Menu
Mini dortíky

Dortíky s bílou čokoládou a malinami

Tak jsem si koupila další silikonovou formu, přestože jsem se zařekla, že už si žádnou nekoupím 🙂 O tyhle „silikonové dortíky“ u nás doma totiž není zájem a moc příležitostí upéct je někomu dalšímu také nemám. Jenže když jsem formu viděla, respektive hotové dortíky z ní, tak jsem prostě neodolala. Někdo to má takto u „hadříků a bot“, já to mám u cukrářských potřeb 🙂

Recept na dortíky není nic nového ani převratného, podobný už na blogu mám, hlavní bylo formu vyzkoušet 🙂 Součást formy je i oboustranné vykrajovátko, kterým si připravíte buď vnitřní korpusy do dortíků nebo sušenky pod ně. A jako bonus bylo přibaleno i několik plastových podtácků na dortíky. No nekupte to :)))

Přestože jsou dortíky tvořeny jen pěnou z bílé čokolády, nejsou přeslazené. Pěna je krásně jemná a nadýchaná. Maliny pak chuť báječně doplňují. Protože byly dortíky určeny k rychlé spotřebě, vynechala jsem i jakoukoliv polevu. Prostě jsem je jen vyloupla z formy, posadila na sušenku a ozdobila. 

Forma je od firmy Silikomart a jmenuje se Fashion Éclair. Já jsem ji koupila na www.monacoint.cz, ale seženete ji určitě i jinde. 

Dortíky s bílou čokoládou a malinami (ca 10 ks)

Pěna z bílé čokolády: 

8 g práškové želatiny + 40 ml studené vody 

125 ml mléka (tučné, polotučné) 

80 ml smetany ke šlehání 33% 

3 žloutky 

45 g cukru krupice 

100 g bílé čokolády 

140 g mascarpone 

125 ml smetany ke šlehání 33% 

+ čerstvé nebo mražené maliny 

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat. 

Mléko a 80 ml smetany dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. V misce prošlehejte žloutky s cukrem. Za stálého šlehání vlijte po částech horkou směs mléka a smetany do žloutků, dobře promíchejte. Vraťte zpět do kastrůlku a při nízké teplotě za stálého míchání chvilku povařte (max. 82 stupňů). 

Sundejte z kamen a přidejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění. 

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou směsí s želatinou. Nechte chvilku odstát, pak do hladka promíchejte. Přidejte mascarpone a zamíchejte do hladka. 

Ušlehejte zvlášť 125 g smetany, ne zcela do tuha, a opatrně vmíchejte do směsi (měla by mít max. 40 stupňů). 

Silikonovou formu položte na tácek či podnos. Otvory naplňte pěnou asi do dvou třetin a lehce vmáčkněte kousky malin. Maliny by se neměly dotýkat formy, při vyloupnutí by na dortíku byly vidět a jak by rozmrzaly, dortík by lehce rozmáčely. Přidejte na maliny trochu pěny a dortíky zarovnejte. Dejte do mrazáku alespoň na 12 hodin.

Dokončení dortíků 

linecké sušenky – peču podle receptu na tartaletky

smetana ke šlehání 

čerstvé maliny

Zmražené dortíky „vyloupněte“ z formy a položte na připravené sušenky. Já obvykle sušenky otáčím spodní stranou nahoru, protože ta je krásně rovná a dortík na ní pak lépe sedí. 

Ozdobte ušlehanou smetanou a čerstvými malinami. Nechte v lednici rozmrznout a můžete servírovat. Doporučuji spotřebovat nejpozději do druhého dne.

recept na čokoládovou pěnu z webu https://www.bavette.es/

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

28 Komentáře

  • Anonymní
    30. 6. 2018 v 21:56

    Jééé, Míšo, pro ty Vaše dortíčky mám prostě slabost! Když je vidím, hned si jich musím pár udělat a kam to takhle povede…..:-) A protože mám zrovna na zahrádce krásné maliny, nedá se nic dělat! Jen té Vaší dokonalosti nikdy nedosáhnu, ale i tak si vždycky pochutnám. Hezké léto, Milena 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 7. 2018 v 6:58

      Mileno, díky 🙂 já mám pro ně taky slabost, i když je zrovna moc nemusím :)) ale hrozně mě baví se s nima "patlat" 🙂 pěknou neděli.

      Odpovědět
  • Unknown
    1. 7. 2018 v 5:50

    Vy mi snad ctete myslenky,tahle forma mi prisla vcera a hledala jsem vhodny recept s bilou cokoladou, takze opet velky dik za uzasny recept.poradite prosim jakou polevu, aby dortik vydrzel dva, tri dny.dekuji moc

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 7. 2018 v 7:02

      Tak to je skvělé 🙂 forma je perfektní, určitě budete spokojená. Doporučila bych jen čirou glazuru na přelití, recept najdete třeba u Citronových dortíků s mangem 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 7. 2018 v 6:39

    Dobré rano Míšo, to je nádhera!!! Úplně vám rozumím, protože jsem si udělala taky radost a několik forem od Silikomartu jsem si též objebnala;-) s tím rozdílem, že u nas dortičky hodně rychle zmizí:-P . Jste opravdu moc šikovná a dekuji za recepty. PS tvarohový koláč s makem vyzkoušený a je úžasný. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 7. 2018 v 7:04

      Hanko, moc děkuji :)) tak to je prima, formy mají opravdu nádherné a já se mám vždycky co držet :)) díky za přízeň i důvěru v recepty. Pěknou neděli. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 7. 2018 v 19:08

    Čokoláda se do směsi dá rozpuštěna nebo ma povoit teplem?děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 7. 2018 v 19:24

      Není třeba rozpouštět, zalije se horkou směsí a tím se rozpustí.

