala, stačí ji promixovat do jemna. A mandle by samozřejmě měly být loupané … Mějte se fajn. Pěkný víkend. Míša
Anonymní
19. 11. 2016 v 6:29Včera jsem poprvé pekla makronky. No vypadají spíš jako pusinky, ale chuťově jsou výborné. Lemon curd jsem rovnou prošlehala s mascarpone. Nesehnala jsem mandlovou mouku, tak jsem rozmixovala mandle na prášek. Kde ji sháníte Vy? Děkuji Jana
Víkendové pečení
19. 11. 2016 v 8:10Jano, jsem ráda, že makronky chutnaly 🙂 příště se určitě povedou i tvarově. Mandlovou mouku kupuji na cukrářských eshopech, mají ale min. kilová balení. Nicméné teď v období Vánoc koupíte mleté loupané mandle třeba v Lidlu, mají 200 g balení :))
Anonymní
19. 11. 2016 v 8:24Děkuji, podívám se v Lidlu. Teď mám v troubě korpus na Váš ovocný dort – zbyl mi krém z makronek.Děkuji za krásné recepty. Jana
Anonymní
29. 11. 2016 v 9:57Dobrý den, již jsem vyzkoušela několik vašich receptů a všechny měly zatím veliký úspěch. Teď bych ráda zkusila makronky. Jak dlouho vydrží makronky, pokud nebudou naplněné? Děkuji Markéta
Víkendové pečení
29. 11. 2016 v 11:48Markéto, zdravím, tak to jsem moc ráda, že se pečení úspěšně daří 🙂 makronky se obvykle plní nejpozději druhý den, po delší dobře ztrácí svou křehkost. Pokud chcete uchovat déle, doporučuji zamrazit. Lze i na několik týdnů.
Anonymní
28. 12. 2016 v 12:34Dobry den,
chtela jsem se zeptat, jaky kuchynsky robot na makronky pouzivate? Mam jen klasicky slehac (z Lidlu tycak/sekacek/slehac). Tak nevim, jestli by to s nim take slo.
Dekuji
Eva
Víkendové pečení
28. 12. 2016 v 16:32Evo, zdravím, já mám stolní robot Kenwood, nejen na makronky 🙂 tady u této metody je potřeba šlehat opravdu dlouho a intenzivně a ve stolním robotu je to přeci jen jednodušší. Ze zkušenosti také vím, že ty ruční šlehače se po pár minutách začnou přehřívat … můžete zkusit italskou techniku přípravy s cukrovým rozvarem, to se dá i s ručním šlehačem 🙂 recept najdete u pistáciových makronek.
Evik
14. 4. 2017 v 15:41Dobrý den, chtěla jsem požádat o radu, jak zajistit, aby makronky byly krásně barevné a nehnědly. Zkoušela jsem už péct na 130, 140, 150 stupňů, s plechy nad i pod makronkami, ale pořád mi hnědnou a uvnitř jsou nedopečené. Už nevím co dělat 🙁 Poradíte mi prosím? děkuji
Víkendové pečení
14. 4. 2017 v 16:30Eviku, zdravím, problém bývá obvykle ve vyšší teplotě, pak makronky rychle hnědnou, pečete s horkým vzduchem nebo bez? Na vině může být i barva, některé se tzv. vypékají a blednou. Děláte makronky s cukrovým rozvarem nebo jen šleháte bílky s cukrem?
Evik
20. 4. 2017 v 11:12moc děkuji za odpověď. Peču bez horkovzduchu francouzskou technikou, konkrétně používám Váš recept 🙂 Barvivo používám gelové od Wiltonu. Po všech zdařilých pokusech (kromě hnědnutí) mi teď všechny makronky praskají, i když nechávám zaschnout. děkuji
Víkendové pečení
20. 4. 2017 v 15:56Není zač 🙂 barvy pouzivam obvykle také Wilton nebo sugarflair …. osobně si myslím, že v domácích podmínkách není 100% úspěch u makronek nikdy zaručen 🙂 cukráři používají speciální práškové barvy a mají jiné trouby …
Míša
18. 4. 2017 v 12:25Dobrý den, když máte 2 plechy, pečete najednou nebo postupně.
Moc děkuji za vaši odpověď. Míša
Víkendové pečení
18. 4. 2017 v 14:49Míšo, zdravím, makronky peču postupně, vždy jen jeden plech 🙂
Unknown
18. 5. 2017 v 12:24Dobrý den Mílo,chtěla bych poprosit o radu, zkoušela jsem makronky dvakrát dle Vašich receptů, jedou italskou metodu a jednou francouzskou, ale vždy jsem měla těsto moc tuhé a tvořily se mi pak na makronkách špičky, neměla byste nějaké rady nebo postřehy čím to, že je těsto tuhé??
Moc děkuji a přjeji hezký den, Jana.
Víkendové pečení
18. 5. 2017 v 14:16Jano, zdravím, těsto bude zřejmě potřeba míchat déle, aby nebylo tak tuhé. Pokud dodržujete přesné množství všechny surovin, problém asi jinde nebude 🙂 nicméně špiček se zbavíte docela snadno poklepáváním ruky zespodu na plech 🙂
Unknown
22. 5. 2017 v 10:18Děkuji za radu 🙂 budu příště míchat déle
Anonymní
26. 7. 2017 v 21:16Zdravim, muzu poprosit o radu?? Nevite proc je mam dute?? Nemam horkovtdusnou troubu ale je na elektriku 🙁 tvar chut a vzhled bomba ale jsou dute a nevim proc:(
Víkendové pečení
27. 7. 2017 v 11:38Zdravím, důvodů může být několik 🙂 přemíchané těsto, málo vyšlehané nebo naopak přešlehané bílky, příliš dlouhé schnutí … u makronek jeden nikdy neví 🙂 já peču makronky obvykle bez horkého vzduchu, také jen v klasické elektrické, během pečení otevírám 1-2 dvířka, aby odešla případná vlhkost 🙂
Anonymní
24. 8. 2017 v 19:57A v jakem stadiu tu troubu pokazde otevrete??:) zkusim 🙂
Víkendové pečení
26. 8. 2017 v 19:56Obvykle v polovině pečení, někdo pece dokonce i s lehce pootevřenými dvirky u trouby.
