Koláč nebo dort
Určitě mi dáte za pravdu, že kombinace máku, tvarohu a povidel je v našem kraji velmi oblíbená. Typická je hlavně pro různé druhy koláčů, ať už jsou kynuté či křehké, ale najdete ji třeba i v cheesecaku. Já se dnes rozhodla použít tuhle trojku do dortu. Není to tedy dort v pravém slova smyslu, je to takový jednodušší dortík třeba na víkend, ale chutě se v něm spojily perfektně.
Základem je makový korpus, který je lehce pomazaný povidly, následuje tvaroh a vršek zdobí šlehaná maková ganache. Dort je krásně vláčný, lehce kyselkavý po tvarohu a povidlech, ale zároveň příjemně sladký. Příprava není složitá, ale je vhodné ji rozdělit do dvou dnů. U tvarohu i ganache jsem použila pro zpevnění želatinu a ta potřebuje čas. Není třeba se jí ale obávat, jen je nutné vědět, jak vlastně funguje. Vše o želatině najdete v mém příspěvku Jak používat želatinu, doporučuji přečíst.
Tento typ dortu vám dává poměrně volnou ruku v případě zdobení, kde se můžete doslova vyřádit. Šlehaná ganache se nanáší zdobicí špičkou, použít můžete špičku květinovou, border špičku, ale i klasickou řezanou nebo hladkou. Nanášet můžete vodorovně, svisle, do kruhu, tak jak vám vaše fantazie dovolí 🙂
VIDEO postup k celému receptu najdete na mém instagramovém profilu.


Recept na Makový dort s tvarohem a povidly
Makový korpus (průměr 24 cm)
- 3 vejce (150-155 g)
- 90 g cukru krupice
- 60 g hladké mouky
- 30 g mletého máku
- citronová kůra
- 12 g oleje nebo rozpuštěného másla
Vejce a cukr společně zahřejte ve vodní lázni na teplotu 50 °C, následně vyšlehejte do husté pěny. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku, následně mletý mák, citronovou kůru a olej.
Těsto nalijte do formy o průměru 24 cm vyložené pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní) asi 15-18 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. Nechte vychladnout, pak opatrně vyřízněte z formy.
Před použitím seřízněte vrchní krustu korpusu (krém lépe přilne) a omotejte kolem páskovou fólii (výška 6 cm) nebo dejte ráfek.
Tvarohová náplň
- 300 g tučného tvarohu v kelímku
- 50 g cukru krupice
- 60 ml smetany ke šlehání 33%
- 3,3 g (2 plátky) plátkové želatiny Dr. Oetker nebo Ewald
- švestková povidla
Želatinu namočte do studné vody a nechte 5-10 minut nabobtnat. Tvaroh promíchejte s cukrem.
Smetanu zahřejte zhruba na 50-60 stupňů a rozpusťte v ní nabobtnalou a vymačkanou želatinu. K teplé smetaně pak postupně přidejte asi 3-4 lžíce tvarohu, vždy dobře promíchejte, než přidáte další. Teprve pak vmíchejte vše ke zbytku tvarohu.
Připravený korpus pomažte švestkovými povidly. Snažte se je dobře vetřít do korpusu a nedávejte příliš vysokou vrstvu. Na povidla nalijte tvarohovou náplň a uhlaďte do roviny. Dejte do lednice ztuhnout a rozležet, ideálně do druhého dne.


Šlehaná maková ganache
- 250 g smetany ke šlehání 35-40%
- 90 g bílé čokolády 32% (použila jsem Callebaut Velvet)
- 90 g tučného tvarohu v kelímku
- 1,6 g (1 plátek) plátkové želatiny Dr. Oetker nebo Ewald
- 15 g mletého máku
Želatinu namočte do studné vody a nechte 5-10 minut nabobtnat.
Polovinu smetany zahřejte na teplotu 60-70 stupňů, rozpusťte v ní nabobtnalou a vymačkanou želatinu a nalijte na čokoládu. Nechte asi 1-2 minuty odstát, pak vymíchejte do hladka a emulzujte tyčovým mixérem.
Přilijte druhou polovinu studené smetany, tvaroh a znovu promixujte. Nakonec zapracujte mletý mák. Zakryjte kontaktně fólií (přímo na tekutinu) a dejte do lednice na 10-12 hodin stabilizovat (odležet a vychladit).
Dokončení
- švestková povidla
- jedlé květy na dekoraci
Z korpusu opatrně sejměte páskovou fólii nebo ráfek a dortík přesuňte na finální podložku nebo podnos.
Odleželou ganache pozvolna vyšlehejte a pomocí sáčku se zdobící špičkou naneste na tvarohovou náplň. Jednotlivé tahy krému nanášejte těsně vedle sebe. Můžete rovně, ale i klikatě 🙂 Já jsem začala nanášet krém od středu ke krajům, ale myslím, že můžete začít odkudkoliv. Použila jsem špičku, která se označuje jako petal nebo border špička, a má tvar slzy. Nicméně můžete použít i libovolnou řezanou nebo i čistě hladkou.
Povidla si přendejte do menšího sáčku jen s ustřiženou špičkou a opatrně naneste dle vlastního uvážení mezi krém. Dortík můžete ozdobit jedlými květy ze zahrádky nebo je pořídit například v Makru či na Rohlíku.
VIDEO postup k celému receptu najdete na mém instagramovém profilu.


4 Komentáře
Monika
29. 5. 2025 v 13:14Toto vyzerá mega mňam, od Vás sa zatiaľ všetko podarilo, cez víkend vyskúšam ❤️🙂.
Míša Landová
31. 5. 2025 v 19:00Díky 🙂
Renáta
31. 5. 2025 v 13:22Dobrý deň, môžem použiť aj makovú múku? Nebude cesto príliš suché?
Míša Landová
31. 5. 2025 v 19:01S makovou moukou zkušenost nemám, ale obávám se, že to bude podobné jako kokosová, a to bych v tomto případě určitě nedávala. Recept je postavený na mletém máku.