      Odpovědět
  • Unknown
    1. 7. 2018 v 19:49

    Ahoj Míšo,já se cítím občas stejně,radši si koupím něco na pečení než na sebe nebo na vaření. Před dvěma roky jsem přestala kouřit,takže místo cigaret kupuji různé blbosti, jak říká moje maminka. Nejsem vyučená cukrářka,ale moc mě to baví a jsem ráda když můžu někomu upéct a ono jim to chutná. Jana Pečenková

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 7. 2018 v 17:19

      Jano, děkuji 🙂 je fajn vědět, že v tom člověk není sám 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 7. 2018 v 16:30

    Dobrý den, dnes jsem dělala tyto dortíky a i když jsem postupovala správně i co se týče teplot hmota byla ve výsledku naprosto tekutá. Mám strach ja dopadnou dortíky až je nechám rozmrazit. Co myslíte? Má konzistence před vložením do mrazáku vliv na to, jak budou dortíky vypadat až rozmrznou? Moc děkuji, Terka 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 7. 2018 v 17:04

      Terko, zdravím, to je naprosto v poradku 😉 směs je tekutá. Díky zelatine si ale udrží po vydání z formy dortiky tvar. Kdyby smes byla tuha nebo hustá, spatne by se do formy davala 🙂 věřím, ze to bude Ok 🙂

      Odpovědět
  • Klára
    22. 1. 2021 v 18:24

    Dobrý den Míšo, chystám se na tyto Vaše úžasné dortíky, formičky mi přijdou příští týden 😁 chtěla bych se jen zeptat na pár věcí, co mi leží v hlavě 😁Nesjede dortík z lineckého základu, když je na něm jen položený? Například při převozu nebo při konzumaci? Mohu případně lineckou sušenku nahradit piškotem, který ještě vmáčknu na vršek formičky? A pokud bych chtěla dortík ještě polít čirou glazurou, aby déle vydržel, mám tak učinit až bude posazený na sušence, nebo bez? Moc Vám děkuji, jste naprosto úžasná. Bez Vás, Vašeho blogu a kuchařky bych nikdy v pečení nebyla tam, kde jsem…

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 1. 2021 v 20:19

      Kláro, dortík drží v pohodě, také jsem převážela, pro klid duše můžete „přilepit“ třeba glukozou. Ano, sušenku můžete nahradit piškotem a vmáčknout do dortíků před zamražením. V originál formě je i vykrajovátko na vnitřní středy. Pak ale bude potřeba dortíky položit na samostatné tácky kvůli přenosu. Glazurou určitě polít před posazením na sušenku či tácek. Držím palce, ať se povedou. 🙂

      Odpovědět
  • Darina Chmelikova
    17. 2. 2021 v 12:54

    Dobrý den, prosím o radu. Chtěla bych tento recept použít u silikonove formy na dort. Formy mám od Silikomat objem cca 1600ml, počítám, že dovnitř dám ještě „výplň“, kterou budu mít připravenou zamrazenou. Nevím,jestli bude stačit dvojnásobek Vaší dávky, nemáte zkušenost?🙄😉Moc děkuji za odpověď. 🌷🍀

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 2. 2021 v 21:15

      Zkušenost přímo s tímto receptem do větší formy nemám, ale dvojnásobek bude určitě stačit a ještě Vám asi zbude. Recept je na 10 dortíků o objemu 80 ml a když budete mít ještě vklad ….

      Odpovědět
  • petra
    6. 4. 2021 v 15:56

    Pěkný den, Míšo, mohu se prosím zeptat, na tu pěnu z bílé čokolády píšete 8g práškové želatiny, používám jen plátkovou, mám dát také 8g? Moc děkuji

    Odpovědět
  • Kateřina
    31. 7. 2021 v 1:16

    Zdravím ☺️ moc obdivuji Vaši práci, já sama jsem jen začátečník samouk. Mohla bych se prosím zeptat zda sušenky k dortíkům nějak přilepujete ? 🙂 Děkuji Kateřina

    Odpovědět
  • Iveta
    14. 10. 2021 v 14:39

    Dobrý den, zkoušela jsem dnes udělat dortík s pěnou z bílé čokolády a dělala jsem dvojitou dávku. Ale teď jak mi to tuhne už v mrazáku tak jsem si uvědomila ze jedinou želatinu jsem nevynásobila dvakrát, takže jsem dala jen 8 g plátkové želatiny…. Myslíte, že to i tak po rozmrznutí vydrží ten dort? Nebo už se mám připravit, že budu dělat nový?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 10. 2021 v 19:47

      Suroviny je potřeba zdvojnásobit všechny, i želatinu. Obávám se, že to nebude asi moc držet tvar 🙁 ale uvidíte 🙂

      Odpovědět
  • Alena
    18. 8. 2023 v 9:12

    Dobrý den, je vhodný i velvet nástřik nebo je lepeší jen čirá glazura? Děkuji.

    Odpovědět
  • Renata
    15. 12. 2023 v 18:35

    Dobrý den chtěla bych vyzkoušet tyto dortíky a chci se zeptat jakou bílou čokoládu je nejlepší použít. Je jich hodně druhů… děkuji moc za odpověď-

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 12. 2023 v 10:59

      Já mám nejradši Belcolace 34% nebo Callebaut Velvet, jsou méně sladké 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    29. 1. 2024 v 14:10

    Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat, zda dortíky mohu polít zrcadlovou polevou? Vydrží i sušenka? Děkuji a děkuji za Vás,Váš skvělý blog i knihy.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 1. 2024 v 11:09

      Ano, klidně můžete polít polevou, pak doporučuji na sušenku položit až po polití 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