Anonymní
29. 8. 2017 v 21:25Dekuji za tip:)
Anonymní
14. 10. 2017 v 19:51Zdravím vás, opět :). Pokukuji po makronkách jako po veliké výzvě. Mám z nich respekt 🙂 Našla jsem spoustu receptů, ale jako vždycky, začnu tím vaším. Jen mám dotaz na teplotu surovin. Musí být stejná? Je lepší bílek pokojové teploty? Už se začínám těšit, po přečtení x-stránek o makronkách, jak se budu u toho vztekat :D. Děkuju, Ivana V.
Víkendové pečení
15. 10. 2017 v 15:40Ivano V., zdravím a opět Vás tu vítám 🙂 makronky jsou tak trochu výzva 🙂 a zkusit se má všechno 🙂 ano, bílky by měly mít pokojovou teplotu a ideálně pokud jsou oddělené od žkoutků pár dnů předem, čím starší, tím lepší 🙂 pak už jen silný šlehač nebo robot a trpělivost při schnutí 🙂 ať se povedou 🙂
Anonymní
15. 10. 2017 v 18:38Aha, bílky vykleplé pár dnů předem, to mám zrovna v lednici :). Proč? Robot mám super, tak to asi zítra zkusím. V jaké fázi usoudíte, že už jsou řádně před pečením vysušené? Moc děkuji :), IV
Víkendové pečení
15. 10. 2017 v 19:42Starší bílky jsou údajně pro tuto techniku lepší 🙂 uvádí recepty a spousta článků 🙂 ale asi to má něco do sebe 🙂 makronky by neměly při dotyku lepit, musí být zaschlé a takové matné, pak s nimi teprve do trouby 🙂 naposledy jsem díky špatnému počasí sušila skoro dvě hodiny 🙂
Anonymní
15. 10. 2017 v 20:36Děkuji, děkuji… 🙂 Ještě poslední dotaz. Používám téměř výhradně třtinový cukr. Nikdy nebyl problém, ale co u přecitlivělých makronek? Bílý doma ani nemám. Nemáte zkušenost?
Víkendové pečení
16. 10. 2017 v 6:27Obávám se, že v tomto případě bude bílý cukr asi potřeba, jak krupicový, tak moučkový … zatím jsem se v žádném receptu nesetkala, že by se používal třtinový. Nicméně zkuste, třeba to taky půjde 🙂 každopádně to bude mít vliv na barvu, tím že není čistě bílý 🙂
Anonymní
16. 10. 2017 v 16:55Ztroskotání nastalo hned v bodě 1 – mandlová mouka a její prosetí. Měla jsem nějakou z Německa, ale byla hrubá. Po přendání do mixeru z ní zbyl skoro olej 🙁 No bude dobrá na roládu :)). Prosím o radu, jak je to s tou moukou. Kde ji koupit, jakou koupit, jak s ní dál…. Moc děkuju, Ivana V.
Víkendové pečení
16. 10. 2017 v 20:23Tak to mě mrzí … a mixovala jste společně s moučkovým cukrem? protože pokud ano, olej by se z mandlí uvolnit neměl. Mandlová mouka jsou loupané, blanžírované mandle, jemně mleté. Já ji kupuji na cukrářských eshopech (kilové balení), před Vánocemi se dá koupit např. v Lidlu (200 g), to si obvykle kupuji do zásoby 🙂 doma jsem ji nikdy nedělala, ale lze 🙂
Anonymní
14. 12. 2017 v 17:49Dobrý večer Mílo, chtěla bych Vám moc poděkovat za Vaše úžasné recepty. Dnes jsem se pustila do makronek podle Vašeho návodu a poprvé v životě se mi povedly jako od cukráře. A i Vaše ostatní recepty. Žloutkové věnečky jsou už tradičním moučníkem při narozeninových oslavách celé mé rodiny. Katka
Víkendové pečení
15. 12. 2017 v 17:55Katko, i já děkuji Vám, za důvěru i přízeň mému blogu 🙂 tak to je skvělé, že se makronky povedly 🙂 přeji krásné a pohodové svátky.
Anonymní
5. 4. 2018 v 19:05Dobrý večer, paní Míšo. Chtěla bych Vám moc poděkovat za tento recept a způsob, jakým vedete Váš skvělý blog. Díky Vámi podrobně a pečlivě popsanému návodu se mi dnes vůbec poprvé povedlo upéct makronky, jaké jsem vždycky viděla jen na obrázcích – nefalšovaný pocit pekařského štěstí 🙂 Takže ještě jednou velké díky! Mějte se krásně a ať se Vám daří. Eva
Víkendové pečení
6. 4. 2018 v 14:29Evo, moc děkuji za milý komentář 🙂 tak to jsem moc ráda, že se makronky povedly, Váš pocit nadšení zcela chápu 🙂 děkuji za přízeň a pěkný víkend. Míša
Ivana
29. 10. 2022 v 19:29Dobrý den prosím na kolik stupňů péct makronky a na horkovzduch ?
Míša Landová
30. 10. 2022 v 8:37Ano, lepší je horkovzduch, teplota 140-150 st.
Anonymní
22. 4. 2018 v 7:54Konečně srozumitelný postup i pro mě :-). Určitě je vyzkouším.
