Menu
Mini dortíky

Grepové indiánky

Když je miluješ

Indiánky buď milujete, nebo nenávidíte, není nic mezi tím. Je to podobné jako s pohankou, kozím sýrem nebo koriandrem 🙂 Já si z dětství pamatuji jen ty bílé velké indiány v tmavé polevě, které jsem ráda neměla. Pak jsem ale objevila kouzlo ovocného sněhu a začala jim přicházet na chuť. Tyhle grepové jsem navíc doplnila o grepové želé, které se skrývá uvnitř a piškot vyměnila za lineckou sušenku. Nevěřili byste, co tahle změna udělá 🙂

Ovocný sníh, ať už do indiána nebo kremrole, není nic nového. Dokonce i příprava je úplně stejná jako u klasického italského sněhu. Jen je část bílků, obvykle polovina, nahrazena ovocnou šťávou nebo ovocným pyré. Což samozřejmě způsobí, že se bílky do sněhu šlehají podstatně delší dobu a je potřeba se obrnět trpělivostí. Každopádně výsledek určitě stojí za to.

Indiánky jsem připravila v takové menší verzi, která je nejen praktická na přípravu, ale i konzumaci.

Grepové indiánky (30 kousků)

Linecké sušenky

  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • kůra z 1/2 grepu

Do mísy prosejte mouku se solí a moučkový cukr, přidejte na kousky pokrájené máslo, grepovou kůru a žloutek. Pomocí ploché metly zpracujte do kompaktní hmoty. Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu několik hodin odležet. Následně ho rozválejte na sílu 4-5 mm a vykrote kolečka o průměru 45-50 mm. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem nebo perforovanou podložkou a pečte v troubě vyhřáté na 170°C (horkovzduch) do zlatova.

Grepové želé

  • 80 g grepové šťávy
  • 30 g cukru krupice
  • 2 g citrusového pektinu nebo NH pektinu

Čerstvě vymačkanou grepovou šťávu zahřejte na 40 stupňů a za stálého míchání přisypte cukr smíchaný s pektinem. Přiveďte k varu a asi minutu povařte. Přelijte do misky, zakryjte kontaktně fólií a dejte ztuhnout. Poté želé tyčákem promixujte do hladka a pomocí sáčku naneste malé množství na středy sušenek.

Ovocný sníh

  • 55 g bílků
  • 50 g grepové šťávy
  • 210 g cukru krupice
  • 50-60 ml vody

Grepovou šťávu smíchejte s bílky a společně začněte šlehat do sněhu. Trvá to podstatně déle, než když šleháte samotné bílky. Současně si připravte cukrový rozvar. Dvě třetiny cukru (140 g) zalijte vodou a svařte na teplotu 115 °C. Do sněhu zašlehejte zbylou třetinu cukru (70 g) a jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, nalijte ho za stálého šlehání do sněhu. Pokračujte ve šlehání do zpevnění a mírného zchladnutí. Ještě vlažný sníh si přendejte do sáčku s hladkou špičkou o průměru 10-12 mm a nastříkejte na připravené sušenky se želé. Sáček se sněhem držte kolmo k sušence, aby byl indiánek rovný. Nechte při pokojové teplotě krátce zaschnout.

TIP – Grepovou šťávu použijte čerstvě vymačkanou, skvělou obměnou bude i limetka.

Čokoládová poleva

  • 250-300 g Ruby čokolády
  • 30-40 g kakaového másla
  • žlutá barva do čokolády (nemusí být)

Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte, přidejte kakaové máslo a zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Pokud chcete, můžete přidat i trochu žluté barvy. Polevu nechte zchladnout na 28-30 stupňů, přelijte si ji do menší skleničky a indiánky v ní po jednom namáčejte. Nechte ztuhnout a skladujte v lednici.

Recept vyšel před lety v časopise Gurmet v rámci mé cukrářské výzvy, autorem krásných fotek je Marek Bartoš.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

2 Komentáře

  • Šárka
    11. 9. 2025 v 14:06

    Míšo, ty musím vyzkoušet. Indiánky od dětství miluju a grepy taky. Když jsem chodívala ze školky, tak mi mamka občas koupila buď indianka nebo pendrek, oboje bylo za korunu. A ten indiánek míval takovou křupavou, lesklou, čokoládovou krustu, když jsem na ni ťukla lžičkou, tak fakt „zazvonila“ a při ukousnutí hezky křupla… nepodařilo se mi nikdy dohledat recept a někdy mám až pocit, že jsem si ji vymyslela 🙂 až později začli dělat tukovou polevu, která je často spíš nic než moc. Indiánek je do dnes jeden z mála zákusků, který si občas koupím a ač ho fakt mám ráda, často skončí v koši. Naposled jsem ho zkoušela na Lipně v Povidloni a i tam pro mne zklamání – piškot ok, sníh, prostě jen sníh sladký, bez přidání něčeho pikantního, čokoláda ne obyč, pozlacená, ale dojem z chuti byl palec dolů. Přitom stačí tak málo, aby to fakt chutnalo a nebylo jen sladké jak cumel.. děkuji a těším se, až vyzkouším.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 9. 2025 v 15:14

      Šárko, moc děkuji za výlet do dětství a dejte vědět, jak Vám tyhle grepové chutnaly 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