Katka
1. 7. 2018 v 8:17Dobry den Miso, chci se zeptat dali by se makronky upéct misto s mandlovou moukou moukou kokosovou? Mám ji nadbytek, tak přemýšlím jak ji zdelam. Děkuji za odppoved
Víkendové pečení
1. 7. 2018 v 17:46Katko, zdravím, vím, že je možné část mandlové mouky nahradit mletými ořechy nebo kokosem, ale kokosová mouka se mi na to nezdá moc vhodná 🙂 také jsem si kokosovou koupila, ale zatím jsem nenašla využití 🙂 jedině v malém množství přidat třeba do koláče a nahradit tak část klasické hladké.
Unknown
22. 10. 2018 v 20:49Dobry vecer chcem sa opytat ako dlho vydrzia makronky nenaplnene a ako ich skladovat..co si myslite alebo mate skusenosti so sušenim v rure na malinko stupnov.. vdaka
Víkendové pečení
23. 10. 2018 v 13:01Nikolo, zdravím Vás, nenaplněné makronky můžete skladovat v uzavřené dóze v mrazáku několik týdnů. Pekla jsem nejméně na 125 stupňů, ale dle mé zkušenosti to už bylo hodně málo 🙂
Unknown
18. 3. 2019 v 15:38Vyzerajú úžasné.. musela som vyskúšať. Začala som en s polovičnou davkou… a zvládla som to aj s rucnym mixerom…ďakujem za recept…ochutnávka až zajtra 😉
Víkendové pečení
19. 3. 2019 v 9:26Tak to je skvělé, díky za tip 🙂
Anonymní
30. 4. 2019 v 11:48Dobrý den, dělala jsem včera podruhé malronyk a docela se povedly…. Dala jsem je do krabičky do ledničky… kvůli krému… A ony se jakoby rozmočily a změkly, poradíte mi prosím jak je uskladnit popřípadě v cem jiném jsem udělala chybu
Děkuji Anička
Víkendové pečení
1. 5. 2019 v 20:39Aničko, zdravím, tento typ krému není vhodný a delší uskladnění. Mascarpone i lemon curd makronky rychle zvláční a ony změknou. Neudělala jsem nic špatně, jen je potřeba makronky rychle sníst 🙂 Pokud chcete trvanlivější krémy, doporučuji ganache krémy nebo máslové.
Anonymní
29. 5. 2019 v 19:50Dobrý den,můžete mi poradit? dělala jsem poprvé tyto makronky a super a teď dvakrát po sobě mi popraskali skoro všechny, ach jo, vůbec nevím proč, myslela jsem, že je to vysokou teplotou tak jsem pekla na 130,není hloupost péct to ještě na míň? Třeba na 120?nebo co myslíte? Mám načteno co způsobuje praskliny, ale řekla bych že dělám vše jak se má, už nevím kde je chyba…. Jinak jste skvělá, váši stránku miluju, mějte se hezky
Víkendové pečení
1. 6. 2019 v 7:34Já peču makronky teď už jen s rozvarem, tzv. italskou techniku a tam je to trochu jiné. Nicméně pokud Vám praskají, můžete mít buď přemíchané těsto nebo jsou málo zaschlé. Teplota 130 stupňů určitě není vysoká.
Hanka
25. 10. 2019 v 14:24Zkoušela jsem je poprvé, povedly se mi až poslední dva plechy, ostatní popraskaly (ale i tak jsem je namazala 😀 a byly super). U sebe jsem našla chybu v tom, že jsem málo promíchala mandlovou mouku s cukrem a sněhem, bylo tam moc bublin. Použila jsem obyčejný pečící papír a šablonu vytisknutou z Google. Doporučuji se ještě podívat kvůli postupu na video na YouTube od Preppy Kitchen, je super tu přípravu i vidět. Jinak chuťově jsou bezvadné, ja ani nepřidávala mascarpone, jenom jsem je namazala tím lemon curd. Citronový krém miluju! 🙂
Víkendové pečení
25. 10. 2019 v 18:17Hanko, nechala jste makronky dostatečně před pečením zaschnout? Pak by praskat neměly 🙂 Já už tyhle makronky bez rozvaru nepeču, ale díky za tip na video, třeba se bude někomu hodit 🙂
Unknown
27. 11. 2019 v 22:09Dobrý den, děláte to někdy tak,že necháte makronky schnout přes noc na pokojové teplotě? Nebo spíš by moc přeschly? Děkuji za odpověď
Víkendové pečení
28. 11. 2019 v 9:20Posledních několik let dělám makronky výhradně italskou technikou a tam není potřeba nechat zaschnout. Nicméně dlouhodobé zasychání není také dobré, makronky se pak mohou péct do šikma 🙂
Unknown
18. 2. 2020 v 17:10Dobrý večer
Tak dneska jsem si zkusila udělat poprvé ten lemon curd a je výborný, myslím si ze Mascarpone nebudu muset ani sladit 🙂
Unknown
27. 2. 2020 v 12:00Děkuji moc za recepty konečně se mi daří i makronky❤️
Víkendové pečení
28. 2. 2020 v 13:58Skvělé 🙂
Unknown
19. 3. 2020 v 8:12Dobrý den, chtěla bych zkusit váš lemond curd do makronek akorát doma nemám mascarpone, dá se nahradit kremovým sýrem? Mám doma obyč lučinu a nebo sýr philadelphii akorát by se to muselo asi přisladit, protože sýr je lehce slaný. Co myslíte, šlo by to ?
Víkendové pečení
19. 3. 2020 v 8:26Myslím, že můžete klidně použít Philadelphii a není třeba ani přislazovat, protože makronky jsou sladké dost. Jen berte v úvahu, že takto naplněné makronky je potřeba sníst v krátké době, rychle se rozmáčí 🙂
Anonymní
9. 5. 2020 v 13:22Kolko gelovej farby treba pouzit na tento rozpis? Na polovicnu davku som dala pol kavovej lyzicky a su dost svetle.
Víkendové pečení
9. 5. 2020 v 18:27Množství barvy se liší podle výrobce, každé je potřeba trochu jinak. Pozor na přírodní barvy, ty nebarví skoro vůbec.
Barča
27. 5. 2020 v 11:26Vaše makronky vypadají opravdu nádherně. Dá se smíchat mascarpone s citronovou hmotou rovnou? Myslím, že by to bylo o dost jednodušší.
Víkendové pečení
27. 5. 2020 v 18:32Samozřejmě smíchat můžete, ale je to záměr plnit každým zvlášť. Navíc mascarpone může po smíchání s lemon curd zřídnout.
Anonymní
9. 6. 2020 v 5:39Dobrý den. Makronky jsem už párkrát dělala,ale došla mi inspirace na krémy. Oslovil mě recept na váš citronový krém. Mám jen dotaz jestli ten citonový krém můžu smíchat s mascarpone dohromady a pak dávat na makronky. Moc děkuji za odpověď. máte moc hezký blog. Iva.
Víkendové pečení
10. 6. 2020 v 13:06Smíchat můžete, ale je to záměrně oddělené. Jen mám trochu obavu, zda po smíchání krém nezřídne. V každém případě je tento krém v makronkách určen k rychlé spotřebě, protože je v krátké době rozmáčí.
Tereza
22. 9. 2020 v 15:58Dobrý den, Míšo,
nemám zatím zkušenosti s mražením nenaplněných makronek. Jak je prosím mrazíte? Máte nějaké tipy? Nejsou po rozmrazeni vlhké? A děláte makronky vždy z jedné dávky? Chtěla bych pro oslavence k narozeninám udělat několik druhů, ale zatím jsem tedy vždy zkoušela makronky péct jen z jedné dávky (jeden druh). Proto asi využiji to mražení.
Míša Landová
22. 9. 2020 v 19:40Terezo, makronky můžete bez obav zamrazit. Naskládejte je do plastové uzavíratelné krabice a dejte do mrazáku. Až je budete chtít plnit, vyndejte je den předem z mrazáku do lednice a teprve až po několika hodinách naplňte. Pokud byste je vyndala z mrazáku rovnou ven, zvlhnou. Ano, já dělám makronky obvykle jen z jedné dávky a jedné barvy.
Lenka
21. 12. 2020 v 18:11Dobrý večer Míšo,
mám velmi ráda citronové makronky a kombinace s mascarpone je skvělá, ale potřebovala bych, aby vydržely trochu déle, čeká je převoz na Moravu a je to dárek, tak mi na tom záleží. Myslíte, že by bylo řešením vynechat mascarpone a zašlehat trochu více másla? Ještě bych měla jeden dotaz a to, kde kupujete dárkové krabičky na makronky. Našla jsem pár e-shopů, ale většinou to jsou velkoobchody a já nepotřebuji kupovat ve velkém…. Předem děkuji a přeji krásné Vánoce.
Míša Landová
21. 12. 2020 v 20:23Ano, můžete mascarpone vynechat a do lemoc curdu zašlehat více másla, pak makronky v pohodě vydrží. Krabičky kupuji různě, ve zmíněných velkoobchodech, na aliexpresu nebo v kamenných obchodech. Krásné a pohodové svátky.
Daniela
15. 1. 2021 v 22:32Dobrý den, obdivuji Vaše cukrářské umění, vše co jsem měla možnost si doposud prohlédnout vypadá božsky. Určitě podle vašich receptů budu péct nejenom makronky. Chtěla jsem se zeptat jestli nemáte nějaký fígl jak udělat všechny makronky stejně velké když mám černou folii na pečení a nakreslená šablona pod ní není vidět.
Míša Landová
16. 1. 2021 v 9:09Děkuji 🙂 s černou folií je to horší, doporučuji zvážit pořídit si ty průhledné 🙂
Eva
22. 1. 2021 v 21:44Dobrý den, dělala jsem makronky podle vašeho receptu a teda nevím, kde se stala chyba, ale vypadají spíše jako pusinky, vůbec je nemám takové krásné naskočené s krustičkou jako vy. Sušila jsem půl hodiny a pekla na horký vzduch asi 18 minut. Vevnitř jsou duté a jsou hodně křupavé.
Můžu Vás poprosit o radu? Děkuji moc.
Míša Landová
23. 1. 2021 v 8:38Evo, to mě mrzí, makronky nepatří zrovna mezi snadné recepty. Důvodů proč se nepovedly může být několik. Pokud Vám nenaskočila nožička, bude zřejmě problém ve sněhu, málo vyšlehaný nebo přemíchané těsto, to by možná odpovídalo i té dutosti. Nicméně takto na dálku těžko říct, musela bych vidět Vás postup na živo. Případně zkuste makronky připravit s cukrovým rozvarem, ty jsou podle mě lepší 🙂 recept najdete např. u příspěvku Oreo makronky
emma
23. 4. 2021 v 18:07dobrý den,
mohu se zeptat koliktak toho mascarpone je potřeba ?
dekuji moc.
Míša Landová
25. 4. 2021 v 7:33Přesně Vám bohužel neřeknu, nevážila jsem, ale určitě bude stačit jedna krabička.
Martina Zounarová
27. 4. 2021 v 10:21Dobrý den, Míšo, makronky podle vašeho kurzu už se mi docela daří, i když pořád zápasím s dutostí, ale teď se spíše zaměřuji na krémy do nich. Chtěla jsem se zeptat, citronové jsem ještě nedělala, jdou udělat i jinak než s mascarponem. Děláte i jiné citronové?
děkuji za rady a moc ráda sleduji váše stránky, jste skvělá 🙂
Martina
Míša Landová
27. 4. 2021 v 13:54Citronové s mascarpone jsou fajn, ale určené k rychlé spotřebě. Můžete lemon curd našlehat s máslem, chuť bude stále výrazná a krém trvanlivější.
Martina Zounarová
27. 4. 2021 v 21:42Děkuji za radu, to vyzkouším a v jakém poměru?
Míša Landová
28. 4. 2021 v 12:08Přesný poměr Vám neřeknu, podle chuti 🙂
Kateřina
30. 4. 2021 v 5:42dobrý den, zkouším makronky podle vašeho receptu, poprvé se povedli všechny hezky a nepopraskali i když byli nabarvené, ale úplně mi „vyžralo“ barvu při pečení. Uvnitř hezky barevné a z venku do světle hněda. Když jsem dala Witon nebo sugafler popraskali, teď jsem dala fractal a sice nepopraskali ,ale barva i tak vypečená. Už nevím co udělat jinak. Poradíte prosím 🙂
Míša Landová
1. 5. 2021 v 8:59Makronky mohou praskat, když je barvy v těstě příliš mnoho nebo když nejsou před pečením dostatečně zaschlé. Ale na vině může být i chyba v postupu 🙂 Barva se obvykle vypéká při vysoké teplotě nebo u nekvalitních barev … 🙂
Kateřina
2. 5. 2021 v 6:48DĚKUJI, zkoušíme zmenšovat s mamkou teplotu akorát musíme teoreticky prodloužit pečení, že 🙂
Míša Landová
2. 5. 2021 v 8:11Ano, pokud se peče na nižší teplotu, tak je obvykle potřeba péct o chvilku déle.
Helena Kokošková
8. 5. 2021 v 0:09Míšo, dovoluji si vás tak oslovit. Teorii mám celkem zvládnutou, ale praxe je jiná. Vždy něco nedotáhnu. Kulaté je stále nemám, barvy dobré, vzhled jak kdy, ale nedám si pokoj, dokud nebudu spokojena. Zhlédla jse několik videí, obě techniky vyzkoušela. Poznámek málem plný blok. Na př. jeden cukrář radí obrácený plech, že ten okraj(ret) může vadit. Všechny se snědly, ale stále jsem se styděla. Ale chválili. 16.pokus v neděli. Napíši.
Míša Landová
8. 5. 2021 v 8:51Za mě je dobré, držet se jen jednoho receptu a ten pilovat 🙂 rad koluje hodně, některé bohužel nejsou moc vhodné. Obrácený plech mezi ně naštěstí nepatří, ale není to nezbytně nutné 🙂
Liběna Hegerová
9. 6. 2021 v 20:26Dobrý večer paní Míšo, makronky se snažim dělat již druhý týden. Dnes 4 dávky. Vzhledově jsou pěkné, nožky mají úžasné, ale uvnitř jsou stále duté. Zkoušela jsem několik typů úpravy pečení, jak na horkovzduch, tak na spodním a horním ohřevu a pořád nic. Jsem už docela zoufalá, že jsem asi pořádné nemehlo a né to doladit tak, jak to má být. Makronky jsou vláčné, i spodek mají, jen přes ty nožky a po zlomení uprostřed nic není. Můžete prosím poradit , kde dělám chybu? Jinak dělám švýcarskou metodu, tj. bílek s cukrem zahřívám jen až se mi mezi prsty dělá nitka, pak šlehám tak 7 až 8 min. do hustého sněhu. Na dvakrát vmíchám sníh s mixovanou moukou a cukrem. Udělám macronáž a dávám do sáčku. Na plechu na pečícím papíru suším cca 30min. Silikonovou formu jsem již zavrhla, jelikož se mi v troubě vlní a makronky nejsou rovnoměrné. Děkuji za odpověd´ a ještě dodám, že vaše makronky jsou nádherné. Zítra budu plnit vašim citronovým krémem.
Míša Landová
9. 6. 2021 v 20:42Tak to mě mrzí že se nedaří, ale to tak u makronek občas bývá. Jestli chápu dobře, pečete výhradně švýcarskou technikou? Kdysi jsem ji také zkoušela a výsledek byl stejný jako Váš. Makronky byly krásné na pohled, ale byly totálně duté 🙂 Já peču makronky převážně s rozvarem, takže Vám v této technice moc neporadím. Na vině by mohl být možná přešlehaný sníh nebo šlehaný příliš rychle … Zkoušela jste i jinou techniku přípravy?
Liběna Hegerová
10. 6. 2021 v 11:42Zatím jsem jinou techniku nezkoušela, na italskou si musím pořídit teploměr do rozvaru. Možná to bude i tím sněhem. Šlehala jsem na 5 tém stupni robota. Vyzkouším na nižším stupni a déle. Děkuji za odpověd´
Míša Minaříková
13. 8. 2021 v 9:46Dobrý den, Míšo, ráda bych se zeptala, je možné místo mascarpone použít mascarpone vyšlehané se šlehačkou ( mám přebytky z number cake).. nerozmočí se makronky rychleji?
Děkuji. Zdravím.
Míša Landová
13. 8. 2021 v 10:03Asi klidně můžete, makronky se tak jako tak rozmáčí ve velmi krátké době. Tyto náplně jsou vhodné jen pro rychlou spotřebu 🙂
Ludmila
14. 9. 2021 v 10:17Dobrý den,
Je mi teprve 15 a tak nemám ještě moc zkušeností…😅
Ale už asi půl roku mě pečení extrémně nadchlo. Když jsem našla vás hned jsem si vás oblíbila a několik receptů vyzkoušela.
Dlouho mě lákalo makronky ale zatím nemám teploměr. Ale pak jsem našla tento recept na který není potřeba…pekla jsem je dvakrát. Nikdy se nepovedli😅
Píšu vám tedy jestli by jste nebyla tak hodná a neporadil mi (Je mi jasné že chyby tam byly a zdaleka ne jedna)
Těsto mi přišlo konzistenčně v pořádku, po nastříkání na plech jsem několikrát udeřila o stůl, poté tak 1hodinu a půl ležely na stole. Dala jsem je péct. Když jsem je vytáhla ztratily barvu(zhnědli), byly duté, stali se z nich takové suché sušenky. 😅Napadá mě že to možná bude i tím že jsem mandlovou mouku nahradila mletými mandlemi které jsem ještě přesela přes jemné síto….🤔Je mi jasné že takhle přes komentář nelze říct přesně ale třeba nějaký nápad mít budete. 😊 děkuji
Míša Landová
14. 9. 2021 v 10:48Tak to mě těší, že Vás/Tě pečení tak nadchlo 🙂 ano, makronky umí občas potrápit, ale s trochou cviku se dají zvládnout. Příčin neúspěchu může být více, tady bych to viděla na příliš vysokou teplotu v troubě … to způsobí ztrátu barvy, tvrdost i dutost. Pozor na nastavený program v troubě, ideálně jen horký vzduch (ventilátor). Dají se použít i mleté mandle, přes sítko není třeba, jen pak jsou ty slupičky patrné a barva makronek je tmavší.
Ludmila
14. 9. 2021 v 18:50Moc děkuji🥰😊
Jste hrozně hodná, určitě se do nich pustím znovu😁
A byla bych raději kdyby jste mi tykala😅😁
Míša Landová
14. 9. 2021 v 21:26Tak ti držím palce 🙂
Tereza
28. 10. 2021 v 22:01Dobrý den.
Zkoušela jsem po druhé dělat makronky ( jednou cizí recept, podruhé váš) a v obou případech jsem měla hoooodně husté těsto. Vás recept jsem jela přesně dle receptu (variantu citronové). Kde prosím mohu dělat chybu?
Moc vám děkuji
Míša Landová
29. 10. 2021 v 12:53Pokud máte hodně husté těsto, může být na vině extra jemná nebo odtučněná mouka 🙂
Jitka
5. 11. 2021 v 18:10Dobrý den Míšo.
Zkouším je podruhé dle vašeho receptu na citronové makronky. Sníh myslím super, mouka prosátá. Ale jak vmíchávám mouku najednou je z toho tuhá a lepivá hmota. Mouku jsem použila mandlovou z DM. Příště snad zkusím s rozvarem.
Míša Landová
7. 11. 2021 v 15:58Problém je v mouce 🙂 ta z DM drogerie je příliš jemně mletá, makronky z ní nikdy neuděláte.
Marta
21. 1. 2022 v 15:21Dobrý den, chci se zeptat , jestli by šel recept upravit, aby se dal vytisknout. Děkuji.
Míša Landová
21. 1. 2022 v 15:27Je mi líto, ale starší recepty nejsou upravené pro tisk.
Květka
10. 5. 2022 v 19:28Dobrý den paní Míšo.V první řadě bych Vám chtěla říct,že máte úžasné stránky.Sleduji Vás už dlouho a lepší stránky asi neznám.Taky toužím po tom,aby se mi povedly úžasné makronky.Už jsem je zkoušela několikrát,ale nepovedly se.Myslím si,že to bude moukou,je strašně moc jemná,řekla bych jako pudr.Myslíte,že to bude ten problém?oObjednala jsem si mouku z DIANA svět ořechů a vypadá uplně jinak.Zkouším metodu s cukrovým rozvarem a chtěla bych se zeptat jestli je lepší je péct na horkovzduch nebo horní a dolní ohřev a nechat sušit nebo je dát hned do trouby.Děkuji a přeji hezký večer.
Míša Landová
11. 5. 2022 v 18:05Pokud jste měla extra jemnou mouku, např. z DM drogerie, tak ta na makronky vhodná není 🙂 také používám mouku z Diany a jsem spokojená. Metoda s rozvarem mě osobně přijde stabilnější a používám ji pořád. Lepší je péct na horkovzduch a makronky nechat před pečením zaschnout.
Květka
12. 5. 2022 v 9:45Děkuji za odpověd a přeji hezký den.
Anna
17. 5. 2022 v 18:39Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když míchám Makronaz, místo aby mi řídla tak houstne a zůstane v konzistenci, která je prostě hrozně husta. Zkusila jsem různé mouky, ale výsledek je stále stejný 🙁 nevíte, čím by to mohlo být, prosím?
Míša Landová
18. 5. 2022 v 9:23Podle mě bude na vině právě mandlová mouka, zřejmě příliš jemně mletá nebo odtučněná. Jaké značky jste použila?
Anna
20. 5. 2022 v 22:16X-fine lk store, x -fine Dianu 😀 . Ale taky jsem si říkala, že je to prostě jemný, tak jsem použila nepresatou Aliku a zase stejný výsledek. Možna ta kontalace planet na ně má fakt vliv, byl úplněk 🤔🤣.
Míša Landová
22. 5. 2022 v 8:49Mouky x-fine jsou obecně hodně jemné, nicméně pokud máte stejný výsledek i s jinou moukou, bude chyba někde jinde …
Anna
25. 5. 2022 v 19:04Dobry den chtěla bych se zeptat kde a jakou kupujete mandlovou mouku? Děkuji
Míša Landová
25. 5. 2022 v 20:04Poslední roky kupuji mandlovou mouku od firmy Diana, tu klasickou, nikoliv x-fine.
Květka
29. 5. 2022 v 18:20Dobrý den Míšo.Tak jsem zkoušela makronky z jiné mouky,od firmy Diana a makronky se mi povedly,byly nadherné,tak jsem hned upekly dvě dávky,malinové a pistáciové.Náplně byly taky výborné.Dcera mi řekla,že lepší jedla jen v Paříži.Za týden jsem je zkoušela znovu a skoro všechny mi popraskaly,nevíte čím b to mohlo být?Vše jsem dělala stejně jako poprvé.
Míša Landová
30. 5. 2022 v 10:23Pokud jste měla stejné balení mouky, tak byla chyba někde v procesu výroby … případně byly málo zaschlé před pečením.
Květka
30. 5. 2022 v 13:13Dobrý den.Nenechávala jsem zaschnout před pečením,ani při tom prvním pečeni a byly nádherné.Při dalším pečení tedy zkusím nechat zaschnout.Ještě jsem se chtěla zeptat,mám jen dvě podložky na makronky,když nechám zbytek těsta v sáčku ,nezmění se konzistence než budu mít volnou podložku?Děkuji.
Míša Landová
31. 5. 2022 v 7:13Makronky, zvláště připravované francouzskou technikou, by se měly vždy nechat zaschnout před pečením. Je lepší nastříkat těsto hned po přípravě, pokud nemáte podložku, nastříkejte na pečicí papír 🙂
Květka
31. 5. 2022 v 9:37Dobrý den Míšo.Dělám Italskou verzi makronek s cukrovým rozvarem.Vněkterých receptech se píše,že se můžou péct hned.jinde,že musí schnout.Dám na Vaši radu a nechám uschnout.Zkoušela jsem nastříkat na pečící papir,ale jsou jako kdyby rozteklé a nemají hezký tvar.No musím to prostě vychytat.Dnes jdu vyzkoušet makronky s příchutí manga,tak uvidím co z toho bude.Děkuji
Květka
31. 5. 2022 v 12:39Míšo,takže dopečeno a opět nezdar….Nechala jsem zaschnout a stejně 2 plechy popraskaly,poslední plech nepopraskal,ale dala jsem je na silikonovou podložku a po upečení nešly dolů,takže nic….všeho všudy mám 6 hezkých makronek.Jsem z toho zklamaná,ale budu zkoušet znova,hezký den.
Míša Landová
31. 5. 2022 v 16:54Pokud popraskaly i přes dostatečné zaschnutí, bude chyba někde v postupu. A je důležité si uvědomit kde, protože jinak uděláte stejnou chybu znovu …
Květka
31. 5. 2022 v 17:19opravdu nevím,kde jsem udělala chybu.Vše dělám podle postupu,ale nevím.Ještě se Vas chci zeptat,když se zamíchá sníh do mandlové pasty,tak po zamíchání má stékat spíše rychleji nebo pomaleji?Napadlo mě jestli třeba nemám tu hmotu řídkou nebo hustou.Děkuji.
Míša Landová
1. 6. 2022 v 13:12Ano, mělo by lehce stékat … nicméně těžko se to popisuje … pokud máte těsto řídké, může být přemíchané, makronky si neudrží tvar a pak praskají ….
Jarka
21. 7. 2022 v 14:40Dobrý den,Míšo.
Jak dlouho vydrží nenaplněné skořápky makronek?
Děkuji.
Míša Landová
22. 7. 2022 v 20:57Doporučuji naplnit do 2-3 dnů, na delší dobu zamrazit, není to trvanlivé pečivo.
Eva Kolčavová
28. 9. 2022 v 16:17Dobrý den, dnes jsem dělala poprvé podle vašeho receptu, dodržela jsem přesně postup. Při vytažení z trouby se zdály makronky hotové, na dotek pevné. Po vychládnuti byly uvnitř lepivé, jakoby syrové. Použila jsem silikonovou podložku a pekla s horkovzduchem. Můžete mi prosím poradit čím by to mohlo být? Péct déle na menší teplotu? Dekuji.
Míša Landová
29. 9. 2022 v 8:01Na vině může být zmíněný silikon, jinak vede teplo … zkuste je upéct na pečícím papíru nebo teflonu.
Eliška
2. 10. 2022 v 20:40Dobrý den,
Děkuji za recept, pozítří hned vyzkouším.
Jen bych se chtěla zeptat, jak cca dlouho vydrží krém v makronkách, než by se měly sníst? Nebo nemáte prosím nějaký fígl, aby krém vydržel déle? 😁
Děkuji 🙂
Míša Landová
2. 10. 2022 v 21:37S touto náplní vydrží velmi krátce, ca. den, doporučuji našlehat lemon curd s máslem pro delší trvanlivost.
Anna
2. 8. 2023 v 18:23Milá Míša, sledujem vašu stránku už dlhšiu dobu, hlavne kvôli makronkam. Velmi si vážim vaše recepty, rady a typi. Sú na nezaplatenie. Som amatér v pečeni, pečiem hlavne pre moju veľkú rodinu. Makronky som začala skúšať asi pred rokom. Niekedy sa daria, niekedy menej. Zjesť sa daju vždy. Trapi ma, že sa mi robia velmi nízke nožičky, je to iba taky pásik. Nepraskaju, nie sú dute, no su nizke. A druhy problem mam s napĺňami, skoro vzdy mi ostanu redsie.
Dakujem za rady.
Míša Landová
3. 8. 2023 v 10:11Vzhled a velikost nožičky je velmi individuální a má na ni vliv více faktorů – technika přípravy (itálie či francie), pečící podložka, mandlová mouka … pokud jsou jinak v pořádku, asi bych se tím netrápila 🙂 Jaké děláte náplně? Ganache? Pokud jsou řídké, je potřeba upravit poměr tekutiny a čokolády, případně změnit čokoládu 🙂
Anna
3. 8. 2023 v 20:02Veľmi pekne ďakujem za vašu odpoveď.
Robim taliansku metodu, podložku pouzivam teflonovu orion,muku z diana x fine. Chutovo su výborne ale ta nožička ma hnevs ma tak 2mm.
Míša Landová
6. 8. 2023 v 9:18Řekla bych, že ta malá nožička bude tou mouku x-fine, je hodně jemná …
Ludmila
24. 1. 2024 v 20:42Dobrý den, chtěla bych vás moc poprosit o radu, dnes jsem zkoušela makronky francouzskou metodou a těsto bylo pořád hodně husté, i po skoro hodině míchání stěrkou. Mouku mám Diana X fine,napadá mě, jestli to je ten problém a chtělo by to přidat bílky? Moc děkuji za odpověď. Ludmila
Míša Landová
25. 1. 2024 v 9:37Pokud jste neudělala chybu při vážení surovin, tak by na vině mohla být ta mouka, je hodně jemná a absorbuje více tekutinu. Já osobně mám radši tu klasickou.
Soňa
29. 1. 2024 v 20:44Dobrý den,
jak je to myšleno s těmi bílky ? Rozklepnout vajíčka a nechat třeba tři dny bílky v hrnečku v lednici a pak je nechat pár hodin odstát při pokojové teplotě a můžu s něma pracovat ?
Děkuji předem za odpověď.
Soňa
Míša Landová
30. 1. 2024 v 11:10Jak píšu v receptu, důležitější je podle mě ta pokojová teplota. Bílky pak mají lepší nášleh. Nicméně obecně jsou „starší“ bílky, tedy ty oddělené od vajec, méně hutné a tuhé a lépe se odvažují a šlehají.
Tereza
31. 1. 2024 v 21:35Dobrý den, dnes jsem zkoušela dělat citronové makronky s lemon curd podle Vašeho receptu. Jen se chci prosím zeptat, kde jsem udělala chybu, když v lemon curd cítím žloutky? 🙁 dělala jsem vše přesně podle receptu, plotnu jsem měla na nejvyšší stupeň, míchala jsem do zhoustnutí, potom jsem ohřev snížila z 9 na 7 a ještě chvilku míchala, nemyslím si, že by žloutky byly úplně syrové. Nebo to takhle má chutnat? Děkuji za odpoveď. Tereza
Míša Landová
1. 2. 2024 v 9:30Lemon curd se připravuje ve vodní lázni, kdy se voda nesmí vařit a miska se nesmí dotýkat vody v rendlíku, aby se neuvařila … Nicméně vím, že někdo chuť vajec v krémů vnímá více a používá raději kupovaný lemon curd, kde to není tak patrné. Po vychladnutí je to obvykle méně výrazné 🙂
Lucie Pokorná
29. 5. 2024 v 13:46Dobrý den, kolik dní můžu samotné makronky (bez náplně) nechat bez zamrazení? Jinak skvělý recept!
Děkuji
Míša Landová
29. 5. 2024 v 14:22Makronky nejsou trvanlivé pečivo, takže ideálně do 2-3 dnů naplnit.
Klára
27. 8. 2024 v 17:11Krásný den Míšo, chci se zeptat těsto mi vychází poměrně husté, ty špičky prostě nezmizí. „Zaťupkávám“ je tedy navlhčeným prstem ale pak mi tam na tom místě na většině vznikají takové bublinečky. Jak tedy těsto ve finále rozředit? Déle promíchávat? Aby sníh více povolil? Děkuji
Míša Landová
28. 8. 2024 v 7:47Nemáte náhodou mandlovou mouku z DM drogerie? Ano, delším mícháním těsto řídne, nicméně špičky obvykle vznikají díky špatné technice stříkání. A pozor, v žádném případně je nezamačkávat mokrým prstem 🙁 udělá to zmiňované bubliny nebo makronky popraskají, nemají rády vlhkost.
Klára
29. 8. 2024 v 16:45Mouku jsem kupovala teď od allnatury. Byla na akci tak jsem se do nich hecla. Vlastně mi nejlépe vyšel poslední plech na který čekalo i těsto a trochu mi zřídlo. Děkuji. Zkusím příště déle míchat a uvidím. Měnila jsem si ve finále i teplotu a čas. První plech byl podobný spíše kokoskam 😂
Klára
29. 8. 2024 v 21:45Mouku jsem kupovala teď od allnatury. Byla na akci tak jsem se do nich hecla. Vlastně mi nejlépe vyšel poslední plech na který čekalo i těsto a trochu mi zřídlo. Děkuji. Zkusím příště déle míchat a uvidím. Měnila jsem si ve finále i teplotu a čas. První plech byl podobný spíše kokoskam 😂
Petra
11. 9. 2024 v 12:44Dobrý den, je možné makronky plnit pouze citronovým krémem bez mascarpone? A ještě otázka, zda by byl citronový krém vhodný jako horní vrstva na panna cottu, případně měla by se přidat želatina nebo stačí dle receptu, když je krém pudinkového typu (panna cottu mám v kelímkách, nevyklápím). Děkuji
Míša Landová
11. 9. 2024 v 16:17Do makronek bych raději našlehala s máslem pro delší trvanlivost, samotný krém je rychle rozmáčí. Na panna cottu můžete s klidem dát, také používám.
Petra
12. 9. 2024 v 7:45a myslíte na panna cottu s želatinou nebo bez? Děkuji
Míša Landová
12. 9. 2024 v 10:46Do curdu želatinu nedávám – viz. recept tady – Panna cotta z podmáslí s citronovým krémem 🙂
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
4.4